BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Botezuri

    Oamenii în general au auzit despre botez, însă din păcate marea majoritatea oamenilor nu înțeleg ce este botezul, chiar mulți care spun că sunt creștini nu fac diferențiere între diferitele botezuri pe care le prezintă Biblia și nu cunosc semnificația profundă a Botezului. Ba mai mult, la ora actuală există tot felul de opinii greșite despre modul în care trebuie făcut botezul nou testamental și despre importanța acestuia. Însă Biblia arată importanța acestei doctrine când precizează în Evrei 6:1,2: ,,De aceea, să lăsăm adevărurile începătoare ale lui Hristos, și să mergem spre cele desăvârșite, fără să mai punem din nou temelia pocăinței de faptele moarte, și a credinței în Dumnezeu, învățătura despre botezuri...” Deci învățătura despre botezuri face parte din ,,adevărurile începătoare”, însă dacă noi nu le cunoaștem pe acestea cu siguranță că atunci nu vom putea crește în cunoștința oamenilor maturi.

În plus, Biblia care este Cuvântul lui Dumnezeu ne spune următoarea condiție pentru a fi salvați din păcat și moarte: “Această imagine vă mântuiește (salvează) acum și pe voi, adică botezul…” (1Petru 3:21). Astfel având în vedere că temelia adevărului și salvarea noastră din moarte este legată de botez, este necesar să răspundem la câteva întrebări despre botez, studiind cele 7 tipuri de botezuri pe care Biblie le prezintă, după cum urmează:

botezul pentru Moise

De acest botez simbolic a avut parte poporul Israel atunci când a ieșit din țara Egiptului, căci tot poporul a trecut prin Marea Roșie, și au fost călăuziți de un nor ziua și de un stâlp de foc noaptea (Exod 13:21,22; 14:22), tocmai de aceea apostolul Pavel descrie situația lor prin cuvintele din 1Corinteni 10:1,2: ,, Fraților, nu vreau să nu știți că părinții noștri toți au fost sub nor, toți au trecut prin mare, toți au fost botezați în nor și în mare, pentru Moise” Adică Israeliții trebuiau ca urmare a acestui botez simbolic să asculte de Moise reprezentantul lui Dumnezeu și mediatorul Celui dintâi legământ, El fiind administrator peste casa lui Dumnezeu și purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu (Evrei 3:2-5; Numeri 12:4-8), de aceea evreii au fost botezați pentru Moise.

Din acest exemplu noi învățăm următoarele principii:

Această întâmplare chiar dacă nu este o paralelă perfectă, ea prefigurează botezul creștin. Ea se aseamănă cu evenimentul potopului, când Noe și familia Sa, botezată să spunem așa, în numele lui Noe purtătorul de Cuvânt al lui Dumnezeu. Ei au fost înconjurați de ape în arcă, dar au fost salvați (1Petru 3:20,21; 2Petru 2:5; Geneza 7:17,18). Biblia are multe evenimente sau lucruri prefigurative (circumcizia, spălările rituale) care pre-umbresc botezul nou testamental. Dar să vedem în continuare:

botezul lui ioan botezătorul

Acest botez este descris în următoarele pasaje Biblice și este numit ,,botezul pocăinței”: Matei 3:1-17; 21:25; Marcu 1:1-11; 11:30; Luca 3:3-22; 7:29; 20:4; Ioan 1:19-37; 3:22-30; Fapte 13:23,24; 19:4. Acest botez era rezervat pentru iudei și avea ca rol împăcarea evreilor cu Dumnezeu, printr-o manifestare publică a pocăinței față de călcările de lege ale legământului pe care Dumnezeu la făcut cu aceștia (fii lui Avraam) pe muntele Sinai (Exod 24:7). Astfel rolul lui Ioan și a botezului pe care El îl făcea este bine descris în Maleahi 4:4-6 unde se spune: ,, Aduceți-vă aminte de legea lui Moise, robul Meu, căruia i-am dat în Horeb, rânduieli și porunci, pentru tot Israelul! Iată, vă voi trimite pe proorocul Ilie, înainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare și înfricoșată. El va întoarce inima părinților spre copii, și inima copiilor spre părinții lor, ca nu cumva, la venirea Mea, să lovesc țara cu blestem!” Acest Ilie care trebuia să vină înainte de Mesia nu este altul decât Ioan Botezătorul (Matei 17:10-13). Astfel, Ioan Botezătorul trebuia să pregătească un popor întors spre Dumnezeu pentru al primi pe Mesia (Luca 1:16,17), de fapt chiar unii dintre ucenicii lui Ioan au devenit mai târziu ucenici ai lui Isus. Dar tocmai pentru că Israelul a călcat legământul, aveau ei nevoie de acest botez al pocăinței și spre pocăință, ca Dumnezeu să se îndure de Israel și să-l ierte, căci acest botez era pentru iertarea păcatelor (Luca 3:3).

Domnul Isus a venit la Ioan la vârsta de aproximativ 30 de ani (Luca 3:21-23), pentru a fi botezat, dar tocmai pentru că nu avea păcat și Ioan știa acest lucru el nu putea să-l boteze pentru iertarea păcatelor, de aceea Ioan a protestat spunându-i lui Isus că el are nevoie să fie botezat de Isus. Însă Isus a spus că pentru a împlini dreptatea trebuie să-l boteze Ioan, astfel Ioan l-a botezat dar nu ca pe ceilalți cu un botez al căinței, în care aceștia își mărturiseau public păcatele în timp ce făceau botezul (Matei 3:6), ci cu un botez care semnifică începutul misiunii Sale pământești ca Fiu al lui Dumnezeu și ca Cel ce a venit să slujească, să-și dea viața pentru mulți și să mărturisească despre adevăr (Marcu 10:45; Ioan 18:37). Botezul lui Isus a fost o prezentare în fața Tatălui în care El parcă ar fi spus: „Iată-mă… vin să fac voia Ta, Dumnezeule!” (Evrei 10:7). Iar Dumnezeu cu ocazia acestui botez i-a dat autoritate ungându-l (botezându-l) cu Duhul Sfânt, care s-a coborât peste Isus în formă de porumbel. De asemenea, Tatăl ceresc a rostit din cer cuvintele: „Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care Îmi găsesc plăcerea.” (Matei 3:17) acestea subliniau atât că a acceptat și aprobat actul botezului lui Isus, cât și că de El oamenii trebuie să asculte fiindcă i-a dat autoritate cu toate că era fiu al omului (Marcu 1:10).

După puțin timp de la acest eveniment și discipolii lui Isus sub călăuzirea lui Cristos au început să boteze și mulți evrei mergeau la ei pentru a fi botezați (Ioan 3:26; 4:1,2), acest botez era tot un botez al pocăinței de care evreii păcătoși puteau beneficia, pentru că încă nu a venit timpul pentru botezul Noului Legământ căci acesta nu s-a făcut încă.

botezul în apă al noului legământ

Doar după moartea și învierea lui Isus s-a putut începe botezurile care introduceau credinciosul în Noul Legământ, căci calea spre cer nu fusese deschisă decât la moartea Domnului Isus, și numai pe baza acestei morți cineva este declarat drept și făcut părtaș Noului Legământ (Evrei 10:14-22). De fapt botezurile ca o expresie a Noului Legământ nu au avut loc decât după căderea Duhului Sfânt de la Penticostă (Fapte cap.2). Dar în legătură cu acest botez se ridică câteva întrebări:

A) Ce este botezul creștin în apă?

