![]() |
Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi. |
Calea Creștină
NR. 6, Anul 1 august 2001 |
Articolul nr.1 de studiu -
Starea morților - [Ecleziast 9:5,6]1.Ce concepții larg răspândite există cu privire la cei decedați?
În general părerile se împart în două, oameni care cred într-o viață după moarte și alții care cred că moartea este sfârșitul existenței persoanei decedate.
Cei ce cred în viața după moarte sunt împărțiți în jurul a mai multe interpretări. Astfel unele culte creștine susțin că sufletul omului după moarte merge fie în rai fie în iad în funcție de faptele fiecăruia. Alții susțin și existența unui purgatoriu, adică un iad temporar, din care după ce te-ai purificat prin chinuri ești mutat în rai. Pe de altă parte unele religii au convingerea că toate sufletele morților stau în așteptarea judecății într-o stare intermediară, iar la judecată se stabilește cine merge în rai sau în iad. Alții susțin că doar cei drepți stau în acel stadiu intermediar unde exiști dar n-ai primit răsplata raiului. Religiile orientale cred în transmigrația sufletelor și în renaștere sau reîncarnare, adică sufletul după moarte în funcție de faptele făcute se reîncarnează în altă ființă, având o viață fericită sau nenorocită în funcție de faptele anterioare.
Cei ce cred despre moarte ca fiind opusul vieții, adică o stare de inexistență a individului, sunt și ei împărțiți în două: cei ce cred că literalmente la moartea omului, o forță impersonală de viață, o energie care nu are caracterul persoanei, se întoarce la Dumnezeu (Ecleziast 12:7). Și cei care cred că această întoarcere este simbolică, fără ca spiritul de viață să se întoarcă literalmente la Dumnezeu.
2.De unde putem afla adevărul cu privire la starea morților?
La ora actuală pentru a se afla adevărul cu privire la acest subiect se apelează la știință, experiențe și cărți sacre. Însă noi știm că experiențele de multe ori pot fi contradictorii, de aceea vom apela la Cartea Cărților: Sfânta Scriptură, care este baza comună a creștinilor în ce privește convingerile lor (Ioan 17:17;Romani 10:17). De fapt cine ne poate preciza ce este moartea, dacă nu Cel ce a creat omul, nu-i așa? Cine ne poate da detalii exacte dacă nu Cel ce a învins moartea și anume Iesus Cristos?
Acest adevăr cu privire la starea morților este important, deoarece cunoașterea acestui lucru ne va influența concepția despre Dumnezeu și om. În plus Domnul Iesus a spus în Ioan 8:32: "veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi", astfel cunoscând realitatea despre morți vom deveni liberi de orice superstiție sau practici și obiceiuri costisitoare și eronate.
3.Conform Bibliei ce este sufletul?
Cuvântul suflet în Biblie provine din ebraicul: "nephesh" (Vechiul Testament fiind scris în ebraică) și din grecescul: "psy-khe" (Noul Testament fiind scris în greacă) acești termeni sunt echivalenți, după cum reiese din Fapte 2:27 care citează din Psalmul 16:10, sau Romani 11:3 care citează din 1Împărați 19:10 (vezi traducerea NW, în BCR este tradus cu viață). În ebraică cuvântul suflet apare de 754 de ori, iar în greacă de 102 ori. Înțelesul acestui cuvânt, în general se referă la om ca întreg, la o ființă care respiră, dar există câteva excepții în care cuvântul suflet are sensul de: minte, sediul gândirii (Proverbe 23:7;Filipeni 1:27); de corp sau corp mort (Levetic 21:11; Numeri 6:6:"om mort" SS 1874; "mort" BCR; "suflet mort" NW, în aceste pasaje apare cuvântul pentru suflet: "nephesh"); sediul emoțiilor (Evrei 12:3; Iov 30:25; Marcu 14:34; Luca 2:35); izvorul dorințelor și al poftelor firești (Apocalipsa 18:14); personalitate rea sau bună (Isaia 32:5,8); sediul motivațiilor, a dorințelor, fervorii (Coloseni 3:23; Efeseni 6:6NW); sediul sentimentelor (Filipeni 2:2,19 "suflet bucuros", "sufletelor deprimate" NW 1Tesaloniceni 5:14). Însă de obicei și de cele mai multe ori cuvântul suflet se referă la omul ca întreg la viața omului. Definiția sufletului o găsim în Geneza 2:7 unde este descris astfel: "Și DOMNUL Dumnezeu a făcut pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață, și omul a devenit un suflet viu". Astfel Biblia susține că omul este un suflet nu că are un suflet, deci țărâna + suflarea de viață = suflet, deci la moartea omului când suflarea de viață se întoarce la Dumnezeu care la dat, ce mai rămâne? Doar țărâna și nu un suflet nemuritor. Faptul că omul este sufletul reiese din zeci de texte, vezi de pildă: Exod 1:5; 12:4,16 n.s; Levetic 7:18,20 n.s(nota de subsol); 20:6 n.s; Numeri 21:5; Deuteronomul 24:7; Psalmii 57:6; 72:14; 107:9; 119:28; Proverbe 8:36; 10:3; Ieremia 31:14; Ezechiel 7:19; Fapte 27:37; Romani 13:1; 1Petru 3:20, etc. De asemenea din următoarele texte reiese că sufletul este viața omului sau a animalului: Geneza 9:4 n.s; Levetic 17:11 n.s; Deuteronomul 12:23; Proverbe 29:24 n.s; Isaia 43:4 n.s; Matei 16:25; Luca 21:19; Iacov 1:21. În plus sufletul este sinonim cu sângele (Geneza 9:4; Levetic 17:11; Deut.12:23), sau sufletul are sânge, după cum se spune în Ieremia 2:34: "sângele sufletelor (nephesh) sărmanilor nevinovați." SS 1874. Și animalele sunt suflete căci Geneza 1:30 se spune: "...toate animalele pământului...are în sine suflet viu." SS 1874, vezi și n.s din BCR și Levetic 24:18NW; 1Samuel 22:19-22; Apocalipsa 8:9NW; 16:3NW; Ezechiel 47:9 n.s. BCR.
4.Ce spune Biblia despre moarte?
