BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

CARE ESTE ZIUA DE ODIHNĂ ?

 

 

Majoritatea oamenilor cunosc relatarea Biblică despre facerea lumii, în șase zile, și cum Dumnezeu s-a odihnit în ziua a șaptea. Astfel ca urmare a acestei relatări, majoritatea cultelor, care declară că sunt creștine, țin o zi de odihnă. Dar problema este că unele religii țin ziua a șaptea, Duminica, altele sâmbăta, altele vinerea, având în vedere acest lucru, se ridică întrebarea: Care este Ziua de odihnă pentru creștini ? Pentru a răspunde la această întrebare, vom dezbate în continuare în lumina Bibliei următoarele puncte:

  1. Ce este sabatul și cu ce scop s-a dat ?
  2. I-a fost dată lui Adam și urmașilor lui, porunca de a ține sabatul?
  3. Poate primi cineva viața veșnică fără a ține sabatul ?
  4. Sunt oare obligați creștinii să respecte un sabat săptămânal?
  5. Cum pot intra oamenii în odihna lui Dumnezeu ?

Haideți deci să vedem în primul rând: - 1. Ce este sabatul și cu ce scop s-a dat ?

Sabatul era ziua de odihnă la evrei, deoarece aceștia au fost poporul de legământ al lui Dumnezeu, și au primit peste 600 de porunci de la Dumnezeu în cadrul legământului pe care l-au făcut cu Dumnezeu.

Cuvântul sabat, în limba ebraică: “shavàth” , înseamnă «a se odihni, a suspenda, a înceta», acest termen își are rădăcina în cuvântul ebraic: «șebet» verb care, în toate formele gramaticale ebraice, înseamnă: oprire, repaus, sistare, odihnă, în Vechiul Testament acest cuvânt descrie o anumită perioadă de timp, de o zi sau mai multe, sau de un an. Astfel o zi de odihnă pentru evrei era a șaptea zi, care l-a ei începea de vineri seara la apusul soarelui și dura până sâmbătă seara la apusul soarelui, acesta era sabatul săptămânal (Exod 20:8-10). Mai exista și alte zile de odihnă, în afara celei a șaptea, acestea erau în special cu ocazia unor sărbători (Levetic 23:7,8,24,27,32,39; Numeri 28:16-18,25,26; 29:1,7,12), exista și anul sabatic, adică tot al șaptelea an, rămânea ne-lucrat (Levetic 25:1-7), și tot la fel anul jubileu, adică al cincizecilea an (Levetic 25:8-12). Însă în continuare să vedem cu ce scop s-a dat sabatul săptămânal: I. Acesta era un semn special și distinct, între poporul Israel cu care Dumnezeu a făcut un legământ și Iehova Dumnezeul lui Israel, prin urmare acesta nu era pentru toate națiunile (Exod 31:12-17). II. Sabatul le aducea aminte evreilor, de faptul că Dumnezeu s-a odihnit la creiere (Exod 20:10,11; 31:17). III. Un al treilea motiv era, că ziua de odihnă le aducea aminte iudeilor, de faptul că au fost robi și fără odihnă în Egipt, de unde au fost eliberați de Dumnezeu (Deuteronomul 5:15). De aceea ținerea sabatului, era strâns legată de poporul Israel (Exod 34.4,10,28).

2. I-a fost dată lui Adam și urmașilor săi porunca de a ține sabatul ?

Este adevărat că Dumnezeu după cele șase zile de creiere, în ziua a șaptea s-a odihnit de lucrarea lui, aceasta nu a însemnat însă că era obosit, căci El nu obosește și nu poate fi golit de putere (Isaia 40:28), ci efectiv, sfârșind lucrarea creatoare, a contemplat-o văzând că toată era foarte bună (Geneza 1:31), și a lăsat ca lucrurile create, să-și urmeze cursul, conform legilor pe care El le-a fixat în univers (Psalmul 148:3-6). Da, cu toate că Dumnezeu s-a odihnit în ziua a șaptea și a binecuvântat-o (Geneza 2:1-3), El nu a poruncit lui Adam și soției lui Eva să celebreze, tot la șapte zile, o zi de odihnă, căci relatarea Biblică lasă să se înțeleagă că Adam și Eva nu au primit decât o singură poruncă, de a nu mânca din pomul cunoștinței binelui și a răului (Geneza 2:16,17) și nu mai multe. Ba mai mult, din Cuvintele lui Dumnezeu, reieșea că Adam și Eva puteau lucra în fiecare zi, Geneza 2:15-17 BCR: “…l-a așezat în grădina Edenului ca s-o lucreze și s-o păzească (“îngrijeasc㔠NW). Domnul Dumnezeu a poruncit omului, spunând: Poți să mănânci după plăcere din orice pom din grădină; dar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci…” Fără ai interzice să lucreze grădina și să culeagă fructe în ziua a șaptea, deci Adam nu a primit poruncă de a ține ziua a șaptea. Acest lucru este subliniat și mai bine după căderea în păcat, când Dumnezeu I-a spus lui Adam următoarele: “Și lui Adam I-a zis:…Cu multă trudă să-ți scoți hrana din el în TOATE ZILELE VIEȚII TALE.” (Geneza 3:17). Deci Dumnezeu declară că Adam și urmașii lui vor munci în toate zilele, fără a ține vreo zi de odihnă specială, aceasta nu înseamnă că ei urmau să nu se mai odihnească, ci că ei se vor odihni când vor dori, fără a avea vreo poruncă specifică în această privință. Acest lucru reiese și din relatarea cu Noe, care a primit poruncă să construiască arca, fără ca Dumnezeu să-I interzică vreo zi în care să lucreze (Geneza 6:13-22).

