BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

numele divin

Care este numele lui Dumnezeu şi dieritele sale înţelesuri.

Mesajde marinaru » Mie Mai 10, 2006 11:01 am

radu atunci cum explici faptul ca acesta a fost inlocuit cu Domnul si inainte de Cristos ?
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Mie Mai 10, 2006 11:57 am

din câte ştiu eu, era înlocuit numai în pronunţie, adică se citea numele dar se pronunţa "Adonai", însă din textele scripturale, nu ştiu dacă numele a fost scos definitiv. Cert este că cineva mi-a spus că a vorbit cu un evreu care susţinea contrariul, că actual există numeroase grupuri de credincioşi evrei care cunosc şi se roagă şi acum folosind numele divin...
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Mie Mai 10, 2006 1:39 pm

marinaru scrie: a fost inlocuit cu Domnul si inainte de Cristos

in traducerea din ebraica in greaca, facuta de evrei: LXX
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde calea » Mie Mai 10, 2006 1:56 pm

nu ştim exact când a avut loc schimbarea din YHWH în Kyrios în Septuagina...........cert este că există versiuni în care apare tetragrama şi altele în care nu apare...........

Bine ai venit MariaB pe Forum........... :lol:
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Lun Mai 15, 2006 10:10 am

în ipoteza în care primii creştini neevrei ar fi folosit în închinare tetragrama, cum ar fi pronunţat numele divin ?
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Lun Mai 15, 2006 1:34 pm

radu scrie:în ipoteza în care primii creştini neevrei ar fi folosit în închinare tetragrama, cum ar fi pronunţat numele divin ?
asa cum auzeau de la evrei - se citea "Numele" in textele in care aparea tetragrama
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Lun Mai 15, 2006 1:54 pm

MariaB scrie:
asa cum auzeau de la evrei - se citea "Numele" in textele in care aparea tetragrama[/quote]

de unde ştii ? scuză-mă dar cred că doar faci o presupunere (dealtfel foarte logică) - ar putea tot la fel de bine să nu fie aşa, adică apostolii însuşi să fi folosit una din variante pentru tetragrama.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Lun Mai 15, 2006 2:02 pm

radu scrie:
MariaB scrie: asa cum auzeau de la evrei - se citea "Numele" in textele in care aparea tetragrama

de unde ştii ? scuză-mă dar cred că doar faci o presupunere (dealtfel foarte logică) - ar putea tot la fel de bine să nu fie aşa, adică apostolii însuşi să fi folosit una din variante pentru tetragrama.

acum inteleg ca te intrebai daca primii crestini neevrei foloseau tetragrama sau alte apelative - foloseau ceea ce auzeau de la cei care ii crestinau!
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Lun Mai 15, 2006 2:09 pm

şi atunci cum se explică faptul că nu ştim, nu avem nici cea mai mică idee, şi nu noi, ci savanţii care se ocupă cu studierea acestei problematice, care este numele divin ?
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Mar Mai 16, 2006 8:13 am

radu scrie:şi atunci cum se explică faptul că nu ştim, nu avem nici cea mai mică idee, şi nu noi, ci savanţii care se ocupă cu studierea acestei problematice, care este numele divin ?
nici cum se citeau diftongii grecesti nu stim (lingvistii nu pot stabili cu precizie) - si asta pentru simplul motiv ca este vorba de o citire, de o zicere care nu a fost "pastrata" - ceea ce detinem, demn de luat in seama la nivel stiintific, este doar textul scris
nici cum se citeau unele litere ale alfabetului ebraic nu avem de unde sa stim (he, het, ayn, aleph) ...

probabil ca te afli in acea perioada a vietii in care crezi ca stiinta poate totul - vei descoperi incet-incet ca stiinta poate mult mai putin decat o poate face intuitia...
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Mar Mai 16, 2006 8:29 am

MariaB scrie:probabil ca te afli in acea perioada a vietii in care crezi ca stiinta poate totul - vei descoperi incet-incet ca stiinta poate mult mai putin decat o poate face intuitia...

