BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Calea Creștină

NR. 9, Anul 1 noiembrie 2001

 

Articolul nr.1 de studiu ― autoritatea și lumea Romani 13:1

1. De unde știm că omul a fost creat cu dorința de a conduce și a fi condus ?

Pentru a înțelege mai bine această influență rea, vom reveni din nou la evenimentele petrecute în grădina Edenului, și la primii oameni, Adam și Eva. Încă de la început Dumnezeu a pus în om capacitatea de a conduce, căci ei trebuiau să stăpânească peste animale și peste grădină (Geneza 1:28), dar bineînțeles cu iubire, și chiar așa a făcut Adam înainte de păcat, El a tratat animalele cu blândețe chiar dându-le nume la toate (Geneza 2:19,20). În plus, Adam era capul și astfel conducătorul femeii, căci el a fost creat primul și apoi femeia, de asemenea femeia a fost creată pentru bărbat și nu bărbatul pentru femeie (1Corinteni 11:3,8,9), acestea sunt motivele pentru care bărbatul este capul. Însă el trebui-a să-și folosească autoritatea într-un mod iubitor, care să-l imite pe Dumnezeu (Efeseni 5:1). Pe lângă toate acestea, atât Adam cât și Eva trebuiau să fie supuși Creatorului și să se lase condus de acesta, astfel omul a fost creat cu dorința naturală de a fi condus (de Dumnezeu și de autoritatea numită de acesta), și de a conduce (bărbatul pe femeie, iar aceasta sub autoritatea soțului urma să conducă pe copii și pe animale).

2.Cum a afectat spiritul lumii, dorința naturală de a conduce și a fi condus ?

Primul act care a stricat acest echilibru, a fost actul răzvrătirii lui Satan, care a tânjit după o poziție care nu îi aparținea în mod legitim. Însă spiritul lui Satan a pătruns în lume prin păcatul lui Eva (1Timotei 2:14), căci ea și-a luat dreptul de a decide fără a se consulta cu autoritatea numită de Dumnezeu, și anume bărbatul. Apoi și Adam a ales ca și Eva independența, fiind “dumnezei” (Geneza 3:5 BB:2001n.s.). Astfel omul a ales să se conducă singur, să decidă el în locul lui Dumnezeu, ce este bine și ce este rău. Însă mai târziu omul, pentru ași stinge dorința de a fi condus de o ființă supranaturală, și-a făcut diferiți zei și diferite forme de închinare și ritualuri pentru a-i mulțumii pe acești zei și conștiința omului decăzut (Ieremia 11:13; 44:17,18). Însă în spatele tuturor acestor zei falși nu stă decât Diavolul, care este promotorul independenței și a conducerii fără Adevăratul Dumnezeu, Iahve (1Corinteni 10:20).

În plus, spiritul lumii insuflat de Satan, a făcut ca oamenii să cadă în două extreme cu privire la conducere, astfel există conducerea de tip, tiranic, dictatorial; sau cealaltă extremă este o conducere tolerantă, ca de exemplu, părinții care lasă ca copii lor să-și facă de cap, fără ai disciplina și a impune unele reguli în viață. Nici una din aceste două extreme nu este bună, dar această dereglare în domeniul exercitării autorității a fost profețită în Geneza 3:16 BCR unde se spune: “Femeii i-a zis: „Voi mări foarte mult suferința și însărcinarea ta; cu durere vei naște copii și dorința ta se va ține după soțul tău, și el va domina peste tine Deci din cauza păcatului, conducerea iubitoare a soțului urma să fie de multe ori, o dominare sau stăpânire tiranică, iar femeia va avea o anumită povară sufletească, și va fi dependentă de ocrotirea soțului. Iar istoria a arătat tot felul de dereglări în a conduce și a fi condus, însă ce trebuie să facă creștinii?

3.Ce pot face creștinii pentru a contracara spiritul lumii în ce privește conducerea?

Având în vedere, că nesupunerea a dus la aceste dereglări, soluția pentru a contracara spiritului lumii, este supunerea din inimă față de orice fel de autoritate rânduită de Dumnezeu. Astfel creștinii trebuie să recunoască și să respecte, orice fel de autoritate, ca de exemplu: autoritățile guvernamentale (Tit 3:1); autoritatea în familie, la școală (Efeseni 5:22-24; 6:1-4; Galateni 4:1,2); cele de la locul de muncă (Efeseni 6:5-9); cele din adunarea creștină (Evrei 13:17).

Toate aceste autorități, sunt imperfecte și deci relative, astfel trebuie să ascultăm de ele, însă există excepții de la ascultare, acestea sunt atunci când ele pretind ceva contrar autorității supreme care este Dumnezeu (Fapte 5:29). Însă cine se împotrivește sau nu ascultă de aceste autorități îngăduite de Dumnezeu, fără a avea motivul ascultării de Dumnezeu, se împotrivește sau nu ascultă de fapt de Dumnezeu care le-a instituit și rânduit (Romani 13:2). Prin urmare creștinii trebuie să se supună acestora, ca reprezentanți ai lui Dumnezeu (1Petru 2:13,14), și să asculte de legile sau regulamentele impuse de aceștia (Romani 13:1-7) indiferent dacă aceștia sunt: profesori, consilieri la primărie, șefi, patroni, polițiști, păstori, soți necredincioși (1Petru 3:1), etc.

Însă și cei ce exercită autoritatea, trebuie să o facă, cu dreptate, echitate, rezonabilitate și iubire, cooperând și fiind transparenți în tot ceea ce fac. Atunci lucrurile vor merge bine, dacă atât cel ce trebuie să se supună o face din iubire și respect, cât și cel ce este conducător să conducă cu iubire și respect față de cel condus, știind că are și el deasupra lui un cap la care va da socoteală de modul cum conduce, tocmai de aceea în continuare, vom prezenta câteva principii Biblice atât pentru cei ce sunt conduși, cât și pentru cei ce conduc.

4.Care trebuie să fie atitudinea creștinilor față de autorități laice?

După cum am subliniat și în revista nr.7 la pag.3, atitudinea creștinilor față de autorități este de supunere și ascultare, această implică plătirea tuturor taxelor, impozitelor, cât și respectarea legilor. (Romani 13:1-7; Tit 3:1; 1Petru 2:13-17). Toate acestea le facem pentru Domnul, (1Petru 2:13), adică ca și cum i-am face un serviciu lui Dumnezeu, care a rânduit aceste autorități, căci este voia Lui acest lucru (1Petru 2:15). Deci, să nu ne răzvrătim, căci cine se răzvrătește contra autorității se răzvrătește contra lui Dumnezeu, care-ș manifestă Stăpânirea prin aceste autorități, fie guverne, președinți, parlamente, primari sau consilieri, polițiști sau gardieni. Ei sunt sabia lui Dumnezeu, sunt slujitorii Lui care fac ordine (1Petru 2:14; Romani 13:4), care fac dreptate și mențin acest sistem până la venirea Domnului Isus. Da, noi trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru ele, căci aceste autorități, în măsura în care sunt corecte sunt manifestarea stăpânirii lui Dumnezeu, ei sunt daruri sub formă de oameni în societatea umană, cum păstorii sunt daruri în adunarea creștină (Efeseni 4:7).

