![]() |
Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi. |
Calea Creștină
NR. 3, Anul 1 mai 2001 |
Articolul nr.1 de studiu - Este Dumnezeul Bibliei o trinitate ? - [Deut. 4:35, 39]
1.Ce spun unele religii și teologi cu privire la Dumnezeul Bibliei ?
Mulți teologi și clerici religioși susțin cu vehemență că Dumnezeul Adevărat revelat prin Biblie este o trinitate, adică un singur Dumnezeu, o singură ființă, care este compusă din trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt care sunt egali, dar cu toate că există trei persoane distincte nu există decât un singur Dumnezeu. O altă teorie care încearcă să explice pe Dumnezeu, este aceea care susține că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt nu sunt trei persoane distincte, ci trei manifestări sau ipostaze ale esenței divine, și că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt o singură persoană, dar care se manifestă în trei feluri. Prin urmare atât pentru unii cât și pentru ceilalți Iehova este numele lui Dumnezeu care îl desemnează atât pe Tatăl, cât și pe Fiul cât și pe Duhul Sfânt. Însă să vedem în continuare dacă susține Biblia această învățătură, în primele articole vom vedea despre Tatăl și Fiul, iar în al patrulea articol despre Duhul Sfânt.
2.Ce spune Biblia cu privire la Adevăratul Dumnezeu ?
Biblia nu conține vreo învățătură explicită sau clară despre trinitate, adepții acestei teorii, o susțin doar prin texte deductive și nu explicite, de fapt cuvântul trinitate nici măcar nu apare în Biblie, ba mai mult cei care cred această doctrină pentru a argumenta de multe ori apelează la argumente filozofice și nu Biblice. Este curios, oare chiar cea mai importantă învățătură a Bibliei, cea despre Dumnezeu să nu ni se explice clar în Sfintele Scripturi ? Ba mai mult vi se pare logică această învățătură care susține că 1+1+1=1 și nu 3, totuși matematica lui Isus Cristos era diferită de cea a multor teologi, care susțin ecuația mai sus prezentată, Isus spune în Ioan 8:17,18: mărturia a doi oameni este adevărată; despre mine însumi mărturisesc EU și despre mine mărturisește și TATĂL care m-a trimis, deci Tatăl și Fiul sunt două persoane separate și distincte și aceasta încă înainte de venirea lui Isus ca om pe pământ (Geneza 1:26; 3:22; Proverbe 8:22,30; 30:4; Ioan 5:19; 6:38). Odată devenit om reiese și mai clar că El este o persoană diferită de Tatăl pe care-l invoca în rugăciuni (Matei 26:39; Ioan 12:27,28; 17:1). Dar chiar după înviere El era o persoană diferită ca entitate de Tatăl și de Dumnezeu (Fapte 7:55,56; Coloseni 3:1; Apocalipsa 5:1-7), deci având în vedere acest lucru, înțelegem că doar Tatăl este Dumnezeu, deoarece creștinii nu au mai mulți Dumnezei ci doar unul singur (Marcu 12:29; 1Corinteni 8:6). De fapt Domnul Isus are un început cum arată însuși expresia Fiu, care este folosită cu privire la El și înainte de a se naște din fecioara Maria (Proverbe 30:4), El este întâiul născut din creație sau primul creat (Coloseni 1:15; Apocalipsa 3:14), în timp ce Tatăl nu are început fiind din veșnicie (Psalmul 90:2; Habacuc 1:12). Pe lângă toate acestea, Dumnezeu este nemuritor nu poate să moară (Deuteronomul 32:39,40), însă Isus a murit și numai după ce a înviat a primit nemurirea (Romani 6:9,10).
3.Este Dumnezeul revelat în Vechiul Testament un Dumnezeu trinitar ?
Chiar și cei ce susțin trinitatea recunosc că în vechiul Testament, Dumnezeul lui Israel nu s-a descoperit sub forma unui Dumnezeu trinitar, de fapt în partea aceasta a Bibliei argumentele sunt pur speculative și puerile. De fapt legea lui Moise precizează clar și fără echivoc: Ascultă o Israele ! Iehova Dumnezeul nostru este unicul Iehova.
(Deuteronomul 6:4 SS. 1874 R), deci Dumnezeul evreilor era Iehova, iar ei aveau o închinare monoteistă, după cum reiese și din următorul pasaj din Deuteronomul 4:35,39 SS 1874 R: Iehova SINGUR este Dumnezeu și că nu este altul afară de dânsul numai Iehova este Dumnezeu și în cer și pe pământ jos, și altul nu este. Astfel se sublinează în mod clar despre existența unei singure persoane ca Dumnezeu în sens absolut, acesta este Iehova, care este numele Tatălui, și nu și a Fiului și a Duhului Sfânt după cum reiese din Isaia 63:16.Chiar Domnul Isus a declarat că Dumnezeul evreilor nu era nici El, nici Duhul Sfânt, ci Tatăl lui, după cum o spune El în Ioan 8:54: Tatăl meu mă slăvește, El despre care voi ziceți: El este Dumnezeul nostru, deci Domnul Isus spune că Tatăl este Dumnezeul evreilor, și nu El sau Duhul Sfânt, deci nici vorbă ca Dumnezeul evreilor să fie o trinitate. (vezi și Isaia 42:8; 43:10-12; 44:8; 45:21).
4.Susține Noul Testament învățătura despre Sfânta Treime ?
Cu toate că mulți ar răspunde cu un da la această întrebare, să nu uităm că schema vechiului legământ, exprimată în Deuteronomul 6:4,5 este reiterată în Noul Testament (Matei 22:37; Marcu 12:28-30; Luca 10:27). Cu toate acestea unii susțin cu vehemență această doctrină a Sfintei Treimi, argumentele folosite în general le putem împărți în trei categorii: I. Versete care vorbesc despre Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt împreună (Matei 3:16,17; 28:19; 1Corinteni 12:4-6; 2Corinteni 13:14); II. Texte prin care se încearcă să se dovedească egalitatea dintre Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt (Ioan 10:30; 14:9-11; Coloseni 2:9; 1Ioan 5:7); III. Pasaje din care reiese divinitatea deplină a lui Cristos și a Duhului Sfânt (Ioan 1:1; 20:28; Romani 9:5; Tit 2:13; Evrei 1:9; 1Ioan 5:20; Fapte 5:3,4; 1Corinteni 3:16; 6:19). Să le luăm pe rând și să le verificăm cu atenție aceste argumente pentru a vedea dacă susțin ele trinitatea.
La prima categorie de argumente, dacă citim cu atenție textele, observăm că aceste pasaje nu spun nimic cu privire la personalitatea celor trei subiecți, cu privire la poziția lor, egalitatea lor, puterea lor, sau divinitatea lor, deci prima categorie de argumente este extrem de neîntemeiată, căci Biblia cum vorbește de Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, vorbește și de Petru, Iacov și Ioan (Matei 17:1; 26:37), dar nu tragem concluzia că aceștia sunt o singură ființă sau egali în toate ca de pildă, în putere, cunoștință, etc. nu-I așa ? Un alt exemplu este 1Timotei 5:21, unde-I găsim menționați împreună pe Dumnezeu, Cristos și îngerii, dar nu tragem concluzia că îngerii sunt egali cu Dumnezeu, dar de ce în pasaje în care apare Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, tragem concluzia unei egalități absolute ? Oare nu suntem noi inconsecvenți ? În plus în pasajul din 1Timotei 5:21, observăm că Dumnezeu este distinct de Isus Cristos, dacă El este Dumnezeu de ce este prezentat separat de Dumnezeu ? (vezi și 1Timotei 6:13; 2Timotei 4:1).
5.Susține cea de-a doua categorie de dovezi un Dumnezeu în trei persoane ?