Să observăm descrierea pe care o face Sfânta Biblie la starea morților: la început, Dumnezeu i-a spus lui Adam să nu mănânce din pomul interzis că va muri (Geneza 3:17). A înțeles Adam că dacă va mânca din pomul interzis își va înceta existența fizică, dar va continua să existe ca suflet? Sau a înțeles că-și va înceta complet existența ? Oare era
cinstit din partea lui Dumnezeu să-i spună că va muri, când în realitate El îi va pedepsi prin chinuri în infern? Dumnezeu însuși explică ce este moartea, prin cuvintele:"...căci țărână ești și în țărână te vei întoarce." (Geneza 3:19). După cum Adam înainte de a fi creat din țărână, nu a existat, tot așa la moartea sa, El s-a întors în aceeași stare de nonexistență. Dacă Adam a avut un suflet nemuritor, atunci porunca de a nu mânca din pomul cunoașterii i-a fost dată în calitate de creatură fizico-spirituală, iar dacă ar fi mâncat ar fi murit tot ca creatură fizico-spirituală, fără ca moartea să însemne existența sub o altă formă. De fapt nicăieri în Biblie nu se spune că El ar fi avut un suflet care a supraviețuit morții, sau că moartea lui a fost parțială și nu totală (vezi și Iov 10:8,9). Mai mult decât atât textele Bibliei descriu moartea ca o stare de odihnă, inactivitate (Iov 3:11,13,14,17-22). Dreptul Iov avea credința că moartea era nonexistența: "...ochiul tău (Dumnezeule) mă va căuta, și nu voi mai fi "BCR, deci dacă Iov ar fi continuat să existe după moarte, cum de Dumnezeu nu-l mai vede atunci? ( vezi și Iov 10:18,19; 17:16) În plus, chiar moartea celor răi duce la inexistență (Iov 24:19,20,24). Dacă morții trăiesc într-o altă formă spirituală, cum atunci cei buni nu pot să-l laude pe Dumnezeu (Psalmul 6:5)? Moartea omului însă este echivalentă cu moartea animalului, aceasta este învățătura Bibliei (Psalmul 49:8-20; Ecleziast 3: 19,20). Astfel ideea că Cel decedat ia formă de stafie sau strigoi în unele cazuri sau că timp de 40 de zile după moarte acesta stă în preajma casei lui înainte de a merge în cer este falsă căci Cuvântul lui Dumnezeu precizează: "Cum se risipește norul și trece, așa nu se va mai ridica cel care se coboară în Locuința Morților! Nu se va mai întoarce în casa lui și nu-l va mai cunoaște locul în care locuia"(Iov 7:9,10). Toate acestea deoarece moartea este o incapacitate a celui decedat de a mai vedea, a se mișca sau a exista. Dacă leșinul, coma sau alte situații mai puțin drastice ca moartea ne duce în pragul inconștienței, cu atât mai mult moartea, de aceea Biblia vorbește de moarte și mormânt ca fiind un loc al întunericului și țara uitării (Psalmul 88:10-12). Să ne gândim și logic, oare membri dragi dispăruți să se facă în strigoi și să-și sperie familia? Voi ați face-o? Sau mai degrabă unele întâmplări neobișnuite sunt realizate de demonii conduși de Satan?În continuare să luăm cazul unui om după voia lui Dumnezeu, și anume Regele David, care declară cu privire la propria-i moarte, că o dată mort nu mai putea să-l laude pe Dumnezeu și nu mai putea vesti adevărul său (Psalmul 30:9). Dacă David credea într-un suflet nemuritor atunci de ce și-a făcut probleme că nu va mai putea să-l laude pe Iahveh? Doar dacă moartea ar fi înse
mnat încetarea existenței lui aceste temeri ar fi justificate, nu-i așa? De fapt David nu s-a suit la cer, ci a putrezit, fiind în mormânt și așteaptă învierea (Fapte 2:29,34; 13:36). Da, chiar Noul Testament confirmă o astfel de interpretare, astfel crezul lui David exprimat în Psalmi este veridic , ba mai mult prin aceasta se arată că învățătura apostolică despre moarte este identică cu cea exprimată în Vechiul Testament. Chiar Domnul Iesus a comparat moartea cu un somn, nu cu o activitate (Ioan 11:11-14 compară cu 2Împărați 4:31). Pe lângă toate acestea nici unul din cei înviați nu relatează vreo experiență după moarte, iar Sfânta Scriptură când abordează acest subiect în mod direct, ea spune clar: "cei vii măcar știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic...Și dragostea lor, și ura lor, și invidia lor, de mult au și pierit..."(Ecleziast 9:5,6). Astfel se precizează clar și fără echivoc ceea ce multe religii nu vor să recunoască, că morții nu știu nimic, că au pierit. Din păcate însă multe culte care pretind că sunt creștine trec cu vederea textele clare și directe din Biblie care descriu starea morților și se bazează mai mult pe pasaje deductive, ignorând cele clare.
ÎNTREBĂRI DE VERIFICARE:
I. Care sunt cele mai răspândite învățături despre moarte?
II. Cum este definit în Biblie sufletul?
III. Cum descrie Cuvântul lui Dumnezeu, starea morților?
Articolul nr.2 de studiu -
Plata pentru păcate - [Romani 6:23]1.Ce spune Biblia despre plata păcatului, este aceasta chinul veșnic sau moartea?
Dacă îi întrebăm pe cei ce cred în iad, care este plata pentru păcate sau pentru păcătoșii care nu se căiesc, ei ar răspunde că este chinul etern, dar oare găsim în Biblie un astfel de răspuns? Sau Cuvântul lui Dumnezeu ne spune altceva? Există zeci de texte care arată că plata pentru păcate este distrugerea, anihilarea, moartea, de pildă: Iov 20:5,7,11:"va pierii pentru totdeauna "; Psalmul 37:9-11,20,35-38:"nimiciți pier"; Psalmul 92:7:"distruși pentru totdeauna" BCR; vezi și Psalmul 94:23; Proverbe 10:25,29-31; Obadia 16; Matei 7:13,14, a pierii în contrast cu a trăi, la fel și Ioan 3:16; Luca 13:1-5 "Veți pierii la fel", adică cei ce vor fi pedepsiți la judecată au o soartă asemănătoare cu cei uciși de sabie la porunca lui Irod sau cei uciși de căderea Turnului din Siloam. În aceste texte nu este pus în contrast viața veșnică cu chinul veșnic, ci cu nimicirea, cu pierirea. De fapt în greacă este folosit termenul "apoleia"(substantiv) care este tradus prin: pierdere, distrugere, cât și verbul: "apollumi" = a pierde, a distruge, acești termeni nu se referă cum spun unii, doar la pierzarea corpului, sau la o despărțire de Dumnezeu, în timp ce sufletul lui continuă să existe, deoarece aceste texte sunt un contrast între viață veșnică și pierzare, în plus acești termeni se pot referi la a ucide, a omorî, așa cum este tradus verbul "apollumi" în Matei 2:13; 12:14; 21:41. Oare fariseii au vrut să-l ucidă pe Iesus doar parțial? Ba mai mult Biblia precizează clar și fără echivoc în Romani 6:23: "Plata păcatului este moartea ", vezi și Romani 1:32 și Fapte 3:23.