Despre botezul în apă găsim următoarele definiții în Noul Testament, prima definiție clară o găsim în Romani 6:3-5 unde se spune: ,, Nu știți că toți câți am fost botezați în Isus Hristos, am fost botezați în moartea Lui? Noi deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropați împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, tot așa și noi să trăim o viață nouă. În adevăr, dacă ne-am făcut una cu El, printr-o moarte asemănătoare cu a Lui, vom fi una cu El și printr-o înviere asemănătoare cu a Lui.” Deci botezul în apă este o identificare cu moartea lui, adică atunci când ne-am cufundat în apă noi ,,am fost îngropați împreună cu El” iar când am ieșit din apă am înviat împreună cu El pentru ca noi ,,să trăim o viață nouă”. Deci botezul reprezintă moartea față de păcat și lucrurile lumești și învierea la o viață trăită pentru Dumnezeu în unitate cu Isus (Romani 6:11; 2Corinteni 5:14,15). Același lucru este subliniat și în Coloseni 2:11-13 unde se precizează: ,,În El ați fost tăiați împrejur, nu cu o tăiere împrejur, făcută de mână, ci cu tăierea împrejur a lui Hristos, în dezbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pământești,  fiind îngropați împreună cu El, prin botez, și înviați în El și împreună cu El, prin credința în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morți. Pe voi, care erați morți în greșelile voastre și în firea voastră pământească netăiată împrejur, Dumnezeu v-a adus la viață împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greșalele.” Din acest text observăm că botezul reprezintă noua tăiere împrejur, cea a lui Cristos care constă ,, în desbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pământești” astfel botezul a fost prefigurat de circumcizie care a fost începând cu Avraam semnul legământului între copii lui Avraam și Dumnezeu. Tot așa în Noul Legământ botezul este semnul legământului între sămânța lui Avraam născută nu din carne ci din Duhul Sfânt și apă cu Dumnezeu (Geneza 17:10-14; Galateni 3:14,27-29; Filipeni 3:3; 1Petru 1:23). Ba mai mult observăm că iertarea este primul pas și după aceea vine umblarea în viața nouă cu Isus, căci în ultima parte a textului se spune: ,,Dumnezeu v-a adus la viață împreună cu El, după ce ne-a iertat toate greșalele.”

O altă definiție a botezului o găsim în 1Petru 3:20,21 unde se precizează: ,, care fuseseră răzvrătite odinioară, când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe, când se făcea corabia, în care au fost scăpate prin apă un mic număr de suflete, și anume opt. Icoana aceasta închipuitoare vă mântuiește acum pe voi, și anume botezul, care nu este o curățire de întinăciunile trupești, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos” Din acest pasaj observăm ce nu este botezul, și anume botezul ,,nu este o curățire de întinăciunile trupești” deci botezul în sine nu ne spală nici de păcatele personale, nici de păcatul strămoșesc, căci doar sângele lui Isus poate spăla păcatele (Efeseni 1:7; 1Ioan 1:7), căci dacă botezul ar avea putere să spele păcatele nu ar mai fi avut rost ca Dumnezeu să-l trimită pe Isus să moară, însă noi știm că fără vărsare de sânge nu este iertare (Evrei 9:22). Însă botezul în apă este un simbol al iertării păcatelor, el arată că tu ai o conștiință curată, sau cum spune traducerea Cornilescu: ,,botezul (este)… mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu…” Astfel botezul este semnul că tu ai o conștiință curată pe baza învierii lui Isus care și-a supus îngerii, stăpânirile și puterile și stă la dreapta lui Dumnezeu având autoritate prin sângele lui să te curețe de orice păcat. (1Petru 3:21,22). Deci înțelegem din acest text că botezul nu are în sine puterea de a curăța păcatele, ci este ,,mărturia unui cuget curat…” sau conform cu altă traducere botezul este ,,cererea către Dumnezeu a unei conștiințe curate, prin învierea lui Isus Hristos.” Deci botezul este cererea sau ,,angajamentul, mărturia” (Biblia București 2001 n.s.), unei conștiințe curate, dar care este scopul acestei cereri sau angajament? Contextul textului ne răspunde la ce angajament se supune cel ce se botează, astfel în v. 18-20 se spune: ,,Hristos, de asemenea, a suferit odată pentru păcate, El, Cel neprihănit, pentru cei nelegiuiți, ca să ne aducă la Dumnezeu. El a fost omorât în trup, dar a fost înviat în duh, în care S-a dus să propovăduiască duhurilor din închisoare, care fuseseră răzvrătite odinioară, când îndelunga răbdare a lui Dumnezeu era în așteptare, în zilele lui Noe, când se făcea corabia, în care au fost scăpate prin apă un mic număr de suflete, și anume opt.” Deci Isus a murit și a înviat ,,ca să ne aducă la Dumnezeu” Deci scopul angajamentului nostru exprimat prin botez este ascultarea față de Dumnezeu și trăirea pentru El, după cum a fost și în zilele lui Noe, când ascultând de Dumnezeu și construind arca, Noe și familia sa au scăpat, potopul care acoperea arca este imaginea botezului, astfel în loc ca noi să murim pentru păcat, căci plata păcatului este moartea (Romani 6:23), noi murim față de păcat ca și Noe și suntem salvați (Romani 6:6,7). Acest lucru se subliniază și în contextul din cap.4:1-3 unde se spune: ,,Astfel, deci, fiindcă Hristos a pătimit în trup, înarmați-vă și voi cu același fel de gândire. Căci Cel ce a pătimit în trup, a sfârșit-o cu păcatul; pentru ca, în vremea care-i mai rămâne de trăit în trup, să nu mai trăiască după poftele oamenilor, ci după voia lui Dumnezeu. Ajunge, în adevăr, că în trecut ați făcut voia Neamurilor, și ați trăit în desfrînări, în pofte, în beții, în ospețe, în chefuri și în slujiri idolești neîngăduite.”

Deci în concluzie la acest pasaj, botezul nu curăța păcatele, însă El este o cerere sau un angajament de a nu mai trăi pentru păcat, ci a trăi după voia lui Dumnezeu, și aceasta după ce am obținut o conștiință curată prin căința făcută pe baza morții și învierii lui Isus Cristos, botezul deci este imaginea salvării după cum arca lui Noe a reprezentat salvarea pentru El și familia Lui.