Prin a doua categorie de dovezi se susține că Tatăl, Fiul, și Duhul Sfânt, sunt egali în toate privințele având aceeași esență (cu toate că unii trinitarieni recunosc o ierarhie în funcții dar spun că în substanță sunt egali), argumentele favorite sunt următoarele: Eu cu Tatăl una suntem. (Ioan 10:30) Oare voia să spună Isus că El cu Tatăl la care se ruga era o singură ființă, sau un singur Dumnezeu ? Să reținem însă că El spune UNA și nu UNUL, astfel Cristos vrea să sublinieze gânduri, acțiuni și lucrări în unitate cu Tatăl, pentru că El spune și despre ucenici că sunt una cu Tatăl și cu Fiul (Ioan 17:20-23), să tragem concluzia că noi suntem egali în esență cu Tatăl, sau că suntem în unitate prin Cristos cu El ? Un alt pasaj folosit de trinitarieni este Ioan 14:9 unde Isus spune: Cine m-a văzut pe mine a văzut pe Tatăl. Dacă citim contextul înțelegem cuvintele Domnului nostru, căci Filip a cerut să vadă probabil printr-o viziune pe Tatăl (v.8), iar Isus a scos în evidență că ei îl pot vedea mai bine pe Tatăl uitându-se la El care este imaginea exactă a Tatălui (Evrei 1:3), astfel ucenici puteau să-l cunoască pe Tatăl mai bine ca profeții din vechime, căci Isus prin calitățile lui și modul lui de comportare reflecta la Cel mai înalt nivel personalitatea Tatălui (Coloseni 1:15). Faptul că Isus este chipul lui Dumnezeu este mai mult o dovadă că Isus îl reflectă pe Adevăratul Dumnezeu și că nu El este acesta, deci Isus este imaginea Tatălui dar aceasta nu înseamnă egalitate, căci și noi vom fi asemenea chipului Fiului său (Romani 8:29) însă aceasta nu înseamnă că vom fi egali în esență cu Cristos, nu-I așa ? Alte cuvinte răstălmăcite de unii sunt cele din Ioan 14:10,11: Eu sunt în Tatăl și că Tatăl este în Mine Tatăl care locuiește în Mine Chiar dacă luăm cuvintele în sens literal, acestea nu susțin un Dumnezeu în trei persoane, dar aceste cuvinte sunt simbolice având semnificația unei părtășii între Tatăl și Fiul pentru că dacă îl interpretăm literal atunci și noi facem parte din trinitate căci și noi suntem în Tatăl și Tatăl în noi (Ioan 14:20), de asemenea cum poate merge Isus la Tatăl, dacă Tatăl era în El, în sens literal (Ioan 14:12; vezi și versetele1,2,16,23,28,31)? De asemenea Isus a vorbit de multe ori în pilde despre Tatăl, dar când vorbește literal, este distinct de Tatăl și de Dumnezeu căci doar Tatăl este Dumnezeu (Ioan 16:26-32). Un alt pasaj foarte folosit de trinitarieni este 1Ioan 5:7 unde în Biblia Cornilescu se spune: Tatăl, Cuvântul și Sfântul Duh, și aceștia trei una sunt , cei care cercetează mai multe traduceri ale Bibliei știu că acest pasaj nu apare în cele mai bune manuscrise și deci nu a fost scris de Sfântul Ioan, ci a fost adăugat mai târziu, și deci nu este inspirat, de aceea chiar în unele Biblii apare în paranteză, dar chiar dacă ar fi inspirat acest text nu spune că Tatăl, Fiul (Cuvântul), și Duhul Sfânt sunt UNUL ci UNA.
Întrebări de verificare:
Articolul nr.2 de studiu - Cine este Adevăratul Dumnezeu ? - [Ioan 17:3]
1. Care este semnificația textului din Coloseni 2:9 ?
Un alt pasaj este Coloseni 2:9, unde se spune că în Cristos locuiește trupește toată plinătatea Dumnezeirii, oare acest pasaj susține trinitatea ? Nu, de unde știm, ei bine dacă interpretăm literal acest pasaj nu tragem concluzia că Dumnezeu este: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, ci doar Isus, însă contextul ne ajută să înțelegem că aici Pavel, vrea să accentueze faptul, că nu prin filozofie sau prin practici ascetice îl putem cunoaște pe Dumnezeu (2:8, 18-23), ci doar prin Cristos, care este singura cale pentru cunoașterea lui Dumnezeu (2:2-7), de aceea Pavel spune că plinătatea Dumnezeirii locuiește în El, deoarece în El creștinii au totul deplin pentru a ajunge la Dumnezeu (2:10). Dar aceasta nu înseamnă egalitate cu Tatăl, căci ceea ce cunoaște Tatăl, Fiul nu cunoaște (Marcu 13:32; Fapte 1:7), de asemenea și noi putem avea plinătatea lui Dumnezeu, dar aceasta nu înseamnă că suntem egali cu Dumnezeu, nu-I așa (Efeseni 3:19) ? Da cu toate că avem firea Dumnezeiască (1Petru 1:4), iar plinătatea lui Cristos locuiește în noi și-ș va face din plin prezența în noi (Efeseni 1:23; 4:13), aceasta nu face din noi să fim Dumnezei deplini, tot la fel Isus este Dumnezeu în sens relativ, dar nu în sens absolut ca Tatăl, dar acest lucru vom înțelege mai clar în paragrafele următoare.
2.Oare faptul că Isus este numit Dumnezeu, indică aceasta că El este Dumnezeul deplin și absolut ?
A treia categorie de dovezi, de care se uzează mult pentru a promova doctrina trinității, este cea a pasajelor unde Domnul Isus este numit Dumnezeu, textele în care apare această descriere sunt Isaia 9:6; Ioan 1:1; 20;28; iar prin următoarele texte se încearcă să se aplice expresia Dumnezeu la Isus, Romani 9:5; Tit 2:13; 2Petru 1:1; 1Ioan 5:20, dar este interesant că nici într-un text Isus Cristos nu este descris ca fiind Dumnezeul Atotputernic, sau Singurul Dumnezeu, ci doar Dumnezeu puternic. În plus să nu uităm că în Biblie și îngerii sunt numiți Dumnezei (Psalmul 8:5; 97:7 BCR n.s.). Și oamenii, sunt numiți Dumnezei, chiar judecătorii din Israel (Psalmul 82:1,6 BCR n.s.), atunci cu atât mai mult datorită poziției, puterii și a faptului că are calitățile Tatălui și autoritate deplină din partea lui, poate fi numit Dumnezeu. În plus, chiar cei ce au scris Biblia, Domnul Isus îi numește dumnezei, iar pe sine se numește în acel context în care putea să-și prezinte divinitatea, doar Fiul lui Dumnezeu (Ioan 10:34-36). De fapt chiar și Satan este numit dumnezeu (2Corinteni 4:4). Totuși Biblia precizează că în sens absolut și deplin nu este decât un singur Dumnezeu și acela este Tatăl (1Corinteni 8:6; Efeseni 4:4-6), acest lucru reiese și din cuvintele Domnului Isus din Ioan 17:3, unde El precizează: Și viața veșnică este aceasta: să te cunoască pe tine SINGURUL Dumnezeu Adevărat, și pe Isus Hristos pe care l-ai trimis tu. Deci singurul Dumnezeu adevărat, este Tatăl la care se ruga Isus, iar Domnul Cristos este distinct de acesta, de fapt Tatăl este Dumnezeul Dumnezeilor (Deuteronomul 10:17; Iosua 22:22), deoarece El este Dumnezeul mai mare și la care se închină ceilalți dumnezei, adică Isus care este după Tatăl, îngerii, oamenii fideli care nu sunt dumnezei decât în sens relativ (Psalmul 82:1; Ioan 16:26; 20:17; Efeseni 1:17; Apocalipsa 3:12).
Vom lua textele pe rând pentru a le examina și înțelege mai bine, este bine dacă avem la îndemână mai multe traduceri ale Bibliei, deoarece o parte din interpretările greșite pleacă de la unele traduceri inexacte ale Bibliei.
·
Isaia 9:6 - Aici Isus este numit Dumnezeu puternic, Părintele veșniciei observăm însă că nu este numit Dumnezeu Atotputernic, în plus acesta este Fiul care ni s-a dat, ori Fiul lui Dumnezeu nu poate fi același cu Dumnezeu căci este fiul lui, iar poziția pe care o are, este obținută prin sprijinul Tatălui, căci în v.7 se spune: Zelul lui Iehova, Dumnezeul oștirilor, va face aceasta SS 1874 R. Iar în ce privește faptul că Isus este numit Părintele veșniciei, se referă la faptul că Isus ca Cel din urmă Adam (1Corinteni 15: 22,45), ia luat locul lui Adam, care trebuia să fie Tatăl omenirii, dar acum prin răscumpărarea lui Cristos, acesta a devenit noul Tată al omenirii, care le va da viață veșnică oamenilor în calitatea lui de Domn al vieții și duh dătător de viață (Fapte 3:15; 1Corinteni 15:45 vezi și Romani 4:16, unde Avraam este numit Tatăl tuturor credincioșilor, dar nu face din El, Dumnezeu).·
Ioan 1:1 - Este textul cel mai folosit de trinitarieni, dar acesta nu susține un Dumnezeu în trei persoane, iar pentru al înțelege mai bine să facem o comparație: Eu sunt cu omul, dar și eu sunt om, tot așa Cuvântul (Isus) era cu Dumnezeu (deci este distinct de Dumnezeu), iar Cuvântul este Dumnezeu, adică are natura ființei care este lângă El, căci după cum eu sunt om, am natura umană, dar nu înseamnă că sunt egal cu omul de lângă mine, tot așa Isus are natura divină, dar nu este egal cu Dumnezeul de care este alături, căci pe El oamenii la-u văzut și pipăit (Ioan 1:14), dar pe Dumnezeul absolut, adică pe Tatăl nimeni nu l-a văzut (Ioan 1:18).·
