bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Ploaia spirituală timpurie și târzie!

 

Moto:

,,Fiți, deci, îndelung răbdători, fraților, până la venirea Domnului. Iată că plugarul așteaptă roada scumpă a pământului, și o așteaptă cu răbdare, până primește ploaie timpurie și târzie.

Fiți și voi îndelung răbdători, întăriți-vă inimile, căci venirea Domnului este aproape.”

(Biblia Cornilescu – Iacov 5:7,8)

Trăim timpuri tot mai grele, parcă lupta cu Diavolul, cu lumea și cu Eul nostru este tot mai grea. Lumea se strecoară pe nesimțite și tot mai mult în Biserica creștină, Eul învie în ființa noastră când credem că l-am omorât, iar Diavolul ne atacă tot mai subtil și cu tot mai multă viclenie. De asemenea, trupul lui Isus (biserica), este tot mai dezbinat, credința și sfințenia tot mai atacată și disprețuită, considerată de unii chiar fanatism sau lucruri de modă veche. Trăim un timp în care parcă cerul tace, nu avem nici un semn sigur, nici un profet care să ne spună până când? (Psalmul 74:9). Ce este de făcut? Biblia ne spune în Iacov 5:7,8: ,,  Fiți, deci, îndelung răbdători, fraților, până la venirea Domnului. Iată că plugarul așteaptă roada scumpă a pământului, și o așteaptă cu răbdare, până primește ploaie timpurie și târzie Aici Biblia ne încurajează să așteptăm ,,ploaie timpurie și târzie” care precede venirea Domnului, după cum aceste ploi în agricultură preced strângerea recoltei, tot așa ploaia timpurie și târzie dar de natură spirituală va aduce înviorare precedând venirea Domnului.

Pentru a înțelege mai bine acest concept vom dezvolta în continuare următoarele idei:

Deci să vedem pentru început:

Ploaia timpurie și târzie la poporul lui Dumnezeu

Înainte de a trece în revistă ploaia timpurie și târzie la poporul lui Dumnezeu, aș dori să descriu pe scurt acest concept precum și baza lui Biblică.

În țara promisă în Canaan, pentru ca pământul să dea roade din abundență era nevoie de două perioade de timp când cad ploi abundente, prima perioadă numită ploaia timpurie, era toamna în lunile octombrie – noiembrie (Exod 34:21; Levetic 26:5), după ce s-a semănat sămânța cu scopul ca aceasta să germineze. Iar primăvara era ploaia târzie în perioada martie – aprilie care ajuta plantele să-și dea rodul (Ioel 2:21-26; Ieremia 5:24), de fapt atunci era anotimpul secerișului timpuriu. Ca aceste ploi să cadă, Israelul trebuia să asculte de Yahweh Dumnezeul lor (Deuteronomul 11:13,14), iar ploile erau semnul binecuvântării divine (Deuteronom 28:12).

Dar ce legătură au ploile cu adunarea creștină și cu credinciosul ca persoană?

Discipolul Iacov ne dă un îndemn în Iacov 5:7,8, citat ca text moto, în care compară pe credincios cu un plugar, iar după cum plugarul așteaptă cu îndelungă răbdare roada scumpă a pământului, așteptând ploaia timpurie și cea târzie înainte de a obține roada scumpă a pământului, tot așa și noi trebuie să așteptăm prezența Domnului trecând prin ploaia timpurie și târzie.

Însă ca și în cazul agricultorului, roadele nu pot fi strânse decât la vremea lor, adică după ce au trecut perioadele de ploi, tot așa creștinii nu pot fi glorificați în prezența Domnului decât așteptând vremea potrivită precedată de cele două ploi.

a) Dar ce semnifică din punct de vedere spiritual ploaia?

În Biblie ploaia semnifică binecuvântarea și aprobarea lui Dumnezeu (Deuteronom 11:14; Ezechiel 34:26,27), semnifică învățătura sănătoasă și primirea Cuvântului viu care aduce prospețime ca roua (Deuteronom 32:2; Iov 29:22,23; Isaia 55:10,11). Mai reprezintă primirea de puteri sporite (Psalmul 68:9), primirea de har, bunăvoință și viață (Proverbe 16:15; 19:12), și înseamnă venirea unui timp de trezire spirituală, și de manifestare a prezenței lui Dumnezeu (Osea 6:1-3). Dar este și un simbol pentru ploaia turnării de sus a Spiritului Sfânt (Ioel 2:23,28,29).

Acum după ce am trecut în revistă pe scurt semnificația spirituală a ploii, să vedem în continuare cum se raportează creștinismul la ploaia spirituală timpurie și târzie?

