BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Biblia și jurămintele!

 

 

Moto:

,,Jur, și mă voi ține de jurământ,

că voi păzi legile Tale cele drepte.”

(Psalmul 119:106 Biblia Cornilescu)

Jurămintele sunt o practică folosită în diverse împrejurări ale vieții, ele sunt mijlocul de întărire a unei făgăduințe luate sau date, uneori luându-se chezaș numele lui Dumnezeu (1Împărați 1:29; Iosua 9:18) sau lucruri sfinte sau din Creația Sa (Matei 5:34-36; 23:16-22). Jurămintele au scopul de a adeveri sau întări, de a da greutate cuvântului declarat sau promis, dar unele jurăminte implică și atragerea unor blesteme sau pedepse pentru cei ce calcă jurământul.

Această practică a apărut ca o necesitate de stabilire a adevărului după introducerea în lume a păcatului și a minciunii, tocmai de aceea unele instituții publice, ca tribunalele de exemplu au introdus această practică în procesele lor prin care se încearcă stabilirea adevărului și a dreptății. Însă și unele Societăți secrete sau mișcări cu caracter religios, au diferite jurăminte de încurajare a loialității față de un lider sau o organizație, sau jurăminte aducătoare de blesteme pentru de-conspiratori. Însă pe noi ca creștini ne interesează cum privește Dumnezeu jurămintele? Pentru a afla acest lucru vom dezvolta cu ajutorul Bibliei următoarele aspecte:

De aceea să analizăm în continuare pe rând aceste teme, cercetând referințele din Cuvântul lui Dumnezeu, rugându-ne și reflectând la voia lui Dumnezeu despre jurăminte.

Ce ne învață Biblia despre jurăminte?

Din cele mai vechi timpuri oamenii au făcut jurăminte (Geneza 14:22,23) și acestea vor exista chiar pe Noul pământ (Isaia 65:16). Chiar Dumnezeu a dat legi cu privire la jurăminte pentru ca acestea să se facă într-un mod demn și serios, de aceea să vedem în continuare legea lui Dumnezeu cu privire la jurăminte care era în vechiul legământ.

Legea cu privire la jurăminte:

În Numeri capitolul 30 se prezintă regulile privind jurămintele, aici se prezintă următoarele: ,,Când un om va face o juruință Domnului sau un jurământ prin care se va lega printr-o făgăduială, să nu-și calce cuvântul, ci să facă potrivit cu tot ce i-a ieșit din gură.” (Numeri 30:2). Este interesant specificarea care se face despre jurămintele femeilor, în Numeri 30:3-16 se arată că dacă o tânără necăsătorită care stă în casa Tatălui ei face un jurământ și Tatăl ei află și nu spune nimic jurământul ei va rămâne valabil, însă dacă acesta nu-I dă voie să-și împlinească jurământul atunci jurământul nu va mai fi valabil, același lucru se aplică și la femeia căsătorită, soțul poate anula jurămintele ei, dar aceasta doar în ziua când a aflat de ele nu mai târziu, iar jurămintele femeilor văduve sau divorțate vor fi valabile fără ca cineva să le poată anula.

O altă poruncă este consemnată în Levetic 19:12 unde se spune: ,,Să nu jurați strâmb pe Numele Meu, căci ai necinsti astfel Numele Dumnezeului tău…” Iar în Deuteronom 23:21-23 se poruncește: ,,Dacă faci o juruință Domnului, Dumnezeului tău, să nu pregeți s-o împlinești; căci Domnul, Dumnezeul tău, îți va cere socoteala, și te vei face vinovat de un păcat. Dacă te ferești să faci o juruință, nu faci un păcat. Dar să păzești și să împlinești ce-ți va ieși de pe buze…” Ne dăm seama din această poruncă că Dumnezeu nu obligă sau îndeamnă pe nimeni să facă jurăminte, ba chiar omul se poate feri să facă jurăminte lucrul acesta ne-fiind păcat, astfel această poruncă atrage atenția asupra responsabilității și seriozității jurămintelor, de aceea înțeleptul rege Solomon a spus: ,,Mai bine să nu faci nici o juruință, decât să faci o juruință și să n-o împlinești. Nu lăsa gura să te bage în păcat, și nu zice înaintea trimisului lui Dumnezeu: „M-am pripit.” Pentru ce să Se mânie Dumnezeu din pricina cuvintelor tale, și să nimicească lucrarea mâinilor tale?” Deci nici chiar în vechiul legământ Dumnezeu nu încuraja la facerea de jurăminte și oamenii înțelepți și-au dat seama de solemnitatea jurămintelor.