Ioan 20:28 Aici apostolul Toma îl numește pe Isus: Domnul meu și Dumnezeul meu! Dacă citim contextul ne dăm seama că Toma rostește aceste cuvinte într-o stare emoțională de mare intensitate, trecând de la necredință la credința în învierea Domnului Isus, în plus dacă apostolul Ioan care a scris cartea, ar fi susținut doctrina trinității, ar fi avut ocazia să comenteze această exclamație, arătând mai ales în acest context că Isus este Dumnezeu deplin, dar El spune altceva ca concluzie la cartea sa, și la această întâmplare: Dar acestea au fost scrise pentru ca voi să credeți că Isus este Hristosul, FIUL LUI DUMNEZEU Deci Isus este Fiul lui Dumnezeu, unsul lui, și nu Dumnezeu.·
Romani 9:5 Este un pasaj destul de confuz, din care reiese că Isus este peste toate și Dumnezeu, care trebuie să fie binecuvântat în veci; chiar dacă ar fi interpretarea aceasta, nu reiese egalitate cu Tatăl (comp. cu Ioan 17:2), căci nu este prezentat ca Dumnezeu Atotputernic, în plus, cuvântul din greacă pentru Dumnezeu este theos (Dumnezeu), nu ho theos (Dumnezeul). Pe lângă aceasta nu vi se pare nedrept ca Isus să fie numit Dumnezeu în câteva pasaje ce le poți număra pe degete iar Tatăl în mii de pasaje, dacă și unul și altul sunt Dumnezei deplini ? Ba mai mult, dacă interpretăm expresia Dumnezeu că se referă la Cristos ca fiind un Dumnezeu deplin, atunci însuși Pavel se contrazice, cu ceea ce spune în Romani 16:27, unde declară următoarele: Lui Dumnezeu, care singur este înțelept, să fie slava, prin Isus Hristos, în veci! Amin. Din acest text reiese două lucruri care contrazice flagrant trinitatea, în primul rând Dumnezeul lui Pavel este distinct și separat de Isus, în al doilea rând, doar acesta are înțelepciunea în mod absolut (comp. cu 1Corinteni 2:16), deci doar Tatăl este Dumnezeul absolut.·
Tit 2:13; 2Petru 1:1, Aceste texte nu susțin că Isus este Dumnezeu, deoarece traducerea corectă în limba română ar fi, cum este redată în SS 1874 R: arătarea măreață a marelui nostru Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Christos iar textul din 2Petru 1:1 sună astfel: întru dreptatea Dumnezeului nostru și a Domnului nostru Iisus Christos. O astfel de traducere corespunde și cu alte texte asemănătoare (2Tesaloniceni 1:12; Tit 1:4; 2Petru 1:2).·
1Ioan 5:20 Prin acest text se susține ideea că Isus este Dumnezeu adevărat, trebuie să spunem din start că este un text destul de confuz și greu de înțeles, mai ales că cuvântul în în limba română provine de la cuvântul: en (??) în limba greacă care poate fi tradus și cu: prin. Prin urmare textul poate fi tradus după cum urmează: Dar știm că Fiul lui Dumnezeu (Isus) a venit și ne-a dat pricepere ca să cunoaștem pe Cel care este adevărat (Tatăl). Și noi suntem în Cel care este adevărat, prin (??) Fiul său, Isus Cristos. Acesta (pe care Isus la făcut cunoscut) este Dumnezeul adevărat și viața veșnică. Dar chiar dacă expresia: Dumnezeul adevărat sar aplica lui Cristos nu indică aceasta egalitate cu Tatăl, de ce ? Să ne întrebăm: oare îngerii credincioși din ceruri ce fel de Dumnezei sunt, adevărați sau falși (Psalmul 8:5)? Putem spune că într-un anumit sens sunt Dumnezei adevărați, că există și au putere, dar în sens deplin doar Tatăl este Dumnezeu adevărat căci de la El vin toate lucrurile (1Tesaloniceni 1:9,10; 1Timotei 1:17; 6:15,16) și chiar Fiul a fost creat din esența Tatălui. Dar ca să înțelegem mai bine această idee să dăm un alt exemplu, de pildă și creștinii sunt fii ai lui Dumnezeu, dar totuși Isus este numit singurul Fiu al lui Dumnezeu (Ioan 3:16), deoarece Isus a fost creat direct de Tatăl și este Fiu al lui Dumnezeu în sens absolut, pe când noi am fost înfiați ca fii ai lui Dumnezeu (Romani 8:14-16), tot așa este și cu expresia Dumnezeu.4. Este egal Isus cu Tatăl, sau subordonat acestuia ?
Înainte de a veni ca om pe pământ, Isus a fost subordonat Tatălui (Filipeni 2:6,7; Ioan 12:49,50). Când a fost pe pământ Isus nu a fost om/Dumnezeu, ci un om perfect echivalentul lui Adam (Romani 5:12-19; 1Corinteni 15:45). Dacă Isus era Dumnezeu, atunci prin moartea sa trebuia să răscumpere păcatele unui Dumnezeu, dar Adam a fost om nu Dumnezeu, tot așa Isus sa făcut om, dar un om perfect fără de păcat, (Evrei 2:6-9; 4:15
) pentru a aduce o răscumpărare corespunzătoare (1Corinteni 15:21).O altă întrebare care se ridică este: cum poate Isus, dacă este o parte a divinității Atotputernice să fie mai prejos ca îngerii? (Evrei 2:9) Dar dacă era om echivalentul lui Adam, putea, nu-i așa? Pe lângă toate acestea Domnul Isus declară clar: Tatăl este mai mare decât mine(Ioan 10:29; 14:28) și El este numit: Robul lui Dumnezeu atât cât a fost om cât și după înviere (Fapte 4:27,30). Cum poate robul lui Dumnezeu să fie egal cu Dumnezeu? Sau când Isus a fost numit: Bunule Învățător, de ce El nu a acceptat acest titlu ca apelativ, spunând că unul singur este Bun, Dumnezeu, cu referire la Tatăl (Luca 18:19). Și după înălțare Tatăl este superior Fiului, căci autoritatea sa și toate titlurile sale de Judecător, Domn, Salvator, Mare Preot, etc., nu le are de la El ci le-a primit de la Tatăl (Matei 28:18; Ioan 5:21,22; 17:2; Fapte 5:31). Are nevoie Dumnezeul Atotputernic să primească de la cineva ceva? Sau are nevoie ca altul să-I supună toate lucrurile (1Corinteni 15:27)? De asemenea Tatăl trăiește prin sine pe când Fiul a trăit prin Tatăl, dacă Isus era Dumnezeu, de ce avea El nevoie de altcineva ca să trăiască (Ioan 6:57)? Atunci înțelegem că Isus la care se aplică aceste descrieri, nu poate fi Dumnezeul Absolut. Ba mai mult, Isus nu cunoaște ceea ce cunoaște Tatăl (Marcu 13:32), nici chiar după înviere, căci timpurile și perioadele sunt sub stăpânirea Tatălui (Fapte 1:7). Și apostolul Pavel subliniază diferența în cunoștință prin cuvintele: Fiindcă cine a ajuns să cunoască mintea lui Iehova, ca să-l instruiască? Noi însă avem mintea lui Cristos(1Corinteni 2:16 NW). De asemenea să ne mai întrebăm: are nevoie Dumnezeu să primească informații, sau este Omniscient ? Nu, Dumnezeu poate ști totul nu are nevoie de altcineva să-l informeze, dar Isus care a dat revelația lui Ioan, a primit revelația de la Dumnezeu (Apocalipsa 1:1), ce nevoie avea să primească revelația de la Dumnezeu dacă El este Dumnezeu, ar trebuie să știe totul ? Doar dacă nu este Dumnezeu are nevoi să primească informații, nu-I așa ? Ba mai mult vedem din acest pasaj că Dumnezeu este distinct de Isus. Chiar la revenirea sa în viitor, Isus este subordonat, căci nu El va stabili cine să stea la dreapta și la stânga sa (Matei 20:23). De fapt la sfârșitul domniei sale de o mie de ani, El va preda domnia în mâna Tatălui (1Corinteni 15:24-28). Deci în concluzie în toate timpurile se aplică principiul autorității din 1Corinteni 11:3 care este descris prin cuvintele: Dar vreau să știți că Hristos este Capul oricărui bărbat, că bărbatul este capul femeii și că Dumnezeu este capul lui Hristos, faptul că acest principiu se aplică în toate timpurile reiese din context, deoarece bărbatul este capul femeii încă de la facere căci femeia este făcută din esența (coasta) bărbatului tot așa Isus este făcut din esența Tatălui (1Corinteni 11:3-9), de aceea Dumnezeu este capul lui Cristos, adică conducătorul suprem în toate timpurile.Întrebări de verificare:
Articolul nr.3 de studiu -
Cele mai importante persoane din univers ? - [Proverbe 30:4]În general majoritatea bisericilor susțin că Dumnezeul Bibliei are mai multe nume, cum ar fi: Domn, Dumnezeu, Stăpân, Cel Atotputernic, Cel preaînalt, etc. Dar curios că în Biblie nu găsim că Dumnezeu ar avea mai multe nume, iar nicăieri nu se spune despre Titlurile enumerate mai înainte că ar fi nume de-a lui Dumne