Nu am trecut niciodată prin această perioadă ...eu doar remarcam ideea următoare: Dacă Dumnezeu dorea ca poporul Lui să-I cunoască numele şi să îl folosească în închinare, ar fi apărut în Noul Testament.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Mar Mai 16, 2006 8:47 am

radu scrie:Nu am trecut niciodată prin această perioadă ...eu doar remarcam ideea următoare: Dacă Dumnezeu dorea ca poporul Lui să-I cunoască numele şi să îl folosească în închinare, ar fi apărut în Noul Testament.

Apare în manuscrisul Shem-Tob cea ce arată că Iesus şi mai apoi Matei l-a folosit. Faptul că în unele copii ale Septuagintei era scris cu silabe ebraice a determinat pe creştinii greci să nu-l poată scrie deoarece aceste silabe nu le erau familiare şi nu se puteau juca să scrie oricum, astfel l-au înlocuit cu un cuvânt din limba lor: Kyrios. Având în vedere că părinţii pre-niceeni ai Bisericii au scris că era folosit pe vremea lor şi faptul că în manuscrisele ebraice ale Evangheliei după Matei apare este o dovadă că în sec. I cel puţin unii din Apostoli l-au folosit.
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976

Mesajde radu » Mar Mai 16, 2006 9:17 am

da, dragă Florin, dar de ce nu există explicit în Biblia de astăzi, ca să poată citi tot omu ? :?:
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Mar Mai 16, 2006 9:49 am

radu scrie:Dacă Dumnezeu dorea ca poporul Lui să-I cunoască numele şi să îl folosească în închinare, ar fi apărut în Noul Testament.
Canonul Noului Testament s-a incheiat mult prea repede ca sa poata cuprinde tot ce Dumnezeu a vrut sa ne spuna prin Intruparea, Moartea si Invierea Fiului

textele Vechiului Testament au fost scrise si rescrise rimp de mai bine de o mie de ani, in timp ce Noul Testament a avut la dispozitie doar vreo doua sute de ani inainte ca oamenii sa hotarasca "incheierea" lui...
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Mar Mai 16, 2006 9:50 am

Dumnezeu e perfect în tot ceea ce face
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Mar Mai 16, 2006 10:14 am

radu scrie:Dumnezeu e perfect în tot ceea ce face
da, dar alegerile omenesti sunt de multe ori doar omenesti!
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Mar Mai 16, 2006 10:17 am

da, aşa este, şi acest lucru este valabil şi pentru papă care este un simplu om.

totuşi, Dumnezeu veghează asupra Cuvântului Său
Ultima oară modificat de radu pe Mar Mai 16, 2006 10:30 am, modificat 1 dată în total.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Mar Mai 16, 2006 10:28 am

radu scrie:da, dragă Florin, dar de ce nu există explicit în Biblia de astăzi, ca să poată citi tot omu ? :?:

Biblia de astăzi s-a făcut după Septuaginata care este în greacă şi cărţile NT varianta greacă de aia nu apare. Tora, Profeţii şi Micii Profeţi variantele ebraice conţin numele divin iar traducerile care s-au făcut după ele în limbile moderne (care nu au legătură cu martorii) au DOMUL cu caractere mari în engleză LORD. Dacă ai programul "Bible Works" o să vezi că concordanţa la cuvântul LORD este YHWH cu silabe ebraice şi Jehovah. American Standard Version redă direct, de exemplu:
BW scrie:ASV Genesis 2:4 These are the generations of the heavens and of the earth when they were created, in the day that Jehovah God made earth and heaven.