O altă lege în ce privește jurămintele era ca ,,Să n-aduci în casa Domnului, Dumnezeului tău, câștigul unei curve, nici prețul unui câine, ca împlinire a unei juruințe oarecare; căci și unul și altul Sunt o urîciune înaintea Domnului, Dumnezeului tău.” (Deuteronom 23:18) Astfel când un evreu împlinea un jurământ fie făcut lui Dumnezeu sau vreunui om el trebuia să aducă jertfă de mulțumire din cireadă sau turmă, daruri de mâncare și jertfe de băutură, în semn de mulțumire și recunoștință față de Dumnezeu care ia ajutat să-și împlinească jurămintele, după cum se arată în următoarele texte: Levetic 7:16; 22:18-38; 27:8; Numeri 15:3-8; 29:39. Însă aceste jertfe și daruri nu trebuiau cumpărate sau obținute prin câștigul unei prostituate sau pe vânzarea unui câine care era un animal necurat.

Toate aceste jertfe de mulțumire pentru împlinirea vreunui jurământ trebuiau aduse în locul stabilit de Dumnezeu (Deuteronom 12:6-26). Mai târziu după ce Solomon a construit templu, unele jurăminte să făceau înaintea altarului din templul din Ierusalim iar Solomon imploră și îi spune lui Dumnezeu să asculte și să lucreze în favoarea celui ce va face jurăminte în acest loc (1 Împărați 8:31,32; 2 Cronici 6:22,23).

Israeliții sinceri și temători de Dumnezeu au înțeles că jurământul era ceva foarte serios și avea consecințe fie bune fie rele în funcție de împlinirea jurămintelor (Daniel 9:11). Tocmai de aceea Psalmistul exprimă atât de bine atitudinea corectă când declară următoarele în Psalmul 15:4  ,,…El nu-și ia vorba înapoi, dacă face un jurământ în paguba lui.” Sau în Psalmul 119:106 când spune: ,,Jur, și mă voi ține de jurământ, că voi păzi legile Tale cele drepte.” Astfel chiar dacă jurămintele erau făcute la strâmtorare (Psalmi 66:14) ele trebuiau împlinite deoarece de obicei se jura pe numele lui Dumnezeu (Exod 22:11; Geneza 21:23; 1 Samuel 30:15; 2Cronici 18:15; 36:13; 1Împărați 2:42; 22: 2), sau pe Iehova Dumnezeul lui Israel (Geneza 24:3) căci legea spunea: ,,Să te temi de Domnul, Dumnezeul tău, să-I slujești, și pe Numele Lui să juri” (Deuteronom 6:13), sau ,,Să te temi de Domnul, Dumnezeul tău, să-I slujești, să te alipești de El, și pe Numele Lui să juri” (Deuteronom 10:20). Astfel de obicei cuvintele rostite cu ocazia unui jurământ erau: ,,Viu este Iehova” că voi face ce am promis (Ieremia 5:2; 12:16 SS 1874 R vezi și Exod 22:11). În timpul lui Isus evreii obișnuiau să jure: pe cer, pe pământ, pe Ierusalim, pe capul sau pe viața lor, pe templul din Ierusalim, pe altar, pe aurul din templu, etc. (Matei 5:34-36; 23:16-22).

În continuare voi descrie tipurile de jurăminte care sunt în Biblie și vom analiza în primul rând jurămintele făcute de însuși Dumnezeu, apoi cele făcute de îngeri, apoi jurămintele ce sunt profețite în Biblie, apoi cele făcute de națiunea lui Israel în colectiv, apoi jurămintele ca legământ, jurămintele de consacrare, ca promisiune, jurămintele condiționate, jurământul aducător de blestem, sau pentru a întări cuvântul dat, iar în final vom vedea tipurile de jurăminte greșite.