Un alt pasaj care ne spune ce este botezul este Matei 28:19 unde se spune: ,,Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i…” Deci botezul este un semn prin care arăți în mod public că ești ucenic sau discipol al Domnului Isus. Iar apostolul Petru în ziua Penticostei declară cu privire la botez: „Pocăiți-v㔠le-a zis Petru și fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre și veți primi darul Sfântului Duh. Căci făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copiii voștri, și pentru toți cei ce Sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru.” (Fapte 2:38,39). Deci botezul Noului Legământ este un simbol al pocăinței și al iertării de păcate ca și botezul lui Ioan. Observăm că nu botezul spală păcatele, ci îl facem ,,spre iertarea păcatelor” Adică cei ce au ascultat predica lui Petru trebuiau să se boteze, și apoi primeau darul Sfântului Duh care pe baza sângelui lui Isus îl curăța pe credincios (Evrei 9:14). Însă în alte ocazii credincioșii au primit Duhul Sfânt și iertarea păcatelor înainte de botezul în apă (Fapte 9:17,18; 10:47; Efeseni 1:13), tocmai de aceea Petru mai târziu în epistola Sa spune că botezul este ,,cererea …unei conștiințe curate” nu cererea pentru a obține o conștiință curată. Această conștiință curată o primim în momentul când îi cerem cu sinceritate lui Dumnezeu prin rugăciune iertarea păcatelor noastre (1Ioan 1:9) și suntem curățiți prin Duhul Sfânt, iar botezul arată în mod public că noi am făcut această cerere de iertare (Fapte 22:16).

O ultimă descriere a semnificației botezului o găsim în Galateni 3:27 unde se spune: ,, Toți care ați fost botezați pentru Hristos, v-ați îmbrăcat cu Hristos. Nu mai este nici Iudeu, nici Grec; nu mai este nici rob nici slobod; nu mai este nici parte bărbătească, nici parte femeiască, fiindcă toți Sunteți una în Hristos Isus. Și dacă Sunteți ai lui Hristos, Sunteți „sămânța” lui Avraam, moștenitori prin făgăduință.” Din acest text reiese că botezul semnifică îmbrăcarea noastră cu Cristos, adică că suntem în comuniune sau unitate cu Cristos ca frați ai Lui, și identificarea cu caracterul și viața Domnului Isus, cât și faptul că suntem sămânța lui Avraam.

Concluzia Finală: botezul în apă este un simbol al căinței și al iertării păcatelor (Fapte 2:38), o reprezentare a faptului că am murit față de păcat când ne-am scufundat în apă, iar când am ieșit din apă că am înviat la o viață nouă pentru Dumnezeu, și un semn al legământului sau a circumciziei inimii (Romani 6:3-5,11; Coloseni 2:11-13), el mai reprezintă îmbrăcarea noastră cu Cristos și că suntem sămânța lui Avraam (Galateni 3:27), și este o arătare publică a faptului că noi am făcut o cerere fierbinte față de Dumnezeu prin rugăciune pentru iertare și pentru dedicarea vieții noastre Lui (1Petru 3:21). El mai este pecetea faptului că suntem ucenici sau discipoli ai Domnului Isus Cristos (Matei 28:19).

Însă în continuare să răspundem la următoarea întrebare:

B) Botezul în apă este indispensabil pentru salvare?

După cum am văzut în introducerea acestui broșuri, botezul în apă este un pas vital pentru a fi aprobați de Dumnezeu și pentru a fi salvați de la moarte, primind în schimb viața veșnică, astfel nu este suficient să spui că-l iubești pe Dumnezeu și că crezi în Isus, dacă nu demonstrezi aceasta prin botez (Fapte 8:12), este ca și cum o tânără ar iubi un tânăr, dar nu ar dori să se căsătorească cu El, să aibă un certificat de căsătorie, care să pecetluiască legătura lor de iubire, astfel este oare această iubire sinceră dacă nu merge până la capăt? De aceea Biblia spune în 1Petru 3:21: “Această imagine vă mântuiește (salvează) acum și pe voi, adică botezul…” iar în Fapte 22:16 se declară: ,, Și acum, ce zăbovești? Scoală-te, primește botezul, și fii spălat de păcatele tale, chemând Numele Domnului.” Astfel dacă noi îl iubim sincer pe Dumnezeu vom spune ca famenul etiopian: “…ce mă împiedică să fiu botezat” (Fapte 8:36).

Însă poate cineva să întrebe: ce se întâmplă cu o persoană care s-a căit de păcate, a crezut în Isus și nu a mai avut timp să se boteze, decedând înainte de botez? După cum am văzut botezul este un simbol a înnoirii petrecute deja în lăuntrul credinciosului, astfel cel ca a fost declarat drept prin sângele lui Isus lipsa botezului lui (necircumcizia lui) i se va socoti botez (circumcizie - compară cu Romani 2:25,26), pentru că persoana respectivă a vrut să facă botezul dar nu a mai apucat. Însă aceste cazuri sunt excepția nu regula, căci dacă Domnul Isus sa botezat la maturitate, El prin aceasta ne-a lăsat un model ca să facem și noi la fel, sau suntem noi mai înțelepți ca Domnul Isus? Însă să vedem în continuare:

C) Botezul se face prin scufundare sau prin stropire-turnare?

Există unele culte creștine care practică botezul nou testamental prin turnare sau stropire nu prin scufundare, argumentele lor sunt: 1. botezul cu Duhul Sfânt se face prin turnare (Ioel 2:28), și astfel și botezul în apă trebuie făcut tot prin turnare; 2. Israeliții au fost botezați în Marea roșie iar norii au turnat apă (Psalmul 77:17). 3. Tot la fel și Noe și familia sa, au fost botezați în mod simbolic, când au trecut prin potop, atunci norii au turnat apă peste arcă, ea nu a fost scufundată în apă (Geneza 7:18; 1Petru 3:20,21). 4. Metoda de turnare a fost folosită când s-au consacrat preoții și când s-au uns împărații lui Israel (Levetic 8:12; 1Samuei 10:1). 5. Există profeții despre botez care susțin stropirea cu apă nu scufundarea (Isaia 44:3; Ezechiel 36:25). 6. Botezul prin turnare poate avea loc orișiunde, în camera unui bolnav, în case particulare, în închisoare.