Majoritatea teologilor numesc evenimentul de la Penticostă (Rusalii) ca fiind ploaia timpurie. Botezul în Duhul Sfânt de atunci a celor 120 de credincioși a adus în existență adunarea creștină formând corpul lui Cristos (1Corinteni 12:12,13; Fapte 2). Evenimentul de atunci a fost începutul creștinismului. Mai târziu însă creștinismul oficial a devenit o parte a lumii unindu-se cu statul și introducând în biserică practici și obiceiuri păgâne. Pe parcursul secolelor au existat oameni ai credinței, cât și numeroase mișcări de reformă, însă nici una din acestea nu au dus creștinismul la forma inițială. De ce? Un motiv este că nu a venit timpul pentru ploaia târzie, care va trezi, restaura și schimba complet creștinismul la ceea ce trebuie să fie și la ceea ce a fost.

b) Ne putem aștepta la mai multe împliniri a textului din Ioel 2:27-32, conform Bibliei?

În Fapte 2:17 se arată că turnarea Duhului Sfânt este un semn al zilelor din urmă, deci profeția din Ioel 2:28-32 se va împlini din nou în zilele din urmă escatologice (cele care preced venirea a doua a Mântuitorului), acest lucru reiese din textul și contextul profeției, deoarece în primul secol, când a avut loc prima împlinire nu s-au împlinit semnele cerești descrise în v.30,31, nici ziua lui Iehova, nici mântuirea care va fi pentru Israel la Ierusalim, v.27,31,32. De aceea mulți teologi văd în această profeție o profeție dublă, care se referă atât la primul secol cu ocazia Penticostei, cât și o împlinire escatologică. Astfel aceste două împliniri ale textului sunt ilustrate bine de ploile din țara lui Israel adică ploaia timpurie și cea târzie (Ioel 2:23). Astfel putem să ne așteptăm la mai multe împliniri a textului din Ioel 2:27-32, deoarece știm că unele profeții Biblice au mai multe împliniri. Alții însă cred că ploaia târzie, sau revărsarea din nou a Duhului Sfânt, ar fi avut loc. De pildă Penticostalii și unii Harismatici, cred că aceasta a avut loc în secolul XX, cu ocazia unor manifestări mai deosebite în bisericile lor. Tot la fel cred și Martorii lui Iehova care avansează data de 1919, ca re-împlinire a profeției din Ioel 2:28-32, însă în acel an nu s-a întâmplat nimic miraculos în această organizație (W 1/5 1992 p.13 par.18). Deci ploaia târzie este de domeniul viitorului. Dar să vedem în continuare:

c) Ce va aduce ploaia târzie?

Ploaia târzie va conduce la trezirea fecioarelor din pilda lui Isus (Matei 25:1-13), acestea reprezintă Regatul cerurilor sau biserica, astfel are loc trezirea creștinilor dintre neamuri la auzirea glasului: „Iată mirele, ieșiți-i în întâmpinare!” Atunci Mai Marele Cirus, Isus Cristos va porunci, ca oameni din toate religiile creștine să se trezească pentru a deveni o mireasă ireproșabilă, plină de râvnă pentru lucrări excelente și pregătită pentru răpirea la cer (Ezra 1:1-5; Hagai 2:6-9; Efeseni 5: 25-27; Tit 2:13,14). Ea va conduce la apariția celor doi martori sau profeți ai lui Isus care vor demasca lumea pentru lipsa ei de evlavie sfințenie și pietate (Ap.11), căci și templul din Ierusalim a fost reconstruit sub conducerea a doi Martori, care au fost Zorobabel și Iosua (Hagai 2:14). Acest lucru este arătat și de profetul Zaharia în capitolul 4, unde se vorbește de o reconstruire a templului lui Dumnezeu, nu prin inițiative și forțe omenești, ci prin Duhul Sfânt, și prin doi martori în care se va manifesta din plin uleiul Duhului Sfânt. Tot la fel a fost în primul secol e.n. când cei doi martori au fost Ioan Botezătorul venit în spiritul lui Ilie pentru a restabili iudaismul și a-l pregăti să-l accepte pe Mesia (Maleahi 4:5,6; Matei 11:14; 17:10-13). Iar celălalt martor a fost însuși Isus Cristos, prefigurat de Moise. Isus a introdus un Nou Legământ și o reformă religioasă fără precedent (Deuteronom 18:15-18; Ioan 18:37; Fapte 3:22-26). În mod asemănător, lucrarea miraculoasă a celor doi martori din Apocalipsa 11, dacă o vom studia cu atenție este asemănătoare cu cea a lui Moise și Ilie din vechime. Astfel înainte de a doua venire a lui Mesia, trebuie să se împlinească din nou profeția despre venirea unui profet în spiritul lui Ilie (Maleahi 4:5,6), care va restaura spiritual poporul lui Dumnezeu ca și Ioan Botezătorul (Matei 17:11; Marcu 9:12a; Luca 1:76-79). Acesta va fi ajutat de încă un martor cu caracteristici asemănătoare lui Moise, de aceea în viziunea transfigurării apar Moise și Ilie (Luca 9:33).