3. Poate primi cineva viața veșnică fără a ține sabatul ?

În vechime există multe exemple de oameni credincioși care au fost oameni ai lui Dumnezeu, chiar prieteni cu Dumnezeu fără a ține sabatul, ca de pildă: Abel, Enoh, Noe, Avraam, Isac, Iacov, Iosif, etc. (Evrei 11:4-22; Iacov 2.23). De unde știm că aceștia nu au ținut sabatul ? Ei bine, deoarece prima dată când s-a poruncit ținerea zilei de sabat este în Exod 16:4-30, când poporul Israel era în pustie și se hrănea cu mană, observați ce spune textul v.27: “…în ziua a șaptea unii din popor au ieșit să strângă mană și n-au găsit…”. Este clar că oamenii de atunci nu aveau o cunoștință clară despre ziua de sabat, nu erau obișnuiți cu ea și de aceea au încălcat-o, dar după ce li s-a repetat, ei au respectat-o (v.30). Astfel credincioșii care au trăit înainte de acest eveniment, nu au primit vreo poruncă expresă de a ține sabatul, cu toate că au avut ocazia să primească, de pildă Noe când a construit corabia (Geneza 6:13,14), de asemenea după potop, Dumnezeu a dat porunci lui Noe și urmașilor acestora, fără a menționa vreo zi de odihnă (Geneza 9:1-6). Și Avraam care a fost prietenul lui Dumnezeu, a primit porunci, ca de exemplu cea despre circumcizie, fără a primi vreo lege despre o zi de odihnă (Geneza 17:10-14). Da a existat o perioadă de timp, când oamenii cu toate că au avut o bună relație cu Dumnezeu, nu li s-a poruncit să țină sabatul, astfel aceștia vor primi viață veșnică fără a ține sabatul.

  1. Sunt oare obligați creștinii să respecte un sabat săptămânal?

În continuare vom analiza, dacă legea dată prin Moise, mai este valabilă pentru creștini, care se află sub Noul Legământ ? Dar nu înainte de a răspunde la întrebările:

După cum am observat în prima idee principală din această broșură, sabatul săptămânal ca și celelalte sabate au fost date poporului Israel, fiind parte integrantă din legământul făcut de Iehova Dumnezeu cu poporul Israel și mediat prin Moise (Exod 31:12-18; Deuteronomul 4:1,8,13,14; 5:1-5,15; 26:16-19), în care se include cele 10 porunci, cât și alte 613 porunci, de unde știm că și cele 10 porunci și sabatul erau incluse în vechiul legământ? Acest lucru este arătat clar în Exod 34:27,28, unde cele 10 porunci sunt numite: “Și Domnul a scris pe table cuvintele legământului, cele zece porunci.”(vezi și Exod 9:4; 34:10-27). astfel nu oamenilor dintre națiuni li s-a dat ținerea sabatului, căci ei nu făceau parte din primul legământ și prin urmare, nici legile lui Dumnezeu nu erau pentru ei (Psalmul 147:19,20). Doar cei dintre națiuni care se circumcideau și veneau să locuiască în Israel puteau ține legea și deci și sabatul, dar dacă nu se circumcideau nu puteau păzi legea (Levetic 17:10,12; Exod 12:43-49). Legea a fost data cu scopul de a arăta păcătoșenia omului (Romani 7:13,14), de a scoate în evidenta nevoia unui salvator (Romani 7:14,24,25), și o umbra a lucrurilor viitoare (Coloseni 2:17;Evrei 10:1), și a fost un îndrumător până la Cristos (Galateni 3:24,25), care a introdus Noul Legământ, în care salvarea și aprobarea din partea lui Dumnezeu nu se obține ca și în Vechiul Legământ prin faptele legii (Galateni 3:10,12), ci se obține prin har adică prin favoarea și bunătatea pe care o primești de la Dumnezeu fără ca sa meriți lucrul acesta, ci Dumnezeu ți-o oferă cadou daca crezi în fiul sau Isus Cristos, care a adus o jertfa completa pentru ca noi sa fim salvați din păcat și moarte și declarați drepți (Ioan 1:14,16,17; Romani 4:4;5:15-17,6:23). Astfel în momentul când exerciți credința în Cristos, ești salvat, sfințit, răscumpărat, îndreptățit, împăcat cu Dumnezeu (Romani 3:21-28; Efeseni 1:7;2:8,9; 1Ioan 2:1,2; 1Corinteni 1:29-31). Însă odată declarați drepți prin sângele lui Cristos, din recunoștință noi vom duce o viața de sfințenie, de ascultare a legii lui Cristos (Galateni 6:2; Evrei 5:9), lăsând ca credința noastră să producă roade bune în noi (2Corinteni 5:14,15; Tit 3:5-8).

Este adevărat că în Noul Legământ unele porunci din Vechiul Legământ sau reiterat, ca de exemplu: să nu ucizi (comp. Exod 20:13 cu Matei 5:21; Romani 13:8), să nu comiți adulter (comp. Exod 20:14 cu Matei 5:27), să nu furi (comp. Exod 20:15 cu Romani 13:9), să nu poftești (comp. Exod 20:17 cu Matei 5:28; Romani 13:9), să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți (comp. Levetic 19:18 cu Galateni 5:14), dar nicăieri în Noul Testament care conține învățătura Noului Legământ nu se reintroduce porunca despre ținerea sabatului sau a unei zile de odihnă săptămânale. Cu siguranță că dacă Dumnezeu ar fi vrut ca și creștinii să țină ziua sabatului, Isus Cristos sau apostolii ne-ar fi spus despre aceasta, dar o astfel de poruncă nu este dată pentru creștini. Chiar dacă în prezent există unele biserici care susțin obligativitatea ținerii sabatului. De aceea în continuare vom dezbate text cu text pretinsele argumente în sprijinul obligativității ținerii sabatului pe care aceștia le aduc.

  1. Texte interpretate în mod greșit:
  2. Geneza 2:1-3 – Aici nu se spune că oamenilor li s-a poruncit sabatul, după cum am văzut, doar începând din pustia pe unde au mers israeliții, s-a dat porunca pentru o zi de odihnă (Exod 16:4,27-29). Iar faptul că Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea, nu înseamnă că de atunci s-a poruncit oamenilor ținerea sabatului.

    Exod 20:10,11; 31:17 – Din aceste texte reiese că sabatul este un memorial al odihnei lui Dumnezeu de la creațiune, dar aceasta nu înseamnă ca cei din Noul Legământ trebuie să-l țină, căci dacă Dumnezeu dorea acest lucru, dădea porunca despre sabat, încă începând cu Adam, și cu siguranță o reitera în Noul Legământ. În plus, textele menționate sunt puse în legătură cu Israelul, după cum se precizează în Exod 31:16,17: “Fii lui Israel să păzească sabatul…Acesta va fi între mine și fii lui Israel un semn pentru totdeauna; căci în șase zile a făcut DOMNUL cerurile și pământul, iar în ziua a șaptea s-a odihnit.” Observăm cum cuvântul de legătur㠓căci” face legătura între Israel și motivul porunci de sabat.