Dacă cercetăm cu atenție argumentele, vedem că ele nu susțin că primii creștini au efectuat astfel de botezuri, nu există nici un exemplu de botez prin turnare sau stropire în Noul Testament. Iar argumentele aduse sunt speculative și deductive pe baza unor prefigurări. Însă în stabilirea unei doctrine nu prefigurările sau deducțiile primează, ci textele clare, iar textele directe în ce privește botezul susțin scufundarea în apă. Dar să trecem printr-o analiză aceste argumente: 1. Botezul în apă trebuie efectuat prin turnare ca și cel cu Duhul Sfânt, cei ce fac această afirmație uită că botezul cu Duhul Sfânt este și o îmbrăcare a credinciosului cu Duhul Sfânt (Luca 24:49 com. cu Fapte 1:5), ceea ce înseamnă că credinciosul este plin și înconjurat cu Duhul Sfânt (Fapte 2:2-4; Efeseni 5:18), ceea ce se aseamănă cu cufundarea în apă nu cu stropirea cu apă. 2. Botezul evreilor de la Marea Roșie susține mai degrabă înconjurarea cu ape după cum am văzut la primul punct (Psalmul 78: 13,14; 105:39; 1Corinteni 10:1,2), decât stropirea sau turnarea. Iar textul din Psalmul 77:17, este confuz și nu este sigur că se referă la acel botez a poporului Israel. 3. Botezul simbolic al lui Noe în arcă, poate să reprezinte și scufundarea, căci chila arcei (partea de jos a arcei) era scufundată în apă, apoi ploaia a fost atât de densă, căci s-au deschis toate stăvilarele cerului, încât această scenă susține acoperirea cu ape, apoi Biblia spune că ei au trecut ,,prin ap㔠nu că au fost stropiți cu apă. 4. Ungerea cu undelemn din vechime prefigurează mai degrabă botezul cu Duhul Sfânt decât cel în apă (Zaharia 4:6,12; 2Corinteni 1:21,22). 5. Profețiile din Isaia 44:3; Ezechiel 36:25, nu vorbesc despre botezul în apă, ci de convertirea Israelului prin turnarea Duhului Sfânt ce va avea loc în viitor, când va veni Domnul (Zaharia 12:10). 6. Botezul prin stropire poate avea loc orișiunde; problema acestui argument este că nu răspunde la întrebarea: conform Bibliei cum trebuie făcut botezul? Ci atrage atenția asupra unor situații limită (boală, închisoare, etc.) în care mult mai util ar fi botezul prin turnare, dar privind așa lucrurile acest botez cel mult ar putea fi o excepție în cazuri limită, nu o regulă. Dar cum am mai spus nu prefigurările sunt criteriul principal în stabilirea unei doctrine, ci argumentele directe. Dar să vedem argumentele celor care susțin botezul prin scufundare:

Biblia conține prefigurări profetice care susțin botezul prin scufundare.

Deci în concluzie botezul Nou Testamental Biblic se face prin cufundare, dar în numele cui?

D) Pentru numele cui trebuie să botezăm?

Majoritatea cultelor creștine botează pe oamenii având ca formulă de botez cea din Matei 28:19,20 și anume: ,,în numele Tatălui, al Fiului, al Duhului Sfânt”, fie scufundându-I o dată sau de trei ori, obiceiurile diferă dar formula este aceiași. Însă legat de acest text din Matei 28:19,20 se ridică o întrebare: apostolii care în primul rând au primit porunca de a boteza pe oameni, au ascultat de această poruncă consemnată în Matei 28:19,20? Cu siguranță da, căci ei erau temelia biserici (Efeseni 2:20), și nu puteau să greșească chiar uitând formula atât de simplă de botez, ,,în numele Tatălui, al Fiului, al Duhului Sfânt”. Însă atunci se ridică întrebarea: de ce ei nu au botezat în numele Tatălui al Fiului și al Spiritului Sfânt? Căci toate relatările de mai târziu a botezurilor efectuate de ei, au ca formulă de botez: botezați-i ,,în numele lui Isus Cristos” sau ,,pentru numele Domnului Isus” (Fapte 2:38; 8:16; 10:44; 19:5; Romani 6:3; 1Corinteni 1:12,13; Galateni 3:27). Unii interpretează că în ziua Penticostei acei convertiți au fost botezați doar în numele lui Isus (Fapte 2:38), căci acei evrei îl cunoșteau pe Tatăl și pe Spiritul Sfânt și erau dedicați lui Dumnezeu Tatăl ca națiune de legământ și astfel doar cu Isus mai trebuiau să intre în comuniune. Însă aceștia uită că și samaritenii care nu aveau nici un legământ cu Dumnezeu au fost botezați tot în numele lui Isus (Fapte 8:16). Tot la fel și Sutașul Corneliu, om al națiunilor a fost botezat împreună cu familia sa tot în numele lui Isus Cristos (Fapte 10:44), de ce oare? Același formulă de botez, “pentru numele lui Isus”, este folosită și de Pavel când îi botează pe ucenicii din Efes (Fapte 19:5), și de asemenea pentru toți creștinii fie iudei fie dintre neamuri au fost botezați ,,pentru Hristos Isus” (Romani 6:3; Galateni 3:27), curios, nu?!

Atunci se ridică întrebarea: de ce textul din Matei 28:19,20 spune una, iar celelalte texte despre botez susține o altă formulă?

Ei bine, s-a încercat multe explicații pentru a armoniza această contradicție, eu însă cred următoarea variantă, și anume că formularea în numele Tatălui a Fiului și a Sfântului Duh a fost introdusă mai târziu în textul din Matei 28:19,20 pentru a susține Sfânta Treime. În această privință observați ce spune cartea ,,Provocarea” la p.63:

“Dr.Karlheinz scrie: >>Isus nu a cunoscut nici o trinitate. Porunca de a boteza în numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt, pusă în gura Celui înviat în Matei, este declarată, de cercetarea critică, în unanimitate, ca fiind o falsificare<<…Majoritatea covârșitoare a istoricilor bisericii pun această formulare pe seama părinților trinitarieni ai bisericii…În >>Novum Testamentum Graece et Latine<< de Nestle este redată într-o notă din josul paginii versiunea originală din Matei 28:19, așa cum a fost dată de unul din părinții bisericii, Eusebiu: >>En to onomati mou<< = …în numele meu.

Aceiași observație este scrisă și în >>Greek New Testament<<, Second edition, 1954, London, Bible House.”

Deci Isus conform cu scrierile lui Eusebiu din Cezareea nu a spus: “…botezându-i în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh!” (BCR), ci a spus: “…botezându-i în numele Meu…” Probabil el a avut acces la manuscrise mai bune decât avem noi astăzi, dacă ne gândim și la faptul că în vremea lui exista chiar manuscrisul original al lui Matei scris în ebraică (prima dată și apoi în greacă), după spusele lui Ieronim acesta era păstrat în zilele sale (sec. IV-V e.n.) în biblioteca pe are o colecționase Pamfil la Cezareea.

În plus, acestă formulare se armonizează și cu botezul simbolic făcut în Marea Roșie de către poporul Israel, care a fost botezat ,,pentru Moise” (1Corinteni 10:2), care a fost mediatorul Vechiului Legământ, în mod asemănător, apostolii au botezat ,,în numele lui Isus” mediatorul Noului Legământ (1Timotei 2:5; vezi și: Fapte 7:37; Evrei 3:1-6; Coloseni 3:17), căci ei deveneau ucenici (discipoli) ai lui Isus nu a-i Tatălui sau a Spiritului Sfânt. Pe lângă aceste argumente, mai există și un alt argument și anume, nicăieri în Scripturi nu găsim ceva să se facă ,,în numele Sfântului Duh”, ci doar ,,în numele lui Iehova” (1Cronici 16:2; 21:19; Matei 21:9; 23:39), ,,în numele Tatălui” (Ioan 5:43; 10:25), iar în Noul Legământ creștini, vindecau, se rugau, slujeau, făceau minuni, scoteau demoni, etc, doar ,,în numele lui Isus” (Fapte 3:6,16; 4:18; 5:40; 16:18; 1Corinteni 5:4; 6:11; 1Tesaloniceni 4:1; Coloseni 3:17), atunci de ce botezul să facă rabat de la acest principiu?