zeu. De fapt unele dintre ele se aplică și la oameni, ca de pildă Domn și Stăpân (Efeseni 6:5; 1Petru 3:6). În plus în Biblie Dumnezeu este prezentat ca având un singur nume, căci nicăieri nu găsim expresia: numele tale, ci doar numele tău (Matei 6:9). Dumnezeu se descoperă lui Moise ca având un nume (Exod 3:13-15), iar Domnul Isus a făcut cunoscut acest nume (Ioan 17:6,26). Acest nume sfânt se scria în ebraică sub forma a patru litere YHWH sau IHWH, la care se adăuga vocalele corespunzătoare, deoarece scrierea ebraică scria doar consoanele fără vocale. La ora actuală, nu se știe în mod exact pronunția numelui divin, aceasta ar putea fi în limba română: Iahveh (Yahweh), cum apare în Biblia Ortodoxă (Exod 34:6); sau Yahoweh, derivat din forma prescurtată Iao, care apare într-un manuscris de la Marea Moartă; sau Iehova(Yehowah), care este forma cea mai cunoscută în limba română și apare în mai multe traduceri ale Bibliei, ca de pildă în Sfânta Scriptură de la 1874, în Biblia Cornilescu (Geneza 22:14 n.s.; Exod 17:15 n.s.), iar forma prescurtată Iah, apare în Biblia Cornilescu Revizuită (BCR) chiar în text (Psalmul 122:4; 130:3; Isaia 12:2; 26:4), cât și în expresia Halellu-Iah, care înseamnă lăudați-l pe Iah (Apocalipsa 19:1 n.s.). Acest nume (Iahve) înseamnă: Eu sunt Cel ce sunt, Cel Veșnic, Cel ce trăiește prin (pentru) sine, Cel ce face să devină, etc. Uneori numele lui Dumnezeu apare în formă compusă, între Iehova și un atribut al său, ca de exemplu: Iehova-Iire (Iehova va purta de grijă - Geneza 22:14 ); Iehova-Rafa (Iehova care vindecă Exod 15:26); Iehova-Nisi (Iehova steagul meu Exod 17:15); Iehova-Șalom (Iehova pacea noastră Judecători 6:23,24); Iehova-Sabaot (Iehova al Oștirilor 1Samuel 17:45); Iehova-Țidkhenu (Iehova dreptatea noastră Ieremia 23:6); Iehova-Șama (Iehova este prezent Ezechiel 48:23).Unii susțin cu tărie că acest nume nu trebuie folosit, deoarece este prea sfânt pentru a fi folosit, dar o astfel de concepție contrazice Biblia care încurajează la folosirea lui, ba chiar în Israel acest nume se folosea chiar în conversațiile zilnice (Rut 2:4). Alți spun că nu putem să-l folosim căci nu știm pronunția exactă, dar curios că tot aceștia folosesc numele Fiului lui D
umnezeu de Isus, și care nu este traducerea cea mai exactă din greacă, ci Iesus, în plus în limba ebraică, așa cum îl chemau părinții lui Iosif și Maria pe Fiul lor, nu cunoaștem forma exactă, care ar putea fi: Iosua, Iehosua, Ieșua, etc. Dar faptul că nu știm pronunția exactă nu ne împiedică să-l folosim așa cum îl știm, nu-I așa ? Atunci de ce se împiedică unii de folosirea numelui lui Dumnezeu, ba încă au mers până acolo încât la-u înlocuit în traducerea Biblică cu Domnul ? Un motiv ar fi că atunci nu sar mai face confuzie între persoana Tatălui și a Fiului, dar doctrina trinității ar fi pusă mai mult sub semnul întrebării, ceea ce nu se dorește, un alt motiv este că acele Biblii nu ar mai fi bine vândute, acesta a fost motivul pe care l-a ridicat Dumitru Cornilescu, la întrebarea, de ce a înlocuit Iehova cu Domnul. Dar din păcate acest mod de a traduce creează confuzii, ca de exemplu, în Psalmul 110:1 unde în Biblia Cornilescu sună așa: Domnul a zis Domnului meu Pentru unii acest text pare confuz, dar în traducerea Sfânta Scriptură de la 1874 (SS 1874), nu este deloc confuz, deoarece aici se spune: Zis-a Iehova Domnului meu , aici Iehova vorbește cu Domnul lui David, Isus Cristos (Matei 22:41-45). Un alt text asemănător este Psalmul 8:1,9 (BCR): DOAMNE (Iehova SS 1874) Domnul nostru . Aceste înlocuiri, ne dăm seama că sunt contrare voii lui Dumnezeu (Apocalipsa 22:18,19), și promovează confuzia și falsitatea.În primul rând trebuie să cunoaștem acest nume și să-l folosim din respect și apreciere față de Dumnezeu, care a binevoit să ni-l facă cunoscut, pe lângă aceasta acest nume servește la diferențierea de ceilalți Dumnezei falși, și acest lucru este bine scos în evidență în relatarea din 1Împăraț
i 18:21-39, din care spicuim conform cu SS 1874 R: Până când veți șchiopăta ? Dacă Iehova este Dumnezeu, urmați-l pe Dânsul; iar dacă Baal urmați pe acesta Și să chemați numele Zeilor voștri, și eu voi chema numele lui Iehova și va fi ca Zeul care va răspunde cu foc, acela să fie Dumnezeu. A-ți observat cum numele a diferențiat pe Dumnezeul lui Ilie de Baal ? Alte considerente pentru a folosi acest nume în închinarea noastră sunt: creștinii trebuie să sfințească numele (Matei 6:9; Isaia 8:13; 29;23), să-l cinstească (Maleahi 1:11; 3:16), să-l slăvească (Apocalipsa 15:4), să-l laude și binecuvânteze (Psalmii 99:3;145:1,2), de fapt salvarea și ocrotirea sunt legate de acest nume (Psalmul 91:14; Proverbe 18:10; Fapte 2:21), aceasta nu înseamnă că dacă nu rostim numele Iehova într-o rugăciune, aceasta nu ar fi ascultată, căci Isus a folosit în special apelativul Tată, ci este mai mare rușinea pentru un copil să aibă un Tată și să nu-I cunoască numele, nu-I așa ?Dumnezeu Tatăl are nenumărate calități, ca: sfințenia, mila, bunătatea, loialitatea, etc. Totuși în continuare vrem să prezentăm o interpretare susținută de unii cercetători ai Bibliei, care susțin că Dumnezeu are 4 calități principale din care derivă celelalte, acestea sunt reliefate de chipul celor 4 făpturi vii, din jurul tronului, fiecare având 4 chipuri (Apocalipsa 4:6,7). Chipul de leu reprezintă justețea sau dreptatea lui Dumnezeu (Osea 5:14; 13:7-9), a doua făptură seamănă cu un vițel sau
taur tânăr NW, în Ezechiel 5:5-10, chipul este de bou, ce reprezintă boul sau taurul tânăr? Aceasta ilustrează bine puterea și vigoarea Celui Atotputernic (Iov 39:9-11), a treia însușire iubirea sau dragostea reiese din fața de om (1Ioan 4:16,17). Iar a patra calitate este înțelepciunea scoasă bine în evidență de chipul vulturului care zboară (Iov 39:27-29). Aceste calități Dumnezeu le are într-un echilibru perfect, de exemplu dacă ar fi numai iubire, ar ierta pe toți oamenii, dar fiindcă este și drept, îi iartă pe cei care acceptă iertarea lui având ca efect schimbare în viața lor. Dacă ar fi numai dreptate, nu ar mai salva pe nimeni, deoarece nimeni nu merită salvarea prin propriile lui fapte, dar El este și iubire, astfel lucrurile se echilibrează. Indiferent dacă aderăm sau nu la acest tip de interpretare este bine ca atunci când citim Biblia și găsim calități sau însușiri ale lui Dumnezeu să le reținem și să medităm asupra lor.Cel mai cunoscut Nume și Cel mai folosit, apare în limba greacă în care a fost scris Noul Testament, sub forma: Iesous Christos, acest nume este tradus ?n limba română după cum urmează, Biblia Ortodoxă:
Iisus Hristos, în Sfânta Scriptură de la 1874 cu: Iisus Christos, în Biblia Cornilescu: Isus Hristos, în traducerea Lumii Noi cu Isus Cristos, dar traducerea cea mai reușită este în limba română cea a interliniarului Grec-român, Evanghelia după Matei, tipărit de editura Agape apare sub forma: Iesus Cristos.El mai este numit și: Minunat Sfătuitor, Dumnezeu puternic, Părintele veșniciei, Prinț al păcii (Isaia 9:6), aceste nume reflectă personalitatea, El mai este numit:
Emanuel, care înseamnă, Dumnezeu este cu noi (Isaia 7:14; Matei 1:23), un alt nume este Cuvântul lui Dumnezeu sau Cuvântul (Ioan 1:1; Apocalipsa 19:13), acesta se referă la faptul că Isus este împlinitorul Cuvântului lui Dumnezeu și purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu.Biblia precizează în mod clar, că Isus reflectă calitățile Tatălui în mod exact (Evrei 1:3), deci și Isus are ca Iehova 4 calități principale: iubirea, dreptatea, înțelepciunea și puterea (Isaia 11:2; 2Corinteni 5:14). Când a fost pe pământ, însușirile sale minunate au ieșit bine în evidență, de pildă iubirea sa, a ieșit în
evidență, când a vindecat bolnavi, înviat morți, fiind plin de compasiune față de cei în suferință. Dreptatea sa a demascat ipocrizia conducătorilor religioși, făcând față oricărei probleme prin înțelepciunea sa, prin care a făcut față la atacurile Diavolului și a oamenilor vicleni. Iar puterea sa a demonstrat-o prin manifestările de putere, adică a semnelor și a minunilor făcute de El.