    O altă idee care este scoasă în evidență de cei ce susțin sabatul, este că el este pentru veșnicie (vezi și Psalmul 111:4,7,8), cei ce folosesc acest argument nu sunt consecvenți, deoarece textul din Psalmul 111:7,8 spune: “TOATE poruncile…întărite pentru veșnicie.” Deci ori le luăm pe toate, ori nu luăm nici una, căci chiar despre preoția levitică se spune că este continuă sau veșnică (Numeri 25:13), dar aceasta a fost abrogată, tot la fel poate fi abrogat și sabatul. Adevărul este că cuvântul veșnic, în ebraică poate avea un sens relativ, de aceea unele traduceri îl traduc cu “timp indefinit” NW, astfel cuvântul “oh-lam” are ca sens de bază o perioadă de timp, care din punct de vedere al prezentului este ascunsă vederii, astfel se poate referi la o perioadă de timp care are un sfârșit (vezi de pildă Exod 21:6; 1Samuel 1:22,28), dar se poate referi și la o perioadă fără sfârșit (Ecleziast 1:4; Isaia 9:7).

    Deuteronomul 4:12,13; Exod 31:18; 32:15,16 – Un alt argument adus este că sabatul a fost poruncit de Dumnezeu, cu vocea sa, din mijlocul focului, și a fost scris cu degetul lui Dumnezeu. Aceste argumente sunt copilărești, căci nu este important cum sau dat poruncile, ci la cine s-au dat, iar contextul arată că doar lui Israel (Deut.4:10-14; Exod 34:27,28). În plus, și Adam a primit porunca de a se înmulți direct de la Dumnezeu, dar aceasta nu înseamnă că este valabilă pentru creștinii necăsătoriți, nu-i așa ? De aceea când analizăm o poruncă, trebuie să vedem cui i se adresează. Iar faptul că a fost degetul lui Dumnezeu care a scris cele zece porunci pe tablă, nu înseamnă altceva, decât că Duhul Sfânt a fost în acțiune, căci degetul lui Dumnezeu se referă la acesta (comp. Matei 12:28 cu Luca 11:20), În plus, și cartea cu detaliile pentru construirea templului din Ierusalim s-a scris cu mâna lui Dumnezeu, dar nu a însemnat aceasta, că acele prescripții au rămas pentru eternitate (1Cronici 28:19), tot așa și cu cele 10 porunci, când ele și-au atins scopul au fost desființate.

    Deuteronomul 5:14 – De obicei cei ce sunt pentru sabat, aduc în atenție expresia: “sabatul DOMNULUI”, spunând că ziua de odihnă nu este numită sabatul evreilor, ci “sabatul DOMNULUI”, dar aceștia uită că și anul sabatic este numit: “un sabat pentru DOMNUL”, (Levetic 25:4) sau “sabatele DOMNULUI”, (Levetic 23:38), dar curios că pe acestea nu le țin, atunci sunt ei consecvenți în teologia lor ?

    Deuteronomul 10:1-5 – Dumnezeu a poruncit ca cele 10 porunci să fie păstrate în chivot, iar sulul legii era lângă chivot (Deuteronomul 31:24-26), această situație însă nu dovedește nimic din mai multe motive, ca de exemplu: în chivot mai era și toiagul lui Aron și mană (Evrei 9:4), și totuși preoția lui Aron s-a sfârșit, tot așa și tablele legământului (2Corinteni 3:7-11). În plus în sulul legii de lângă chivot, despre care susținătorii sabatului recunosc că a fost șters prin moartea lui Isus, erau consemnate și cele 10 porunci (Exod 24:4), căci de fapt acestea făceau parte din Vechiul Legământ. Pe lângă toate acestea, faptul că în cer există un chivot (Apocalipsa 11:19), nu este o dovadă că cele 10 porunci nu s-au abrogat, căci Biblia nu specifică ce conține acel chivot, de asemenea realitățile cerești sunt diferite de cele pământești, și în ce privește zilele (2Petru 3:9), prin urmare acest pasaj nu este un argument solid și specific.

    Isaia 56:1-8; 58:13 – De obicei aceste pasaje sunt comentate, că ar fi o profeție la dispensațiunea creștină, dar nici din text nici din context nu reiese așa ceva, căci aceste pasaje ca și cel din Isaia 66:23 se aplică literal în primul rând după ce poporul Israel s-a întors din captivitatea Babiloniană (Isaia 56.1-3,7; 58:12-14). Iar o altă perioadă la care se referă aceste pasaje, este perioada de după sfârșitul lumii, în mia de ani, când atât Israelul cât și oamenii din toate națiunile care se întorc la sfârșitul zilelor la Dumnezeu vor moșteni pământul (Apocalipsa 20:3; Osea 3:4,5; Mica 4:1-4) și vor ține sabatul pe noul pământ (Isaia 56:4-8; 66:22,23), dar și sărbătoarea lunii noi și a corturilor (Zaharia 14:12,16-21). Dar aceste texte nu se referă la dispensațiunea creștină ca o împlinire literală, ci cel mult una spirituală, căci în aceste texte apar activități ca: jertfe și arderi-de-tot, care au o împlinire spirituală în Noul Legământ (Evrei 13:15,16), tot așa și sabatul care este sinonim cu ascultarea sau sabatul spiritual (Evrei 4:6,7).