Iar după aceea va avea loc restabilirea fizică a lucrurilor (Fapte 3:20,21), căci prima dată are loc restabilirea spirituală și apoi cea fizică. Cei trei ani și jumătate a lucrării de putere ai celor doi martori vor purifica creștinismul de profeți falși și de oameni cu inima împărțită care nu știu ce să aleagă, să-l aleagă pe Dumnezeu Tatăl și pe Domnul Isus, sau pe Dumnezeul Baal modern care este sexul, materialismul, egoismul, etc. Va fi o perioadă când vor exista cu siguranță profeți și apostoli în plinătatea Duhului (Apocalipsa 18:20), de aceea cunoștința adevărului va crește din plin atunci (Ieremia 23:20; 30:24; Daniel 12:4), cei înțelepți vor învăța pe mulți dreptatea (Daniel 11:25,26). Astfel ploaia târzie va aduce înviere și trezire spirituală din forme și tradiții moarte la ceva viu și plin de putere, ca viziunea descrisă de Ezechiel, cea despre acele oase uscate care au înviat (37:1-13).

Lucrarea celor doi martori va conduce la purificarea poporului lui Dumnezeu, dar va fi urmată de o perioadă de persecuții din partea fiarei, adică a puterilor politice conduse de Satan (Apocalipsa 12:17; cap.13). Ploaia târzie a Duhului Sfânt, va purifica creștinismul de formalism și lipsă de sfințenie, ducând la o lucrare puternică timp de trei ani și jumătate (1260 de zile), însoțită cu semne și minuni (Apocalipsa 11:1-6).

Dar pentru a înțelege mai bine ploaia timpurie și târzie în creștinism studiați cu atenție următorul tabel:

Ploaia spirituală în adunarea universală a trupului lui Cristos

Tipul ploii

Caracteristici

Texte Biblice

  • Timpurie

Împlinirea profeției din Ioel 2:28,29. Înființarea adunării creștine, și împlinirea promisiunii lui Isus de a trimite un Mângâietor care să le dea putere și autoritate.

  • Fapte 1:8; 2:1-21.

  • Târzie

Împlinirea din nou a profeției din Ioel 2:28,29. Restabilirea creștinismului la valorile și autoritatea de la început.

  • Ioel 2:28,29; Daniel 11:25,26; 12:4; Matei 17:11; 25:6; Apocalipsa 11:1-6.

Dar trebuie să aibă loc încă o turnare a Duhului Sfânt și peste Israel, care va trezi acest popor ca acele oase din viziunea lui Ezechiel pentru Dumnezeu acceptându-l pe Isus ca Mesia, aceasta va avea loc în ziua venirii Domnului (Zaharia 12:10; Ezechiel 36:24-28; 37:1-13; Ioel 2:27,28; Osea 3:4,5.).

Pentru a înțelege și mai bine lucrurile, voi apela la evenimentele din primul secol ce prefigurează evenimentele ce vor avea loc la sfârșitul zilelor. Astfel în primul secol o dată cu botezul lui Isus, care a avut loc atunci când s-a împlinit cele 69 de săptămâni conform profeției din Daniel 9:25, a început ultima săptămână de har dată evreilor, adică cea de-a 70-a (Daniel 7:24). În ultima săptămână au avut loc următoarele evenimente importante ca ploi spirituale: 1. Botezul lui Isus cu Duhul Sfânt (Matei 3:16,17). 2. După aproximativ trei ani jumate a avut loc Penticosta când primele roade ale Împărăției au fost pecetluite cu Spiritul Sfânt adică cei 120 de discipoli (Fapte 2). Acești 120 reprezintă primele roade aduse după lege (Levetic 23:10-13), adică secerișul timpuriu. 3. Un al treilea eveniment important care a încheiat săptămâna de favoare divină pentru iudei, a fost convertirea Sutașului Corneliu și a casei lui Corneliu care a fost botezată cu Duhul Sfânt care a deschis ușa națiunilor (Fapte 10).

Tot așa în viitor în cei 7 ani dinaintea venirii a doua a Salvatorului Isus (Daniel 9:27), vor avea loc trei evenimente importante cu precizarea că vor avea loc unele inversări de situație. 1. Primul eveniment, va fi împlinirea din nou a textului din Ioel 2:28,29 peste națiuni, ducând la restaurarea creștinismului. 2. Apoi la trei ani și jumătate aproximativ, se va naște copilul de parte bărbătească (Apocalipsa 12:1-6), adică cei 144.000 proveniți dintre cele 12 seminții ale Israelului carnal (Apocalipsa 7:1-8; 14:1-5), care vor fi pecetluiți cu Spiritul Sfânt ca prim rod, adică secerișul timpuriu. 3. Iar la sfârșitul celor 7 ani atunci când Domnul va veni, Israelul carnal care va rămâne pe pământ în paradis vor fi mișcați la căință și la credința în Isus prin Spiritul Sfânt (Zaharia 12:10; Ezechiel 36:24-28; Ioel 2:27-32.). Astfel observăm la sfârșitul zilelor că va fi un revers al medaliei, primi vor primi o manifestare specială a Duhului, neamurile, care trebuie să își împlinească numărul (Romani 11:25), apoi primul rod din Israel, cei 144.000 și apoi Israelul ca întreg (compară cu Romani 11:11,12). Astfel Israelul are parte de două runde de ploi, iar națiunile de una după cum îți poți da seama studiind cu atenție următorul tabel:

Ploaia spirituală în Israel și peste națiuni

Tipul ploii

Caracteristici

Texte Biblice

  • Timpurie

(peste evrei – sec.I e.n)

Botezul lui Isus cu Duhul Sfânt, și începutul mărturiei Lui despre adevăr împreună cu Ioan Botezătorul la copii lui Israel.