Nu vreau să afirm prin acest tratat că cei ce s-au botezat la o vârstă când au fost conștienți de ceea ce fac ,,în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh” botezul lor nu ar fi valabil ca legământ cu Dumnezeu, dar vreau să spun ca dacă suntem sinceri vom da mai degrabă credit formulei de botez ,,în numele lui Isus” care apare în 6 pasaje Biblice decât cea ,,în numele Tatălui, și al Fiului și al Sfântului Duh” care nu apare decât într-un singur pasaj, și procedând astfel vom adera mai mult la textul Biblic și la metoda apostolică.

E) Este botezul copiilor mici valabil?

Argumentele cultelor tradiționale care practică botezul copiilor mici sunt: 1. Botezul curăță de păcatul strămoșesc moștenit; 2. Botezul a fost prefigurat de tăierea-împrejur a copiilor la evrei la opt zile; 3. Primii creștini când au botezat au botezat și familii întregi, astfel aceste familii au botezat și copii mici pe care poate îi aveau (Fapte 10:44-48; 16:15,33; 1Corinteni 1:16). [Argumente luate din ,,Dicționar al Noului Testament” făcut de Editura Institutului Biblic și de misiune Al bisericii ortodoxe române p.68,69].

Însă dacă verificăm cu atenție aceste argumente, ele nu stau în picioare din următoarele motive:

În primul rând, botezul în sine nu curăță de păcate sau de păcatul strămoșesc cum cred unii care practică botezul sugarilor (copiilor mici), deoarece Biblia nu învață așa ceva, ci dimpotrivă ne spune în 1Petru 3:21 Versiunea Ortodoxă (1999) : ,,Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos.” Deci botezul nu ne curăță de păcate, căci doar sângele lui Isus poate face asta (Efeseni 1:7; 1Ioan 1:7), ci botezul este o cerere de dedicare față de Dumnezeu, după ce ne-am curățat conștiința, obținând iertare de la Dumnezeu prin căința noastră pe baza jertfei de răscumpărare a lui Isus și a învierii Lui, aceste lucruri însă nu le pot face bebelușii. Aceste lucruri conduc la o schimbare radicală în viața noastră, adică la nașterea din nou, care este momentul când Dumnezeu ne dă Duhul Său și ne înfiază ca copii ai Lui. Atunci devenim ucenici ai Domnului Isus și creștini, căci omul nu se naște creștin, ci El devine creștin la a doua sa naștere, cea din Dumnezeu prin botezul cu Duhul Sfânt simbolizat de botezul în apă (Ioan 3:5; 1Corinteni 12:12,13; Romani 8:14-17).

În al doilea rând, este adevărat că circumcizia sau tăierea împrejur care se făcea la 8 zile la evrei reprezintă botezul la creștini, însă curios că cei ce botează copii mici nu-i boteză la 8 zile, ci în general la 6 săptămâni. Însă este demn de știut, că orice prefigurare profetică nu este o paralelă perfectă din toate punctele de vedere, căci este cunoscut faptul că la botezul lui Ioan nu puteau participa copii mici, căci au fost botezați doar bărbați și femei care-și mărturiseau păcatele, ceea ce nu puteau face copii mici, tot la fel și botezurile creștine au fost făcute doar de bărbați și femei care s-au pocăit și au crezut ceea ce nu pot face bebelușii (Fapte 2:38; 8:12). În plus, chiar și în Vechiul Testament se vorbea de o circumcizie a inimii, adică o schimbare a atitudinii inimii de care bineînțeles nu puteau fi făcută de cât de cei conștienți de păcat (Deuteronom 10:15-17; Ieremia 4:3,4).

Dar nici a treia categorie de argumente nu stă în picioare la o analiză atentă, căci chiar dacă s-a botezat toată casa lui Corneliu (Fapte 10:44-48), însă textul ne spune clar altceva ce nu se pretează la interpretarea despre botezul copiilor mici: ,,S-a pogorât Duhul Sfânt peste toți cei ce ascultau Cuvântul… Atunci Petru a zis: „Se poate opri apa ca să nu fie botezați aceștia, care au primit Duhul Sfânt ca și noi?” Deci cine a fost botezat în apă? Cei ce au primit Duhul Sfânt și au vorbit în limbi. Cine a primit Duhul Sfânt? Textul ne răspunde: ,,toți cei ce ascultau Cuvântul” Deci nu puteau fi copii mici, căci un copil de câteva săptămâni nu poate înțelege Cuvântul.

Un alt text este cel din Fapte 16:15, unde se vorbește de botezul casei Lidiei, și acest argument este speculativ, căci de unde știu ortodocșii-catolicii (și alții) că Lidia a avut copii mici? Căci de pildă slujbașul împărătesc care a avut un slujitor vindecat de Isus a crezut în Isus cu toată casa lui (Ioan 4:53), fără a înțelege de aici că a avut copii mici, căci aceștia nu puteau să creadă, dacă nu credeți întrebați un bebeluș dacă crede în Isus!!!

Tot la fel stau lucrurile și cu casa temnicerului din Filipi și cu casa lui Ștefana botezată de Pavel, căci aceștia au fost botezați după ce au ascultat vestirea lui Pavel (Fapte 16:32), iar despre casa lui Ștefana se spune că ea (ca întreg) face următoarele: ,,Cunoașteți casa lui Stefana; știți că ea este cel dintâi rod al Ahaiei, și că s-a pus cu totul în slujba sfinților.” (1Corinteni 16:15). Ce bebeluși minune, care să fie puși ,,cu totul în slujba sfinților” !!!

Prin urmare, este clar că botezul se poate face doar la o vârstă în care poți înțelege ce este căința, credința, ascultarea și dedicarea, și a crede altfel înseamnă a anula învățătura Bibliei. De fapt botezul sugarilor nu a fost recunoscut de Biserică decât la al treilea conciliu din Cartagina (253 e.n.). Ceea ce este mai degrabă o dovadă împotriva originii apostolice decât în favoarea ei. Însă se mai poate ridica atunci întrebarea următoare:

F) Ce pași trebuie să întreprindem ca să facem un botez aprobat de Dumnezeu?

În primul rând, trebuie să crezi din inimă că Isus a murit pentru păcatele tale, și că Dumnezeu l-a înviat din morți (Romani 4:24,25; 10:9,10), însă această credință nu trebuie să fie doar o acceptare la nivelul minții, ci să fi mișcat în inima ta de dragostea lui Dumnezeu, care a dat tot ce avea mai scump ca să te răscumpere pe tine un păcătos (Ioan 3:16). În plus, tu trebuie să iei hotărârea de a fi dedicat complet lui Dumnezeu, și să-l accepți pe Isus ca Domn și Salvator în viața ta, fiind gata să asculți de el în orice timp (Romani 6:11; 10:9-13). De asemenea să te căiești de păcate, cerându-ți iertare sinceră de la Dumnezeu, și lepădând păcatul în viața ta, și având o relație puternică cu Tatăl ceresc pentru a primi putere și a nu mai practica păcatul (Proverbe 28:13; Fapte 2:38).