    Matei 5:17-19 – Acesta este argumentul favorit pentru cei ce susțin valabilitatea celor 10 porunci deci și a sabatului în Noul Legământ. Însă dacă analizăm cu atenție nici în interpretarea acestui pasaj, nu sunt consecvenți, cei ce susțin sabatul, căci cuvântul “legea” la singular se referă nu numai le cele 10 porunci ci și la celelalte 600, căci Isus în predicile sale nu face vreo diferențiere între cele 10 și celelalte (Matei 5:21-38), cum fac unii, care împart legea în două sau în mai multe părți. Biblia nu împarte legea în mai multe părți, tocmai de aceea vorbește la singular de ea prin expresia “legea”, deci este nebiblic de a vorbi de o lege a lui Dumnezeu și de o altă lege a lui Moise, ba din contr㠓poruncile DOMNULUI” sunt numite “legea lui Moise” (1Împărați 2:3; vezi și Ezra 7:6 comp. cu 7:10) . Dar să revenim la textul din Matei 5:17-19, aici Isus spune că nu a venit să desființeze legea, și că cine va suprima una din porunci, chiar cea mai mică, va fi cel mai mic în împărăția cerurilor, ne întrebăm: cei ce țin sabatul, țin și celelalte peste 600 de porunci din lege? Dacă nu le țin, atunci aceste cuvinte se aplică și lor, și atunci de ce consideră că legea jertfelor a fost desființată, dacă Isus nu a desființat legea, cu referire la întreaga lege ? Care este interpretarea corectă a acestui pasaj, în v.17 Isus spune că nu a venit să desființeze ci să împlinească, El fiind singurul care a împlinit-o, iar în v.18 se precizează, că nu va cădea nici o literă din lege, PÂNĂ, nu se va împlini, deci odată ce sa împlinit, i s-a pus capăt, aceasta a avut loc la moartea lui Isus, când a șters înscrisul cu toate poruncile, căci le-a împlinit pe toate, (Efeseni 2:15; Romani 10:4; Coloseni 2:14) și de fapt în acel înscris erau și cele 10 porunci (Exod 24:4,7; Neemia 9:13,14).Iar v.19 este un principiu de a nu minimaliza unele porunci sau a le desființa prin tradiții ca fariseii, căci dreptatea ucenicilor lui Cristos trebuie să întreacă dreptatea fariseilor (v.20), astfel până la moartea lui Isus acest text s-a îndeplinit adliteram, iar după moartea sa ca un principiu pentru poruncile Noului Legământ (comp. cu Iacov 2:10).

    Matei 24:20 – Prin acest pasaj se încearcă dovedirea obligativității sabatului după moartea lui Isus și chiar pentru cei ce vor trăi zilele din urmă. Dar acest text nu spune așa ceva, el se referă prin natura contextului, nu la zilele din urmă escatologice, căci atunci nimeni nu trebuie să fugă în sens fizic pentru ași scăpa viața, dar în anul 70 e.n. când a fost distrus Ierusalimul, creștinii au fugit fizic, dincolo de Iordan în cetățuia Pela (Matei 24:16-20). Deci acest text se referă la anul 70 e.n., dar să revenim la mesajul textului și haideți să acceptăm de dragul intrării în profunzime, că creștinii de atunci au ținut sabatul, însă se ridică o întrebare: Ce legătură are fuga cu sabatul ? Nici una, doar dacă acceptăm tradiția evreiască bazată pe Exod 16:29 și Isaia 58:13 care spune că în ziua de sabat un om nu se putea deplasa mai mult de 1100 metri (vezi și Fapte 1:12 BCR n.s.), dar acceptând această idee, susținătorii sâmbetei se condamnă singuri, căci ei în sabat nu țin cont de această învățătură. De fapt textul din Matei 24:20 se referă la faptul că creștinii evrei dacă fug în sabat, fie se vor aproviziona cu greu pe drum, căci în sabat, Israelul era ca o țară moartă, inactivă (comp. cu Neemia 13:15-22), fie putea fi condamnați și uciși cu pietre deoarece erau evrei înainte de a fi creștini, prin urmare creștinii evrei și numai evrei uneori au ținut cont de vechea lege până la dărâmarea Ierusalimului (vezi Fapte 21:21-26), fără ca aceasta să fie o obligativitate pentru neamuri (Fapte 15).

    Marcu 2:27 – “sabatul a fost făcut pentru om.” Astfel prin acest text se explică că sabatul nu este doar pentru evrei, ci pentru oameni din orice națiune. Însă citind contextul acestui text, aceste cuvinte ale lui Isus răspund nu la întrebarea: la cine a fost dat sabatul? Ci cine pe cine slujește sabatul? Adică sabatul pe om îl slujește sau omul pe sabat? Deci aici Domnul Isus nu vrea să spună că sabatul este pentru oamenii dintre națiuni, ci să le arate fariseilor spiritul legii sabatului, că nu omul trebuia să slujească sabatul, ci invers (Marcu 2:23-28).

    Luca 23:54-56 – “Apoi în ziua sabatului s-au odihnit după poruncă”, acest pasaj este interpretat ca o dovadă că chiar după moartea lui Isus, oamenii evlavioși s-au odihnit și au ținut cu grijă sabatul. Însă susținătorii sabatului din prezent uită că acest lucru a avut loc în Israel, printre evrei, că după lege în ziua de sabat nu trebuia făcut foc în locuințe (Exod 35:2,3), ceea ce cu siguranță acele femei credincioase au respectat, dar cei din prezent ce țin sabatul nu respectă. În plus aceștia uită că tot acele femei evlavioase au ținut și sărbătoarea Cincizecimii (Fapte 1:14; 2:1), fără ca aceștia în prezent să o mai țină. Dar totuși să răspundem la întrebarea: de ce femeile evlavioase au ținut sabatul, după moartea lui Isus, dacă prin moartea acestuia i s-a pus capăt sabatului? Ei bine, se cunoaște faptul că ucenicii și femeile din anturajul lui Isus nu au înțeles totul dintr-o dată, de exemplu, la moartea Domnului Isus s-a pus capăt diferenței dintre evrei și neamuri (Efeseni 2:11-18), dar apostolii nu au înțeles lucrul acesta decât mai târziu, cu ocazia convertirii Sutașului Corneliu (Fapte 10:9-48; 11:1-18). Deci tot așa și cu sabatul sau cu alte sărbători și restricții ale legii, care nu au dispărut automat din mintea ucenicilor, ci pe parcursul timpului lumina a crescut (Proverbe 4:18).

    Luca 4:16; Fapte 13:42; 16:12,13;17:2 – În aceste texte Biblice se arată despre unele evenimente care au avut loc în sabat, dar numai o minte obturată poate vedea din aceste texte o dovadă în favoarea sabatului, căci textele nu spun nimic, despre obligativitatea ținerii sabatului. Este curios că cei ce susțin sâmbăta condamnă pe susținătorii zilei de duminică care aduc același tip de argumente, adică texte care vorbesc de ziua întâi a săptămânii (duminica: Matei 28:1; Marcu 16:2; Luca 24:1; Ioan 20:1,19; Fapte 20:7; 1Corinteni 16:2).