Dar haideți să luăm un caz concret, ce se va întâmpla cu un criminal care a ucis un alt om, ba chiar a ucis un creștin al cărui trup era un templu a Duhului Sfânt? Cei ce cred în iad ar spune că acest criminal ar fi chinuit veșnic în foc, dar Biblia spune altceva în 1Corinteni 3:16,17: "Dacă cineva nimicește templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu " deci nu-l va chinui ci nimici, căci legea lui Dumnezeu spune viață pentru viață (Deuteronomul 19:21).
2. Poate să moară sufletul ?
După cum am observat în articolul precedent, omul este sufletul, deci odată ce omul moare atunci moare și sufletul, iar această învățătură o găsim în multe texte în Sfânta Biblie. Să dăm câteva exemple: "acel suflet va fi nimicit" Exod 12:15,19; "sufletul acela va fi nimicit din poporul lui "Levetic 18:29; 19:8; " ne veți scăpa sufletele de la moarte" Numeri 9:13; Iosua 2:13; " Eu sunt cauza morții tuturor sufletelor din casa tatălui meu!" 1Samuel 22:19-22; " toți cei ce îmi caută sufletul ca să-l distrugă!" Psalmii 33:19;40:14; 56:13, deci și oamenii pot distruge sufletul. În Ezechiel 13:18-20 se face o descriere total incompatibilă cu învățătura sufletului nemuritor, deoarece se vorbește de niște suflete care nu ar trebui să trăiască din punct de vedere al lui Dumnezeu, dar acestea trăiesc, iar cele ce ar trebui să trăiască sunt omorâte (vezi și Ezechiel 22:25,27). În plus sufletele pot fi nimicite în război, Ezechiel 17:17; de fapt "sufletul care păcătuiește acela va muri" Ezechiel 18:4,20 și cum nu există nici un om care să nu păcătuiască (Romani 3:23) deci toate sufletele mor, nu sunt nemuritoare. Și Noul Testament susține același lucru, pentru aceasta vezi următoarele texte în care în original este expresia "suflet"(psy-khe) dar care în unele versiuni ale Bibliei a fost înlocuit cu viață: Matei 2:20; 20:28; Marcu 3:4; Luca 6:9; 17:33; Ioan 12:25; Romani 11:3;de pildă în Evrei 11:39 se vorbește de " păstrarea în viață a sufletului" NW sau "mântuirea sufletului" NT.93; BC;31, dacă sufletul este nemuritor, cum se face că sufletul are nevoie de salvare și păstrare în viață a sufletului? Iar în Fapte 3:23 se confirmă conceptul Vechiului Testament despre suflet prin cuvintele: "Orice suflet care nu va asculta de Profetul acela va fi nimicit din popor"NT.93. De asemenea în Iacov 5:20 se precizează: "va mântui un suflet de la moarte", deci dacă cineva nu se întoarce de la rătăcire la adevăr, nu-i va fi chinuit sufletul, ci acesta va muri.
3. Ce este Duhul de viață de la Dumnezeu ?
Există două variante de interpretare despre Duhul de viață: 1. Suflarea de viață este o forță impersonală; 2. Duhul sau suflarea de viață este o energie de viață care imprimă caracterul și personalitatea omului făcând astfel ca după moarte omul să existe ca duh. Înainte de a analiza care din aceste două variante sunt valabile, menționăm că cuvântul duh sau suflare de viață provine din cuvântul ebraic: "ruah" și grecescul "pneuma", aceste cuvinte sunt echivalente, deoarece Luca 4:18 citează din Isaia 61:1. Aceste cuvinte sunt diferite de cele pentru suflet, care sunt: "nephesh"(ebraică) și "psy-khe"(greacă). Acum să vedem care din cele două variante concordă cu Biblia. În Iov 34:12-15 se arată că dacă Dumnezeu și-ar lua înapoi suflarea, omul ar muri și nu ar supraviețui, ci sar întoarce în țărână. Deci suflarea de viață nu ia caracteristicile noastre, ci ea este o forță impersonală care vine de la Dumnezeu și se întoarce la Dumnezeu. Dacă suflarea de viață este omul sau eul omului, cu însușirile lui, atunci cum se face că Biblia precizează: "Căci soarta fiilor oamenilor și a animalelor este aceiași; aceiași soartă au amândoi; cum moare unul așa moare și celălalt, toți au aceiași suflare (același duh) și omul nu întrece cu nimic pe animal" Ecleziast 3:19,20. Este curios că cei ce susțin învățătura vieții de după moarte, nu cred că animalele supraviețuiesc morții, dar dacă acceptăm că duhul omului este omul în altă formă de existență, trebuie să acceptăm atunci că și animalele supraviețuiesc morții, ca să fim consecvenți. O altă problemă care se ridică dacă acceptăm varianta că duhul de viață ia caracterul omului după moarte este că la moartea omului, fie că acesta a fost bun sau rău, duhul de viață se întoarce la Dumnezeu (Ecleziast 12:7), deci atunci și cei buni și cei răi vor merge în cer, vi se pare corect?
Un alt argument că duhul de viață se referă la o forță impersonală, este exemplul Salvatorului nostru Iesus Cristos. Din Luca 23:46, reiese că Iesus și-a dat suflarea în clipa morții, astfel suflarea sau duhul lui s-a întors la Dumnezeu, deci dacă suflarea este omul în altă formă de existență, atunci Iesus s-ar fi dus imediat în cer, dar conform cu Fapte 1:3, El nu s-a înălțat la cer decât după 40 de zile, iar Mariei Magdalena, după înviere i-a spus că nu s-a dus la Tatăl, încă (Ioan 20:17). Din acest exemplu reiese clar că suflarea de viață este o forță impersonală, iar omul când moare nu mai continuă să existe în altă formă de existență. Un exemplu care ne poate ajuta să înțelegem este curentul electric care nu i-a însușirile aparatului pe care-l alimentează, tot așa suflarea de viață nu i-a caracterul nostru.
4.La ce se referă expresia Locuința Morților?