5.Care ar trebui să fie comportamentul autorităților laice față de supuși lor?

Indiferent dacă cineva este rege (președinte) sau simplu funcționar, el nu trebuie să uite că este în această funcție pentru că Dumnezeu l-a rânduit să fie acolo (Romani 13:1). Iar pentru modul cum își folosește autoritatea va da socoteală înaintea lui Dumnezeu, care i-a dat această autoritate. De aceea trebuie să a-i grijă pentru a nu-ți folosi autoritatea greșit ca stăpânitorii popoarelor (Marcu 10:42), de aceea ține cont de sfaturile date de Dumnezeu prin Moise, regilor din Israel, sfaturi consemnate în Deuteronomul 17:14-20 BC, de unde desprindem următoarele principii, aici se spune: “… să pui peste tine ca împărat pe acela pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul tău, și anume să iei un împărat din mijlocul fraților tăi; nu vei putea să pui împărat pe un străin, care să nu fie fratele tău…” Deci chiar evreii trebuiau să pună rege pe omul ales de Dumnezeu, din păcat mulți creștini, au făcut numele lui Cristos de râs, pentru că au luptat pentru o poziție de autoritate fără să fie chemat și ales de Dumnezeu, doar ambiția lui și nu dorința lui Dumnezeu l-au propulsat, de aceea orice creștin care are oportunitatea sau dorința de a fi într-o funcție publică, trebuie să se întrebe: Sunt chemat de Dumnezeu? Are Tatăl ceresc un plan cu mine în această privință? Sunt sigur, am primit unele înștiințări divine, că Domnul Isus Regele regilor vrea acest lucru? Mi-a dat Dumnezeu darul spiritual al cârmuirii sau administrării pentru a mă echipa pentru o funcție care implică administrarea? Sau nu cumva ambiția mea, dorința mea, râvna mea după poziție mă împinge la aceasta? Aceste întrebări sunt valabile și pentru un post de conducere într-o întreprindere.

Un alt principiu era: “Dar să n-aibă mulți cai,” da, regele israelit nu trebuia să se bazeze pe propria lui forță militară, ci pe puterea lui Iehova oștirilor, tot așa, liderii nu trebuie să se încreadă în propria forță și înțelepciune, ci în nemărginita puterea și tărie a Suveranului universului. Mai departe textul din lege spunea: “Să n-aibă un mare număr de neveste, ca să nu i se abată inima;” prin urmare creștinul care are o funcție importantă (și nu numai el), trebuie să fie vigilent și să-și păzească inima în relațiile cu persoanele de sex opus, cum ar fi de pildă cu secretarele. În plus, textul spune: “ și să nu strângă mari grămezi din argint și aur” astfel el nu trebuie să-și folosească slujba și influența pe care o are, ca un mijloc de a se îmbogăți, el trebuie să se mulțumească ca și restul creștinilor cu strictul necesar, cu cât mai puțin, pentru a fi dăruit altora multul, pentru a fi darnic și sensibil la nevoile oamenilor, sacrificându-se, și făcând dreptate, nu egoist și avar, plin de interese personale materialiste. De asemenea, trebuie să nu uite și de următorul îndemn: “Când se va așeza pe scaunul de domnie al împărăției lui, să scrie pentru el, într-o carte, o copie a acestei … Va trebui s-o aibă cu el și s-o citească în toate zilele vieții lui, ca să învețe să se teamă de Domnul, Dumnezeul lui, să păzească și să împlinească toate cuvintele din legea aceasta și toate poruncile acestea, pentru ca inima lui să nu se înalțe mai presus de frații lui, și să nu se abată de la poruncile acestea nici la dreapta nici la stânga, și să aibă astfel multe zile în împărăția lui, el și copiii lui, în mijlocul lui Israel.” Astfel un creștin într-o funcție, trebuie cu atât mai mult să nu-și neglijeze citirea zilnică a Bibliei, care este o oglindă care-i permite să vadă tendințele rele și astfel să poată fi corectat cât mai repede (Iacov 1:22-25). Căci cu cât conducem mai mulți oameni cu cât greșelile noastre au repercusiuni mai grave și astfel responsabilitatea crește față de ei. De asemenea, să studiem și legea umană care ne va permite mai ales dacă suntem într-o funcție să administrăm mai bine lucrurile. Da ei trebui să fie zilnic în părtășie cu Dumnezeu, prin Cuvântul Său pentru a fi ireproșabili, ca Daniel despre care nu s-a găsit nici un cusur în slujba pentru împăratul (Daniel 6:4), și pentru a nu se îngâmfa și ridica deasupra celorlalți oameni, căci poruncile lui Dumnezeu ne smeresc și ne descoperă natura noastră păcătoasă și decăzută.

6.Ce este de făcut însă dacă autoritățile guvernamentale sau locale ne nedreptățesc?

Când autoritățile guvernamentale ne nedreptățesc, ne opresc de la închinarea la Adevăratul Dumnezeu, sau îi persecută pe creștini, sau chiar ne fac să suferim pentru cauze particulare și ne-spirituale, ce este de făcut?

În primul rând, să-i spunem lui Dumnezeu situația noastră prin rugăciuni asidue și perseverente, cerându-i de asemenea călăuzire, și putere de a fi îndelung răbdători. Putem să cerem sfatul fraților maturi, cât și ca ei să se roage concret pentru această situație.