Întrebări de verificare:
Articolul nr.4 de studiu -
Spirit - Duh - [1Corinteni 2:11,12]
1. Care este semnificația cuvântului Duh sau Spirit în Biblie ?
În primul rând trebuie să înțelegem că aceste cuvinte sunt echivalente, cuvântul Duh vine din slavonă, iar Spirit din latină. În limbile originale ale Bibliei, pentru cuvântul Duh sau Spirit se folosește expresia: ruah în ebraică și pneuma în greacă, referindu-se la același lucru (comp. Isaia 61:1 cu Luca 4:18). Cuvântul ruah apare de 389 de ori în Vechiul Testament, dar unii traducători le-au redat prin: suflare, vânt (Ezechiel 37:9 BCR n.s.; Geneza 8:1); suflu respirație (comp. cu Isaia 2:22), viforniță, uragan, forță activă, de pildă traducerea Gotinger Bibelwerf (1964), traduce Geneza 1:2 astfel: și un uragan divin plana pe suprafața apei, iar NW traduce cu forță activă. Iar pneuma apare de 385 de ori în Noul Testament, acest cuvânt are sensul de activitate, mișcare, deoarece rădăcina din limba greacă pneu de unde derivă cuvântul duh, denotă mișcare a aerului, căci pneo înseamnă a sufla, pnoe vânt, răsuflare, respirație, ekpneo a expira, empneo a gâfâi, pneumatikos spiritual, iar theopneustos insuflat, inspirat.
2. Care sunt sensurile cuvântului spirit în Biblie ?
Cuvântul duh sau spirit are în general următoarele sensuri: 1. Persoane sau ființe spirituale, ca Dumnezeu (Ioan 4:24), ca Isus (1Corinteni 15:45,47), ca îngerii (1Împărați 22:19-21; Evrei 1:7,14), chiar credincioșii care vor merge în cer la venirea Domnului vor fi duhuri, având corpuri spirituale (1Corinteni 15:44; Evrei 12:23), cuvântul duh se mai poate referi la îngerii răi care sunt demoni (Luca 9:42). 2. Putere sau forță de diferite tipuri și cu manifestări diferite, ca de pildă: forță fizică (Judecători 14:6,19; Daniel 10:17), forță emoțională, elan, curaj (Iosua 2:11), forță intelectuală (Iov 20:2,3; Proverbe 20:27), uimire profundă (1 Împărați 10:5), mentalitate sau forță de impulsie, indicând un mod de gândire fie bun (Efeseni 4:23
,24), fie rău (Efeseni 2:1-3), mânie (Judecători 8:3). 3. Duhul omului se poate referi la suflarea de viață care îl ține în viață (Geneza 8:22; Isaia 2:22; Luca 8:55), sau la omul ascuns al inimii, adică la manifestarea personalității omului, la intelectul, gândirea și sentimentele lui (Psalmul 32:2; 77:6; 143:4; Isaia 66:2; Matei 26:41; Ioan 13:21; Fapte 18:25; 1Corinteni 2:11; 2Corinteni 7:1). 4. Duhul Sfânt care se referă la manifestarea personalității și a puterii lui Dumnezeu, în toate manifestările de putere fizică, de putere intelectuală și sentimentală, de aceea Duhul Sfânt este Duhul lui Dumnezeu (Romani 8:14), adică emanația ființei lui, care are în ea amprenta și caracterul lui Dumnezeu, deci este sămânța lui (1Ioan 3:9), dar este și Duhul lui Cristos (Romani 8:9, 14), sau al Fiului (Galateni 4:6), căci este trimis prin El și acesta se manifestă în multe feluri, de exemplu prin: Duhul Slavei (1Petru 4:14), Duhul Adevărului (Ioan 14:17), Duhul Sfințeniei (Evrei 9:4), Mângâietorul (Ioan 14:26), Duh de viața (Ioan 6:63; Romani 8:2; 2Corinteni 3:6), Duh de chibzuință, de putere, de dragoste (2Timotei 1:7), de înțelepciune, de pricepere, de sfat, de tărie, de cunoștință, de frica de Iehova (Isaia 11:2), Duh de bucurie sau veselie (Psalmul 45:7; Isaia 61:3), Duh de înfiere (Romani 8:15), de îndurare și rugăciune (Zaharia 12:10), Duh profetic (Apocalipsa 19:10), Duhul judecații și al arderii (Isaia 4:4), Duh de descoperire (Efeseni 1:17), Duh de credință (2Corinteni 4:13) și se manifesta sub forma a 7 Duhuri care sunt cei 7 ochi ai mielului (Apocalipsa 1:4; 3:1; 4:5; 5:6). 5. Duhul lui Satan, căci după cum Dumnezeu are un duh, tot așa și Satan, și acesta se manifestă sub forma: Duhului lumii (1Corinteni 2:12; Efeseni 2:1-3), Duhul lui Anticrist (1Ioan 4:1-3), Duh de minciună sau de rătăcire (1Ioan 4;6), Duh de ghicire (Fapte 16:16), Duh de frică, de robie (Romani 8:15; 2Timotei 1:7), etc.3. Ce spun cei ce cred în trinitate despre Duhul Sfânt ?
Mulți care cred în trinitate, susțin ideea că Duhul Sfânt este o persoană spirituală, un Dumnezeu deplin, distinct de Tatăl și Fiul, dar fiind toți trei un Dumnezeu. Alți trinitarieni susțin că Duhul Sfânt este aceeași persoană cu Tatăl și cu Fiul, în consecință Tatăl este Duhul Sfânt, Fiul este Duhul Sfânt, iar Duhul S
fânt este Tatăl și Fiul, fiind aceeași persoană care se manifestă în trei ipostaze. Alte mișcări religioase promovează ideea că Duhul Sfânt este forța activă a lui Dumnezeu, dar nu și puterea latentă din Tatăl. Însă noi credem că Duhul Sfânt este mai mult decât o forță activă, și este și puterea latentă din Dumnezeu (Isaia 40:26), cât și manifestarea puterii și a personalității lui Dumnezeu. Cu siguranță nu putem descrie și înțelege pe deplin pe Duhul Sfânt, căci provine dintr-o altă dimensiune diferită de a noastră, dar vom încerca să ne facem o idee despre El.4.Care sunt argumentele pe care unii le aduc pentru a dovedi că Duhul Sfânt este Dumnezeu ?
În primul rând trebuie precizat că acestea nu sunt clare, ci mai mult deductive, în general se folosesc două tipuri de argumente: a) Versete de unde s-ar putea înțelege că Duhul Sfânt este Dumnezeu; b) Texte Biblice cu privire la atributele divine ale Duhului Sfânt, să luăm pe rând aceste tipuri de argumente pentru a vedea dacă Duhul Sfânt este Dumnezeu.
a) - Fapte 5:1-9, în acest pasaj se spune că Anania la mințit pe Duhul Sfânt, iar mai târziu se spune că la mințit pe Dumnezeu, astfel se trage concluzia că Duhul Sfânt este Dumnezeu., dar acest text se poate interpreta la fel de bine și altfel, să facem un exemplu pentru a înțelege mai bine: un om minte un înger al lui Dumnezeu care i s-a arătat, se poate spune despre El că a mințit pe înger, dar se mai poate spune că l-a mințit pe Dumnezeu care a trimis îngerul, dar nu am trage concluzia că îngerul este Dumnezeu nu-I așa ? Tot la fel Anania a crezut că poate să înșele pe Dumnezeu, dar înșelând pe Dumnezeu a înșelat și puterea lui, ochii lui (Ap.5:6).
-1Corinteni 3:16, în acest text se spune că noi suntem temple ale lui Dumnezeu, iar în 6:19 suntem temple ale Duhului Sfânt, astfel se trage concluzia că Duhul Sfânt este Dumnezeu, dar textul nu vrea să spună aceasta, ci că Dumnezeu locuiește în noi în sens figurat prin puterea sa, care este Duhul Sfânt, deoarece Duhul Sfânt vine de la Dumnezeu, deci nu este Dumnezeu care vine, ci este Duhul (suflarea) lui Dumnezeu.
b) - Atribute ale Duhului Sfânt: este etern (Evrei 9:14); omniscient, adică atotștiutor (1Corinteni 2:11; Ioan 14:26; 16:13); este omniprezent (Psalmul 139:7-10); este atotputernic (Mica 3:8; Zaharia 4:6; Romani 15:18,19); este co-creator (Geneza 1:2; Psalmii 33:6). Însă dacă cercetăm cu atenție textele prin care se încearcă să se susțină că Duhul Sfânt este Dumnezeu, vedem că ele nu susțin acest lucru, deoarece puterea lui Dumnezeu este eternă pentru că Dumnezeu este etern, fără a fi o persoană distinctă de Tatăl, la fel și cu omnisciența, oare puterea intelectuală a Tatălui nu cunoaște totul ? Tot la fel cu omniprezența, de fapt Dumnezeu este omniprezent prin Duhul Sfânt (Zaharia 4:10), să nu uităm că
Psalmistul folosește expresia: Duhul tău oare se referea El la o persoană distinctă de Tatăl la care se ruga, sau se referea la forța lui Iahveh ? Tot la fel stau lucrurile cu puterea lui (vezi Zaharia 4:6: Duhul meu). Iar în ce privește participarea sa la creație, e normal ca suflarea și forța lui Dumnezeu să participe, dar nu face din ea, o persoană sau un Dumnezeu, nu-I așa ?5. Este Duhul Sfânt o persoană ?