    Romani 3:31 – “…noi (cei din Noul Legământ)întărim legea”, prin acest text se argumentează că Noul Legământ nu a desființat legea (decalogul), ci a întărito. Dar să nu uităm că expresia “legea”, nu se aplică doar la cele 10 porunci, ci la toate poruncile date de Dumnezeu prin Moise (vezi Romani 3:19-21,28), prin urmare o interpretare rigidă a textului ne duce la ideea că trebuie să ținem toată legea Vechiului Legământ. Însă ceea ce a vrut să spună aici Pavel este că creștinii, adică cei din Noul Legământ, întăresc legea, împlinind-o, fie mai adânc [ca de pildă, nu numai că se abțin de la a ucide, dar se abțin și de la mânie care poate duce la ucidere, Matei 5:22], fie într-un mod spiritual, [de exemplu, după lege nu trebuiau opriți boi să mănânce din grâu când îl treieră, dar în Noul Legământ acest principiu se aplică spiritual, adică conducătorii adunării creștine pot fi susținuți financiar de către cei printre care lucrează, 1Corinteni 9:8-14], prin urmare noi creștinii întărim legea. Chiar legea cu sabatul o întărim, cum? Prin faptul că sabatul avea ca scop dedicarea unei zile pentru Dumnezeu, pentru închinare (Exod 20:8-10), pe când în Noul Legământ toate zilele sunt închinate lui Dumnezeu (Fapte 5:42), astfel noi întărim legea prin ținerea unui sabat spiritual de ascultare, adic㠓astăzi” (Evrei 4:6,7), care este în fiecare zi (Evrei 3:13).

    Apocalipsa 1:10 – Susținătorii sâmbetei spun că expresia “ziua Domnului”, de aicea se referă la sâmbătă, iar cei ce susțin duminica spun că se referă la duminică, care este realitate? Textul nu ne spune nici că s-ar referi la sâmbăta, nici că s-ar referi la duminică, de fapt traducerea din greacă mai exactă este: “Ziua Domnească”, fără însă a ne prezenta vreun indiciu că s-ar referi la sâmbătă sau la Duminică, astfel este greșit să spunem ceea ce textul nu spune.

    Apocalipsa 12:17 – “…păzesc poruncile lui Dumnezeu…”, de obicei prin acest text se argumentează că însuși creștinii descriși în cartea Apocalipsa păzesc poruncile și deci și sabatul, care face parte din poruncile lui Dumnezeu. Însă o astfel de interpretare spune ceea ce textul nu spune, căci poruncile lui Dumnezeu de aici se referă la poruncile din Noul Legământ, după cum bine este scos în evidență de apostolul Pavel prin cuvintele: “Căci legea duhului de viață (cea a Noului Legământ) în Hristos m-a eliberat de legea păcatului și a morții (cea a Vechiului Legământ) (Romani 8:2), de asemenea în 1Corinteni 9:20-22 se precizează: “pentru iudei am devenit ca un iudeu, ca să câștig pe iudei; cu cei care sunt sub lege [evrei și prozeliți], ca și când aș fi fost sub lege [sub cele 10 porunci, plus cele 613], măcar că NU SUNT SUB LEGE [legea Vechiului Legământ]…cu cei ce sunt fără lege, ca și cum aș fi fost fără lege (măcar că nu sunt fără o lege a lui Dumnezeu [legea Noului Legământ], ci sunt supus lui Hristos)…” Deci în acest pasaj Pavel inspirat de Duhul Sfânt, vorbește de o lege sub care nu este, cu referire la legea Vechiului Legământ dată prin Moise, și o lege sub care este, legea Noului Legământ, dată prin Cristos. Deci textele din Noul Testament care subliniază păzirea poruncilor lui Dumnezeu cu referire la creștini se referă la legea lui Cristos, în care nu este inclusă porunca sabatului săptămânal, ci prima poruncă este să iubești pe DOMNUL Dumnezeu și pe aproapele tău ca pe tine însuți (Matei 22:37-40), și este curios că această primă poruncă nici măcar nu apare în cele 10 porunci ci este luată din celelalte peste 600 de porunci (Deuteronomul 6:4-6; Levetic 19:18), curios nu ?

    Până aici am examinat principalele argumente folosite de către cei ce susțin obligativitatea unui sabat săptămânal, în continuare vom prezenta argumente clare că sabatul săptămânal nu face parte din Noul Legământ și nu este obligatoriu pentru creștini.

  3. Texte care indică că toată legea, printre care și decalogul cu sabatul au fost abrogate:

Fapte 15:5-11,23-29 – În acest pasaj se arată că unii dintre evreii care au crezut în Isus, susțineau obligativitatea pentru cei dintre neamuri să se circumcidă și să păzească legea lui Moise (v.5,24 cu referire la întreaga lege, căci expresia “legea lui Moise” se aplică la întreaga lege : Deuteronomul 5:1,12-15; Neemia 9:13,14; 1Cronici 22:12,13). Însă apostolii călăuziți de Duhul Sfânt au hotărât următoarele restricții: să se ferească de 1. Lucrurile jertfite idolilor; 2. De consumarea sângelui; 3. Și a animalelor sugrumate (din care nu s-a scurs sângele); 4. De desfrânare; toate aceste restricții existau și înainte de a fi dată legea lui Moise (ferirea de idolatrie – Geneza 35:3,4; de sânge și animale sugrumate – Geneza 9:3,4; de desfrânare – Geneza 12:15-18; 39:9). De asemenea este curios, că sabatul sau interzicerea mâncăturilor necurate după lege, nici măcar nu este menționată, ceea ce lasă să se înțeleagă că apostolii priveau altfel sabatul decât unii din zilele noastre, în plus chiar listele cu porunci de mai târziu care le completează pe acestea și care apar în epistole, nu menționează nimic de obligativitatea sabatului (Romani 1:29-32; 1Corinteni 5:10,11; 6:9,10; Galateni 5:19-21; etc.). Ba mai mult apostolii răspund la pretenția acelora care susțineau legea prin cuvintele: “Și Dumnezeu, care cunoaște inimile, a mărturisit pentru ei și le-a dat Duh Sfânt ca și nouă (care am păzit legea). N-a făcut nici o deosebire între noi și ei, întrucât le-a curățat inimile prin credință . Acum, deci, de ce ispitiți pe Dumnezeu și puneți pe gâtul ucenicilor un jug (legea) pe care nici părinții noștri nici noi nu l-am putut purta ? Ci credem că noi, ca și ei, suntem mântuiți prin harul Domnului Isus Hristos.” Deci apostolii explică clar că creștinii nu mai sunt sub lege, deci nici sub obligativitatea de a ține sabatul.