Un alt lucru pe care noi îl putem face, sunt demersurile legale, adică apelarea la tribunal sau la instanțe internaționale, mai ales dacă este vorba de interdicții în ce privește viața de ucenic al Domnului și de predicare a veștii bune, astfel putem lua poziție prin scrisori sau prin mijloace legale de a face dreptate ca primii apologeți (apărători) ai creștinismului din primele secole, ca și Pavel care s-a luptat până în fața Cezarului pentru “…apărarea și stabilirea legală a veștii bune”(Filipeni 1:7 NW). Dar chiar dacă este o situație personală, putem apela la mijloace legale, ca și apostolul Pavel care, atunci când evreii doreau să-l ucidă, el a apelat la drepturile de cetățean roman, chiar la dreptul de a fi judecat de Cezar (Fapte cap.22-25). Mai presus de toate însă, indiferent de ce ni s-ar întâmpla, noi să fim ca Isus, care se comporta după cum se spune în 1Petru 2:23 BC: “Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri; și, când era chinuit, nu amenința, ci Se supunea (“se încredința” BCR) dreptului Judecător.” Da, chiar dacă autoritățile laice fac din apăsare o lege (Psalmul 12:5), noi să ne încredințăm viața Credinciosului Creator făcând binele (1Petru 4:16-19), fiind încredințați că orice stăpânire abuzivă este doar pentru un timp, și sub controlul lui Dumnezeu, care poate schimba înclinația inimii celor cu autoritate (Neemia 2:4,5,8; Psalmul 34:6). Pe lângă toate acestea, să nu uităm, că dacă Dumnezeu permite o conducere nedreaptă, știe El de ce o permite, poate pentru a ne arăta gradul nostru slab de ascultare și supunere pentru a ne corecta, făcându-ne mai smeriți și dependenți de El, de aceea în loc să întrebăm: de ce permiți un guvern corupt? Mai bine ne-am întreba: ce vrei să mă înveți prin suferința sau nedreptatea ce o îngădui în viața mea? Sau: ce trebuie să curăț eu din mine?

ÎNTREBĂRI DE VERIFICARE:

I. Cum a afectat spiritul lumii dorința naturală de a conduce și a fi condus?

II. Care trebuie să fie atitudinea noastră față de autorități laice, dar când ele sunt corupte?

III. Ce principii trebuie să respecte un creștin care are o funcție publică?

 

Articolul nr.2 de studiu ― autoritatea în adunare Evrei 13:17

1.Care sunt câteva principii despre exercitarea autorității în adunarea creștină?

Pentru a înțelege mai bine aceste învățături din Cuvântul lui Dumnezeu, să medităm în continuare la câteva principii Biblice pentru cei ce exercită autoritatea în adunarea creștină. De pildă, Pavel care era și un apostol cu autoritate și care de fapt a scris cele mai multe cărți din Biblie, a spus în 2Corinteni 1:24 NW:“Nu că suntem stăpâni pe credința voastră, ci suntem colaboratori…”, ce mentalitate sănătoasă față de frații lui în credință din Corint, unii dintre ei simpli frați în comparație cu Pavel, marele apostol al neamurilor (Romani 15:16-20)! Tot le fel Domnul Isus ne învață ce mod de gândire trebuie să aibă cei cu autoritate în adunarea creștină, când spune: “Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru. Oricine se va înălța, va fi smerit; și oricine se va smeri, va fi înălțat.” (Matei 23:11,12; vezi și 20:25-27), deci cel ce are autoritate trebuie să slujească nu să facă pe dictatorul, el trebuie să aștepte ca Dumnezeu să-l înalțe, nu să se înalțe sau să atragă atenția asupra lui, de asemenea el trebuie să fie un exemplu de sacrificiu pentru turmă după cum și apostolul Petru spune în 1Petru 5:2,3 BCR: “…nu ca și cum ați stăpâni peste cei încredințați vouă, ci făcându-vă exemple turmei.” Astfel cu siguranță, când păstorii sau alte persoane cu autoritate vor fi considerați de turmă exemple vrednice de imitat (comp. cu Evrei 13:7), atunci cu siguranță autoritatea primită este folosită în mod corect, iar supunerea față de aceștia va fi ușor de îndeplinit.

2.Ce spune Biblia despre supunere în poporul lui Cristos?

Însuși Isus capul adunării și inițiatorul creștinismului se supune Tatălui, lăsându-ne astfel un model vrednic de urmat (1Corinteni 11:3; 15:24-28; Filipeni 2:5-11). De aceea El a primit autoritate și o poziție deasupra tuturor, cu excepția Tatălui, de aceea orice creștin trebuie să-i fie supus în toate Lui Cristos (Efeseni 5:24), și aceasta o putem demonstra prin ascultare de poruncile Lui (Ioan 14:15). Însă putem demonstra supunere dacă ne supunem și ascultăm de darurile sub formă de oameni date de el în adunare pentru zidirea corpului Său și pe care i-a investit cu autoritate (Efeseni 4:7-13). Acest lucru îl subliniază și sfântul Pavel în Evrei 13:17 BCR unde se învață următoarele: “ Ascultați de mai-marii voștri, și fiți-le supuși, căci ei veghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală; ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci așa ceva nu v-ar fi de nici un folos.” Astfel chiar dacă în lume nu prea mai este la modă supunerea și ascultarea deoarece spiritul lumii îi îndeamnă tot mai mult la neascultare, în contrast, creștinii trebuie să fie ascultători și supuși față de cei ce îi conduc în Domnul, chiar dacă uneori și aceștia mai greșesc, sau poate ni se pare că uneori suntem mai înțelepți ca ei, sau mai călăuziți de Spiritul lui Dumnezeu ca ei. Însă cu siguranță că dacă ne vom smeri, Dumnezeu ne va înălța, iar conducătorii carnali și incompetenți la timpul potrivit vor fi înlăturați din adunarea creștină. Acest lucru la făcut regele David, care a fost uns ca rege prin porunca lui Iahve, însă s-a supus lui Saul un rege lepădat și nu l-a ucis când a avut ocazia manifestând astfel respect față de unsul lui Dumnezeu (1Samuel cap.24). De aceea Biblia ne încurajează în repetate rânduri la supunere, căci cine se supune autorității din poporul lui Dumnezeu se supune lui Dumnezeu (1Tesaloniceni 5:12,13; 1Timotei 4:11; 5:17).

3. Care sunt relațiile de supunere în adunarea creștină?

De asemenea, supunerea trebuie manifestată și între cei cu autoritate, de pildă bătrânii(păstorii) au fost supuși și au dat socoteală în fața apostolilor (3Ioan 9,10), sau diaconii (slujitorii) trebuie să fie supuși în fața păstorilor sau a supraveghetorilor (Filipeni 1:1).

În mod similar, cei ce sunt tineri trebuie să-i respecte pe cei în vârstă (1Petru 5:5; Tit 2:2), iar cei în vârstă să nu disprețuiască pe tineri, mai ales dacă aceștia au o numire în adunare (1Timotei 4.11,12). Tot așa femeile tinere trebuie să asculte de cele în vârstă cu experiență (Tit 2:3,4), și toate să se supună autorității bărbatului, căci orice bărbat chiar fără o numire este o autoritate (1Corinteni 11:3-10; 1Timotei 2:11,12). Iar surorile în vârstă să fie respectate ca niște mame, iar pe cele tinere ca pe niște surori de corp (1Timotei 5:2). De fapt spiritul ce ar trebui să domnească în casa lui Dumnezeu este cel descris prin cuvintele din Efeseni 5:21 BC unde se spune: “Supuneți-vă unii altora în frica lui Hristos.” Dar ce este de făcut când oamenii cu autoritate din adunarea creștină abuzează spiritual pe membri acesteia?