Cuvântul "Locuința Morților", care apare în majoritatea traducerilor în limba româna, este traducerea cuvântului ebraic "sheol", care apare de 66 de ori în Biblie și a cuvântului grecesc "hades" care apare de 10 ori. Atât cuvântul "sheol" cât și "hades" sunt echivalente, compară Fapte 2:27 cu Psalmul 16:10. Acești termeni au sensul de ceea ce zace dedesubt, partea de jos, groapă, loc subteran, locul unde se află morții și se referă la mormântul comun al oamenilor decedați, deoarece în ebraică pentru mormânt individual se folosește alt termen: "gever" care înseamnă și loc de îngropare (Geneza 23:4,6,9,20), iar în limba greacă apare: "mnemeiois" (Ioan 5:28,29) cu referire la morminte individuale.
Cele mai clare texte despre Locuința Morților, care indică ce este aceasta, sunt: Ecleziast 9:10, care tratează direct acest subiect, acolo se spune: "Tot ce găsește în mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta. Căci în locuința morților, în care mergi, nu este nici lucrare, nici plan, nici cunoștință, nici înțelepciune." Aici se arată o totală inactivitate, chiar pe plan mental. Cu toate că mulți teologi nu i-au în seamă acest text sau îl cataloghează ca fiind o formulare profană asupra morții, însă ei uită că acesta, este un text biblic sub inspirație divină și care explică direct nu deductiv, ceea ce este Locuința Morților. Un alt text clar este Isaia 38:10,11,18, aici credinciosul rege Ezechia, inspirat de Duhul Sfânt spune despre Locuința Morților: " cu acei care locuiesc acolo unde totul a încetat să fie, nu voi mai vedea vreun om." Deci în Locuința Morților, nu-l mai vezi pe oameni, și acolo totul a încetat să existe, astfel acest rege credincios descrie "sheolul" ca un loc al inexistenței. Acestea sunt singurele pasaje care descriu în mod elocvent și tangențial "sheolul". În alte pasaje se arată că aici merg lucruri fizice, și nu spiritele, ca de pildă: trupurile moarte ucise de sabie (Ezechiel 31:14-18); perii albi și însângerați (Geneza 44:29; 1Împărați 2:6,9); acolo există viermi (Isaia 14:11); acolo oamenii se odihnesc (Iov 17:13-16); la gura "sheolului" se risipesc oasele celor morți, în el intră bogăția Ierusalimului (Isaia 5:14; Psalmul 141:7); acolo există arme, săbii, oseminte (Ezechiel 32:27). În plus Locuința Morților este asociată cu moartea nu cu viața (Apocalipsa 1:18; 20:14). Mai precis Locuința Morților este sinonimă cu nimicirea (Osea 13:14).
5.Cum interpretează subiectul Locuința Morților, cei ce susțin viața de după moarte ?
Unele culte susțin că Locuința morților este sinonim cu iadul, astfel traducerea Ortodoxă, traduce cu "iad", iar SS 1874 cu "infern", cuvântul "sheol" și "hades", dar aceste traduceri nu sunt corecte și creează confuzii, ca de exemplu, Iesus a fost în iad (Fapte 2:27 BO). Vi se pare corect, ca Domnul Cristos să meargă în iad? Un alt caz este dreptul Iov, care a dorit să meargă în "sheol", oare ar fi vrut Iov să meargă într-un loc de chin? (Iov 14.14) Sau într-un loc de odihnă unde să scape de chinuri? (Iov 3:19-22). Alții interpretează că "hadesul" este un loc temporar de chin până la judecată, iar unii susțin că "sheolul" sau "hadesul" este împărțit în două: "sheolul" de sus unde merg cei buni; și "sheolul" de jos unde merg cei răi pentru chinuri. Dar toate aceste învățături sunt străine de Biblie, pentru că nicăieri nu se spune că "sheolul" este împărțit în două. În plus Regele David care era un om drept, a mers în adâncimea "sheolului" (Psalmul 86:13) și nu în partea de sus a "sheolului", deci explicația mai sus prezentată nu stă în picioare. Cei ce cred că în "sheol" există viață, mai argumentează și cu Ezechiel 32:21-31, unde se arată despre unele persoane că vorbesc în Locuința Morților, însă dacă citim tot contextul, și luăm Biblia în ansamblu, care descrie "sheolul" ca un loc al tăcerii (Psalmii 6:5; 115:17) atunci înțelegem că vorbirea de aici este simbolică, adică prin faptul că cei viteji din Egipt se coboară în groapă (nu într-un loc al spiritelor), este ca și cum s-ar vorbi despre ei spunându-se acest lucru. Aceeași descriere metaforică o găsim și în Isaia 14:4-23, însă dacă "sheolul" este iadul atunci ar trebui să-i descrie pe acești ne-circumciși chinuindu-se, dar nu se spune așa ceva, ci altceva, ca de exemplu despre regele Babilonului, care este acoperit cu viermi, fiind ca un cadavru călcat în picioare (Isaia 14:11,19). Aceste ambe texte descriu o vorbire simbolică ce are loc în locuința morților și nu o vorbire literală, același lucru se spune despre orașul Ierusalim care vorbește din țărână (Isaia 29:1-4).
De fapt, cuvântul iad sau infern nu există în Biblie, pe lângă aceasta locuința morților va da afară pe morți la judecata de după mileniu . Deci ea nu este locuința celor vii și chiar aceasta va fi nimicită în lacul de foc (Apocalipsa 20:13,14).
Întrebări recapitulative:
I. Care este plata păcatului în accepțiunea Bibliei?
Articolul nr.3 de studiu -
Reala semnificație a unor versete biblice - [2Petru 3:16]
1.Care este sensul expresiei: "lacul de foc" ?
Această expresie apare în Apocalipsa 19:20; 20:10,14; 21:8 și este demn de menționat că traducerea: "iazul de foc" nu este cea mai bună, deoarece cuvântul din greacă, nu se referă la un iaz, adică la o baltă mai mare, ci la un lac, după cum apare și în următoarele traduceri biblice: NW; NT.93; SS 1874; BC.31, probabil cuvântul "iaz" a fost ales, pentru a face aluzie la iad. Totuși ce este lacul de foc?