Romani 7:4,6 – Este un text clar care precizează abrogarea întregii legi și a decalogului, căci aici se spune: “…prin trupul lui Hristos ați murit în ce privește legea…Dar acum am fost dezlegați de lege și suntem morți față de ceea ce ne ținea robi, ca să slujim ca robi, în înnoirea duhului, iar nu după vechea literă.” Deci noi suntem dezlegați de legea veche, suntem morți față de ea, adică complet inactivi. Însă cei ce susțin sabatul, sucesc acest pasaj dându-i o interpretare greșită, ei spun că cuvântul lege de aici se referă, doar la legea ceremonială a jertfelor și nu la cele 10 porunci, dar nici textul nici contextul nu susține o astfel de interpretare, ba mai mult contextul arată că aici Pavel se referea chiar și la cele 10 porunci, căci în v. 7 el face referire la porunca a zecea din decalog, care spunea să nu poftești, prin urmare suntem dezlegați de lege (decalogul + cele 613 porunci). Însă aceasta face ca cei ce susțin sâmbăta sau alte prevederi a legii vechi să fie în imposibilitatea de a-I sluji lui Cristos în înnoirea duhului, căci ei slujesc după vechea literă.

Romani 10:4 – “Căci Hristos este SFÂRȘITUL LEGII, pentru îndreptățirea oricărui credincios.” Deci în acest text se precizează clar că nu mai suntem sub lege, căci în Cristos legea s-a desființat, căci El a împlinit-o și i-a pus capăt, și aceasta se referă la întreaga lege, și a celor 10 porunci, de unde știm? Chiar v.5 precizează principiul îndreptățirii din Vechiul legământ, valabil și pentru cele 10 porunci, căci oamenii erau îndreptățiți prin ținerea cu strictețe a legii, pe când în Noul Legământ omul este îndreptățit fără lege (Romani 3:21-24) prin credința în Cristos.

2Corinteni 3:7-11 – Faptul că sabatul a fost desființat este reliefat în mod elocvent în acest pasaj, unde se specifică, că ceea ce a fost introdus cu slavă, adică cele 10 porunci care au fost scrise pe table (v.7), a fost desființat (v.11), citește acest text fără prejudecăți și puneți următoarele întrebări: Ce a fost introdus cu slavă ? Ce s-a întâmplat conform cu versetul 11 cu ceea ce s-a introdus cu slavă ?

Galateni 3:18,19,23-26 – Citește cu atenție textul și puneți următoarele întrebări: Pentru ce este legea ? “Ea a fost adăugată (făgăduințelor lui Avraam) din cauza fărădelegii.” Care lege a fost adăugată? Legea dată ulterior prin Moise, adică toată legea. Cu ce scop a fost dată legea ? “…legea ne-a fost îndrumătorul nostru spre Hristos…” Pentru totdeauna a fost introdusă legea? Legea a fost dată pentru un timp, “PÂNĂ când avea să vină sămânța (Isus)” Când s-a pus capăt legii? “După ce a venit credința (în jertfa lui Cristos), nu mai suntem sub îndrumător. Căci toți suntem fii ai lui Dumnezeu PRIN credința (nu prin lege) în Hristos Isus.” Ce sar întâmpla dacă în prezent am fi sub îndrumător ? Aceasta ar însemna să negăm credința în Isus Cristos.

Efeseni 2:15 – Este un pasaj clar care indică momentul abrogării legii, și anume moartea lui Cristos. Din păcate cei ce susțin sâmbăta sucesc și acest text, spunând că expresia: “…legea poruncilor în rânduielile ei”, nu se referă la cele 10 porunci, dar de unde știu ei lucrul acesta? Spune undeva în Biblie că această expresie s-ar aplica numai la o parte a legii? Este demn de notat că expresii asemănătoare se referă chiar la cele 10 porunci (Deuteronomul 5:1; Neemia 9:13,14). Poate cineva ar zice despre textele mai sus menționate, că descriu abolirea legii, și ar dori să vadă un text clar direct despre sabat, cum că nu mai este obligatoriu pentru creștini, acest text îl vom prezenta în continuare:

Coloseni 2:14,16,17 – Este un pasaj clar și fără echivoc care precizează: “A șters înscrisul care era împotriva noastră prin poruncile lui și la luat din cale pironindu-l…DECI nimeni să nu vă judece cu privire la mâncare sau la băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, sau lună nouă sau SABATE. Care sunt o umbră a lucrurilor viitoare, dar trupul (“realitatea” NW) este al lui Hristos.” Deci este clar, nimeni să nu vă judece, dacă nu țineți sabatele expuse în lege, iar cuvântul “ sabate” nu se referă numai la sabatele care se țineau cu ocazia unor sărbători sau la anii sabatici, cum interpretează unii, căci de unde știu ei că expresia “sabate” sar referi doar la unele sabate și nu la toate? Care este criteriu sau principiul teologic, pentru o astfel de interpretare? În plus, alte traduceri ale Bibliei traduc prin: “un sabat” NT.93, sau “la vreun sabat” NW, iar contextul confirmă că se referă la orice tip de sabat, deoarece v.16 este o concluzie a v.14,15, căci v.16 începe cu cuvântul: “deci” ca o finalitate a faptului că înscrisul cu porunci a fost șters. De aceea să ne întrebăm: ce conținea înscrisul cu porunci, conținea El și sabatul săptămânal? Să lăsăm ca însuși Biblia să ne dea răspunsul la această întrebare. Dacă deschidem Biblia la Exod 24:3,4 sau la Deuteronomul 31:9-11, vom vedea că înscrisul cu porunci conținea, “…toate cuvintele Domnului și toate legile” (Biblia Cornilescu), deci și sabatul săptămânal, și ce s-au întâmplat cu acestea? Au fost șterse, de aceea nimeni nu mai este obligat să țină sabatul. O altă dovadă că sabatul din Coloseni 2:16 se referă și la cel săptămânal este v.17, unde se precizează că lucrurile din v.16 sunt o umbră a lucrurilor viitoare. Să ne întrebăm: Este sabatul săptămânal o umbră a lucrurilor viitoare ? Da, căci după cum am văzut, el va fi ținut pe noul pământ (Isaia 66:22,23), atunci dacă este o umbră a lucrurilor viitoare, atunci se include în expresia “sabate” și noi în prezent nu mai trebuie să-l ținem, căci noi respectăm “realitatea” care este Cristos.