King James care e versiunea acceptată de toate denominaţiunile redă aşa:
BW scrie:KJV Genesis 2:4 These are the generations of the heavens and of the earth when they were created, in the day that the LORD God made the earth and the heavens,

La cuvântul LORD are concordanţa: Imagine
Există traducerea modernă "Evanghelia Ebraică după Matei" care este făcută de profesorul Howard după nouă manuscrise ebraice ale Matei şi conţine atât Numele divin cât şi redarea de la sfârşit care nu conţine referire la botez. Versiunea e în eraică paralel cu engleză. Acuma ţine de fiecare denominaţiune dacă acceptă sau nu acestă evanghelie după Matei.
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde radu » Mar Mai 16, 2006 10:32 am

pentru mine concluzia este că indiferent dacă folosim sau nu vreo variantă a numelui divin, nu prin asta vom fi ascultaţi ci doar credinţa sinceră este garantul răspunsului divin.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Mar Mai 16, 2006 9:35 pm

aşa este.............Isus s-a rugat cu "Tată" şi El este exemplu nostru.......
Eu am explicat clar în cartea "Despre Numele lui Dumnezeu"
http://www.calea.uv.ro/carti/numele_divin.htm
următoarele:

"Astfel în concluzie, la întrebarea: Este greşit să folosim numele în Noul legământ? Răspunsul ar putea fi următorul: creştinii sunt sub o lege a libertăţii, astfel e libertate în ce priveşte folosirea sau ne folosirea numelui de Iahve (Iehova). Avem libertatea să-l folosim sau să nu-l folosim, folosind dintre cele câteva sute de nume atributive (titluri) însă să nu facem din decizia noastră o lege pentru alţii."
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Joi Mai 18, 2006 4:36 am

calea scrie:Isus s-a rugat cu "Tată" şi El este exemplu nostru.
"Astfel în concluzie, la întrebarea: Este greşit să folosim numele în Noul legământ?

Oricum, în NT mi se pare cä "Iisus" apare mai frecvent decât "ho theos". O fi vreo coincidentzä?

În tot cazul, care e calea ta? Iisus Christos? Sau mai degrabä Dumnezeu?
YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22).
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Joi Mai 18, 2006 1:06 pm

dacă-mi permiţi, ţi-aş răspunde şi eu la această întrebare:

"pentru ca toţi să cinstească pe Fiul cum cinstesc pe Tatăl. Cine nu cinsteşte pe Fiul, nu cinsteşte pe Tatăl, care L-a trimis"

dacă îl urmăm pe Isus automat îl urmăm pe Tatăl şi viceversa...e aceeaşi cale .
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Joi Mai 18, 2006 3:52 pm

radu scrie:dacă-mi permiţi, ţi-aş răspunde şi eu la această întrebare:

"pentru ca toţi să cinstească pe Fiul cum cinstesc pe Tatăl. Cine nu cinsteşte pe Fiul, nu cinsteşte pe Tatăl, care L-a trimis"

dacă îl urmăm pe Isus automat îl urmăm pe Tatăl şi viceversa...e aceeaşi cale .

Räspund la subiectul "Trinitatea".
YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22).
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Vin Mai 19, 2006 10:06 am

ok
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde vizitator » Joi Iun 01, 2006 9:26 am