  • Matei 3:16,17; 10:5,6; Ioan 1:29-34; 3:22,23; 18:37.

  • Târzie

(peste evrei – sec.I e.n.)

Botezul celor 120 cu Duhul Sfânt, și convertirea unui mare număr de evrei.

  • Fapte cap.2

  • Timpurie

(peste națiuni)

Botezul cu Duhul Sfânt a casei lui Corneliu și astfel deschiderea ușii creștinismului față de națiuni.

  • Fapte cap.10

  • Târzie

(peste națiuni)

Trezirea spirituală și reforma creștinismului printre națiuni ce va avea loc în viitorul apropiat.

  • Ioel 2:28,29; Daniel 11:25,26; 12:4; Apocalipsa 11:1-6.

  • Timpurie

(peste evrei la sfârșitul zilelor)

Aducerea în existență a copilului de parte bărbătească sau a celor 144.000 de evrei ca prim rod.

  • Apocalipsa 7:1-8; 12:1-6; 14:1-5.

  • Târzie

(peste evrei la sfârșitul zilelor)

Întoarcerea poporului Israel ca întreg la Iehova și la Isus ca Mesia.

  • Zaharia 12:10; Ezechiel 36:24-28; Ioel 2:27-32.

Acum după ce ne-am făcut cât de cât idee despre ploile spirituale peste poporul lui Dumnezeu, să vedem în continuare:

Ploaia timpurie și târzie în viețile sfinților din Biblie.

Toți oamenii mari ai lui Dumnezeu, au avut două evenimente majore în părtășia lor cu Dumnezeu. Primul eveniment sau ploaia timpurie, în cazul acestor oameni și nu numai în cazul lor este atunci când intrăm în legătură cu Dumnezeu, atunci când primim revelații, când El ne vorbește și devenim conștienți de aceasta. Aceștia sunt primii pași alături de Dumnezeu în mod conștient. Dar ploaia târzie în viața oamenilor lui Dumnezeu este când după ce am stat suficient în școala Lui, după ce a lucrat destul în noi, în caracterul nostru, El ne dă autoritate, și începe să lucreze prin noi, ducându-ne în moștenirea noastră spirituală, adică la locul, slujba și chemarea pe care a avut-o Dumnezeu în vedere de la început pentru noi. Atunci începe să se materializeze în mod progresiv planul lui cu viața noastră. Să dăm însă câteva exemple Biblice pentru a înțelege mai bine acest lucru:

Exemplele pot continua, însă cred că sunt suficiente pentru a desprinde unele principii și a trage o concluzie.

Primul principiu este că Dumnezeu prima dată lucrează în om și apoi prin om. Un alt principiu, este că nu putem să intrăm în moștenirea noastră spirituală, adică împlinirea planului lui Dumnezeu cu viața noastră până nu trecem prin școala Lui. În al treilea rând, înțelegem că nu vom produce roade calitative și cantitative până nu primim ploaia târzie care este semnul că Dumnezeu ne consideră maturi spiritual. Dar să vedem în continuare:

Ploaia timpurie și târzie în viața noastră

Este clar că conceptul ploii timpurii și târzii se aplică și în viața noastră de creștini. Astfel ploaia timpurie este momentul când ne naștem din Dumnezeu, prin credința în Isus, și atunci primim Spiritul Sfânt (Romani 8:14-17; Efeseni 1:13,14). Iar ploaia târzie este momentul când Dumnezeu ne dă autoritate, ne împuternicește să facem lucrări în numele Său, pentru că ne consideră suficient de maturi și cizelați în caracterul nostru, atunci începe slujirea noastră care aduce roade, atunci se împlinesc în cazul nostru cuvintele din Ioan 15:16: ,,…v-am rânduit să mergeți și să aduceți roadă, și roada voastră să rămână, pentru ca orice veți cere de la Tatăl, în Numele Meu, să vă dea.” Dar de ce doar după ploaia târzie noi vom aduce roadă? Deoarece atunci ne-am golit suficient de noi înșine, Dumnezeu a lucrat la caracterul nostru egoist și mândru și astfel Cristos poate să locuiască în noi și poate să lucreze din plin prin noi, după cum se descrie Pavel pe sine prin cuvintele: ,,Am fost răstignit împreună cu Hristos, și trăiesc... dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine…” (Galateni 2:20). Astfel faptele pe care le facem ca efect al primirii ploii târzii nu ne mai îngâmfă, nu mai atrag atenția asupra noastră, ci asupra lui Cristos care locuiește în noi, căci Dumnezeu ne-a smerit, ne-a zdrobit în școala Sa, astfel noi am devenit nimic pentru ca Cel care este Totul adică Dumnezeu să poată încăpea în noi (Isaia 57:15; Efeseni 3:16-18).

a) Dar ce este de făcut în timp ce așteptăm ploaia târzie în viața noastră?