În două din versetele în care apare acest termen se explică clar că "lacul de foc" este moartea a doua adică distrugerea eternă (Apocalipsa 20:14; 21:8). De fapt în lacul de foc nu sunt aruncate sufletele sau duhurile oamenilor, ci oamenii vii ca întreg (Apocalipsa 19:20). Faptul că lacul de foc reprezintă distrugerea reiese și din Ap. 19:15-21, unde Fiara și Proorocul mincinos sunt aruncați în lacul de foc, iar regii pământului și armatele lor sunt ucise cu sabia, astfel dacă lacul de foc simbolizează chinul veșnic, s-ar face o discriminare, între unii uciși cu sabia și alții chinuiți în foc, dar dacă "lacul de foc" este distrugerea, atunci nu se face nici o discriminare. Cei ce declară cu vehemență că "lacul de foc" este un loc al chinului, unicul argument al lor este Ap.20:10 unde se spune despre fiară, proorocul mincinos și despre Satan că vor fi "munciți" BC sau "chinuiți" BCR în veci în lacul de foc. Chiar dacă am lua acest text adliteram, aici nu este vorba de sufletul cuiva, iar Fiara și Proorocul mincinos sunt personaje simbolice care reprezintă clase de oameni, iar dacă l-am interpreta la literă, atunci ei ca oameni cu corpuri de carne, ca întreg, vor fi chinuiți nu ca suflete. Care este însă semnificația acestui verset în lumina întregii Biblii? După cum am văzut expresia "lacul de foc" se referă la un loc al distrugerii nu al chinului, căci însuși moartea este aruncată în lacul de foc, oare de ce? Ca să fie chinuită sau să fie nimicită? (Ap.20:14 compară cu Isaia 25:8 și 1Corinteni 15:26). În plus există alte texte biblice mai numeroase și literale care indică că Diavolul va fi distrus , nu chinuit: "Îți va zdrobi capul" cu referire la Satan (Geneza 3:15). În Ezechiel 28:13-19 este o profeție dublă cu privire la regele Tirului și Satan ca fost heruvim ocrotitor și despre acesta se precizează: " te-am prefăcut în cenușă și nu vei mai fi niciodată." Pe lângă toate acestea în Romani 16:20 se precizează: "Și Dumnezeul păcii va zdrobi în curând pe Satan sub picioarele voastre." Iar în Evrei 2:14 se spune: " să nimicească pe Diavolul. " Deci acesta va fi zdrobit, nimicit și nu chinuit. Atunci care este semnificația cuvântului "chinuiți"? Ei bine cuvântul din greacă folosit aici este: "ba-sa-ni'zo", iar un prim sens al acestui cuvânt este: a încerca metale cu piatra pentru încercat, al doilea sens este a chestiona sau interoga prin aplicarea torturii (The Thayer's Greek-English Lexicon of the New Testament). Un cuvânt înrudit cu acesta este: "ba-sa-ni-stes" care apare în Matei 18:34 tradus prin "chinuitori" BCR sau "temniceri" NW. Pe lângă aceasta în Septuaginta apare cuvântul înrudit: "ba-sa-nos" și este utilizat cu referire la umilirea sau rușinea care duce la moarte (Ezechiel 32:24,30). Astfel sensul expresiei din Ap.20:10 "chinuiți" reliefează ideea că Satan și acoliții lui vor fi prizonieri veșnici în lacul de foc, fără posibilitatea de a mai învia vreodată. Faptul că cuvântul durere sau chin se poate referi la moarte reiese din exemplu lui Cristos, fiindcă în Fapte 2:24 se spune :" dezlegându-l durerile morții " BCR sau "legăturile morții" N.T. Pascal. Oare a avut Iesus dureri în cele trei zile cât a fost mort? Nu aceste dureri sau legături ale morții sunt simbolice, tot așa chinul lui Satan este simbolic și reprezintă prizonieratul etern în moartea a doua (Evrei 13:3).2. La ce se referă termenul
Gheena ?Cuvântul Gheena, înseamnă: Valea lui Hinom, fiind forma greacă a ebraicului "geh-hinom" (Iosua 18:16). Termenul gheena este descris de dicționarele biblice ca referindu-se la un loc unde se incinerează gunoaie și unde se mai aruncau cadavrele animalelor a criminalilor și tot felul de murdări, peste care era presărat sulf care întreținea focul de aceea mai este numit și
focul gheenei (Matei 5:22). Locul acesta era în afara zidurilor Ierusalimului, în valea lui Hinom, iar acest termen gheena apare de 12 ori în Scripturile grecești creștine (Matei 5:22,29,30; 10:28; 18:9; 23:15,33; Marcu 9:43,45,47; Luca 12:5; Iacov 3:6). Acest termen se referă la nimicirea eternă, deoarece nimic viu nu era aruncat în gheena, ci doar cei decedați, pentru a fi mistuiți, iar în Matei 5:29,30; 18:9; Marcu 9:43,45,47 se face un contrast între viața și aruncarea în gheena, în plus în Matei 10:28 se precizează ce este pedeapsa gheenei: "temeți-vă mai degrabă de Cel (Dumnezeu) care poate să distrugă atât sufletul cât și corpul în Gheena" NW, deci gheena distruge corpul și sufletul nu chinuiește. Iar cuvântul suflet din Matei 10:28 prima parte a versetului se referă la perspectiva vieții veșnice pe care oamenii nu o pot distruge, pe când Dumnezeu poate distruge persoanele definitiv, fără posibilitate învierii, aceasta este gheena (Luca 12:4,5).3. Dar termenul : Focul cel veșnic ?
Focul veșnic în Biblie are sensul nu de foc literal care durează veșnic, ci de efectul focului care este distrugerea eternă, de pildă Biblia vorbește de "pedeapsa focului veșnic" în Iuda 7, dar noi știm că focul care a distrus cetățile Sodoma și Gomora s-a stins de mult, dar efectul acestui foc este veșnic și reprezintă nimicirea (2Petru 2:6; Isaia 13:19). Acest lucru se desprinde și din alte texte unde apare expresia focul veșnic , de pildă în următoarele texte această expresie este pusă în contrast cu viața, și deci reprezintă nimicirea (Matei 18:8; 25:41). În consecință focul veșnic este sinonim cu gheena și lacul de foc (Matei 25:41 compară cu Apocalipsa 20:10 și cu Matei 23:33 și este distrugerea Evrei 2:14; 1Ioan 3:8).