Tipuri de jurăminte:

Jurămintele lui Dumnezeu:

Dumnezeu de lungul relației sale cu oamenii Lui și cu poporul Său a rostit diferite jurăminte pentru a întări Cuvântul dat, El a jurat pe El însuși sau pe numele Său fiindcă nu putea să Se jure pe unul mai mare decât El, s-a jurat pe Sine însuși (Evrei 6:13,17; Ieremia 44:26). Să trecem în revistă câteva din jurămintele pe care le-a făcut Dumnezeu de-a lungul istoriei:

După potop ia jurat lui Noe cu privire la faptul că nu va mai aduce potop de ape dându-i semn curcubeul (Isaia 54:9), apoi după ce Dumnezeu a văzut credincioșia lui Avraam, Dumnezeu ia jurat și ia făgăduit că prin sămânța lui vor fi binecuvântate toate națiunile, mai târziu aceiași promisiune i sa făcut lui Isac și lui Iacov (Geneza 22:16-20; Mica 7:20; Luca 1:73; 1Cronici 4:31; 8:18; 16:16; 29:12-14; Psalmi 105:9; Psalmi 132:2). Apoi Dumnezeu a jurat poporului Israel că le va da țara Canaan (Exod 6:8; 13:5; Deuteronom 6:23; Iosua 21:43,44; Neemia 9:15; Ieremia 11:5; 32:22; Ezechiel 47:14), și că ei vor fi poporul Lui pe care-l va iubi (Ezechiel 16:8), însă Dumnezeu a jurat că generația necredincioasă nu va intra în țara Canaan (Deuteronom 1:34,35; Iosua 5:6), nici chiar Moise (Deuteronom 4:31; 34:4) și nu vor avea parte de odihna Lui, adică de binecuvântările din Canaan (Psalmi 95:11; Evrei 3:11,18; 4:3). De asemenea El a făcut un jurământ de pedepsire când Israel va fi necredincios (Judecători 2:15; Ieremia 22:5) dar și un jurământ de binecuvântare și ocrotire când Israelul va fi credincios (Iosua 21:44). Dumnezeu sa jurat că va pedepsi și unele națiuni nelegiuite (Ieremia 49:13; Ezechiel 36:7).

Uneori Dumnezeu din milă nu și-a respectat jurămintele imediat Ezechiel 20:15-44, astfel chiar dacă Dumnezeu și-a ridicat mâna și a jurat că are să-i împrăștie printre neamuri, și să-i risipesc în felurite țări, și că nu vor intra în Canaan, totuși în marea lui milă și-a schimbat gândul și doar mai târziu când Israel din nou a păcătuit Dumnezeu și-a împlinit jurământul. Dumnezeu i-a făcut o promisiune regelui David pe care a și întărit-o cu un jurământ pe sfințenia Lui, și anume El a promis: „Voi pune pe scaunul tău de domnie un fiu din trupul tău” acest jurământ profetic sa împlinit în persoana Domnului Isus (Psalmi 89:3,35; Psalmi 132:11; Fapte 2:30). Mai târziu când Israelul a fost necredincios Dumnezeu a jurat că va fi dus în captivitate și orașele distruse (Amos 4:2,3; 6:8). Dar Dumnezeu a și făgăduit restabilirea lui Israel întărind cu jurământ această făgăduință (Isaia 14:24; 62:8). Dar nu numai Dumnezeu ca persoană spirituală a făcut jurăminte ci și îngerii după cum vom vedea în continuare.

Jurăminte făcute de îngeri:

În unele situații îngerii ca mesageri ai lui Dumnezeu au făcut unele jurăminte, mai ales cu scopul de a întări profețiile și Cuvântul lui Dumnezeu, astfel în Daniel 12:7 se spune: ,,Și am auzit pe omul acela îmbrăcat în haine de in, care stătea deasupra apelor râului; el și-a ridicat spre ceruri mâna dreaptă și mâna stângă, și a jurat pe Cel ce trăiește veșnic, că va mai fi o vreme, două vremuri, și o jumătate de vreme, și că toate aceste lucruri se vor sfârși când puterea poporului Sfânt va fi zdrobită de tot.” Iar în Apocalipsa 10:6 se precizează:  ,,…și a jurat pe Cel ce este viu în vecii vecilor, care a făcut cerul și lucrurile din el, pământul și lucrurile de pe el, marea și lucrurile din ea, că nu va mai fi nici o zăbavㅔ Fie ca aceste jurăminte să ne întărească încrederea în Cuvântul profetic, după cum aceste jurăminte au întărit pe Daniel și pe Ioan când le-au auzit! Iar tocmai pentru că Dumnezeu este stăpân pe timpuri, perioade și evenimente El poate face unele jurăminte profetice ce privesc viitorul după cum urmează.