Adepții trinității susțin că Duhul Sfânt este a treia persoană a Dumnezeirii, care trebuie slăvită și preamărită, iar în general se aduc următoarele argumente: Duhul Sfânt este Mângâietorul (Ioan 14:26), El vorbește (Fapte 8:29; 10:20; 11:12; 13:2; 21:11), învață și vestește (Ioan 14:26; 16:13). Însă nu trebuie neapărat ca Duhul Sfânt să fie o per
soană pentru a face aceste lucruri, de pildă manifestarea puterii lui Dumnezeu poate mângâia, învăța, vorbi și vesti, de fapt în Biblia când se spune că Duhul Sfânt vorbește se poate referi la vorbirea prin gura oamenilor care sunt inspirați (Neemia 9:30; Fapte 4:25), sau în sens figurat, de pildă după cum înțelepciunea vorbește (Proverbe 8:1,4,6-8,32; Luca 11:49) tot așa și Spiritul Sfânt vorbește. În plus, multe lucruri și fenomene în Biblie sunt personificate în unele texte dar aceasta nu înseamnă că sunt persoane, ca de pildă: păcatul stă culcat ca și cum ar fi o persoană (Geneza 4:7), înțelepciunea are copii ca și cum ar fi un părinte (Matei 11:19 BCR n.s.), apa și sângele, mărturisesc și vorbesc fără a fi însă persoane (1Ioan 5:7,8; Geneza 4:10; Evrei 11:4; 12:24), etc. O altă categorie de dovezi este cea în care se prezintă sentimentele Duhului Sfânt, astfel acesta poate fi mințit (Fapte 5:3), poate să se întristeze (Isaia 63:10; Efeseni 4:30), poate să mijlocească și să aibă dragoste (Romani 8:26; 15:30), poate să aibă gelozie (Iacov 4:5), astfel cei ce cred că Duhul Sfânt este o persoană întreabă: poate o forță impersonală să fie mințită, întristată, geloasă, etc. ? Un text Biblic care face lumină și la acest punct este cel din 1Corinteni 2:11, unde este comparat Duhul lui Dumnezeu cu duhul omului și cu duhul lumii, oare duhul omului este o persoană(distinctă de El), sau duhul lumii ? Nu, duhul omului se referă în text la capacitatea sa de a analiza lucrurile, de a percepe, la forța lui intuitivă, la sediul sentimentelor și a emoțiilor, iar duhul lumii se referă la forța de impulsie de gândire și acțiune a lumii condusă de Satan și promovată în lume prin poftă (Efeseni 2:1-3). Având în vedere toate acestea să ne întrebăm: oare duhul omului care nu este o persoană nu se poate întrista, nu poate fi gelos, etc.? Tot așa și Duhul Sfânt se poate manifesta cu capacități intelectuale și sentimentale. În plus Duhul Sfânt mijlocește în rugăciune, nu în sensul de-a ne ruga în numele lui, ci el ne ajută să ne rugăm punându-ne cuvinte potrivite pe buze și ne transmite rugăciunile noastre la Dumnezeu, cât și nevoile noastre pe care nu știm să le cerem, (Romani 8:26,27; Efeseni 2:18). Dacă crezi că Duhul Sfânt este o persoană și Dumnezeu deplin puneți următoarele întrebări:6. Ce probleme apar dacă credem că Duhul Sfânt este a treia persoană a Dumnezeirii ?
Problema cea mai mare pe care o aduce doctrina trinității este că mascat această învățătură are în centru trei Dumnezei nu unul, căci aceștia se închină și la Tatăl și la Fiul și la Duhul Sfânt, atunci sunt ei monoteiști sau politeiști? În plus dacă credem că Duhul Sfânt este o persoană din Sfânta Treime, făcând ca cei trei să fie egali, atunci Duhul Sfânt ar fi superior Fiului, cel puțin din punct de vedere al cunoștinței, deoarece Duhul Sfânt cunoaște toate lucrurile lui Dumnezeu, așa interpretează trinitarienii textul din 1Corinteni 2:11, pe când Domnul Isus nu știe toate lucrurile (Marcu 13:32; Fapte 1:7). Pe lângă aceasta păcatul împotriva Fiului se iartă, dar împotriva Duhului Sfânt, nu (Matei 12:31,32). O altă problemă care se creează, este că în unele pasaje Biblice, Duhul Sfânt este subordonat Fiului și lui îi aduce slavă (Ioan 16:7,13-15), atunci cum poate Duhul să îi fie superior sau egal ? Însă dacă acceptăm că Duhul Sfânt este puterea în toate formele ei de manifestare a lui Dumnezeu, atunci nu se creează nici o contradicție, căci puterea intelectuală a Tatălui, cunoaște mai mult decât Fiul, dar o parte din această putere este subordonată lui Isus (Mica 5:4; Ioan 17:2).
Alți trinitarieni susțin că Duhul Sfânt este aceeași persoană a Tatălui și a Fiului, dar acest gen de interpretare ridică altă problemă, și anume că Duhul Sfânt este văzut în acțiune separat de persoana Tatălui și a Fiului (Ioan 15:26; 16:7,13,14; Fapte 7:55), dar este văzut și ca o emanație din Tatăl și Fiul, căci este suflarea lor (Iov 33:4; 34:12-14; Ioan 20:21,22).
7. Ce argumente există pentru a susține că Duhul Sfânt este puterea lui Dumnezeu ?
De fapt Biblia descrie Duhul Sfânt ca fiind puterea lui Dumnezeu (Luca 1:35; 24:49; comp. cu Fapte 1:4,5,8), sau suflarea lui Iehova (Iov 33:4), sau a lui Isus (Ioan 20:22). Mai este comparat cu degetul lui Dumnezeu (Matei 12:28 comp. cu Luca 11:20), cu brațul Lui (Isaia 63:11,12; Deut.3: 24; 4:37; Ezechiel 37:1; Iov 10:8 comp. cu 33:4), sămânța lui Dumnezeu (1Ioan 3:9 compară cu Ioan 3:5,6). Duhul Sfânt este turnat, umple oameni, se divide, unge oameni, pecetluiește oameni, (Fapte 2:2-4,33, 10:38; Efeseni 1:13), de asemenea Spiritul Sfânt poate fi dat cu măsură sau fără măsură (Ioan 3:34), toate aceste ne fiind caracteristice unei persoane, ci a unei forțe. Ba mai mult este curios că nici într-o viziune Duhul Sfânt nu este văzut ca o persoană, stând de exemplu la dreapta sau la stânga lui Dumnezeu ca Isus (Fapte 7:55; Apocalipsa 3:21; 5:1-7), și nicăieri în Biblie nu se spune că Tatăl iubește pe Duhul Sfânt sau invers, dar despre relația de afecțiune a Fiului cu Tatăl, Biblia vorbește pentru că cei doi sunt persoane distincte, dar Duhul nu, acesta este emanația lor (Ioan 15:9,10).
8. Cum putem primi Duhul Sfânt ?
Pentru a primi Spiritul Sfânt, în primul rând trebuie să avem credință în Dumnezeu și în Domnul Cristos, să acceptăm evanghelia, care precizează că suntem păcătoși și despărțiți de Dumnezeu, și astfel să ne pocăim pe baza jertfei de răscumpărare a lui Isus Cristos, ceea ce duce ca noi să primim Duhul Sfânt (Efeseni 1:13,14). Însă chiar înainte ca noi să ne căim, Duhul Sfânt face o lucrare în noi de a ne condamna și a ne convinge de starea noast
ră păcătoasă (Ioan 16:7-10). După ce ne-a convins că suntem păcătoși și am apelat la îndurarea lui Dumnezeu cerând iertare, fiind prin urmare înfiați ca copii ai lui Dumnezeu prin botezul în Duhul Sfânt (Romani 8:14-17). Duhul Sfânt trebuie pe cerut cu credință (Luca 11:13), la care trebuie adăugată ascultarea față de Dumnezeu (Fapte 5:32; 1Ioan 3:24). Dumnezeu își continuă lucrarea de sfințire și desăvârșire, prin Duhul Sfânt (1Petru 5:10). A patra lucrare a puterii lui Dumnezeu în noi este primirea a unuia sau a mai multor daruri spirituale, pe care le primim, odată cu botezul cu Duhul Sfânt (1Corinteni 12:12,13,27-30), dar acest subiect îl vom dezvolta în articolul următor.Întrebări de verificare:
Articolul nr.5 de studiu -
Darurile Spirituale - [1Petru 4:10]
1.Când primim darurile spirituale și ce este botezul cu Duhul Sfânt ?
Darurile Duhului Sfânt le primim când devenim copii ai lui Dumnezeu, când suntem botezați cu Duhul Sfânt, devenind un mădular în trupul lui Cristos (1Corinteni 12:12-30), dar unele daruri suplimentare se pot da și mai târziu credincioșilor (Fapte 4:29-31). Aceste daruri mai sunt numite și daruri ale harului (Romani 12:6), sau daruri spirituale (Romani 1:11).
Este oare însă botezul cu Duhul Sfânt o treaptă spirituală după nașterea din nou, sau este nașterea din nou ?