Necazul este că în viața multor creștini întârzie sau nu apare de loc ploaia târzie. De ce? Deoarece ei tot încearcă să face ceva pentru Dumnezeu și nu să se bizuie pe ceea ce a făcut Dumnezeu prin Cristos pentru ei. Ei încercă cumva să-și împlinească visurile spirituale lucrând, activând, însă omul nu este pregătit să aducă roadă decât după ce Dumnezeu a lucrat în el, decât după ce acel om a devenit smerit și atribuie tot ce face harului lui Dumnezeu (1Corinteni 15:10). Pe scurt ca să înțelegem problema este că noi nu primim autoritate spirituală în viața noastră, tocmai pentru că noi am început să activăm pentru Dumnezeu fără a-l cunoaște pe El, fără a primi porunci de la El, fără a învăța și a ne deprinde să-i auzim glasul. Am început să lucrăm pentru a câștiga favoarea Lui, nu pentru că avem favoarea Lui, facem lucrări pentru că vrem să arătăm cine suntem, vrem să avem o semnificație și nu motivați 100% de iubire și umilință, noi slujim ca așa credem că ne vom apropia de Dumnezeu, că vom dobândi mai multă autoritate spirituală și mai multă trecere în ochii lui Dumnezeu.

Însă lucrurile stau tocmai invers, căci viața de creștin nu începe cu un mare ,,f㔠sau ,,acționeaz㔠ci cu un mare ,,stai” sau ,,Șezi”. Poate ni se pare surprinzătoare această afirmație, însă aceasta este învățătura Bibliei după cum poți observa din următoarele texte Biblice:

Putem să ne asigurăm că am făcut aceasta punându-ne unele întrebări ca: Am stat suficient la dreapta lui Dumnezeu adică în prezența Lui astfel ne-am deprins să auzim șoapta Duhului Sfânt, ca să fim călăuziți în lucrare? Sunt sigur că Dumnezeu m-a chemat la lucrarea aceasta, și cunosc răspunsurile la întrebările: când, cum și unde să o fac? Îl cunosc eu bine pe Dumnezeu, sau cunosc doar lucruri despre El? Are viața mea de comuniune, experiențe de apropiere față de El? Sunt sigur că Dumnezeu

m-a învrednicit și mi-a dat autoritate să fac această slujire creștină? Suntem conștienți că nimic bun nu locuiește în noi (Romani 7:18)? Fac această activitate spirituală pentru a câștiga favoarea lui Dumnezeu sau pentru că deja am favoarea lui Dumnezeu (Efeseni 2:8-10)? Fac eu lucrările pe care le fac, sau Cristos care locuiește în mine le face? Faptele pe care le fac sunt faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte ca să umblu în ele, sau sunt fapte pregătite de mine și de organizația din care fac parte (Efeseni 2:10)? Îl slujesc eu pe Dumnezeu cum vrea El sau cum cred eu că este bine?