4.Ce este de făcut când cei din conducerea poporului lui Dumnezeu comit abuzuri?

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că este vorba de un abuz, nu să dăm curs oricărui zvon, și de asemenea să facem diferența dintre o greșală minoră, și un abuz spiritual sau o greșală gravă. Să nu uităm că și conducătorii spirituali sunt tot oameni cu aceleași slăbiciuni ca și noi (Fapte 14:15), de aceea să nu-i mustrăm prea aspru ci să-i mustrăm cu atitudinea descrisă de Pavel în 1 Timotei 5:1 BC:  “Nu mustra cu asprime pe un bătrân, ci sfătuiește-l ca pe un tat㔠, deci pe lângă rugăciunile noastre fierbinți pentru dreptate și corectitudine în poporul lui Dumnezeu, noi putem chiar ca simplu frate să mustrăm, dar să o facem după ce ne-am verificat, motivația, ca nu cumva invidia să stea la baza pornirii noastre, în mod similar, să fi cercetat în prealabil bine cauzele și împrejurările problemei, și după ce ne-am asigurat că într-adevăr a avut loc un abuz spiritual să acționăm, dar nu prin bârfă, ci să ne plângem la persoanele în măsură să facă ceva. De pildă, unii frați s-au plâns de Diotref, care era un lider-dictator și abuziv, dar nu s-au plâns oricărui frate, ci apostolului Ioan care avea autoritate să facă ordine în adunarea lui Diotref (3Ioan 9,10). Da, Dumnezeu nu condamnă plângerile întemeiate și le i-a în considerare pentru a face dreptate (Geneza 18.20,21), de aceea cei cu autoritate nu trebuie să condamne plângerile făcute dintr-o motivație corectă și cu un spirit umil, ci imitând pe cei 12 apostoli, care au ascultat plângerile văduvelor de limba greacă care erau trecute cu vederea la împărțirea ajutoarelor, au acționat creând un grup de slujitori (diakoni), care să se ocupe și să rezolve această problemă (Fapte 6:1-6).

Însă ce este de făcut dacă abuzul spiritual continuă? Bineînțeles că nu vom părăsi închinarea în spirit și adevăr, faptul că unii oameni sunt oi îmbrăcați în haine de lupi (Matei 7:15), sau frați mincinoși strecurați printre noi, (2Corinteni 11:26), nu trebuie să ne împiedice pe noi să avem o bună relație cu Dumnezeu, ci să avem încredere în cuvintele: “Căci Domnul este un Dumnezeu care știe totul, și toate faptele Sunt cântărite de El… El smerește și El înalță.” (1Samuel 2:3,7 BC). Să fim ca Israeliți din timpul marelui preot Eli, care nu au încetat să i se închine lui Iahve și să aducă jertfe la cortul întâlnirii, când fii acestuia practicau fărădelegea (1Samuel 2:12-17), însă aceasta nu înseamnă că nu putem părăsi o religie sau biserică, dacă aceasta este abuzivă și toxică spiritual și ne depărtează de Dumnezeu, dar aceasta nu înseamnă că vom abandona relația cu Dumnezeu, găsind altă adunare unde să ne putem închina împreună cu alții, căci și evreii sinceri au trebuit să părăsească închinarea de la templu din Ierusalim pentru cea în spirit și adevăr (Ioan 4:21-24).

În concluzie, fie că ești conducător spiritual sau nu, trebuie să ne ferim de spiritul lumii care ne influențează să cădem în panta criticii, bârfei și a murmurelor, sau în cealaltă extremă, și anume de a fi nepăsători față de plângerile fraților și surorilor noastre.

ÎNTREBĂRI DE VERIFICARE:

I. De ce este importantă supunerea față de autoritatea din adunarea creștină?

II. Cum trebuie să-și exercite autoritatea cei ce au funcții în adunare?

III. Ce este de făcut dacă conducătorii spirituali, sau o biserică abuzează de autoritate?

 

Articolul nr.3 de studiu ― autoritatea în Societate Coloseni 3:18-25

1.Cum trebuie să evităm spiritul lumii la locul de muncă în ce privește autoritatea de acolo?

Da, chiar la locul de muncă, spiritul lumii de nesupunere se poate infiltra printre creștini, astfel locul de muncă fie va fi un mijloc de care Satan se va folosi să ne îndepărteze de Dumnezeu, printr-un anturaj rău, sau având șefi ce nu ne vor face viața ușoară, fie vom transforma locul nostru de muncă într-un domeniu înfloritor al împărăției lui Dumnezeu, unde evanghelia trăită, corectitudinea, smerenia, supunerea și alte virtuți vor atrage atenția necredincioșilor spre viața cerească abundentă a copiilor lui Dumnezeu. Toate acestea vor fi posibile dacă vom aplica principiile adevărului în viața noastră, ca cel din Efeseni 6:5-8 BC unde se spune: “Robilor, ascultați de stăpânii voștri pământești, cu frică și cutremur, în curăție de inimă, ca de Hristos. Slujiți-le nu numai când Sunteți sub ochii lor, ca și cum ați vrea să plăceți oamenilor, ci ca niște robi ai lui Hristos, care fac din inimă voia lui Dumnezeu. Slujiți-le cu bucurie, ca Domnului, iar nu oamenilor, căci știți că fiecare, fie rob, fie slobod, va primi răsplată de la Domnul, după binele pe care-l va fi făcut.” Învățătura creștină este în contrast cu spiritul lumii care se bazează pe egoism, astfel în timp ce creștinii se supun patronilor și șefilor, din respect față de autoritatea pe care aceștia o au de la Dumnezeu, supunându-se ca lui Cristos, căci aceasta este voia lui Dumnezeu cu privire la ordinea în Societate, la firma unde muncim, cei din lume în general se supun, dacă o fac din alte motive, cum ar fi acela de a nu fi dați afară, sau a nu li se trage o parte din salar pentru indisciplină. Însă când drepturile omului lumesc sunt încălcate, sau când pretențiile lui nu sunt împlinite, el reacționează, făcând gălăgie, greve, etc. Creștinul însă, în general va fi supus ca lui Cristos, autorității la locul de muncă, aceasta nu înseamnă că acesta nu-și poate schimba locul de muncă, nici că nu poate într-un spirit pașnic să facă demersuri pentru drepturile lui, ci înseamnă că creștinul înțelege că locul lui de muncă este locul unde îi poate aduce glorie lui Dumnezeu, unde poate sluji pe păcătoși spre salvarea lor, unde dacă autoritatea se folosește în mod corect se manifestă atunci domnia lui Cristos acolo, dar pentru aceasta este nevoie să te comporți cu conducerea unde lucrezi, ca și cum a-i dori tu să se comporte cu tine dacă a-i fi tu într-o poziție de conducere (Matei 7:12). Gândiți-vă noi trebuie să muncim la locul de munc㠓ca niște robi ai lui Hristos, care fac din inimă voia lui Dumnezeu. Slujiți-le cu bucurie, ca Domnului, iar nu oamenilor”, deci noi muncim și servim pe șefii noștri ca și pentru Cristos, cu siguranță dacă vom avea această mentalitate, vom avea multe de îndurat, mai ales la început, când unii vor crede că suntem oameni slabi, dar după aceea, la timpul potrivit Dumnezeu ne va înălța. Cu timpul, șeful sau patronul, va vedea în noi o comoară, un exemplu, o lumină, și unde va mai putea găsi el alți angajați de acest calibru, care să-l respecte așa de mult cu “frică și cutremur”? De asemenea, să muncim la fel când suntem sub ochii șefilor cât și când nu suntem, căci Cristos ne vede, și noi de fapt munca pe care o prestăm o facem nu numai pentru bani, ci și pentru El, căci aceasta este învățătura Scripturii (vezi și Coloseni 2:23-25).