Expresia botezați în Duhul Sfânt nu apare decât în 7 pasaje Biblice (Matei 3:11; Marcu 1:8; Luca 3:16,17; Ioan 1:33; Fapte 1:4,5; 11:15-17; 1Corinteni 12:12,13), dar în nici un pasaj nu ni se spune că botezul cu Duhul Sfânt ar fi a doua experiență a Duhului în viața credinciosului, în plus nu există nici un exemplu Biblic, după Penticostă, care să indice că acest botez este a doua treaptă, după nașterea din nou. Dar există argumente care indică că botezul cu Duhul Sfânt este nașterea din Duhul (Ioan 3:5), adică din nou, de pildă în pasajul din 1Corinteni 12:12,13 BC se precizează: Noi toți, în adevăr, am fost botezați de un singur Duh ca să alcătuim un singur trup, fie iudei fie greci deci botezul cu Duhul Sfânt nu este a doua experiență după nașterea din nou ca copil al lui Dumnezeu și ca mădular în trupul lui Cristos, ci este însuși nașterea din nou, când devii mădular în corpul lui Isus. Deci în momentul când crezi cu adevărat în Isus și te pocăiești de păcate, primești botezul în Duhul Sfânt, care este pecetluirea cu Duhul și darul Spiritului Sfânt (Efeseni 1:13,14; Fapte 2:38,39). Ce mai este însă botezul cu Duhul Sfânt ? În timp ce botezul în apă este doar un simbol al schimbării vieții, cel cu Duhul Sfânt nu simbolizează schimbarea ci este schimbarea, El nu este un simbol, ci realizează transformarea vieții noastre după cum se arată în Romani 8:13dacă, PRIN DUHUL faceți să moară faptele trupului Deci Duhul este cel ce ne ajută să învingem păcatul și face să moară faptele trupului, apa este un simbol al acestei biruințe. Botezul cu Duhul Sfânt ne face să înviem la o viață nouă guvernată de Cristos, o înnoire sau regenerare după cum se precizează în Tit 3:5: prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt . Botezul cu Duhul Sfânt mai este și ungerea cu Duhul, atunci o persoană devine creștină (căci cuvântul creștin vine de la Christos =Unsul), în acel moment aceea persoană devine Fiu al lui Dumnezeu și al Regatului ceresc și Rege împreună cu Cristos (2Corinteni 1:21,22;Apocalipsa 1:6;Romani 8:14,17), gustă în mod anticipat din moștenirea cerească primind astfel arvuna sau avansul Împărăției lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt fiind în sens spiritual strămutat în Regatul Fiului iubirii (Efeseni 1:13; Coloseni 1:13; Evrei 6:4,5,10:29). Primirea Duhului Sfânt constituie și pecetluirea cu puterea lui Dumnezeu adică sigilat ca proprietate a lui Dumnezeu și părtaș al noului legământ (Efeseni 4;30;Evrei 10:15-20). Cât și primirea darului gratuit al Spiritului Sfânt care duce ca la rândul lui Duhul Sfânt să împartă daruri felurite după voia lui, (1Corinteni 12:8-11).
Primii 120 de ucenici ai lui Cristos, au primit ca dar spiritual, darul vorbirii în alte limbi omenești, dar necunoscute de vorbitori (Fapte cap.2). Dar botezul cu Duhul Sfânt nu se manifestă doar prin vorbirea în limbi, căci Spiritul Sfânt are multe feluri de manifestare. Faptul că botezul cu Duhul Sfânt nu se arată în mod exclusiv prin vorbirea în limbi reiese din următoarele exemple Biblice:
Atunci înțelegem din aceste exemple că este falsă ideea că doar dacă cineva vorbește în limbi este botezat cu Duhul Sfânt. Acesta poate să aibă loc fie înainte de botezul în apă (Fapte 10:47),sau după botezul în apă (Fapte 8:14-16), dar în general nașterea din nou adică pecetluirea cu Duhul Sfânt are loc înainte de botezul în apă ca efect a exercitării credinței și a căinței noastre sincere (Efeseni 1:13).
2.Care sunt darurile Duhului Sfânt descrise în Biblie ?
În Biblie găsim următoarele liste cu daruri: Romani 12:6-8; 1Corinteni 12: 8-10, 28-30; Efeseni 4:11; 1Petru 4:10,11, dar acestea nu sunt exaustive (complete), să enumerăm totuși aceste daruri: apostolatul, prorocia, învățarea, evanghelizarea, păstorirea, deosebirea duhurilor, cuvântul de înțelepciune, de cunoștință, administrarea, conducerea, îmbărbătarea, darul minunilor, al
vindecărilor, al credinței, vorbirea în limbi, tălmăcirea limbilor, ajutorarea, slujirea, dărnicia, milostenia, vorbirea iscusită. Mai există și alte daruri care nu apar în listele cu daruri, ca de pildă: darul iscusinței manuale (Exod 31:1-3), darul ospitalității (1Petru 4:9,10), daruri muzicale, adică de a compune și a cânta cu iscusință (Efeseni 5:18,19), darul mijlocirii în rugăciune (1Timotei 2:1; Zaharia 10:10), darul fricii sănătoase de Iehova (Isaia 11:2), exorcizării, sau darul scoaterii demonilor (Matei 10:8; Marcu 6:13), etc. După unii toate darurile sunt permanente în biserică, după alții unele daruri sunt temporare pentru anumite perioade de timp, este bine ca fiecare să cerceteze Biblia pentru a primi lumină în această privință. Tot Biblia ne face de cunoscut și slujbele sau funcțiile care existau în adunările din primul secol și anume: apostolul, profetul (prorocul), păstorul, învățătorul, evanghelizatorul (evanghelistul), predicatorul, slujitorul (diakonul), aceste slujiri apar în Efeseni 4:11; 1Timotei 2:7; 3:8.
3.Cum să-ți afli darul spiritual pe care îl ai ?
După cum am văzut fiecare credincios are cel puțin un dar (1Petru 4:10), sunt unii care au mai multe daruri, dar chiar dacă așa stau lucrurile, El nu trebuie să se laude, ca și cum ar fi meritul lui, deoarece dacă are un dar îl are pentru că l-a primit, și aceasta nemeritat, căci darurile lui Dumnezeu sunt daruri ale harului (kharisme), adică daruri primite fără a le merita. Pentru a descoperi darurile din tine date de Duhul Sfânt, este în general nevoie de un proces ce comportă câteva faze, după cum urmează: Faza preliminară - 1. Cunoașterea darurilor existente; 2. Să ai credința că ai primit cel puțin un dar; 3. Disponibilitatea și colaborarea cu adunarea (căci după cum pentru a găsi meseria care îți place e nevoie să activezi în mai multe domenii pentru a găsi domeniul potrivit, tot așa pentru a găsi darul pe care îl ai trebuie să activezi în adunare ); 4. Rugăciune pentru a-ți fi dezvăluit darul; FAZA ACTIVĂ 5. Activitatea cu darul pe care îl ai, lucrând prin el; 6. Adunarea devine conștientă de darul tău și se bizuie pe tine în acele domenii; 7. Posibilitatea primirii unei slujbe sau misiuni pe baza darului pe care îl ai. Pe lângă toate acestea, chiar dacă ai mai multe daruri spirituale trebuie să înțelegi că unul trebuie să fie prioritar, și pe acela îl ai în mod pregnant în ființa ta.
4.Ce daruri primește fiecare ?
Cu siguranță Dumnezeu ține cont de aptitudinile noastre naturale, înnăscute când ne dă vreun dar al harului, prin Duhul Sfânt, deoarece Tatăl nostru știe că nu ne bucurăm de cadoul lui, decât dacă este adaptat personalității noastre. În mod asemănător, cum un părinte ține cont de înclinațiile copilului, când îi face vreun cadou, ne dorind să-l stânjenească, tot așa și Tatăl ceresc. Bineînțeles pot fi și excepții de la această regulă, după cum reiese din relatarea cu Moise, când Iehova Dumnezeu a vrut să-I dea lui Moise darul vorbirii iscusite, totuși nu a trecut peste dorința lui Moise, care nu se considera apt pentru a vorbi în fața lui Faraon, și poate că l-ar fi speriat sau stânjenit un astfel de dar fiind obișnuit cu vorbirea lui bâlbâită, de aceea Dumnezeu I-a dat acest dar și posibilitatea de vorbi în fața Faraonului lui Aron, fratele lui, care din naștere avea o astfel de aptitudine (Exod 4:10-16). Un alt criteriu de împărțire al darurilor este cel al nevoilor. Astfel darurile se dau în funcție și de necesitățile din adunare, sau cele pentru lucrarea lui Dumnezeu, de pildă darul iscusinței manuale din Exod 31:1-3, nu apare decât în câteva epoci, când era nevoie de construcții sau lucrări materiale pentru Dumnezeu (Exod 28:3; 35:30-35; 38:23; 1Împărați 7:14; 2Cronici 2:14), dar el nu apare în Noul legământ pe listele de daruri, pentru că în Noul legământ, noi slujim într-un templu spiritual nu material, pentru a avea nevoie de clădiri impunătoare ca templu din Ierusalim, sau haine speciale ca preoții din Vechiul Legământ.
Pe lângă toate acestea putem ști ce dar am primit, luând în considerare criteriu eficienței, de pildă nu avem darul evanghelizării dacă nimeni nu se convertește la vestirea noastră, nu avem darul de învățător dacă oamenii nu se simt învățați când ne ascultă, sau nu avem darul profeției, dacă profețiile noastre nu aduc încurajare, zidire, mângâiere (1Corinteni 14:3).
5.Cum să-ți pui darul în valoare pentru slujirea altora ?