Evrei 7:11,12 – Același lucru despre ștergerea tuturor poruncilor din Vechiul Legământ, este subliniat și în acest pasaj, unde se declară: “Dacă într-adevăr desăvârșirea ar fi fost prin preoția leviților, CĂCI PE TEMEIUL EI A PRIMIT POPORUL LEGEA, ce nevoie mai era să se ridice un alt fel de preot, după rânduiala lui Melhisedec, și care nu a fost numit după rânduiala lui Aron ? Pentru că, fiind schimbată preoția, TREBUIA NUMAIDECÂT SĂ AIBĂ LOC ȘI O SCHIMBARE A LEGII." Să reflectăm sincer la această precizare, pe ce temei a primit poporul Israel, legea? Pe temeiul preoției levitice; care lege a primito pe acest temei, doar legea ceremonială? Nu, TOATĂ LEGEA (Exod 24:3-8); ce s-a întâmplat cu preoția lui Aron? A fost schimbată; care este consecința schimbării preoției? S-a schimbat și legea. Deci este clar că creștinii trebuie să țină nu legea abrogată, ci legea Noului Legământ, iar această lege o găsim în învățăturile lui Cristos și ale apostolilor, consemnate în Noul Testament. Aceasta nu înseamnă că Vechiul Testament este de lepădat, ci înseamnă că numai poruncile reiterate în Noul Testament mai sunt valabile, iar prin faptul că porunca de sabat nu este revigorată în Noul Legământ ca o obligativitate, în consecință nu mai trebuie ținută. Însă libertatea creștină permite ca un creștin să țină pentru Domnul, o zi, conform principiului din Romani 14:6, astfel creștinul poate alege să țină sâmbăta sau în altă zi, dar nu putem face din hotărârea noastră personală de a ține o zi, o lege și pentru ceilalți și astfel să le furăm libertatea în Cristos, căci ei pot alege să țină Duminica sau vinerea sau chiar să nu țină de loc, căci în Romani 14:5 se arată libertatea creștină în acest domeniu prin cuvintele: “Unul socotește o zi mai presus decât alta (sâmbăta sau Duminica, etc.); altul socotește toate zilele la fel.” Deci libertatea creștină îmi permite, dacă vreau să consider toate zilele la fel, fără a face diferențe între ele, și fără a o sărbători în una mai mult decât în alta. Însă întreabă-te: Există o astfel de libertate în biserica din care faci parte ?

  1. Consecințele dăunătoare ale obligativității sabatului

În primul rând, a reclădi lucrurile legii, te face călcător de lege (Galateni 2:18-21), și te pune în postura de a lepăda harul lui Dumnezeu, ca și cum Cristos nu a venit și a împlinit legea punându-I astfel capăt (Galateni 4:4,5), ca și cum Cristos ar fi murit degeaba dacă îndreptățirea este prin lege (Galateni 2:21), sau ca și cum nu ar fi murit, ca să-i pună capăt legii (Coloseni 2:14; Efeseni 2:15; Romani 7:6). De fapt, Biblia avertizează împotriva unui astfel de pericol, prin cuvintele: “Hristos ne-a eliberat ca să fim liberi. Rămâneți deci tari și nu vă supuneți iarăși sub jugul robiei!…Voi care căutați să vă îndreptățiți pe voi înșivă prin lege, V-AȚI LIPSIT DE HRISTOS, AȚI CĂZUT DIN HAR.”(Galateni 5:1,4), de asemenea în 2Corinteni 3:17 se spune: “…unde este Duhul Domnului, acolo este libertate.” Deci, dacă în biserica din care facem parte nu este libertate, în sensul că, sau adăugat la legile Noului Legământ și alte restricții cu care condiționăm mântuirea, acolo nu este Duhul lui Dumnezeu. Aceasta nu înseamnă, că ne putem face de cap, sau dacă nu suntem sub lege, ci sub har, nu înseamnă că putem face orice, căci Biblia spune: “Ce urmează de aici? Să păcătuim pentru că nu suntem sub lege, ci sub har? NICIDECUM!”(Romani 6:15-22), iar la Tit 2:11 se spune: ”Căci harul lui Dumnezeu care aduce mântuire pentru toți oamenii s-a arătat și ne învață s-o rupem cu păgânătatea și cu poftele lumești și să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie.” Da creștinii, chiar dacă se află sub har, harul îi împinge la a duce o viață sfântă de ascultare, dar nu de vechea lege, ci de legea Noului Legământ, numită și legea lui Cristos (Galateni 6:2), sau legea lui Dumnezeu (1Corinteni 9:21), sau legea Duhului de viață (Romani 8:2).

  1. Care este ziua de odihnă pentru creștini ?

După cum am observat până aici, aceasta nu este sâmbăta, dar oare să fie duminica, așa cum țin majoritatea cultelor? Nu există nici un suport Biblic solid, pentru a susține că în Noul Legământ, ziua de odihnă ar fi duminica. De fapt, în toate textele Noului Testament, în care apare ziua întâi a săptămânii (duminica în calendarul nostru), nu lasă să se înțeleagă, că aceasta a înlocuit sabatul, sau că aceasta este ziua de odihnă (vezi: Matei 28:1; Marcu 16:2; Luca 24:1; Ioan 20:1,19; Fapte 20:7; 1Corinteni 16:2). Chiar dacă Domnul Isus a înviat în această zi, totuși El nu a poruncit ținerea ei, și nici apostolii după înălțarea lui la cer, cu siguranță că dacă Isus ar fi poruncit-o, apostolul Pavel nu ar fi mai putut descrie libertatea creștină cu privire la zile prin cuvintele: “altul socotește toate zilele la fel.” (Romani 14:5), ci ar fi precizat obligativitatea duminicii, ca zi de odihnă. Este adevărat că continuatorii apostolilor, susțineau ca zi de sărbătoare duminica, într-o formă sau alta, dar să nu uităm că singura bază pentru credința noastră este Cuvântul lui Dumnezeu, Sfânta Biblie.