2.Cum trebuie să ne comportăm cu patronii (stăpânii) credincioși, dar cu cei necredincioși?

Principiile mai sus prezentate se aplică atât față de patronii și șefii credincioși sau necredincioși, indiferent dacă ei sunt buni sau cum spune apostolul Petru: “greu de mulțumit” sau (“suciți” BCR n.s.), de ce? El explică în continuare în 1Petru 2:18-21 : “Căci este un lucru plăcut, dacă cineva, pentru cugetul lui față de Dumnezeu, sufere întristare, și sufere pe nedrept. În adevăr, ce fală este să suferiți cu răbdare să fiți pălmuiți, când ați făcut rău? Dar dacă suferiți cu răbdare, când ați făcut ce este bine, lucrul acesta este plăcut lui Dumnezeu. Și la aceasta ați fost chemați; fiindcă și Hristos a suferit pentru voi, și v-a lăsat o pildă, ca să călcați pe urmele Lui.” Deci motivele prezentate de el sunt două de fapt: primul este că, cel ce suferă pe nedrept la servicii, pentru conștiința lui, pentru că este creștin, sau pentru că nu face înșelăciuni și compromisuri “este plăcut lui Dumnezeu”, aduce astfel o jertfă lui Dumnezeu, apoi noi creștinii la aceasta am fost chemați, să suferim, și chiar suferințele pe nedrept de la locul de muncă sunt dovezi că prin ele noi călcăm pe urmele lui Cristos, ce onoare! Deci nu numai când suntem persecutați pentru evanghelie de vreun guvern, călcăm pe urmele lui Cristos, ci chiar la locul de munca devenim ca Cristos în suferințe, și astfel purtăm cu noi însemnele de urmași ai lui, rânduiți la suferință, pentru a avea parte în final de glorie (comp cu 2Timotei 2:12). În plus, apostolul Pavel ne mai dă un motiv pentru care să fim supuși autorității la locul de muncă, el spune în 1 Timotei 6:1 BC: “Toți cei ce Sunt sub jugul robiei, să socotească pe stăpânii lor vrednici de toată cinstea, ca Numele lui Dumnezeu și învățătura să nu fie vorbite de rău.” El prin aceste cuvinte nu se adresează doar celor ce au stăpâni buni, ci la “Toți cei ce Sunt sub jugul robiei”, iar motivul pentru care să socotim pe toți stăpâni (patroni) fie buni, fie răi, vrednici de toată cinstea este pentru ca, “Numele lui Dumnezeu și învățătura să nu fie vorbite de rău.”, căci noi vom da socoteală de cum am slujit adică, ca lui Cristos la acel loc de muncă, iar stăpâni vor da socoteală de modul de a conduce, dacă a fost ca a lui Cristos sau nu. Astfel fiecare să-și vadă de menirea și atribuțiile lui, nu de cele ale altuia, cum există tendința aceasta în lume. Iar dacă avem stăpâni (patroni, șefi) credincioși, frați în Domnul, să nu profităm de bunătatea lor, ci să slujim la acel loc de muncă după cum descrie Biblia în 1Tmotei 6:2 BC: “Iar cei ce au stăpâni credincioși, să nu-i disprețuiască, sub cuvânt că Sunt „frați” ci să le slujească și mai bine, tocmai fiindcă cei ce se bucură de binefacerile slujbei lor, Sunt credincioși și prea iubiți.”.

3.Care ar trebui să fie comportamentul Patronilor sau a șefilor față de angajații lor?

Biblia îi învață pe aceștia lucruri contrar comportării din lume, care de multe ori se manifestă prin: amenințări, presiuni de tot felul, înșelăciuni, promisiuni de salarii bune, de care nu se țin de cuvânt, strigăte și injurii, înjosiri și discriminări , ea ne învață în Efeseni 6:9 BC următoarele:  “Și voi, stăpânilor, purtați-vă la fel cu ei; feriți-vă de amenințări, ca unii care știți că Stăpânul lor și al vostru este în cer, și că înaintea Lui nu se are în vedere fața omului.” Ce sfat minunat, ca stăpânii de sclavi din vremea lui Pavel, în prezent patronii, să se comporte cu angajații lor “la fel”, adică cu respect și cu o motivație curată ca pentru Domnul, după cum trebuie să se comporte slujitorii cu stăpânii. Căci chiar dacă ei sunt stăpâni peste angajați, să nu uite că și ei au un stăpân în cer, care nu face părtinire între săraci și bogați, între oameni mari sau mici, și dacă fac răul, ne-respectând angajații, ne purtându-se cu ei ca și cu niște slujitori a-i lui Cristos, vrednici de toată cinstea și prețuirea, vor “…primi plata după răul pe care l-a făcut; și nu se are în vedere fața omului. “(Coloseni 3:25 BCR). Prin urmare dacă ești patron, prima ta grijă nu este, cât de însuflețiți lucrează angajații tăi, ci dacă tu te comporți “la fel cu ei”, după cum lor le cere Biblia să se comporte cu tine, adică: 1. Fiind ascultători, la plângerile și nevoile lor; 2. Respectându-i cu frică și cutremur, ca pe niște vase de preț în mâna lui Dumnezeu, puse să-ți slujească; 3. Având curăție de inimă, adică fiind transparenți, și nu umblând cu promisiuni mincinoase față de ei (Efeseni 6:5); 4. Purtându-le de grijă angajaților, ca unora care sunt trupul Domnului, nu numai de față cu ei, ci și în absența lor, când poate stabili-ți primele pentru munca lor, fiți binevoitori (Efeseni 6:6,7). În concluzie, comportați-vă cu angajații, așa cum ați dori să se comporte Cristos cu voi, așa cum ați dori să fiți tratați de angajații voștri, adică cum spune Pavel: “la fel”.