Să nu uităm că darurile Spiritului Sfânt le primim nu pentru a ne lăuda cu ele sau a ieși în evidență, ca și cum ar fi meritele noastre că le-am primit (1Corinteni 4:7), nici pentru a sluji propriilor interese, ca și Corintenii, care căutau vorbirea în alte limbi pentru zidire proprie, și nu tălmăceau pentru ca adunarea să fie edificată (1Corinteni 14:6-19,27,28). Să nu uităm că darurile sunt date spre folosul tuturor și pentru desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos (1Corinteni 12:7; Efeseni 4:12). Astfel darurile trebuie să promoveze progresul spiritual, creșterea iubirii și a unității nu a dezbinării, ele fac bine în trupul lui Cristos. Îți folosești tu darul pentru a susține iubirea și unitatea ? Nu uita că corpul lui Cristos se zidește și crește în dragoste (Efeseni 4:15). Ca să-ți pui cât mai bine darul în valoare, trebuie să activezi, în diferite ramuri ale adunării creștine, așa vei căpăta încredințarea darului primit. De exemplu poți să activezi în ajutarea văduvelor și a orfanilor, în a ajuta material pe cei săraci, în lucrarea de predicare a evangheliei și în facerea de ucenici, în primirea noilor veniți la programele creștine, în a da îndemnuri fraților, a ține discursuri în adunare dacă ești bărbat, a vizita pe frații căzuți de la adevăr sau pe cei bolnavi și deprimați, a te ocupa de biblioteca adunării, a te ruga și mijlocii pentru diferite cauze, a face curățenie în biserică, etc. În trupul lui Cristos este nevoie de toți, și nu este loc în viața unui creștin de lenevie, ci de a fi cât mai sârguincioși, căci celui ce are I se va mai da, dar celui ce nare I se va lua și ceea ce I se pare că are (Matei 25:29; Luca 8:18).
6. Cum să-ți dezvolți darul spiritual ?
Este posibil să-ți dezvolți darul primit ? Să lăsăm ca Biblia să răspundă la această întrebare, în 2Timotei 1:6 se spune: să înflăcărezi darul lui Dumnezeu BCR (n.s. să reaprinzi, să reînsuflețești), iar în NW: Să ațâți ca pe un foc darul lui Dumnezeu. În casele evreilor, focul uneori consta numai din niște tăciuni aprinși, aceștia putea fi ațâțați pentru a da căldură mai mare (Osea 7:4). Prin urmare, prin sfatul lui Pavel, noi suntem încurajați să reaprindem sau să ațâțăm darurile Spiritului, fiind mai receptivi și mai maleabili în mâna Creatorului, dând la o parte orice piedici din calea acțiunii Duhului Sfânt (1Tesaloniceni 5:19). În plus Duhul Sfânt nu poate lucra din plin în noi dacă noi suntem nepăsători față de darul pe care îl avem, astfel noi trebuie să fim o conductă a Duhului Sfânt, nu un blocaj, pentru a realiza acest lucru trebuie să avem în vedere 3 aspecte: 1. Exersarea După cum darurile înnăscute au nevoie de exercițiu și repetiție pentru ași dezvolta talentul, tot așa stau lucrurile și cu darurile date de Duhul Sfânt, deoarece dacă nu exersăm le putem pierde sau atrofia ca mușchii, care dacă nu sunt folosiți, slăbesc. Să nu uităm că cine a făcut negoț cu talanți, adică și-a folosit darurile spirituale, a primit alți talanți, dar cel ce și-a îngropat talantul, l-a pierdut și pe cel ce la avut (Matei 25:15-30). Astfel exercițiu este important spre a ne deprinde să folosim darul primit, și să-l dezvoltăm (comp. cu Evrei 5:14). 2. Colaborarea Este un alt aspect care ne poate ajuta ca să ne folosim în mod corect și cât mai ziditor darul primit, căci după cum o lampă cu ulei trebuie reglată și întreținută pentru a arde bine, tot așa colaborând cu cei cu experiență, putem să învățăm să ne folosim într-un mod eficient darul. Un exemplu Biblic în această privință este cel al colaborării între apostolul Pavel și Timotei, cu siguranță că tânărul Timotei a fost ajutat de experiența și sfaturile lui Pavel, devenind și El la rândul lui un bun apostol și evanghelizator, deoarece l-a imitat pe Pavel (Filipeni 2:19-22; 2Timotei 3:10; 4:5). De asemenea apostolul Pavel a putut să-I sfătuiască pe Corinteni în ce privește vorbirea în limbi, căci El vorbea în limbi mai mult ca ei toți (1Corinteni 14:18). Tot la fel și în prezent cooperarea și colaborarea sunt vitale pentru cizelarea noastră, dându-ne discernământul potrivit să știm cum să ne folosim darul. Acest lucru l-au făcut și cei din Vechiul Legământ, de exemplu fii profeților din timpul lui Elisei (2Împărați 4:38-44; 6:1-7). De aceea este bine dacă avem în adunarea din care facem parte oameni cu aceleași daruri ca și noi, să colaborăm strâns cu ei, pentru a putea sluji trupul lui Cristos mai bine, prin manifestarea darurilor spirituale. De exemplu cei ce au darul de învățători, este bine să-și fixeze ținte comune pentru instruirea adunării, și să se sfătuiască unii cu alții pentru a-i învăță pe credincioși cât mai sistematic, concret și practic. Tot la fel pot face păstorii adunării, cei ce au darul milosteniei pot face și ei front comun pentru a-I sprijini pe cei în nevoie. Să nu uităm principiul din Proverbe 1:5 indiferent ce daruri avem: Să asculte și înțeleptul și-ș va mări știința . 3. Finisarea și Formarea Este vorba de trei aspecte la acest capitol, după cum urmează: a) Formarea spirituală: Kharismele fiind daruri spirituale, se dezvoltă în măsura în care Duhul lui Dumnezeu va avea o mai mare libertate de desfășurare în noi, aceasta implică să fim spirituali, adică activi în rugăciune, în depunerea mărturiei despre Cristos, în participarea activă la întrunirile creștine, în zile de post, etc. Să nu uităm că Corinteni aveau toate darurile (1Corinteni 1:7) și totuși nu erau spirituali ci carnali (1Corinteni 3:1-3), având înclinații rele și egoiste, de aceea faptul că avem daruri spirituale și activăm cu ele, nu înseamnă că putem uita de a avea deprinderi spirituale, care ne pot ajuta să devenim oameni echilibrați, maturi care prin exercițiu să ne deprindem să deosebim binele de rău și care au din abundență roadele Spiritului Sfânt, care indică că suntem spirituali (Galateni 5:22-24), în plus să-l lăsăm pe Tatăl ceresc să ne curețe de orice lucru din omul cel vechi, pentru a aduce cât mai multă roadă (Ioan 15.:2); b) Formarea Biblică: Pentru orice dar e nevoie de cunoștința adevărului care vine prin Biblie, astfel indiferent cât de mulți ani ai de când ești creștin, indiferent de experiența ta, de darurile tale, de evlavia și râvna ta, dacă nu ai o cunoștință exactă Biblică, îți poți exercita darul în mod greșit sau insuficient (comp. 1Corinteni 1:7 cu 15:34). Un exemplu elocvent în această privință este cel al lui Solomon, care avea darul cuvântului de înțelepciune, într-un mod minunat, dar nici acest dar nu l-a scutit să citească cartea legii în fiecare zi, după porunca dată pentru Regii din Israel (Deuteronomul 17:18,19), cine știe, dacă nu chiar aceasta să fi fost cauza pentru care la bătrânețe Solomon a căzut în idolatrie influențat de soțiile străine, căci dacă citea zilnic cartea legii, ar fi găsit porunca de a nu se căsători cu femei din alte națiuni și poate nu ar fi căzut în idolatrie, de aceea să nu ne încredem prea mult în înțelepciunea noastră și în aptitudinile noastre (1Împărați 11:1-10 comp. cu Deuteronomul 7:3,4); c) Formarea tehnică: Cele mai multe daruri spirituale au puncte comune cu cele naturale, pe care oamenii caută să și le dezvolte prin diferite mijloace cum ar fi unele cursuri sau școli, în mod asemănător darurile spirituale pot fi dezvoltate prin unele cursuri, de exemplu cel care are darul ajutorărilor sau slujirii și poate este casier în adunare, nu ar trebui să disprețuiască un curs de gestiune financiară sau cursuri de secretar, bucătar, bibliotecar, sau cel ce are darul muzical, cu siguranță poate trage foloase dintr-o școală de muzică (1Cronici 15:22), cel care este învățător poate fi ajutat să-și folosească mai bine darul dacă a făcut o școală teologică sau de oratorie, iar păstorii, cursuri de consiliere. Probabil am observat în biserici că chiar cei ce au făcut diferite școli sau au fost la facultate, își folosesc mai bine darul, de ce ? Pentru că formarea tehnică nu este de lepădat, astfel, acel om poate să-și folosească instruirea căpătată pentru folosirea darurilor spirituale (vezi și Proverbe 9:9). Însă trebuie să avem un punct de vedere echilibrat cu privire la formarea tehnică, căci nu aceasta este cea mai importantă.
Întrebări de verificare
Pe ntru mai multe informații, scrieți-NE pe adresa : |
Arad, cod. 2900; Str. Mețianu nr.1; SC.B; ap.12; - ișfa alin E-mail: alin_isfa@yahoo.com |
|
Sau telefonați la nr. : |
0257-285452 |