4. Care este înțelesul real al unor texte prin care se încearcă să se susțină nemurirea sufletului ?
Faptul că nu există viață după moarte reiese tot din învățătura lui Pavel, deoarece în 1Corinteni 15:16-18, 32 el spune că dacă nu ar avea loc învierea morților la venirea lui Iesus Cristos, cei care au murit în Cristos, au pierit, deci nu au mers în cer ca suflet nemuritor, dar oare dacă creștinul după moarte ar exista într-o altă formă de existență, ar fi zis apostolul Pavel despre aceștia că fără înviere au pierit? Nu, în plus nu ar fi o mare
problemă de n-ar fi înviere, căci aceștia ar exista ca suflete în cer, dar dacă nu există viață după moarte, este o mare problemă dacă nu ar fi învierea morților, de aceea Pavel îi mustră serios pe corinteni pentru această doctrină elementară pentru creștini, care este singura speranță pentru cei morți în Cristos și pe care ei au pierdut-o din cauza influențelor rele a unora (1Corinteni 15: 1-33). Pe lângă aceasta se mai ridică o problemă: cum poate ca cineva să învie în corp spiritual la venirea Domnului, căci așa vor învia creștinii (1Corinteni 15:44), dacă el este duh și în prezenșa Domnului deja imediat după moarte? Ori creștinii decedați devin duhuri la învierea din ziua Domnului, ori ei sunt duhuri imediat după moarte, trebuie să alegem, căci nu putem susține ambele variante. Deci trebuie să decidem care doctrină este biblică, cea despre sufletul nemuritor; sau cea despre învierea morților, căci cineva care există nu are nevoie de înviere, adică să primească viață, numai cineva care nu există (Ioan 5:21).Întrebări recapitulative:
Articolul nr.4 de studiu ? Sufletul nemuritor și Iadul sunt o realitate ? ? [Psalmul 103:9]
1. Cu ce texte se mai încearcă susținerea sufletului nemuritor ?
În continuare vom explica câteva texte care nu s-au explicat în articolele precedente:
2.Există iadul în realitate?
Unii sunt foarte dogmatici în această privință, susținând iadul fără a lua în calcul posibilitatea ca această învățătură să fie greșită, aceștia bazându-se de obicei pe următoarele texte:
3.De ce chinul veșnic nu este în armonie cu adevărul Biblic ?
În primul rând, viața veșnică este un dar de la Dumnezeu (Romani 6:23), pe care-l primește cel drept iar cel rău nu va primi acest dar, și nici nu-l posedă, căci despre el se spune în Ioan 3:36: nu va vedea viața, iar 1Ioan 3:15 întărește la fel această învățătură prin cuvintele: nici un ucigaș n-are viață veșnică rămânând în el., deci cei răi nu au viață veșnică și astfel nu pot fi chinuiți etern. Un alt motiv pentru care noi credem că nu este posibil chinul veșnic, este că acesta ar perpetua și imortaliza păcatul, suferința și durerea și ar contrazice Cuvântul lui Dumnezeu care declară că acestea vor dispărea și că Dumnezeu face toate lucrurile noi (Apocalipsa 21:4,5), ori dacă iadul există înseamnă că Dumnezeu nu poate elimina suferința. De asemenea imaginea infernului diminuează iubirea lui Dumnezeu, căci cum putem spune că Dumnezeu este iubire, când mâna lui nu poate fi niciodată domolită, ci îi chinuie etern pe cei păcătoși. Pe lângă toate acestea Biblia învață că nemurirea nu o are omul în el de la naștere, ci o primesc doar cei drepți cu ocazia venirii Domnului, după cum reiese din următoarele texte Biblice: 1Corinteni 15:53,54. Tot la fel este cu expresia: neputrezire, pe care o primesc doar cei drepți pentru fericire eternă (Romani 2:5-7; 1Corinteni 15:42,50,53,54; 2Timotei 1:10).
4.Ce învață Biblia despre judecată?
Scripturile vorbesc despre judecăți din trecut, care au avut loc ca de exemplu: judecata și executarea lui Er și Onan (Geneza 38:7-10), distrugerea Sodomei și Gomorei (Iuda 7;Geneza 19:24-29), executarea judecății asupra lui faraon și a armatei sale (Exod cap. 14), distrugerea canaaniților (Iosua cap.6;10-12), o altă pedeapsă a fost când îngerul lui Iahveh a omorât 185.000 de asirieni (2Împărați 19:35), alte executări ale justiției divine este distrugerea Ierusalimului de către babilonieni (2Cronici 36:14-21), etc.
În viitor Biblia vorbește de trei perioade de judecată: 1. La venirea Domnului Iesus Cristos, când va avea loc următoarele evenimente - a. judecata începe cu casa lui Dumnezeu (1Petru 4:17) și anume primul lucru pe care-l va face Iesus la revelarea sa, este despărțirea oilor (creștinilor adevărați) de capre (creștinii falși) sau grâul de neghină (Matei 13:30,39-42; 25:31-46), - b. după acea începe judecata fiarei și a oamenilor din lume (Ap.16:14-16;19:11-21), deoarece la judecata acestora și la executarea ei vor participa și sfinții de pe Pământ (1Corinteni 6:2;Ap.2:26,27;17:14). 2. Pe parcursul mileniului vor fi judecați oamenii ce se răzvrătesc și vor fi pedepsiți (Isaia 65:20;66:23,24). 3. Când se vor împlinii cei o mie de ani, va avea loc judecata finală și generală, atât a celor vii cât și a celor morși (2Timotei 4:1). Cei vii sunt cei ce au supraviețuit sfârșitului și au trăit pe Pământ o mie de ani, dar la sfârșitul celor o mie de ani, Satan va fi dezlegat și va înșela pe unii dintre aceștia, iar toți aceștia împreună cu Satan vor fi distruși în lacul de foc (Ap.20:1-10). Morții care nu au înviat la prima înviere, vor învia când se vor împlini cei o mie de ani (Ap.20:5). Atunci vor învia cei drepți și cei nedrepți (Fapte 24:15), cei drepți pentru viață veșnică datorită faptelor bune făcute înainte de a muri; iar cei nedrepți vor fi judecați pentru faptele lor rele consemnate în cărțile din cer (Ap.20:11-15; Daniel 12:2; Ioan 5:28,29). Dar ce se întâmplă cu cei ce n-au auzit Cuvântul lui Dumnezeu, sau cei din timpurile de neștiință (Fapte 17:30)? Aceștia sunt fie în categoria drepților, fie în cea a nedrepților fiind judecați pe baza receptivității lor la mărturia lui Dumnezeu prin creația sa (Fapte 14:16,17;Romani 1:19,20), prin conștiința lor, în care era implantată într-o anumită măsură legea lui Dumnezeu (Romani 2:14,15), pe baza consecvenței lor în aplicare la principiile hotărâte și acceptate de ei ca reprezentând binele (Ezechiel 18:29,30), în plus Cristos știe dacă ar fi fost receptivi la vestea bună dacă ar fi auzito sau dacă nu ar fi fost receptivi (compară cu Deuteronomul 31:27; Romani 2:16).
La sfârșitul celor o mie de ani după judecata finală, nu va mai fi o altă judecată deoarece moartea va fi nimicită (Isaia 25:8). Este de reținut că la judecata finală de după mia de ani vor fi și persoane care nu vor fi înviate pentru judecată, deoarece au fost deja executați de Iahveh Dumnezeu în vechime, aceștia au suferit atunci judecata, dar aceste cazuri sunt excepții (Iuda 7; Isaia 26:14; Psalmii 9:5,6; Exod 14:13; Deuteronomul 11:4).