4.Cum trebuie folosită autoritatea în familie?

Familia este celula de bază a societății, astfel o familie unde autoritatea se folosește într-un mod corect, este o cărămidă solidă pentru o societate sau pentru o adunare creștină sănătoasă.

Însă răspunsul pe scurt la întrebare de mai sus, este: <cum își folosește Domnul Isus autoritatea în familia lui Dumnezeu, așa trebuie folosită autoritatea în orice familie>. Acest lucru este bine dezvoltat în Efeseni 5:25-29 BC unde se spune: “Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci Sfântă și fără prihană.” Deci soții, trebuie să iubească soțiile și familia și să se sacrifice pentru ea, după cum și-a iubit Cristos, mireasa, și s-a sacrificat pentru ea, astfel soțul nu este un stăpân crud care așteaptă să-I fie împlinite toate mofturile, ci un conducător blând, rezonabil și plin de îndurare ca Cristos.

Iar comportarea acestuia față de soția lui, se rezumă la o singură poruncă: “iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica”, astfel soțul nu va permite ca amărăciunea, frustrarea sau nemulțumirea, să-i întunece sentimentele tandre și jertfitoare pe care trebuie să le aibă, față de soția lui (Coloseni 3:19). De aceea trebuie să le prețuiască și să le acorde onoare, pentru ca rugăciunile soților să nu fie împiedicate să ajungă la tronul harului (1Petru 3.7). De asemenea, soții vor ține cont de opiniile soției lor (Geneza 21:12; Judecători 13:3,21-23; Estera 4:17) , și chiar îi va permite acesteia să i-a unele inițiative în gospodărie, pentru bunăstarea familiei, căci iubirea crede toate (Proverbe 31:11-28).

5. Care este scopul final în folosirea autorității în familie?

Autoritatea în familie trebuie folosită cu scopul pe care a folosit-o Domnul Isus, observați cum a folosit El autoritatea, pentru zidirea adunării creștine și pentru salvarea oamenilor, citind Matei 28:18-20; Ioan 12:47.

Ținta finală a jertfirii și slujirii sale este bine descrisă de cuvintele: “ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci Sfântă și fără prihană.” Tot așa și capii de familie își vor folosi autoritatea, nu ca pe ceva spre folosul lor, ci spre folosul familiei, pentru bunăstarea spirituală, afectivă și materială a familiei, ca la sfârșitul mandatului, adică la sfârșitul vieții capului de familie, să se poată spune și despre familia sa că este: sfântă, fără pată, și curată, ca fiind o parte din Regatul lui Dumnezeu.

Însă pentru a atinge acest scop, soțul trebuie să facă ce a făcut Cristos, adică: “S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt”, astfel soțul trebuie să-și sacrifice din timpul și energia alocate pentru: confortul, pasiunile, hobiurile lui în favoarea ajutării familiei. Astfel un soț iubitor, își face timp pentru a avea momente de închinare și părtășie cu Dumnezeu împreună cu familia, în fiecare zi, pentru ca s-o curățească prin Cuvântul lui Dumnezeu, este bine chiar ca să se programeze un timp mai lung de părtășie cu Dumnezeu, o dată pe săptămână, care să fie alocat, rugăciunii, studiului Biblic, și unor discuții sincere.

În plus, Biblia îi învață pe tați în Efeseni 6:4 BCR următoarele: “ Și voi, Taților, nu provocați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i, în disciplina și în învățătura Domnului.”, deci tații trebuie să-și folosească autoritatea într-un mod iubitor care să nu-i provoace la mânie pe copii, ci să-i crească cu blândețe, într-un spirit de prietenie, și ținând cont de limitele copilului, astfel ca această autoritatea să fie un jug blând și plăcut, dar și un scut ocrotitor și ferm contra atacurilor și tentaților celui Rău (Coloseni 3:21).

6.Care trebuie să fie gradul de supunere față de autoritatea în familie?

Biblia ne spune clar în Efeseni 5:22-24,33, BC următoarele: “ Nevestelor, fiți supuse bărbaților voștri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum și Hristos este capul Bisericii, El, mântuitorul trupului. Și după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot așa și nevestele să fie supuse bărbaților lor în toate lucrurile…,,soția să aibă un respect profund față de soțul ei. ” ( v.33 NW). Acest principiu este valabil și în cazurile în care soțul este necredincios (1Petru 3:1). Iar despre copii, se spune în Efeseni 6:1,2: “Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri, căci este drept. Să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta este cea dintâi poruncă însoțită de o făgăduință.” Ca și în celelalte cazuri ascultarea de soț, este comparată cu ascultarea și supunerea față de Domnul Isus, astfel o soție care se răzvrătește contra soțului, se răzvrătește de fapt contra lui Cristos, de aceea din aceste pasaje se desprinde următoarele principii pe care trebuie să le imprimăm în inima noastră pentru a fi supuși:

1. Supunere față de capul familiei ca față de Cristos, indiferent dacă suntem copii sau soție, și aceasta “în toate lucrurile”, excepție făcând atunci când supunerea noastră față de capul familiei, ar fi un act de nesupunere față de Cristos, adică când capul familiei ne cere să facem ceva contrar capului lui, adică contrar poruncilor lui Isus;

2. Respect profund față de capul familiei, ceea ce înseamnă, ca soția să îl considere pe soțul ei, Domnul ei, respectând astfel deciziile acestuia, ele trebuie să se împodobească cu un duh blând și liniștit, cu o comportare pură și în temere, punându-și speranța în Dumnezeu pentru ca lucrurile să înainteze în bine în familia ei, și nu apelând la metode de subversiune, șantaj și manipulare (1Petru 3:1-6).

Copii de asemenea să fie ascultători nu obraznici, și să prețuiască pe părinți, acordându-le onoare, atât în prezența capului, cât și în absența lui (Proverbe 1:8; 31:1,2).

7.Cum va fi supunerea și folosirea autorității, când copii au ajuns la majorat?