Cu privire la numele lui Dumnezeu sint multe de discutat si se pot discuta pentru multi la nesfirstit aceste lucruri cum de fapt se si intimpla!Insa sa intelegem un lucru :In vechime DUMNEZEU APARE SUB MAI MULTE NUME DATORITA FAPTULUI CACI DE FAPT ACESTE NUME CE INSEAMNA?SI IN VECHIUL TESTAMENT IN CE POZITIE(CALITATE )APAR PENTRU POPORUL IZRAIEL?
In noul testament de fapt ce se intimpla?Si ce profetie apare si cu privire la ce?Apare ca personaj principal ISUS HRISTOS CU PRIVIRE LA RASCUMPARAREA NOASTRA DIN PACAT ,FORMAREA IMPARATIEI IN CARE DUMNEZEU CA TATA ESTE IMPLICAT IN MOD DIRECT PRIN VIATA LUI ISUS HRISTOS!
Si acest lucru este dovedit tocmai prin rostirea numelui DIVIN IEHOVA care de fapt ce inseamna?
DECI IN VECHIME POPORUL SI TOATE NATIUNILE IL RECUNOSC DUPA NUME SI CA DUMNEZEUL LUI IZRAIEL!Iar azi ajungem sa-l cunoastem dupa calitate de TATA si acest lucru ne face sa fim numiti copii LUI. 1 IOAN 3 CU 10
Socotindu-ne copii lui avem curajul sa ii spunem TATA .Si ca sa ii rostim numele inloc de TATA atunci de fapt ce am face?
Cum s-ar simti parintii nostrii cind ne am adresa lor sa le zicem pe nume si nu sa ne adresam cu forma calitativa de ;TATA?
Ce ziceti;Ce este corect si de ce ISUS MEREU SA ADRESAT CU ACEASTA FORMA DE ;TATA SI NU CU NUMELE LUI ?cIT SI DESPRE UCENICI PUTEM SA SPUNEM ACELAS LUCRU !PRIN INCEPUTUL FIECAREI EVANGHELII A LUI PAVEL,A LUI PETRU DE FAPT CE FORMA VEDEM CA SE FOLOSESTE?
"DUMNEZEU TATAL" Vati intrebat de ce? Si cum de nu spun ca cei din org.religioasa a martorilor-"IEHOVA DUMNEZEU'"?
<<Cinstiti>>1 petru 2cu 17
vizitator
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde MariaB » Joi Iun 01, 2006 1:09 pm

radu scrie:pentru mine concluzia este că indiferent dacă folosim sau nu vreo variantă a numelui divin, nu prin asta vom fi ascultaţi ci doar credinţa sinceră este garantul răspunsului divin.
adevarat
cu atat mai mult cu cat, in cautarea de a ajunge la adevaratul Nume, este si muuuulta mandrie desarta
in multe credinte, cunoasterea Numelui echivaleaza cu posedarea puterilor duhului...
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde vizitator » Lun Dec 18, 2006 9:23 am

Numele lui Dumnezeu este sfint si se foloseste doar in locul sfint!
Copiii lui Dumnezeu nu vor folosi numele lui Dumnezeu ci se adreseaza prin expresia de Dumnezeu Tatal si acest lucru puteti sa-l intilniti in evangheliile ce intocmesc noul Testament!
Chiar si in zilele noastre ;Cum se adreseaza copii parintilor?
vizitator
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde vizitator » Joi Mar 22, 2007 6:59 pm

Au folosit ucenicii Numele divin de Iehova?Sau in inceputul fiecarei epistole ce forma adresaza apostolii cind incep sa scrie epistolile lor?Azi de ce nu se mai foloseste aceasta expresie?
Dau exemplu;
1Corinteni1 cu 3;"Har si pace dela Dumnezeu-Tatal nostru si dela Domnul Isus Hristos"!
2corinteni1cu 2;"Har si pace voua dela Dumnezeu-Tatal nostru si dela Domnul Isus Hristos!"
Care este expunerea?Si ce rol indeplineste Dumnezeu cel Atotputernic in viata ucenicilor?Ce a devenit?Azi ce se intimpla?Si de ce s-a ajuns sa se foloseasca Numele Divin de Iehova si nu expresia Dumnezeu-Tata?
De fapt cine a fost capabilsa foloseasca aceasta expresie de Dumnezeu -Tata?Si pentru cine are valoare?
vizitator
Membru Argint
Membru Argint