Jurăminte profețite:

Unele jurăminte profetice sau împlinit altele urmează să se împlinească. Un jurământ profetic care sa împlinit este cel pe care Iehova Dumnezeu la făcut despre Fiul Său atunci când a zis: „Tu ești preot în veac, în felul lui Melhisedec.” (Psalmi 110:4; Evrei 7:21). Sau despre Israel că se va restabili complet în țara lui (Ezechiel 20:42). Dumnezeu chiar face un jurământ cu privire la viitor când orice genunchi se va pleca înaintea Lui (la judecată) - Isaia 45:23; Romani 14:11. Ba mai mult, Cuvântul profetic arată că oamenii vor jura pe noul pământ, căci în Isaia 19:18,21 se spune: ,,În vremea aceea, vor fi cinci cetăți în țara Egiptului, care vor vorbi limba Canaanului, și vor jura pe Domnul oștirilor…Atunci Domnul Se va descoperi Egiptenilor, și Egiptenii vor cunoaște pe Domnul în ziua aceea. Vor aduce jertfe și daruri de mâncare, vor face juruințe Domnului și le vor împlini.” Iar în Isaia 65:16 se declară:  ,,Așa că, cine se va binecuvânta în țară, se va binecuvânta în Dumnezeul adevărului, și cine va jura în țară, va jura pe Dumnezeul adevărului, căci vechile suferințe vor fi uitate, vor fi ascunse de ochii Mei.” Cu siguranță că atunci nu va mai exista jurăminte strâmbe sau neîmplinite! Dar să revenim din nou la Israel și să trecem în revistă jurămintele făcute ca națiune.

Jurăminte făcute ca națiune (colective):

Poporul Israel a jurat credință lui Iehova Dumnezeu făcând un legământ mijlocit de Moise la care întreaga națiune a aderat (Exod 24:3-7; Deuteronom 27:26). Mai târziu acest legământ a mai fost întărit cu ocazia unor trezirii spirituale în Israel ca cea din timpul lui Asa 2Cronici 15:14,15, sau ca cea din timpul lui Ezra și a lui Neemia (Ezra 10:5; Neemia 10:29). Dar pe parcursul istoriei evreii au mai făcut diferite jurăminte ca cel cu gabaoniții (Iosua9:18; 2 Samuel 21:2), sau cel prin care au jurat să lupte contra beniamiților și să nu-și dea fetele după nici un beniamit (Judecători 21:1,5). În continuare să vedem câteva jurăminte ca legământ.

Jurământ – legământ

Națiunea lui Israel de multe ori după cum am văzut și-a pecetluit înnoirea legământului prin jurăminte (2Cronici 15:14; Ezra 10:5; Neemia 10:29), însă chiar din cele mai vechi timpuri oamenii au făcut legăminte între ei întărite de jurământ, (Geneza 26:28-31), chiar Dumnezeu a întărit legământul cu Israel prin jurământ (Deuteronom 4:31; 8:18; 29:12-19). Avem astfel de exemple în Ionatan și David (1Samuel 20:42) sau mai târziu când conducători de armată au făcut un jurământ-legământ că vor păzi pe copilul rege Ioas (2Imparati 11:4), sau când după distrugerea Ierusalimului de către Babilonieni când un vlăstar de spiță regală a făcut un jurământ-legământ cu regele Babilonului (Ezechiel 17:13). De fapt, jurământul este un fel de legământ sau promisiune de împlinire a unei promisiuni (vezi și Evrei 6:16).  Dar Biblia conține și altfel de jurăminte despre acestea vom vorbi în continuare.

Jurăminte de consacrare:

Un astfel de jurământ de consacrare este prezentat în Numeri 6:2,6 unde un evreu putea să facă un jurământ pentru a deveni nazireu adică, a se despărți de ceilalți având unele restricții, și anume ferirea de vin, băuturi tari, chiar de a mânca struguri, de asemenea nu trebuia să se tundă lăsându-și părul să crească în voie, și nu trebuia să se apropie de vreun mort, și în timpul acestei consacrări era un sfânt pentru Iehova (Numeri 6:3-7).