În familie ca și în Societate trebuie să fie o ordine, astfel chiar dacă un copil a devenit adult, și nu s-a căsătorit și continuă să stea împreună cu părinții, el se află sub autoritatea lor, căci Biblia spune în Proverbe 23:22 BC: “Ascultă pe tatăl tău, care te-a născut, și nu nesocoti pe mamă-ta, când a îmbătrânit.” Deci, chiar atunci când copilul devine major, iar părinții lui îmbătrânesc, el trebuie să asculte și să nu nesocotească autoritatea din familie atât timp cât se află sub acoperiș cu ei. Însă părinții, trebuie să-și exercite autoritatea, ținând cont de vârsta și de măsura de responsabilitate a adultului, acordându-i libertate în funcție de gradul de maturitate și responsabilitate, neângrădindu-L, și netratându-L ca pe un copil, ci ca pe un adult. Dar în momentul când el se mută în altă locuință, el iese de sub autoritatea părinților, devenind o altă familie, același lucru se aplică când el se căsătorește, căci Biblia spune în Matei 19:5 BC: “De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa, și se va lipi de nevastă-sa, și cei doi vor fi un singur trup?” Deci tânărul căsătorit va lăsa pe tatăl său și pe mama sa, și va deveni cu soția sa o altă familie cu o altă structură de autoritate. Însă dacă tinerii căsătoriți locuiesc în casa părintească ei vor trebui să manifeste respect după cum ne îndemnă chiar și în legea lui Moise unde în Levetic 19:32 BC se precizează: “Să te scoli înaintea perilor albi, și să cinstești pe bătrân”, însă bineînțeles că părinții tânărului căsătorit nu se va amesteca în familia acestuia, însă tinerii vor trebui să respecte regulile fixate de aceștia în casa lor, prin aceasta manifestând respect față de ei.

Iar într-o familie monoparentală, adică cu un singur părinte care are un copil sau mai mulți, autoritatea este părintele, chiar dacă este vorba despre mamă și despre copii adulți în acea familie, astfel acel adult va împlini textul care zice: “nu nesocoti pe mamă-ta, când a îmbătrânit”, ci va acționa ca Iacov, care a ascultat de mama lui, chiar dacă el era adult (Geneza 27:41-44). Astfel ascultând de autoritate, vom arăta că nu suntem din lume, iar dacă autoritatea își va exercita corect rolul de conducere, atunci acea conducere va fi manifestarea Regatului lui Dumnezeu pe pământ.

ÎNTREBĂRI DE VERIFICARE:

I. De ce este importantă supunerea față de autoritatea la locul de muncă?

II. Cum trebuie să-și exercite autoritatea cei ce sunt patroni sau șefi?

III. În familie cum trebuie exercitată și respectată autoritatea?

 

Articolul nr.4 de studiu ― Însușiri naturale corupte 1Corinteni 8:1,2

1. Cum a pervertit lumea dorința naturală de a iubi și a fi iubit?

Această dorință Dumnezeu a sădit-o adânc în inima omului, chiar la începutul existenței umane, Cuvântul Sfânt spune în Geneza 2:23,24 BC următoarele ca o recunoaștere a acestui lucru: “Și omul a zis: „Iată în sfârșit aceea care este os din oasele mele și carne din carnea mea! Ea se va numi femeie, pentru că a fost luată din om.” De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa, și se va lipi de nevasta sa și se vor face un singur trup.” Motivul pentru care omul își va părăsi părinții este iubirea reciprocă, care va duce ca cei doi să fie un singur trup. Însă de la început, Satan a deviat dorința de a iubi din Eva, centrând-o asupra ei, astfel el a deturnat iubirea Evei care trebuia să fie pentru Creatorul ei în primul rând și apoi față de soțul ei, într-o iubire față de sine, adică egoism. Tot la fel Adam, s-a iubit mai mult pe sine, decât pe Dumnezeu, când a ales să urmeze pe Eva ne dorind să o piardă, și astfel ca nevoile lui afective să rămână neîmplinite. În concluzie, orice iubire care nu are ca punct de plecare pe Dumnezeu, duce în final la dezechilibru în ce privește iubirea. De aceea lumea, pune accentul pe iubirea de sine, sau pe iubirea altora dar într-un mod dezechilibrat. De multe ori iubirea în lume este condiționată, astfel te iubesc, dacă mă iubești, îți fac acest lucru, dacă tu îmi faci ceea ce eu doresc, astfel iubirea în lume costă, dar adevărata iubire, cea altruistă nu costă, ea iubește și pe dușmani, ea iubește ceea ce nu poate fi iubit, ea iubește gratis, fără contra-servicii.

O altă pervertire produsă de Satan în sistemul de gândire al omului, este goana nebună, după a câștiga prețuirea și iubirea altora. Este natural și normal să dorești să fi iubit, să fi considerat valoros, căci Dumnezeu ne consideră valoroși, fiindcă suntem creația sa, însă această valoare numai El ne poate da, numai El ne poate înălța la poziția și locul pentru care am fost creați, astfel calea de a fi apreciați și iubiți nu este ca noi să câștigăm prețuirea și stima altora, ci calea creștină este total opusă față de gândirea lumii, căci pentru a fi iubit, tu trebuie să te smerești, tu trebuie să te sacrifici pentru alții, nu să-i sacrifici pe alții pentru ați construi un eșafod. Diavolul și lumea transmite prin toate căile că calea de a fi iubit, este de a câștiga atenția și iubirea celorlalți prin eforturi proprii de auto-reclamă, însă Biblia ne învață altceva, și anume: “Căci nici de la răsărit, nici de la apus, nici din pustie, nu vine înălțarea. Ci Dumnezeu este Cel ce judecă: El scoboară pe unul, și înalță pe altul.” (Psalmul 75:6,7 BC), astfel dacă noi ne smerim și nu atragem atenția asupra noastră, ci asupra lui Dumnezeu, căci “Din El, prin El, și pentru El Sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin.” (Romani 11:36 BC), atunci vom fi iubiți căci Dumnezeu personal se îngrijește de cei smeriți, și ei vor primi har și iubire, atât din partea lui cât și din partea oamenilor (1Petru 5:5). Spiritul Celui rău acționează contrar smereniei, care este manifestarea iubirii agape, căci ca și în cazul cu Eva, Diavolul a convinso pe aceasta să creadă că dacă ea va întreprinde ceva pentru a cunoaște binele și răul, va fi mai demnă de iubit, însă în realitate această faptă a dus mai degrabă la a fi mai puțin iubită, căci Adam în fața lui Dumnezeu a dat vina pe ea, astfel în loc ca să-și câștige o mai mare admirație și prețuire, prin fapta ei, ea și-a pierdut și valoarea pe care a avuto. Tot la fel și noi, dacă ne lăsăm amăgiți de lumea Diavolului, și vom crede că ieșind în evidență prin realizările și talentele noastre vom câștiga mai multă iubire, ne înșelăm. Este adevărat că noi avem nevoia de a fi iubiți, dar doar Dumnezeu ne-o poate împlini și satisface, doar El este întruchiparea iubirii, care poate umple toate golurile noastre afective (1Ioan 4:8), și el va face acest lucru prin Isus Cristos care este manifestarea iubirii Lui, făcând ca Spiritul lui Isus să locuiască în inimile noastre și să ne învăluie astfel cu afecțiunea pe care o are Tatăl pentru noi copii lui, după cum spune însuși Isus în Ioan 16:27 BC: “Căci Tatăl însuși vă iubește (“are afecțiune pentru voi” NW), pentru că M-ați iubit, și ați crezut că am ieșit de la Dumnezeu.” Da, Dumnezeu este gata să toarne iubire prin Spiritul Sfânt în inima noastră (Romani 5:5), însă el ne împlinește nevoia de a fi iubiți și prin frații și surorile de credință, printr-un partener de căsătorie potrivit, prin prieteni care sunt ca funia împletită în trei, și care îl în centru pe Dumnezeu, toate acestea sunt măsuri iubitoare ce împlinesc nevoia relațională a noastră într-un mod echilibrat. Însă cheia în ați fi împlinită nevoia de a fi iubit, nu constă în a primi, în a câștiga, în a atrage atenția asupra ta, ci constă în a da, în a pierde, în a te jertfi, în a atrage atenție în tot ce faci spre Dumnezeu, ca fiind Dătătorul oricărui dar bun (Iacov 1:17), și atunci vei fi iubit, după cum și Isus numai după ce s-a jertfit și umilit, a fost înălțat și făcut vrednic de adorația tuturor (Filipeni 2:5-11), dar acest mod de gândire nu are rezultate imediate, și este contrar lumii.