Înțelegem atunci de ce avem nevoie să stăm prima dată, pentru ca să ne desăvârșim caracterul, pentru ca să ne deprindem să auzim vocea lui Dumnezeu pentru că noi nu vrem să facem nimic de la noi înșine ca și Isus dar dacă nu auzim vocea lui Dumnezeu și nu-l cunoaștem pe El printr-o relație intimă vom face multe lucruri de la noi înșine și atunci nu are rost să ne mirăm că nu avem rezultate de durată (Ioan 5:19). Pentru că Dumnezeu lucrează prima dată în noi și apoi ne dă autoritate și lucrează prin noi. Chiar Adam și-a început viața nu într-o zi de lucru, ci în ziua de odihnă a lui Dumnezeu. Tot așa creștinul își începe viața în ziua de odihnă a sabatului spiritual (Evrei cap.4). Acest tip de sabat care se manifestă prin credință: “Căci noi care am crezut, intrăm în odihna…” (Evrei 4:3 BCR) lui Dumnezeu. În contrast evreii nu s-au odihnit de lucrările lor, dar noi ca să intrăm în odihna lui Dumnezeu trebuie să ne odihnim de lucrările noastre, cum s-a odihnit Dumnezeu de a le Sale, căci la Evrei 4:10 BC se spune: “Fiindcă cine intră în odihna Lui, se odihnește și el de lucrările lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrările Sale.” Cum s-a odihnit Dumnezeu de lucrările sale? Dumnezeu s-a odihnit prin faptul că a lăsat ca lucrurile create să urmeze legile Sale fără intervenția directă a Lui (Geneza 1:31; 2:2,3; Psalmul 104:19; 119:91), tot așa noi trebuie să ne odihnim de toate lucrările noastre (Evrei 4:10,11), bizuindu-ne pe jertfa și pe lucrarea completă și perfectă al lui Cristos care a rostit cuvintele: “…S-a sfârșit!…” (Ioan 19:30). Da, noi putem să ne odihnim pentru că Dumnezeu a lucrat prin Isus Cristos la Golgota (Ioan 5:17; 2Corinteni 5:19), și lucrează prin Isus în viața noastră, El este Cel ce trăiește în noi și face faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai înainte pentru noi (Galateni 2:20; Efeseni 2:10). Dar El nu poate să lucreze, dacă noi nu ne odihnim, dacă noi ne muncim să facem fapte bune, atunci îl oprim pe El din lucrarea Lui din noi și prin noi, de asemenea dacă nu ne odihnim, vom obosi, și în scurt timp vom cădea în păcat ca evreii (Evrei 4:11). Pe când dacă ne odihnim în Cristos, fiind împreună lucrători cu El, atunci El va duce partea grea a jugului și va împlini în noi și prin noi lucrarea lui Dumnezeu (Matei 11:28-30; 1Corinteni 15:10). Deci viața de creștin te pune sub jugul lui Cristos care reprezintă nu munca sau activitatea, ci odihna, dacă tu nu ști să te odihnești lâsăndu-L pe Cristos să ducă greutatea jugului, atunci îl dai pe El la o parte și duci tu jugul care va deveni insuportabil după un timp. Căci ceea ce facem noi (cu inițiativa și puterea noastră) adică: ,, toate faptele noastre bune Sunt ca o haină mânjită.” (Isaia 64:4), pentru că: ,,Ce este născut din carne, este carne, și ce este născut din Duh, este duh.” (Ioan 3:6). Astfel orice faptă bună care este născută din carne adică din inițiativa și puterea noastră este carne adică tot imperfectă și privită de Dumnezeu ca o jertfă necurată și ca o ,,haină mânjită”. Însă faptele venite de la Spiritul Sfânt și făcute de Cristos care locuiește în noi sunt acceptate de Dumnezeu, căci ele sunt duh și sunt viață, căci nu noi le-am făcut ci Cristos care locuiește în noi prin Spiritul Său le-a făcut. Tocmai de aceea Isus a spus în Ioan : ,, Tatăl, care locuiește în Mine, El face aceste lucrări ale Lui.” Dar vom putea și noi să avem în viața noastră aceste lucrări? Da căci Isus spune în continuare: ,, Adevărat, adevărat, vă spun, că cine crede în Mine, va face și el lucrările pe care le fac Eu; ba încă va face altele și mai mari decât acestea; pentru că Eu mă duc la Tatăl” (Ioan 14:10-12). De ce a putut Isus să facă lucrările pe care le-a făcut? Pentru că El s-a smerit și s-a făcut ascultător până la moarte, pentru că El nu a avut inițiative de la El însuși și nu a activat de capul lui, pentru că El a știut ce înseamnă să stai, pentru că El s-a supus zdrobirii în școala lui Dumnezeu (Filipeni 2:5-11). Este interesant căci chiar Stăpânul și Învățătorul nostru Isus și-a început misiunea pe pământ nu activând ci stând, căci ne aducem aminte de faptul că El a stat 40 de zile în post și rugăciune înainte de a predica (Matei 4:1-17). Dar noi nu avem nevoie să stăm, noi avem suficientă autoritate, noi le știm pe toate, noi nu avem nevoie de ploaia târzie, noi avem suficientă credință, smerenie, iubire și ungere din partea lui Dumnezeu, așa că nu are rost să stăm în rugăciune, meditare, studiu și post înainte de a începe o lucrare importantă!

Cu siguranță ne dăm seama că nu așa stau lucrurile, noi avem nevoie să stăm pentru ca să acumulăm, credință, putere și autoritate. Este adevărat lucrul acesta nu este ușor, este mai ușor să activezi mai ales dacă așa te-a obișnuit religia ta, însă exemplul lui Isus îți spune să stai, dacă el a stat și înainte de a începe lucrarea pe pământ cu ocazia primei lui veniri, și stă și acuma de la înălțarea la cer, până când Dumnezeu îi va da autoritate peste dușmanii lui, cu atât mai mult noi trebuie să ne deprindem să stăm în prezența Lui până când El ne va zice: „Stăpânește în mijlocul vrăjmașilor Tăi!” Căci activismul de capul nostru este mândrie, este o ofensă la adresa harului (favorii nemeritate a) lui Dumnezeu, căci El ne invită prin Fiul Său și ne spune: ,, Veniți, căci iată că toate Sunt gata.” (Luca 14:17). Dar noi prin munca noastră de câștigare a vieții noastre, prin activismul nostru, spunem contrariu, și anume că nu toate sunt gata pentru a fi salvați. Cu siguranță că această mentalitate provoacă durere inimii lui Dumnezeu. El spune:

<< Cum nu am făcut Eu totul ca oamenii să fie salvați? Nu este jertfa Fiului Meu completă și perfectă? Și chiar dacă în viața voastră trebuie să se manifeste fapte bune ca efect a primirii harului, nu sunt ele făcute de Cristos care locuiește în voi,

și nu au fost ele pregătite mai dinainte de mine ca să umblați în ele? >>

Astfel este timpul să încetezi să mai dai, să mai faci, pentru ca să poți primi, și să poți observa cum lucrează Dumnezeu, de la care trebuie să așteptăm totul (Osea 12:6). Cât timp tu lucrezi ca să-ți câștigi salvarea, tu te așezi sub lege, tu devii ca un om din Vechiul Legământ. De fapt când tu lucrezi de capul tău, nu mai ai timp să te bucuri de frumusețea lui Dumnezeu (Psalmul 27:4), nu mai ai timp să-l vezi pe El la lucru. Dumnezeu se bucură mai mult de noi ca persoane răscumpărate decât de ceea ce facem noi pentru El. Trebuie și noi să învățăm să ne bucurăm mai mult de El ca persoană, decât să ne bucurăm de lucrările pe care le facem pentru El.