Un altfel de jurământ de consacrare a făcut David când a spus: „Nu voi intra în cortul în care locuiesc, nu mă voi sui în patul în care mă odihnesc, nu voi da domn ochilor mei, nici ațipire pleoapelor mele, până nu voi găsi un loc pentru Domnul, o locuință pentru Puternicul lui Iacov.” (Psalmul 132:1-5). Da, David era complet absorbit și dedicat de această dorință de a face o locuință pentru Dumnezeu, și a întărit această dorință cu un jurământ. Un tip de jurăminte asemănătoare cu acesta, este jurământul sub formă de promisiune, despre acestea vom vorbi în continuare.

Jurământ – promisiune

Jurământul cu scopul de a ține o promisiune este prezent din cele mai vechi timpuri, de acest fel de jurământ sa folosit și Iehova când i-a jurat lui Avraam că sămânța lui va fi mai numeroasă ca stele cerului (Geneza 22:16-20). Dar nu numai Dumnezeu a folosit acest tip de jurăminte ci și oamenii, de pildă Avraam la pus să jure pe slujitorul lui și să-I promită că nu-I va aduce o soție la Isac decât dintre rudele lui (Geneza 24:3-8,41). Un alt exemplu, este Iosif care i-a jurat Tatălui Său că are să-l îngroape în mormântul pe care la săpat în țara Canaan (Geneza 50:5). Mai târziu când iau promis printr-un jurământ prostituatei Rahav că nu o va distruge pe ea și casa ei (Iosua 2:12). Dar chiar și după intrarea în țara promisă israeliții au făcut astfel de jurăminte, atunci când le-au jurat gabaoniților că nu-I va distruge (Iosua 9:18), sau  iudeii I-au promis lui Samson că nu-l va ucide ci doar îl va da legat pe mâna filistenilor (Judecători 15:12), sau mai târziu când David a promis că Solomon va fi rege după El (1Impărați 1:29,30). Mai târziu Împăratul Zedechia a jurat în taină lui Ieremia și ia promis că nu-l va ucide (Ieremia 38:16). Dar chiar după distrugerea templului au existat astfel de jurăminte, de pildă ca atunci când Ghedalia conducătorul numit de babilonieni ia jurat rămășiței poporului și le-a promis că dacă vor rămâne în țară o vor duce bine (2 Împărați 25:24, vezi și Ieremia 40:9).  De fapt toate aceste jurăminte erau în conformitate cu legea lui Moise care spunea în Numeri 30:2: ,,Când un om va face o juruință Domnului sau un jurământ prin care se va lega printr-o făgăduială, să nu-și calce cuvântul, ci să facă potrivit cu tot ce i-a ieșit din gură.” Dar pe lângă aceste jurăminte de promisiune, adică de ași împlini cuvântul dat mai există și jurăminte cu scopul de a întări sau adeveri un cuvânt rostit adică că ceea ce declarăm sau mărturisim este adevărat.

Jurăminte pentru a întări cuvântul dat:

Jurăminte de acest fel găsim multe în Biblie, dar să trecem în revistă câteva exemple: Esau jură pentru a întări cuvântul lui că cu adevărat ia vândut lui Iacov dreptul de întâi-născut (Geneza 25:33), Iosif ia jurat că cu adevărat îl va îngropa pe Tatăl său Iacov unde îi cerea el, iar mai târziu frații lui Iosif iau jurat acestuia că atunci când vor pleca din Egipt îi vor lua și oasele lui (Geneza 47:31; 50:25; Exod 13:19). Acest fel de jurământ la utilizat și David când a fost pus să jure că nu-I va nimici sămânța când va deveni rege după el (1 Samuel 24:21). Tot pentru ași întări cuvântul David a făcut un jurământ unui amalecit care ia dezvăluit locul taberei lui Amalec (1 Samuel 30:15). Chiar și păgânii aveau acest gen de jurământ, căci atunci când trimișii care-l căutau pe Ilie mergeau într-o țară aceștia jurau că nu l-au găsit (1Împărați 18:10). Dar și în vremea lui Isus oamenii făceau astfel de jurăminte, de pildă Irod care a jurat pentru ași întări cuvântul dat fiicei lui Irodiada că dacă dansează îi va da până la jumătate din regat (Matei 14:7; Marcu 6:23), sau când marele preot la instigat pe Isus la un astfel de jurământ prin cuvintele: ,,Isus tăcea. Și marele preot a luat cuvântul și I-a zis: ,,Te jur, pe Dumnezeul cel viu, să ne spui dacă ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu.” (Matei 26:63), tot la fel făceau și demonii care îl îmboldeau pe Isus să jure știind că după aceea El își va ține Cuvântul (Marcu 5:7). Iar mai târziu chiar niște exorciști iudei au încercat o metodă de jurământ asemănătoare când au spus:  „Vă jur pe Isus, pe care-L propovăduiește Pavel, să ieșiți afară!” (Fapte 19:13), dar metoda nu a dat rezultate căci ei nu aveau autoritate spirituală și nu au fost trimiși de Domnul Isus. Astfel vedem că jurămintele neîmplinite sau făcute în deșert au efecte dezastruoase, căci acești oameni au fost după aceea maltratați de acel demon. În continuare să vedem despre jurămintele condiționate.