salutari

Mesajde innoire » Lun Aug 13, 2007 10:23 pm

Salutari de pace tuturor,
Legat de numele lui D-zeu si timpul lui Isus Domnul nostru as aminti 3 aspecte demne de luat in considerare
1.Sa nu uitam niciodata ca cel mai mare DUSMAN al lui D-zeu este Satan, si el face ce face numai ca sa loveasca in orice ce apartine lui D-zeu. Nu cred ca s-ar abtine sa nu se lege si de numele lui D-zeu :). Sa nu cumva sa va lasati tarati in lupta contra numelui lui D-zeu. Satan stie cum sa faca sa cadeti in aceasta plasa.
2.Exista in acel timp o teorie filozofica printre greci, ca Zeitatea este o triada si ca nu are si nu poate avea un nume :). O gaselnita intelectuala a filozofilor pagani. Ideea ca Zeitatea nu are si nu poate avea un nume a fost preluata chiar si de Iustin Martirul. Deci sa nu uitam impactul filozofiei antice asupra crestinismului. Nu avem nici un manuscris original si nimeni dintre noi nu a fost martor ocular in timpul Domnului Isus, avem de a face cu un puzzle complicat ce priveste numele si pronuntia lui in acel timp.
3.Sa nu uitam ca Iah este pronuntia prescurtata a numelui lui D-zeu, el apare in Noul Testament, traieste si azi si este folosit de multi fara sa stie asta> Aleluia inseamna> Glorie lui Iah! You know that bo. and si.?
innoire
Membru Special
Membru Special

Anul naşterii: 11 Noi 1969

Mesajde calea » Mar Aug 14, 2007 9:27 am

Bine ai venit Innoire..............aşteptam să te implici cât mai mult..........în discuţii.........căci din baterea laptelui iese smântâna................. :lol:
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde ChristianToBe » Dum Ian 13, 2008 10:20 am

calea scrie:cum îţi expici că Isus nu a folosit tetragrama?

Nu cred ca nu a folosit, ma indoiesc ca, macar in momentele de rugaciune,
Isus sa nu fi folosit numele YHWH! Faptul ca nu apare in scripturile grecesti
nu inseamna neaparat ca nu a folosit numele :!:

Tu nu ai folosi numele tatalui tau?
My God is an awesome God
ChristianToBe

Mesajde OryNider » Lun Ian 14, 2008 2:14 am

În unele familii membrii chiar nu îşi spun deloc pe nume :-o
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde ChristianToBe » Lun Ian 14, 2008 11:58 am

OryNider scrie:În unele familii membrii chiar nu îşi spun deloc pe nume :-o

si cum se striga unii pe altii? Hei soro, mai tata, draga mama, frate iubit??

Aici vorbim de Isus totusi, FIUL LUI DUMNEZEU
My God is an awesome God
ChristianToBe

Mesajde calea » Mar Ian 15, 2008 7:17 pm

Draga Christiantobe
speculaţii se pot face multe..........faptic este că Isus nu a folosit Numele........numai în imaginaţia martorilor l-a folosit.......... :D
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Lun Ian 21, 2008 11:32 pm

Traducerea lumii noi in nota explicativa de la sfarsit spune ca "numele divin" nu apare in nici un manuscris al NT timpuriu. Mi s-a parut interesant sa vad ca totusi recunosc asta...
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Mie Ian 23, 2008 6:47 pm

Degeabă acceptă că în NT nu apare tetragrama............că o văd în imaginţaia lor............ :D
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Mie Ian 23, 2008 6:56 pm

P.S- aceasta nu însemnă că nu putem folosi Numele, putem să-l folosim căci apare în VT............ :-D
calea
Membru Special
Membru Special

rugaminte

Mesajde innoire » Vin Iun 06, 2008 11:34 pm

Draga Florin
Scriai>
"Diferenţele de text sunt mult mai multe şi pot să îţi trimit sau să urc la noi pe caleacrestina un document pdf în a care se prezintă acele diferenţe din care se obsearvă că textul a fost tradus greşit din aramaică în manuscrisele greceşti"
Te rog da-mi o lista.
Ms
I.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde ChristianToBe » Sâm Iun 07, 2008 12:56 pm

calea scrie:Degeabă acceptă că în NT nu apare tetragrama............că o văd în imaginţaia lor............ :D

da, nu apare. Si ce? Putem presupune in continuare ca Isus a folosit numele IHVH
Si chiar daca nu l-a folosit, well, atunci asta e :)
eu cred ca de-a lungul timpului pronuntarea numelelui IHVH a fost din ce in ce mai rara
My God is an awesome God
ChristianToBe