În plus, să nu uităm de relatarea cu Ghedeon din Judecători cap.7. Dumnezeu a scăzut intenționat numărul luptătorilor din tabăra lui tocmai ca toată slava să fie a lui, ca Dumnezeu să fie cel ce luptă și nu cei trei sute ostași ai lui Ghdeon, ei au trebuit să lupte la îndrumările lui Dumnezeu nu ale propriei lor minți. Ei au făcut după Ghedeon luând urciorul și făclia, însă dacă tu nu stai mai întâi, și vei lucra înainte de al vedea pe Mai Marele Ghedeon la lucru (Isus), cum îl vei putea imita? Cum vei ști ce să faci pentru a birui? Cum vei ști tu când este timpul să vorbești și când este timpul să taci (Ecleziast 3:7)? Dar poate te întrebi, a sta înseamnă a lenevi?

b) Dar ce înseamnă a sta la dreapta lui Dumnezeu?

A sta la dreapta lui Dumnezeu nu înseamnă a lenevi, căci Isus cât a stat 40 de zile în pustie înainte de a-și începe lucrarea nu a lenevit, ci s-a apropiat de Tatăl lui, s-a luptat în post și rugăciune, tot la fel după înălțarea lui la cer Isus stă față de Regatele lumii pe care le va primii doar la venirea sa a doua (Apocalipsa 11:15), însă El lucrează în templul lui Dumnezeu adică în casa lui Dumnezeu care este adunarea creștină (Efeseni 1:20-22). Astfel El la ora actuală ca Mare Preot se luptă în rugăciuni pentru ca noi să primim har de la Tatăl să fim eliberați de lucrarea Celui Rău și astfel să fim salvați. Deci a sta la dreapta lui Dumnezeu înseamnă a sta în prezența lui Dumnezeu, în fața Sa, pentru a implora îndurare și autoritate (Psalmul 16.11).

Prin urmare a sta pentru un creștin la nivel practic înseamnă, că el nu va face o lucrare spirituală organizată fără ca mai întâi Dumnezeu să-i spună lucrul acesta, căci noi nu vrem să-I slujim de capul nostru ci după cum vrea El.

Aceasta poate implica meditație, post, rugăciune, pe parcursul căreia putem primi un Cuvânt din partea lui Dumnezeu, El ne poate aminti un verset din Biblie care ne dă convingerea și tăria lăuntrică că acum este timpul să facem un anumit lucru, ne poate aduce aminte de o persoană care trebuie ajutată spiritual sau material, sau poate simțim în spiritul nostru chemarea pentru un anumit gen de slujire creștină, sau dacă trebuie să dăm curs unei invitații pentru o lucrare creștină sau nu. Să nu înțelegem greșit, putem ocazional să-l mărturisim pe Cristos și credința noastră la vecini, rude, cunoștințe, sau să ajutăm material pe un sărac fără a avea neapărat o confirmare profetică, însă dacă vrem să organizăm o Evanghelizare pe un stadion, sau într-o sală, sau chiar din casă în casă sau în locuri publice, său să organizăm o mică campanie de ajutorare a săracilor, sau o întâlnire cu un frate pe care vrei să-l sfătuiești. În toate acestea, este bine să fi petrecut înainte un bun timp în rugăciune, ca și Isus înainte de a-și alege apostolii (Luca 6:12-16). Ori dacă Domnul Isus a avut nevoie de călăuzire sacrificând o noapte întreagă în rugăciune cu atât mai mult avem noi. Astfel putem primi confirmarea că Dumnezeu vrea să facem aceea acțiune și ne va călăuzi și însoții pentru a avea succes. Ba mai mult, dacă suntem ascultători și dependenți de Dumnezeu, vom primi autoritate asupra demonilor care cu siguranță cu toate că nu-i vedem ni se vor împotrivi.

Eu am experimentat ce înseamnă să predici fie în public fie de la om la om, după ce ai pregătit terenul înainte petrecând în rugăciune câteva ore pentru aceea activitate uneori chiar însoțit de post, sau când ai mers de capul tău fără a avea confirmare de sus că trebuie să faci acel lucru făcând poate doar la începutul acțiunii respective doar o rugăciune superficială, este o mare diferență. Când am făcut o lucrare pentru că am simțit că Dumnezeu vrea să o fac, atunci El mi-a deschis porți, a nivelat piedicile, mi-a dat un cuvânt potrivit, iar efectul de zidire spirituală a fost extraordinar. Însă am experimentat și lucrări spre rușinea mea făcute de capul meu, când ceea ce predicam se lovea ca de un perete, s-au când săracii ajutați sau dovedit șarlatani și profitori nu cu adevărat săraci, sau frați pe care i-am sfătuit prost sau ineficient. De ce am pățit aceasta? Căci înainte de a face acel lucru nu am stat suficient, astfel nu am primit călăuzirea Spiritului Sfânt atât de necesară.