Probabil ajunși la acest punct, se ridică întrebarea: dacă nu este nici sâmbăta, nici duminica, atunci când este ziua de odihnă pentru creștini? În ce privește odihna fizică, ne putem odihni când dorim, și putem munci când vrem, ca și primii oameni, deoarece Cristos ne-a dat această libertate pe care o aveau primi oameni și credincioșii din vechime.

Însă, în Noul Legământ, ziua de odihnă este descrisă prin cuvintele: “Rămâne deci o odihnă sabatică pentru poporul lui Dumnezeu.”(Evrei 4:9 Biblia Cornilescu 1931 revizuită în 1998). Această odihnă sabatică se referă la sabatul spiritual, care are loc în fiecare zi când ascultăm de Dumnezeu, după cum se spune în Evrei 4:6-8 NW: “«Nu vor intra în odihna Mea » Și apoi urmează: “ Întrucât rămâne deci ca unii să intre în ea, iar cei cărora le-a fost anunțată vestea bună mai întâi nu au intrat din cauza neascultării, El stabilește din nou o anumită zi spunând după atâta timp în psalmul lui David: «Astăzi», așa cum s-a spus mai sus «Astăzi, dacă ascultați glasul său, nu vă împietriți inimile»”. Această zi de odihnă este «Astăzi», adică: “…în fiecare zi, atât timp cât se zice astăzi…” (Evrei 3:13). Cum se ține acest tip de sabat ? Acest tip de sabat se ține prin ascultare, după cum se spune: “Astăzi, dacă ascultați glasul său, nu vă împietriți inimile.” Astfel vom fi receptivi la glasul lui Dumnezeu, și vom evita lucrările noastre rele și egoiste, nu ca israeliții care au poftit lucruri rele (Psalmul 106:14), au fost geloși (Psalmul 106:16), au fost idolatri (Psalmul 106:19,28,36), au disprețuit țara cea bună (Psalmul 106:24), au murmurat (Psalmul 106:25), nu au ascultat, ca să nimicească popoarele idolatre (Psalmul 106:34), și de aceea nu au intrat în odihna lui Dumnezeu. Acest tip de sabat care se manifestă prin ascultare izvorăște din credință: “Căci noi care am crezut, intrăm în odihna…” (Evrei 4:3 BCR), căci credința duce la ascultare. În contrast evreii nu s-au odihnit de lucrările lor, dar noi ca să intrăm în odihna lui Dumnezeu trebuie să ne odihnim de lucrările noastre, cum s-a odihnit Dumnezeu de a le sale, căci la Evrei 4:10 BC se spune: “Fiindcă cine intră în odihna Lui, se odihnește și el de lucrările lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrările Sale.” Cum s-a odihnit Dumnezeu de lucrările sale? Ei bine, Dumnezeu s-a odihnit prin faptul că a lăsat ca lucrurile create să urmeze legile sale fără intervenția directă a Lui (Geneza 1:31; 2:2,3; Psalmul 104:19; 119:91), tot așa noi trebuie să ne odihnim de toate lucrările noastre (Evrei 4:10,11), bizuindu-ne pe jertfa și pe lucrarea completă și perfectă al lui Cristos care a rostit cuvintele: “…S-a sfârșit!…” terminând misiunea lui Dumnezeu (Ioan 19:30). Da noi putem să ne odihnim pentru că Dumnezeu a lucrat prin Isus Cristos la Golgota (Ioan 5:17; 2Corinteni 5:19), și lucrează prin Isus în viața noastră, El este Cel ce trăiește în noi și face faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru noi (Galateni 2:20; Efeseni 2:10), dar El nu poate să lucreze, dacă noi nu ne odihnim, dacă noi ne muncim să facem fapte bune, atunci îl oprim pe El din lucrare, de asemenea nu ne odihnim, vom obosi, și în scurt timp vom cădea în păcat ca evreii (Evrei 4:11). Sudoarea chiar în lucrarea faptelor bune este semnul păcatului (Geneza 3:19), pe când dacă ne odihnim în Cristos, El va duce jugul și va împlini în noi și prin noi lucrarea lui Dumnezeu (Matei 11:28-30; 1Corinteni 15:10).

Este interesant că Biblia în Evrei cap.3,4 vorbește de o intrare și o rămânere în odihna lui Dumnezeu (3:3), nu de un ciclu, cum este sabatul fizic, în care intri și ieși, de aceea a rămâne în odihnă, înseamnă a rămâne în Cristos permițându-i acestuia să lucreze ascultarea în viața ta, acest sabat spiritual a început, în ziua Penticostei, când Duhul Sfânt a fost revărsat, și a venit în ființă poporul creștin al Noului Legământ, și în ziua aceea a început o părtășie specială cu Tatăl și cu Fiul (Ioan 14:20,26), iar de fiecare dată când cineva se naște din nou, intră în odihna lui Dumnezeu, deoarece el prin credință acceptă lucrarea făcută de Cristos, și astfel el se poate odihni de lucrările lui, căci numai trebuie să facă lucrări pentru a fi salvat, ci să accepte lucrarea lui Cristos, care este completă și perfectă și care a încheiat lucrarea de ispășire pentru om, astfel acesta se poate odihni pe acest solid temei, iar faptele bune pe care le face, nu sunt lucrările lui, ci ale Lui Cristos prin Duhul Sfânt (Galateni 2:20; 5:22,25).

Fie ca să intrăm în odihna lui Dumnezeu și să rămânem în această odihnă binefăcătoare.

 

 

 

Având în vedere aceste lucruri, întreabă-te în final:

 

 

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne scrieți, pe adresa:

Ișfa Alin; Arad, România, 2900; Str. Mețianu; Nr.1; Sc. B; Ap.12.

E-mail: alin_isfa@yahoo.com

Sau telefonați la numărul:

0257-285452