5.Vor fi și creștinii judecați?
Creștinii adevărați nu vor fi judecați pentru a se vedea dacă vor primi viața veșnică sau o vor pierde căci Cristos Fiul lui Dumnezeu a promis în Ioan 5:24: Adevărat, adevărat vă spun că cine aude cuvântul meu și crede în Cel care m-a trimis are viață veșnică și nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viață. Deci un creștin adevărat are în momentul când crede, viața veșnică și nu merge la judecata unde se stabilește dreptul la viață veșnică ci la o judecată care are loc când creștinul ajunge în cer pentru a I se da poziția corespunzătoare din cer, adică să stăpânească peste cinci cetăți sau pentru zece cetăți în funcție de faptele pe care le-a făcut pe pământ (Romani 14:10-12; 2Corinteni 5:10; Luca 19:16-19).
Întrebări recapitulative:
Articolul nr.5 de studiu -
Parabola despre Bogat și Lazăr? - [Luca 16:19-31]1.Este relatarea din Luca 16:19-31 ceva real sau este o pildă?
Această relatare este simbolică din următoarele motive: 1. În unele traduceri ale Bibliei această istorioară are titlul "Pilda bogatului nemilostiv" (Biblia Cornilescu), iar versiunea Jerusalem Bible se recunoaște la nota marginală că este vorba de o "parabolă sub forma unei relatări fără nici o referire la vreo persoană reală." 2. Domnul Iesus vorbește de multe ori în pilde (Matei 13:34,35) și chiar în contextul acestei parabole (Luca 14-16). 3. Dacă înțelesul ei ar fi literal atunci sar contrazice cu alte părți ale Bibliei, după cum reiese din următorul tabel, care prezintă în contrast acest lucru :
Interpretarea literală a textului din Luca 16:19-31 |
Ce spune restul Sfintelor Scripturi |
1. Motivul pentru care bogatul este pedepsit este bogăția iar săracul este mângâiat după moarte pentru că în viața lui a fost necăjit și în lipsuri, v.25. |
1. Faptul că cineva este bogat nu este un motiv de pedeapsă din partea lui Dumnezeu deoarece oameni ca Avraam și Iov au fost bogați (Geneza 13:2; Iov 1:3). |
2. Lazăr este în sânul lui Avraam, deci Avraam este în raiul făgăduit iar toți cei buni conform acestui principiu merg în sânul lui Avraam. |
2. Avraam nu a trăit când Iesus a spus pilda și nu a primit încă viața veșnică în cetatea lui Dumnezeu (raiul) care le-a fost făgăduită (Evrei 11:8-13). În plus vi se pare rațional ca toți oamenii buni să locuiască în sânul unui om? |
3. În v.22 se arată că locuința morților este un loc de chinuri. |
3. În restul Bibliei locuința morților este un loc al inexistenț ei, deci nu un loc de chin (Ecleziast 9:10; Isaia 38:10,11,18). |
4. Acel bogat a strigat vorbind cu Avraam, în sânul căreia era Lazăr. |
4. În locuința morților nu se poate vorbi este un loc al tăcerii (Psalmii 6:5; 88:11; 115:17). |
5. Din această relatare se desprinde principiul: cei bogați și răi merg în locuința morților, iar cei buni merg în sânul lui Avraam. |
5. În ansamblul Bibliei și cei buni merg tot în locuința morților de pildă: Iesus (Fapte 2:24,27); Iov a vrut să meargă acolo (Iov 14:13); David (Ps almul 6); Ezechia (Isaia 38:1,10). |
6. După moarte se face o selecție între cei buni și cei răi, mergând în locuri diferite. |
6. În restul Bibliei, toți merg în același loc, fie buni sau răi (Iosua 23:14; 1Împărați 2:1,2 n.s. fapte 13:36; 1Samuel 28:19), iar la judecată se va face separarea (Apocalipsa 20:11-15). |
7. Bogatul se gândește în locuința morților și își face planuri de ai salva pe frații săi. |
7. În Psalmul 146:4 se spune: "în aceeași zi îi pier și planurile". |
8. Conform relatării cei doi supraviețuiesc morții, cu toate că nu se vorbește de un suflet sau un duh al lor, deci au supraviețuit într-un fel în corp (ceea ce este contrar doctrinei iadului unde sufletele imateriale sunt chinuite). |
8. În ansamblul Bibliei cum am văzut, omul nu supraviețuiește morții, ci se întoarce în țărână (Ecleziast 3:18-20; Ps. 144:4). Chiar cei drepți sunt inactivi și într-o stare de adormire (Isaia 57:1,2; 2Cronici 16:14). Și aceasta chiar din punctul de vedere al lui Dumnezeu (1Cronici 29:15). |
De asemenea, să ne întrebăm rațional: Pot toți oamenii buni să stea în sânul lui Avraam? Putea Bogatul să vadă raiul? Oare o picătură de apă nu s-ar evapora la acea căldură? Pot duhurile să fie răcorite cu apă? Este infernul atât de aproape de cer încât să poată avea loc o con
versație? Var plăcea să stați în rai, unde să auziți strigătele celor chinuiți care cer ușurare iar voi să vă bucurați sau să stați pasivi?Deci în concluzie această relatare este simbolică, dar să vedem care este semnificația ei.
2.Ce spun unii cu privire la această pildă?
Unii recunosc că aceasta este o parabolă, dar ei spun că Iesus nu a dat niciodată pilde care să nu fie din viața reală, astfel ei dau o interpretare la literă, dar aceasta contrazice restul Bibliei și ei uită că în Biblie chiar Iesus dă pilde bazate pe personaje imaginare (pilda cu administratorul nedrept, căci nimeni în realitate nu laudă un administrator escroc). În plus Biblia prezintă parabole alegorice (Judecători 9:8-15).
Alții spun că aici Iesus a făcut apel la învățătura iudeilor influențată de filozofia greacă care pe scurt se rezuma la ideea că "Sheol" (Hadesul) este împărțit în două, "Sheolul" (Hadesul) de sus, sau sânul lui Avraam, iar "Sheolul" de jos un loc de chin descris de cărțile care nu sunt inspirate ca Enoh 22: 9-13; Iudita 16:17, prin urmare se susține varianta că Iesus s-a folosit de învățătura iudeilor pentru a sublinia ceva. Dar este puțin probabil ca Domnul Iesus să se folosească de o doctrină falsă.
3.Care este înțelesul acestei parabole?