Să nu mă înțelegeți greșit, nu postul sau rugăciunea în sine ne va da autoritate, ci Dumnezeu prin Isus Cristos, însă fără aceste mijloace eu nu pot să mă apropii de Dumnezeu, eu nu pot auzi șoapta Duhului Sfânt care mă călăuzește, ba mai mult eu nu pot să mă smeresc și să-i fac de cunoscut că nu vreau să fac nimic de la mine, ci vreau să fiu total dependent de El. Căci de fapt noi suntem totali neputincioși, fiindcă nimic bun nu locuiește în noi (Romani 7:18), fiindcă despărțiți de Cristos nu putem face nimic (Ioan 15:4,5). Textele Biblice nu ne spun că aproape nimic, ci ele ne spun nimic, tocmai pentru a sublinia neputința noastră și nevoia de a fi total dependenți de Cristos. Să nu uităm căci Isus este calea oricărei lucrări, nu mintea sau talentele noastre, El este viața oricărei activități creștine, nu activitatea în sine este viață. El este adevărul (Ioan 14:6), adică orice cale de cunoaștere separată de el nu duce la adevărata cunoștință (Coloseni 2:2-10), pe când în comuniune cu El căpătăm aceea cunoștință supranaturală care ne face destoinici, echipați și pregătiți pentru orice lucrare bună.

Gândiți-vă ce prostie este să faci parte dintr-o armată ca ostaș, și să începi să te lupți cu inamicul de capul tău, fără a fi primit poruncă de la Comandant, fără a lucra în unitate, cu siguranță că vom fi înfrânți, luați prizonieri și făcuți de rușine în mândria noastră de a lupta singuri și de capul nostru, dar chiar dacă am avea unele succese, acele succese ne-ar mândri ceea ce lui Dumnezeu nu îi place, pentru că El dorește ca toată slava să fie a lui, tocmai de aceea El caută să colaboreze doar cu cei smeriți. Nu cu cei care își arogă diferite virtuți și realizări, nu cu cei care spun că numai ei știu care este adevărul, nu cu cei care spun că numai ei pot să-i învețe pe oameni și să-i conducă la salvare, nu cu cei care se laudă cu numărul de ore făcute pentru Dumnezeu, sau cu numărul de publicații răspândite. Dumnezeu nu are nevoie și nici nu poate colabora cu astfel de oameni care-și caută propria slavă și nu caută ca ei să fie nimic pentru ca Dumnezeu să fie totul în toți și în toate. Isus nu dorește să aibă ostași care nu acționează la ordinele sale, și care să facă totul din proprie inițiativă, căci o astfel de armată nu ar dăinui. De aceea noi suntem împreună lucrători cu Dumnezeu nu lucrători de capul nostru (1Corinteni 3:9; Psalmul108:13). Iar înainte de a începe o luptă soldații trebuie să stea mai întâi pentru a auzi ordinele. Imaginează-ți o astfel de armată în care fiecare îl slujește pe comandant dar după cum îi taie capul, unii pleacă, alții vin, unii atacă, alții își curăță armele, după bunul plac al lor, sau al unor superiori dar care nu sunt uniți cu Capul care este Cristos și din care își dă creșterea fiecare încheietură spre slava lui Dumnezeu Tatăl (Efeseni 4:16). Ce armată ar fi aceea?

În concluzie: Dacă vrem să-l lăsăm pe Dumnezeu să lucreze prin noi, prima dată trebuie să-l lăsăm să lucreze în noi și să ne lecuiască de boala activismului personal. De aceea noi trebuie să ne deprindem să stăm înainte de a face ceva în comuniune cu Cristos, astfel vom dovedi smerenie, și doar așa vom prinde frecvența Spiritului Sfânt care ne va călăuzi în tot adevărul și la orice lucru bun. Acest principiu este valabil totdeauna când avem pe inimă să facem o lucrare pentru Dumnezeu, dar și pentru perioada de timp din viața noastră dinaintea ploii târzii, pe care o va revărsa Dumnezeu când caracterul Domnului Isus se oglindește suficient în noi. Putem realiza acest lucru, făcând cea ce ne spune profetul Zaharia (10:1) prin cuvintele: ,,Cereți de la Domnul ploaie, ploaie de primăvară (târzie n.s.) Da, să ne rugăm ca Dumnezeu să aducă ploaia târzie în viața noastră ca noi astfel să intrăm în chemarea și planul lui, să ne rugăm și pentru ploaia târzie peste adunarea universală a credincioșilor, ca corpul lui Cristos să fie înviorat iar creștinismul să devină din nou ceea ce a fost la început.