În primul secol, mulți credincioși au fost botezați imediat după ce sau pocăit și au crezut în Isus, și nu după un anumit curs de caticheză sau după ce au activat împreună cu adunarea (Fapte 8: 12, 35-39; 16: 14,15, 30-34). Mai târziu, de pildă pe la jumătatea secolul al II-lea e.n. persoana care făcea botezul era înainte învățată o bună perioadă de timp după cum spune și Iustian Martirul în cartea sa: ,,Apologia Întâia” unde declară: ,,Toți cei ce s-ar încredința și ar crede că lucrurile acestea învățate și propovăduite de noi sunt adevărate și care făgăduiesc că vor putea trăi așa, sunt învățați să se roage și să ceară de la Dumnezeu, postind, iertarea păcatelor pe care le-au săvârșit mai înainte, în timp ce noi, la rândul nostru, ne rugăm și postim laolaltă cu ei. Apoi, ei sunt conduși de noi undeva, unde este apă și sunt renăscuți acolo, în același fel în care noi înșine am fost renăscuți” mai târziu această pregătire pentru a fi acceptat pentru botez dura trei ani. Este clar astfel că pe parcursul istoriei sau căzut în tot felul de extreme în ce privește pregătirea dinainte de botez.

În zilele noastre este bine ca păstorii și cei ce efectuează botezul să fie călăuziți de Duhul Sfânt și să aibă un discernământ profund ca să vadă dacă persoanele care cer să fie botezate sunt realmente înnoite de Duhul Sfânt și pregătite astfel pentru acest pas. De aceea, fără a cădea în extreme este bine ca înainte de botez candidatul la botez să facă o ucenicie adică să învețe lucrurile elementare ale evangheliei și să demonstreze că înțelege și aplică adevărul, (Matei 28:19; 1Tesaloniceni 4:1; Fapte 16:32,33; 18:7,8). Acest lucru trebuie făcut mai ales din cauză că există un pseudo-creștinism din care mulți fac parte, și unii dintre ei sunt obișnuiți cu unii termeni creștini fără ca acei oameni să fie cu adevărați creștini, de aceea trebuie o pregătire și o examinare în prezent înainte de botez însă fiind flexibili, de la caz la caz în ce privește timpul pregătirii pentru botez, în funcție de mărturia vieții lor schimbate care este semnul cel mai vizibil al înnoirii făcute de Duhul Sfânt (1Tesaloniceni 1:9; Efeseni 1:13,14). Dar să vedem în continuare ce este aceea înnoire sau botez în Duhul Sfânt?

botezul în duhul sfânt

Cât despre botezul în sau cu Spiritul Sfânt, Biblia învață că acesta este pentru toți creștinii, după cum se spune în Fapte 2:38,39 BCR: “…și veți primi darul Sfântului Duh. Căci făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copii voștri și pentru toți cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.” Deci acest botez este pentru toți cei ce se căiesc în oricât de mare număr, căci oricine crede în mod sincer este sigilat cu Spiritul Sfânt pentru chemarea cerească (Efeseni 1:13,14), și face parte din corpul lui Cristos prin botezul cu Spiritul sfânt (1Corinteni 12:12,13,27), în care intră mulți sau toți creștinii autentici (1Corinteni 10:17; Romani 12:5). Acest botez vine ca urmare a credinței noastre și a primirii Cuvântului (Efeseni 1:13), însoțită de căința noastră smerită (Fapte 2:38,39).

În timp ce botezul în apă este doar un simbol al nașterii din nou și al schimbării vieții, cel cu Duhul Sfânt nu simbolizează schimbarea ci este schimbarea, El nu este un simbol, ci realizează transformarea vieții noastre după cum se arată în Romani 8:13”dacă, PRIN DUHUL faceți să moară faptele trupului…”Deci Duhul este cel ce ne ajută să învingem păcatul și face să moară faptele trupului, apa este doar un simbol al acestei biruințe. Botezul cu Duhul Sfânt ne face să înviem la o viață nouă guvernată de Cristos, este o înnoire sau regenerare după cum se precizează în Tit 3:5:”…prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt “. Botezul cu Duhul Sfânt mai este și ungerea cu Duhul, atunci o persoană devine creștină, în acel moment aceea persoană devine Fiu al Regatului ceresc și Rege împreună cu Cristos (2Corinteni 1:21,22; Apocalipsa 1:6; Romani 8:17). Atunci el gustă în mod anticipat din moștenirea cerească, primind astfel arvuna sau avansul Împărăției lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt, fiind astfel în sens spiritual strămutat în Regatul Fiului iubirii (Efeseni 1:13; Coloseni 1:13; Evrei 6:4,5,10:29). Primirea Duhului Sfânt constituie și pecetluirea cu puterea lui Dumnezeu adică sigilat ca proprietate a lui Dumnezeu și părtaș al noului legământ (Efeseni 4;30; Evrei 10:15-20). Acest botez cu Duhul lui Cristos ne dă dreptul să fim copii ai lui Dumnezeu (Romani 8:14) și ne pune în corpul lui Cristos ca mădulare a lui (1Corinteni 12:12,13). Botezul cu Duhul, este primirea Darului Duhului Sfânt, care se manifestă și prin umplerea cu El, toate acestea ca un cadou a Celui Prea Înalt (Fapte 2:38,39 compară cu Fapte 1:5; 2:1-4). Primirea darului gratuit al Spiritului Sfânt duce ca la rândul lui Duhul Sfânt să împartă daruri felurite după voia lui, următoarele texte descriu textele în care sunt menționate câteva daruri ale Duhului Sfânt – Romani 12:6-8; 1Corinteni 12:8-11; 28-30; Efeseni 4:11; 1Petru 4:9-11; etc.

Primii 120 de ucenici ai lui Cristos, au primit ca dar spiritual, darul vorbirii în alte limbi omenești, dar necunoscute de vorbitori (Fapte cap.2). Dar botezul cu Duhul Sfânt nu se manifestă doar prin vorbirea în limbi, căci Spiritul Sfânt are multe feluri de manifestare. Faptul că botezul cu Duhul Sfânt nu se arată în mod exclusiv prin vorbirea în limbi reiese din următoarele exemple Biblice:

Atunci înțelegem din aceste exemple că este falsă ideea că doar dacă cineva vorbește în limbi este botezat cu Duhul Sfânt. Acesta poate să aibă loc fie înainte de botezul în apă (Fapte 10:47), sau după botezul în apă (Fapte 8:14-16), dar în general, mai ales în zilele noastre, nașterea din nou adică botezul (pecetluirea) cu Duhul Sfânt are loc înainte de botezul în apă ca efect a exercitării credinței și a căinței noastre sincere (Efeseni 1:13).