Jurăminte condiționate:

Jurămintele condiționate sunt acele jurăminte care dacă o parte încalcă datoria ei jurământul se anulează.

Astfel mulți oameni ai lui Dumnezeu în vechime au făcut astfel de jurăminte, adică dacă Dumnezeu le va da un anumit lucru și ei vor face un anumit lucru pentru Dumnezeu (citește următoarele exemple: Geneza 28:20; Numeri 21:2; Judecători 11:30,39; 1 Samuel 1:11). Chiar și Dumnezeu a făcut jurăminte condiționate astfel dacă slujitorii lui ascultau Dumnezeu le va împlini ce le-a promis dacă nu ascultau nu le va împlini (Deuteronom 7:12; 8:1; 28:9; Ezechiel 16:59). Dar chiar și oamenii la oameni au făcut jurăminte condiționate, de pildă jurământul celor două iscoade făcut prostituatei Rahav, dacă aceasta nu respecta condițiile jurământului ei erau liberi de a mai respecta jurământul (Iosua 2:17-20). Însă în Noul Testament nu mai găsim astfel de jurăminte, de aceea creștinii trebuie să-l slujească pe Dumnezeu și pe semeni fără astfel de jurăminte, iar dacă din neștiința am făcut un astfel de jurământ să nu pregetăm să-l respectăm. Bineînțeles că cei ce se jucau cu jurămintele își atrăgeau pedeapsa după cum vom vedea în continuare.

Jurământ – blestem:

În general orice jurământ pe care-l facem lui Dumnezeu sau oamenilor, dacă nu-l împlinim aceasta va atrage blestem în viața noastră, adică: pedepsire, nenorociri, lipsă de prosperitate de înaintare spirituală sau materială (Ecleziast 5:5,6; Levetic 5:4; Ezechiel 17:17-19; Zaharia 5:3,4) și vom fi trași la judecată după cum spune și discipolul Iacov (Iacov 5:12). Însă exista în legea lui Moise un jurământ și un ritual special ce aducea blestem descris în Numeri 5:11-31. Acesta se efectua când un soț era gelos și credea că soția ia fost infidelă, acesta o aducea la preot, acesta scria o carte cu blesteme, printre care blestemul de a nu mai putea da naștere la copii, apoi preotul spăla cu apă aceea carte unde era scrise blestemele și îi dădea să bea femeii iar dacă aceasta nu era vinovată nu se întâmpla nimic, însă dacă era adulteră, jurământul de blestem făcut se împlinea. Unele jurăminte chiar la bărbați includeau blestemul sau nenorocirea dacă jurământul nu-l împlinea, găsim un astfel de exemplu în Fapte 23:12,13 unde se spune:  ,,La ziuă, Iudeii au uneltit și s-au legat cu blestem că nu vor mânca, nici nu vor bea, până nu vor omorî pe Pavel. Ei s-au dus la preoții cei mai de seamă și la bătrâni, și le-au zis: „Noi ne-am legat cu mare blestem să nu gustăm nimic până nu vom omorî pe Pavel.” Cu siguranță că acest mod de a jura, cât și dorința acestor iudei era greșită, căci ei sau jurat punându-și viața în joc. Dar există și Jurăminte ce aduc binecuvântare.