2. Care sunt extremele în lume în ce privește dorința de a cunoaște?

Spiritul lumii insuflat de Satan, lucrează pe două planuri, pe unii care nu sunt înclinați spre cunoaștere, le induce un sentiment de mulțumire în ce privește nivelul de cunoștință pe care-l au, astfel ca ei să rămână în ignoranță și pe mai departe. Pe de altă parte cei cu râvnă în a cerceta lucrurile, Satan îi înșelă pe aceștia să-și folosească dorința de cunoaștere în mod greșit, ca și în cazul lui Eva, aceștia primesc în căutarea lor pentru cunoaștere sclipiri de lumină ademenitoare, în orice domeniu, chiar religios, însă de un singur lucru lui Satan ie frică, acela ca oamenii să cunoască pe Dumnezeu și pe Isus, căci de aceasta depinde viața veșnică (Ioan 17:3). Astfel Satan încearcă pe toate planurile să ruineze omul, care este creația lui Dumnezeu, și singurul capabil din creația de pe pământ să fie luminat și să intre într-o relație cu Dumnezeu, însă Satan se folosește de cunoștințele dobândite de om, pentru al împinge pe acesta în capcana mândriei, după cum se spune în 1Corinteni 8:1: “…Dar cunoștința îngâmfă pe când dragostea zidește.” Astfel Satan îl face pe om să creadă că nevoia lui naturală de cunoaștere este împlinită, când colo aceea cunoaștere este un surogat al adevăratei cunoașteri, care este Domnul Isus, căci el este: Calea, Adevărul și Viața (Ioan 14:6), ba mai mult Isus este “înțelepciunea lui Dumnezeu.” (1Corinteni 1:24). Astfel Satan, dacă nu reușește planul de ai ține în ignoranță pe oameni, sau planul de a-i mulțumi cu o cunoaștere care nu dă viață, atunci el încearcă ultimul plan, care este aplicat în special în cazul celor ce au venit în legătură cu Biblia, și anume, ca aceștia să pună accentul pe cunoașterea doctrinelor Bibliei, mai mult decât pe cunoașterea lui Cristos, sau pe cunoașterea unor lucruri despre Dumnezeu, decât pe cunoașterea personală printr-o relație intimă pe Dumnezeu. Astfel să avem grijă ca nu cumva filozofia și înțelegerea pur rațională a unor lucruri, sau cunoașterea doctrinelor să înlocuiască cunoașterea lui Cristos din toată ființa noastră, deci nu numai pe cale rațională, în care sunt ascunse toate comorile cunoștinței, și care este calea pentru orice cunoaștere corectă despre Dumnezeu Tatăl (Coloseni 2:2-10).

3.Cum a pervertit Satan, dorința naturală de a ne folosi talentele?

Dumnezeu a înzestrat pe fiecare om cu unele talente sau aptitudini naturale, pe care oamenii le au din naștere, dar care prin exercițiu și instruire suplimentară sau dezvoltat și mai mult. Toate aceste talente trebuiau folosite spre gloria lui Dumnezeu, deoarece sunt creația sa. Însă Satan prin intermediul lumii înstrăinate de Dumnezeu, a deturnat acest scop minunat făcând ca oamenii să-și folosească talentele spre gloria lor personală. Omul se simte împlinit când își folosește talentul, și Dumnezeu dorește acest lucru, însă El dorește ca oamenii să-și folosească talentele spre lucruri care să fie eterne. Darurile naturale sau talentele trebuie folosite în armonie și legate de voința Dătătorului și Creatorului, doar El știe pentru ce, când, și cum, trebuie folosite acestea cel mai bine. Însă dacă vom folosi talentele noastre spre gloria noastră, înseamnă că noi suntem Dumnezei. Însă dacă vom folosi talentele pentru gloria adevăratului Dumnezeu, nu vom răni sau eclipsa pe nimeni prin talentul nostru, căci Dumnezeu știe cum să facă o armonie, în care El să fie centrul, iar noi să ne găsim locul, poziția și valoarea noastră, fără a eclipsa pe alții sau a fi eclipsați de alții, de aceea să avem mentalitatea descrisă bine de Pavel în 1Corinteni 4:7 “Căci cine te face deosebit? Ce lucru ai pe care să nu-l fi primit? Și dacă l-ai primit, de ce te lauzi ca și cum nu l-ai fi primit?” și ar fi astfel ale tale, această mentalitate că tot ce avem este de la Dumnezeu, contrastează cu cea a lumii condusă de Satan care a fost primul care și-a folosit talentele în propria slujbă și pentru propria glorie creând un dezechilibru în univers (Ezechiel 28: 13-17).

ÎNTREBĂRI DE VERIFICARE:

I. Cum putem să avem echilibrul divin în ce privește dorința de a iubi, și a fi iubit?

II. Care sunt pericolele în ce privește cunoașterea?

III. Cum trebuie să ne folosim talentele și de ce?

Pentru mai multe informații, scrieți pe adresa :

Arad, cod. 2900; Str. Mețianu nr.1; SC.B; ap.12; - ișfa alin – E-mail: alin_isfa@yahoo.com

Sau telefonați la nr. :

0257-285452