Cel care a fost botezat cu Duhul Sfânt se poate observa din comportamentul lui care în general reflectă roadele Spiritului având astfel o mare putere de a nu practica păcatul (Galateni 5:22,23; 1Ioan 3:7-10). Acest botez este esențial pentru a intra în Împărăția cerurilor, căci în Romani 8:9 se spune: ,,…Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.” Iar în Ioan 3:5-7 se precizează: ,, „Adevărat, adevărat îți spun, că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Ce este născut din carne, este carne, și ce este născut din Duh, este duh. Nu te mira că ți-am zis: „Trebuie să vă nășteți din nou.” Deci de la nașterea din nou (botezul cu Duhul Sfânt) nu pot fi excepții căci numai cine a devenit duh primind a doua natură cea divină, poate intra în cer unde locuiesc duhurile.

botezul cu foc

Despre acest gen de botez se face referire doar în textele din Matei 3:11 și Luca 3:16  unde se spune: ,,…El (Isus) vă va boteza cu Duhul Sfânt și cu foc.” În general la botezul cu foc sau traducerea mai corectă: ,,în foc” se dau următoarele interpretări:

  1. Botezul cu foc se referă tot la botezul cu Duhul Sfânt (Fapte 2:1-4; Apocalipsa 4:5).
  2. Botezul cu foc se referă la încercările ca de foc prin care trec creștinii (Luca 12:49-53; 1Corinteni 3:13-15; 1Petru 4:12,13; Psalmul 66:10).
  3. Botezul cu foc este pentru cei răi care vor fi nimiciți (Matei 3:12; Luca 3:17; Apocalipsa 20:14).
  4. Botezul cu foc pentru credincioși are efect de curățire, iar pentru cei necredincioși de pedepsire (Marcu 9:49; Maleahi 3:1-3).

Este clar că textele care vorbesc despre botezul în foc nu sunt suficient de clare pentru a da o interpretare sigură și exactă, însă totuși putem să încercă să găsim înțelesul acestor cuvinte prin prisma contextului, adică a cuvintelor rostite de Ioan Botezătorul, El spune în Matei 3:7-12: ,,Dar când a văzut pe mulți din Farisei și din Saduchei că vin să primească botezul lui, le-a zis: „Pui de năpârci, cine v-a învățat să fugiți de mânia viitoare? Faceți, deci, roade vrednice de pocăința voastră. Și să nu credeți că puteți zice în voi înșivă: „Avem ca tată pe Avraam!” Căci vă spun că Dumnezeu din pietrele acestea poate să ridice fii lui Avraam. Iată că securea a și fost înfiptă la rădăcina pomilor: deci, orice pom, care nu face roadă bună, va fi tăiat și aruncat în foc. cât despre mine, eu vă botez cu apă, spre pocăință; dar Cel ce vine după mine, este mai puternic decât mine, și eu nu Sunt vrednic să-i duc încălțămintele. El vă va boteza cu Duhul Sfânt și cu foc. Acela Își are lopata în mână, Își va curăți cu desăvârșire aria, și Își va strânge grâul în grânar; dar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge.” Astfel înțelegem că Ioan se adresează fariseilor și saducheilor care au venit să facă botezul lui Ioan spre pocăință, iar el le spun că Mesia care vine după el va boteza: ,,în Spirit Sfânt și foc” (literal din greacă). În continuare Ioan explică ce va face Mesia și anume: ,,Își va curăți cu desăvârșire aria, și Își va strânge grâul în grânar; dar pleava o va arde într-un foc care nu se stinge.” Astfel Isus va strânge grâul în hambar, iar pleava ceea ce este nefolositor adică oamenii ne-pocăiți îi va arde într-un foc nestins. Deci având în vedere că nu se dă foc la aria cu grâu înainte de strângerea grâului, ci se dă foc doar la pleavă după ce grâul a fost strâns, botezul cu foc este pentru cei răi care nu au vrut să se pocăiască de faptele lor rele. În plus, când Isus și Petru fac referire la cuvintele lui Ioan Botezătorul (Fapte 1:5; 11:16), ei aplică la credincioși doar prima parte a promisiunii și anume: „Ioan a botezat cu apă, dar voi veți fi botezați cu Duhul Sfânt.” Fără a menționa sau aplica botezul cu foc la credincioși, nici Isus și nici apostolul Petru.

În concluzie, botezul cu foc nu este așa de esențial pentru a face certuri de cuvinte, însă studiind contextul am observat că mai degrabă acesta se aplică în cazul celor răi.

botezul pentru cei morți

Și botezul pentru cei morți (1Corinteni 15:29), este prezentat în Biblie neclar, acesta ca și cel cu foc nu este o doctrină esențială pentru salvare, însă având în vedere unele extreme ce există la ora actuală este bine să cunoaștem și despre aceste botezuri. Singurul pasaj în care apare este destul de obscur, această învățătură apare în contextul argumentării lui Pavel că morții vor învia, deoarece unii corinteni aveau îndoieli cu privire la înviere, iar Pavel prezintă o serie de argumente în favoarea învierii, printre care și argumentul: ,,Altfel, ce ar face cei ce se botează pentru cei morți? Dacă nu înviază morții nicidecum, de ce se mai botează ei pentru cei morți?” La acest singur text există destule interpretări, dintre cele mai cunoscute menționăm:

  1. Botezul pentru cei morți, spun unii, se referă la oamenii dintr-o familie în care unii membri ai familiei au fost martirizați sau au murit, iar unii membri necredincioși ai familiei, vin la credință și se botează pentru cei morți dragi lor, astfel ca să se întâlnească cu aceștia în cer la înviere.
  2. O altă interpretare este că acest botez se referă la a fi cufundați într-un mod de viață care îi conduce la o moarte de martir ca a lui Isus astfel traducerea Lumii Noi traduce astfel acest pasaj: ,,…se botează pentru a fi morți…”.
  3. Însă o interpretare mai literală, este că unii din Corint efectiv sau botezat pentru alții, care probabil au suferit martiriu sau au murit înainte de botez ne mai apucând să-l facă.

Dar chiar această interpretare nu susține extrema bisericii ,,Sfinților Zilelor din Urmă”(Mormonii), deoarece din text nu reiese că Pavel ar aproba o astfel de practică, ci mai degrabă el face referire la această practică a corintenilor pentru a dovedi învierea morților. Căci botezul din întreaga învățătură a Bibliei este ceva ce facem personal, nu ceea ce facem unii pentru alții (Fapte 8.12,13; Marcu 16:16). Tocmai de aceea Tertulian un apărător al credinței creștine spune că botezul pentru cei morți îl făceau doar ereticii nu creștinii autentici. Pe lângă toate acestea, este clar că botezul făcut de Mormoni în locul strămoșilor lor decedați nu este aprobat de Dumnezeu, căci chiar dacă unii corinteni sau botezat în locul unora morți, totuși au făcut-o doar după ce aceștia și-au exprimat dorința în a face botezul și nu au mai apucat să-l facă fiind doar înnoiți de Duhul Sfânt, pe când Mormonii se botează în locul unor oameni care poate mulți dintre ei au avut posibilitatea să facă botezul și nu l-au făcut, ceea ce face din practica lor o înșelătorie, căci botezul lor nu produce în cei botezați ,,dezbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pământești,  fiind îngropați împreună cu El, prin botez, și înviați în El și împreună cu El” (Coloseni 2:11,12).