Să luăm fiecare element în parte și să-l explicăm în lumina întregii Biblii, fără a avea pretenția unei explicații infailibile. Omul bogat din parabolă, îi reprezintă pe Farisei, căci lor le spune Iesus ilustrarea, pentru că erau iubitori de bani (Luca 16:14,15). Lazăr îi reprezintă pe oamenii simpli, disprețuiți de conducătorii religioși și din această cauză ei primeau doar fărâmăturile pe plan spiritual. Acei conducători bogați îi numeau pe cei de genul lui Lazăr: "am ha' aretes" adică oameni de la țară, considerându-i blestemați și vrednici de dispreț (Ioan 7:48,49). Veșmântul de purpură al bogatului simbolizează poziția privilegiată pretinsă de fii ai lui Avraam, și de persoane care stau pe scaunul lui Moise (Matei 23:2 purpura este material regal, compară cu Ioan 19:2). Iar veșmântul de in subțire reprezintă dreptatea (Ap. 19:8) pe care ei și-o atribuie prin faptele legii (Luca 16:15; 18:11,12). Iar viața de strălucire și veselie este poziția binecuvântată atât spiritual cât și material (Deut.28:2,3,8), în contrast cu sărăcia lui Lazăr care nu avea ce să mănânce, având acces la lege doar sub formă de "fărămituri" pe care le dădeau cărturarii. Dar are loc o schimbare, moartea personajelor care schimbă radical situația. Moartea acestor două personaje are loc odată cu venirea lui Cristos ca mesager a lui Dumnezeu. Aceste schimbări sunt reliefate în v. 15 unde se arată că ceea ce este înălțat între oameni este o urâciune în fața lui Dumnezeu. Iesus îi demască astfel, în consecință dacă până la începutul ministerului său bogăția era un semn al binecuvântării divine, odată cu ungerea lui Iesus lucrurile se schimbă, astfel în Noul Legământ aceasta nu mai este un semn al binecuvântării divine (Luca 6:24; Iacov 5:2-5). O altă schimbare este subliniată în v.16 probabil aceste cuvinte I-au șocat pe Farisei, care se bazau atât de mult pe lege, dar odată cu serviciul lui Iesus s-a pus bazele unei noi legi, care abroga legea lui Moise în ce privește divorțul și recăsătoria (Matei 19:3-9: Luca 16:18). O altă schimbare subliniată de Iesus este că de atunci cine vrea să intre în Regatul cerurilor, trebuie ca personal să pună mâna pe Regat, nu ca națiune. Moartea bogatului mai reprezintă și pierderea favorii divine și poziției de bogat spiritual (Matei 21:28,32,43; 8:11,12). Aceasta și din cauză că au zădărnicit planul lui Dumnezeu (Luca 7:29,30), ba mai mult l-au respins pe Cristos (Ioan 16:20-22). Moartea lui Lazăr semnifică schimbarea situației lui, dacă până acum era flămând spiritual și de disprețuit vrednic de a se asocia doar cu câinii, plini de bube, prin arătarea lui Iesus ca fiu a lui Dumnezeu și asocierea cu acesta, situația se schimbă (Matei 5:4;Luca 6:20,21). Sânul lui Avraam simbolizează o poziție de favoare și o relație intimă cu Tatăl ceresc, Mai marele Avraam (compară cu Ioan 1:18). Locuința morților unde a mers bogatul semnifică lipsa unei spiritualități pline de viață (compară cu Efeseni 2:1). Chinurile bogatului sunt mesajele judecătorești de demascare a ipocriziei fariseilor, aceste chinuri au început cu ministerul lui Iesus și au continuat după înălțarea sa la cer (Luca 11:39-52;Matei 23;Fapte 4:1,2;5:17,33;7:5). Cererea pentru un strop de apă cu scopul de a răcori limba bogatului, ilustrează dorința conducătorilor religioși de-ai face pe creștini să nu mai predice sau să-și dilueze mesajele făcându-le să fie mai blânde la adresa lor (Fapte 4:17-20;5:28). În Luca 16:26 se arată că între cele două locuri există o prăpastie mare de ne-trecut, ea subliniază judecata dreaptă a lui Dumnezeu (Psalmul 36:6). Această prăpastie a devenit evidentă odată cu turnarea Duhului Sfânt la Rusalii, când s-a înființat poporul creștin.
În continuare bogatul vorbește de casa Tatălui, unde mai are cinci frați, arătând astfel că nu-l are pe Avraam (Iahveh) ca Tată, ci are un alt Tată care a făcut copii lipsiți de milă ca bogatul, acest Tată este Diavolul (Ioan 8:44). În plus acesta dorește semne supranaturale, adică învierea lui Lazăr, această, caracteristică a bogatului este asemănătoare cu a generației viclene și adultere care l-a respins pe Cristos, și a fariseilor, despre care vorbește parabola (Matei 16:1,4). Cei cinci frați despre care vorbește bogatul (Fariseii) care au nevoie de miracole ca să creadă ar putea fi partide religioase ca: saducheii, irodienii, bătrânii, preoții și cărturarii (Luca 11:42,46; 20:27; Marcu 3:6; 14:53). Dar câtă dreptate avea Avraam (Iahveh) , căci nu vor fi înduplecați nici dacă ar învia cineva din morți, deoarece Iesus a înviat pe prietenul lui Lazăr și tot au fost împietriți și nu au crezut în Cristos (Ioan 11:45,46; 12:10,11).
4. Care ar fi și alte motive pentru care învățătura despre iad este greșită ?
De fapt doctrina iadului cum am văzut este falsă din următoarele motive: vi se pare drept ca pentru păcatele făcute în 80 de ani să fii pedepsit veșnic? Legea lui Dumnezeu reflecta caracterul său, iar aceasta spunea: viață pentru viață nu pentru ca cel vinovat de crimă să fie chinuit (Deut.19:21). Dacă Dumnezeu chinuiește veșnic păcătoșii atunci mânia lui ține veșnic, dar Biblia spune altceva și anume că El nu ține mânia pe vecie și nu ceartă fără încetare cum este o astfel de afirmație despre caracterul lui Dumnezeu compatibilă cu doctrina iadului? (2Samuel 24:14; Psalmii 30:5; 103:9; Isaia 57:16; Ieremia 3:5; Mica 7:18).
ÎNTREBĂRI DE VERIFICARE:
I. Este relatarea din Luca 16:19-31 literală sau simbolică?
Pentru m ai multe informații, scrieți pe adresa : |
Arad, cod. 2900; Str. Mețianu nr.1; SC.B; ap.12; - ișfa alin; E-mail: alin_isfa@yahoo.com |
|
Sau telefonați la nr. : |
0257-285452 |