Jurămintele aducătoare de rod sau binecuvântare:

Un astfel de jurământ a fost jurământul făcut de Iehova lui Avraam, sau lui David (Geneza 22:16-20; Mica 7:20; Psalmi 89:3,35), jurământul făcut cu casa lui Rahav a adus binecuvântarea salvării casei ei (Iosua 6:22-25), tot la fel jurământul – legământ cu gabaoniții care lea salvat viața acestora (Iosua 9:15). Chiar și mama regelui Lemuel a făcut un astfel de jurământ, căci ea spune în Proverbe 31:2:  ,,Ce să-ți spun, fiule? Ce să-ți spun fiul trupului meu? Ce să-ți spun, fiule, rodul juruințelor mele?” Deci Lemuel era un rod al jurământului făcut de ea, și exemplele pot continua. De aceea, slujitorii lui Dumnezeu credincioși din vechime trebuiau să facă jurăminte aducătoare de binecuvântări însă pentru aceasta ei trebuiau să cunoască modurile greșite de a jura pe care o să le dezvoltăm în continuare.

Jurăminte greșite:

Jurămintele greșite pot fi împărțite după cum urmează: cele idolatre, adică jurăminte pe Zei străini (Ieremia 44:23,25, Iosua 23:7; Țefania 1:5; Amos 8:14;); apostate care susțin învățătura demonilor (ca jurământul de castitate al preoților catolici – vezi 1Timotei 4:1-3), sau jurăminte făcute din ură (Fapte 23:13,14), sau jurămintele strâmbe (Levetic 5:4; Ieremia 7:9; Osea 10:4; Zaharia 8:17; 1 Timotei 1:10), sau jură cu scopul să înșele (Psalmi 24:4; Isaia 48:1), luarea numelui Iehova în deșert în jurăminte (Osea 4:15; Ieremia 5:2), jurăminte ușuratice fără valoare pentru cel ce le rostea, ca cele rostite de cărturari pe templu sau pe altar (Matei 23:16-21), jurăminte false, adică cineva jură că va spune ceea ce știe și ascunde adevărul (Levetic 5:1; Osea 10:4), jurăminte ne-înțelepte care epuizează și este dincolo de puterile omului, ca cel făcut de regele Saul (1 Samuel 14:24-30) 

De aceea Biblia învață: ,,Este o cursă pentru om să facă în pripă o făgăduință Sfântă, și abia după ce a făcut juruința să se gândeasc㔠(Proverbe 20:25), da omul trebuie să se gândească foarte bine înainte, ba chiar să ne temem să jurăm (Eclesiastul 9:2), acesta era sfatul lui Solomon, căci cel jură repede și ușor dă dovadă de mândrie și încredere în sine, de aceea să vedem în continuare.  

Ce interdicție există în Noul Legământ despre jurăminte?