În concluzie, este clar că nu putem stabili și face o doctrină din acest pasaj confuz.

botezul în moarte a lui isus

Despre acest botez se vorbește doar în Luca 12:50 unde se spune: ,, Am un botez cu care trebuie să fiu botezat, și cât de mult doresc să se îndeplinească!” Botezul la care face referire aici Isus sunt patimile, suferințele și moartea Sa. De acest botez e posibil să aibă parte și martirii (Apocalipsa 6:9-11). Iar textele din Matei 20:22 și Marcu 10:38 se referă la botezul în Spirit Sfânt al lui Isus, de care vor avea parte și ucenicii începând cu Penticosta.

În concluzie: botezurile importante pentru noi sunt: cel în Duhul Sfânt, și cel în apă pentru Cristos, însă pentru a fi pregătiți pentru acești pași, un om sincer trebuie să facă următoarele:

1.Accepți și simți condamnarea păcătoșeniei tale pe care o face Duhul Sfânt – încă de la primul pas, este o conlucrare între tine și Duhul Sfânt, nimeni nu se poate naște din nou, dacă Duhul Sfânt nu găsește în tine o inimă sinceră și smerită, care se lasă convinsă de natura ei păcătoasă și coruptă, căci un rol al Duhului Sfânt este să dovedească lumea ca fiind vinovată în ce privește păcatul (Ioan 16:8). Astfel Duhul Sfânt și Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să aibă aderență în tine, să poate să te oglindească în adevărata față a ta, descoperindu-ți starea ta păcătoasă de corupt, nelegiuit, viclean, vrășmaș cu Dumnezeu și hidoșenia păcatului (Romani 3:9-18,23; 8:7,8; Iacov 4:4; Iov 15:16). El îți dovedește nu numai că ai moștenit păcatul, dar și că ai dat curs păcatului nestăpânindu-te când puteai să o faci, El îți va arăta că natura ta este coruptă și stricată și te va face să vezi păcatul așa cum îl vede Dumnezeu, ca pe ceva scârbos și nelegiuit dacă ești bineînțeles receptiv, atunci, la fel ca evreii din ziua Penticostei care au rămas străpunși în inimă, vei zice: ”Fraților ce să facem?” sau ca temnicerul din Filipi:”…ce trebuie să fac ca să fiu mântuit? “(Fapte 2:37;16:30). Atunci începi să-ți dai seama cât de păcătos și pierdut ești fiind sub condamnarea morții, despărțit de Dumnezeu prin păcatele tale (Isaia 59:1-4). Ba mai mult îți dai seama că nu te poți auto-salva (Psalmul 49:6-8), chiar faptele bune pe care le-am făcut sunt ca o haină murdară înaintea lui (Isaia 64:6), căci nu ai fost creat prin Iesus la fapte bune, dacă nu te-ai născut din nou (Efeseni 2:10).

2.Accepți că Cristos a murit pentru păcatele tale fără această jertfă fiind pierdut, astfel crezi că într-adevăr Iesus Cristos a murit pentru păcatele noastre, astfel toată vina și fărădelegea noastră a fost transferată asupra lui Cristos care a fost făcut păcat și blestem pentru noi (2Corinteni 5:21; Galateni 3:13), astfel El a suferit o moarte chinuitoare pe lemn, astfel prin rănile lui suntem vindecați (Isaia 53; 1Petru 2:24). Prin urmare întreabă-te în mod serios: crezi că Iesus a murit în locul tău pentru păcatele tale (Romani 4:25)? Dacă da, atunci înțelegi că El te-a cumpărat prin jertfa sa pentru Dumnezeu și din momentul când exerciți credință în El, Iesus va deveni Domnul și Salvatorul tău, numai-trăind pentru tine ci pentru El (Fapte 4:12; 5:31; 2Corinteni 5:14,15). În consecință a crede în Iesus, înseamnă a-l asculta (Ioan 3:36), a crede în Tatăl lui care l-a trimis pe pământ și a mărturisit despre El că este Fiul și trimisul lui (Ioan 5:24; 12:44; 1Ioan 5:9-11), a umbla în lumină (Ioan 12:46) a muri față de păcat și a învia la o viață pentru Dumnezeu (Romani 6:8,11), căci după cum Cristos a murit și a înviat, cel ce crede în El trebuie să moară și să învie spiritual lăsând ca Cristos să ia chip în el prin Duhul său (Galateni 2:20; Romani 8:9-11).

3.Căința sinceră: adică un regret profund, o părere de rău pentru faptele noastre rele pe care le-am făcut, acest regret va conduce la mărturisirea păcatelor noastre la Dumnezeu Tatăl prin Iesus Marele Preot (1Ioan 1:7-9;2:1,2). În plus, căința autentică produce roade bune și o schimbare a modului de gândire, de vorbire, de acțiune greșit și vom fi prompți și fermi în lupta cu înclinația de a păcătui (Proverbe 28:13; Matei 3:8; Romani 12:9; Evrei 3:7,8). Căința adevărată se observă prin atitudinea față de păcat, privindu-l ca Dumnezeu ne minimalizându-l și ne mai practicându-l (1Ioan 3:4,8). Având în vedere aceste lucruri întreabă-te: Ți-ai mărturisit păcatele lui Dumnezeu ? Ai lepădat păcatul schimbându-ți modul de viață într-unul drept ?

4.Consacrare :Tot în rugăciunea în care ne-am exprimat căința putem să ne dedicăm viața Creatorului, adică să-I spunem Celui Prea Înalt că viața noastră io consacrăm lui (Deuteronomul 26:17), devenind proprietatea lui Dumnezeu, iar de atunci în colo nu egoismul va trona pe tronul vieții noastre ci Domnul Iesus, pe care îl vom urma încontinuu ca ucenici ai lui (Matei 16:24; Romani 14:7,8).

Cu siguranță dacă facem acești pași nu din dorința de a avea vreo experiență miraculoasă ci cu curăție în suflet, căutându-l pe Dumnezeu ca Psalmistul care spune în Psalmul 42:1,2:”Cum dorește cerbul izvoarele de apă așa te dorește sufletul meu pe tine, Dumnezeule! Sufletul meu însetează după Dumnezeu…”. Căci dacă căutăm darurile lui Dumnezeu și nu pe Dumnezeu putem face din ele un idol, ci căutându-l pe Dumnezeu vom primi pe lângă cunoașterea ființei lui și darurile lui, căci El este dătătorul oricărui dar bun (Iacov 1:16,17). De aceea întreabă-te: tânjește sufletul tău după Dumnezeul cel viu? Simți că nu poți trăi fără El?

În final mai întreabă-te:

 

Pentru mai multe informații vă rugăm să scrieți pe adresa: Ișfa Alin, România, Arad, 2900, str. Mețianu, nr.1, Sc.B, Ap.12, sau telefonați la tel. 0257-285452. E-mail: alin_isfa@yahoo. com