În noul legământ, primim o poruncă diferită cu privire la jurăminte față de vechiul Legământ, aceasta este dată de însuși Domnul Isus care declară în Matei 5:33-37: ,,Ați mai auzit iarăși că s-a zis celor din vechime: „Să nu juri strâmb; ci să împlinești față de Domnul jurămintele tale.” Dar Eu vă spun: Să nu jurați nicidecum” Deci Isus Cristos nu ne învață numai ca să fim corecți și astfel să împlinim jurămintele pe care le-am făcut lui Dumnezeu, căci în vremea lui evreii obișnuiau foarte des să jure și de multe ori nu-și împlineau jurămintele, ci El ne spune ceva și mai restrictiv ca legea, și anume: ,,Să nu jurați nicidecum”. Aceasta înseamnă să nu jurăm nici pentru a întări mărturia noastră în fața oamenilor, sau pentru a pecetlui o hotărâre de-a noastră, nici jurăminte față de Dumnezeu, deci să nu jurăm nicidecum, sau cum se exprimă discipolul Iacov: ,,Mai pe sus de toate, frații mei, să nu vă jurați nici pe cer, nici pe pământ, nici cu vreun alt fel de jurământ…” (Iacov 5:12). Deci noul legământ, interzice facerea de jurăminte de orice fel căci Cuvântul spune: ,, să nu vă jurați…nici cu vreun alt fel de jurământ…”, chiar Domnul Isus după ce spune să nu jurăm nicidecum, El ne dă și exemple de jurăminte care se practicau în timpul Lui pentru a explica și întări această interdicție, El spune: ,,… Să nu jurați nicidecum, nici pe cer, pentru că este scaunul de domnie al lui Dumnezeu; nici pe pământ, pentru că este așternutul picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, pentru că este cetatea marelui Împărat. Să nu juri nici pe capul tău, căci nu poți face un singur păr alb sau negru” Prin urmare, El interzice jurămintele indiferent dacă ele au ca chezășie lucruri cerești sau pământești, cetăți sau chiar însăși viața noastră, motivele pentru care nu trebuie să mai jurăm în noul legământ sunt: 1. Creștinii sunt oameni ai adevărului care urmează pe Cristos care este adevărul (Ioan 14:6; Efeseni 4:25; 5:9), astfel ei nu mai au nevoie de adeveriri suplimentare a cuvintelor lor, căci Isus îi învață: ,,Felul vostru de vorbire să fie: „Da, da; nu, nu”; 2. Isus mai spune: ,,ce trece peste aceste cuvinte, vine de la cel rău.” Deci dacă nu ascultăm de sfatul Domnului ca cuvântul nostru da, să fie da, ci vom jura vom avea surpriza că îi vom face jocul Diavolului care abia așteaptă să ne facă de rușine sau să ne pârască lui Dumnezeu că nu ne-am respectat vreun jurământ sau am spus un lucru inexact fiind sub jurământ. 3. Al treilea motiv este exprimat bine de Iacov care spune: ,,Ci „da” al vostru să fie „da”; și „nu” să fie „nu” ca să nu cădeți sub judecată”, adică uneori putem face jurământ că vom face un anumit lucru și apoi pentru că noi nu suntem stăpâni pe situație nu reușim să-l facem astfel mințim și cădem sub judecată, sau mărturisim un lucru pe care ne aducem aminte și în final să ne dăm seama că ne-am înșelat mințind astfel și căzând sub judecată, de aceea ,,Să nu jurați nicidecum”. De fapt, într-o lume dreaptă și cinstită unde nu mai există minciună și înșelătorie jurământul de confirmare a unei mărturii nu mai are rost.

Care este situația în prezent în ce privește jurămintele?

În general legile țărilor recunosc și respectă libertatea conștiinței și astfel și pe cei ce din motive de conștiință refuză să depună vreun jurământ, permițându-le acestora ca în locul jurământului să spună un simplu ,,DA”, în loc de a spune ,,jur solemn” sau în loc de a ridica mâna și să jure pe numele lui Dumnezeu sau cu mâna pe Biblie.

Uneori această situație poate fi o ocazie de a depune mărturie despre învățătura lui Isus Cristos care ne sfătuiește să nu jurăm. De asemenea trebuie să avem grijă și atunci când dăm o declarație la poliție, unele declarații sunt tip, au în introducerea lor amendamentul ca cel ce semnează declarația să fi jurat cu mâna pe Biblie că declarația este adevărată, astfel uneori poate să nu fim puși să jurăm de polițistul la care am dat declarația, însă noi dacă o vom semna-o vom minți căci nu am jurat, ba chiar la tribunal când vom fi puși să jurăm vom fi inconsecvenți dacă noi am semnat o declarație bazată pe un jurământ, iar acolo nu mai vrem să jurăm, de aceea dacă dăm o declarație să o scriem fără a fi sub jurământ. Cât despre jurământul militar este evident pentru orice copil al lui Dumnezeu că un ostaș al lui Cristos nu poate să jure credință altcuiva decât Domnului Său, astfel unele mișcări creștine resping jurământul și satisfacerea serviciului militar care prin cuvintele ,,jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții”, încalcă clar principiul: ,,… Să nu jurați nicidecum,…Să nu juri nici pe capul tău (viața ta).“

De aceea fraților chiar dacă credem că porunca cu privire la jurăminte este minoră, să nu uităm Cuvintele Domnului din Luca 16:10: ,, Cine este credincios în cele mai mici lucruri, este credincios și în cele mari; și cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept și în cele mari.” Fie ca Dumnezeu să ne ajute să nu jurăm nicidecum, ci cuvântul nostru da să fie da și nu să fie nu.