Ce au uitat carturaro-fariseo-saducheii

Mesajde innoire » Sâm Iun 07, 2008 5:21 pm

Dragii mei,
Cand citim NT ne sare imediat in ochi, cum Domnul nostru Isus ii lua la "11 metrii" pe carturaro-fariseo-saducheii vremii Sale. De ce? Pentru logica lor defectuosa. Da, este adevarat ca acestia ar fi facut tot posibilul ca numele divin sa iasa din uz, insa logica lor defectuoasa le-a jucat feste si de data aceasta. Ma gandesc la ceva... Si vreau sa va explic la ce... In terminologia limbii semito-aramaico-israelite, existau multe nume compuse, si este interesant sa te pui sa vezi ce inseamna cutare si cutare cuvant dintr-un nume si este destul de interesant cuplajul cuvintelor. Ei bine, ma intreb daca nu cumva numele divin este deasemenea un nume compus? Nu stiu sigur, intreb si eu... Aceasta intrebare mi-a venit in minte cu aproximativ un an in urma, si am mai spus-o si la altii, inclusiv pe un forum, fara sa primesc un raspuns, deoarece este clar ca in VT sunt cateva locuri unde apare numele prescurtat al lui D-zeu in forma "Yah" - care se pronunta suta la suta Ya, cu un h stins la final, plus cele 4 expresii in care apare forma YH YHWH adica Yah Yahweh. Ma intreb daca nu cumva numele divin este compus dintr-o radacina principala, care este Yah si un sufix care este verbul hweh, care este o forma a verbului "a fi", ce arata actiune. Nu cumva prin cuplajul unirii cele doua cuvinte au fuzionat, pierzandu-se un h, care oricum nu se pronunta, dand nastere unui nou nume> YHWH? Am aflat ca partea a doua a numelui divin, acel HWH este un verb, si nu un verb oarecare, ci un verb ce arata actiune. Acum mai ramane sa aflu ce este cu acel misterios "Ya"??? Ce inseamna??? Stim doar atat ca in epoca patriarhala, in regiunea semiluna fertila exista un Dumnezeu cu numele de Ya, care apare si in Epopea lui Gilgames, fiind Dumnezeul care a distrus lumea prin potop. E pura coincidenta?
Am mai aflat ca masoretii, noii carturari evrei din evul mediu, au facut niste jonglerii in textul VT, schimband tereagramma (acel YHWH) in anumite locuri, avand totusi bunul simt sa arate acest lucru la nota marginala. Asta arata ca mai pot aparea anumite surprize legat de ce anume se stie si ce anume nu se stie despre numele divin si textul VT.
Mi se pare ilogic ce au facut carturaro-fariseo-saducheii de dupa distrugerea Templului (anul 70) fata de numele divin. Ilogic, dar de data asta ilogic in sensul pozitiv al cuvantului. Ei argumentau ca numele divin nu trebuie rostit, dar au uitat - si aici eu vad providenta divina, amestecul lui Dumnezeu - ca erau deja in uz trei tipuri de forme ale numelui divin: Yah, Yahweh si Yah Yahweh. Au uitat de forma Yah al numelui. Si astfel numele divin s-a perpetuat, cu pronuntia lui exacta, in aceasta forma, facand ca in cele din urma, puzzleul sa fie descifrat si in legatura cu forma lunga, care este Yahweh, pronuntandu-se cu h stins la final. Oamenii au vrut una, dar D-zeu a vrut alta. Si pana la urma, voia lui D-zeu a facut ca acest nume sa apara de cateva ori in NT, la Apocalipsa capitolul 19, in forma dorita de D-zeu, "Yah".
Acum, este doar o chestiune de bun simt a pune retorica ilogica a carturaro-fariseo-saducheiilor evului mediu la o parte si a accepta realitatea, ca numele divin nu a disparut si este mai cunoscut ca niciodata - asa cum de altfel a fost profetit in VT. Misiunea noastra este sa nu ne cramponam in terminologii nihiliste fata de numele divin. Sa dam la o parte molozul ignorantei, ce vine din nestiinta, nestiinta alimentata de prejudecata orbeasca a carturaro-fariseo-saducheiilor trecutului sau al zilelor noastre. Argumentele sunt coplesitor in favoarea existentei in uz a numelui divin in cea mai antica forma pura, indiferent daca vom descifra sau nu ce inseamna acel misterios "Yah", el nu schimba nimic: el a fost, este si va fi mereu "Yah". Binecuvantat, slavit si sfintit fie el si numele Lui, prin Isus Christos, impreuna cu toti cei cel iubesc acum si pana in vecii vecilor. Amin.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Mar Iun 17, 2008 2:35 am

OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Re: numele divin

Mesajde calea » Lun Dec 29, 2008 11:53 am

Ory,

ne poţi da un link despre afirmaţia ta:

"Există traducerea modernă "Evanghelia Ebraică după Matei" care este făcută de profesorul Howard după nouă manuscrise ebraice ale Matei şi conţine atât Numele divin cât şi redarea de la sfârşit care nu conţine referire la botez. Versiunea e în eraică paralel cu engleză."

mulţumesc mult............! >:D<
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Lun Dec 29, 2008 12:27 pm

Îmi cer scuze pentru trasliterarea din concordanţa de mai sus, yeh-ho-vaw care ar veni în ebraică YHHVW ceea ce nu gîsim nici unde şi oricum am muta consona he nu am putea obţine aşaceva. :P

Cu numele divin avem explicaţia cu Iosua sau Ieşua care în ebraică e Iahoşua deci Iah-e-salvare iar Numele e Iahoweh deci Iah-e-veşnic, Iah-e-etern s.a., şi nu Ieh-o-wah care nu concordă cu Halel-lu-Iah şi Mar-Iah (Mara Iah) din arameică. IHWH şi nu interpolarea unei consoane în plus, IH-HVH, care are înţeles opus (Iah-e-hovah).

calea scrie:Ory,

ne poţi da un link despre afirmaţia ta:

"Există traducerea modernă "Evanghelia Ebraică după Matei" care este făcută de profesorul Howard după nouă manuscrise ebraice ale Matei şi conţine atât Numele divin cât şi redarea de la sfârşit care nu conţine referire la botez. Versiunea e în eraică paralel cu engleză."

mulţumesc mult............! >:D<

Cu mam spus materialele profesorului G. Howard unde justifica traducerea sa ţi le-am, tradus acum câţiva ani sau mai mult. Ele pot fi găsite la: Link.

Traducere parţială: Download: Shem-Tob_vs_Greek.pdf, Petersen1998a.pdf, Howard1999.pdf.

Apoi, rectific:

Florin scrie:În Matei 28 nu apare nici o referire la botez dacă ţinem seama de toate manuscrisele şi din start nu are legătură cu vreo formulă.

Domnul Isus le-a dat autoritate la ucenici de mai multe ori în Numele Lui şi deci o referinţă în plus sau în minus nu schimbă sensul la înţelegerea N.T.

Totuş uite un document interesant care oferă o traducere mai bună la Shem-Tob: Link.

"Mergeţi la ei şi învăţaţi (apare în 8 din 9 manuscrise folosite de G. Howard) să continue toate lucrurile pe care eu vi le-am poruncit vouă în etern".

Documentul cu nota îl poţi descărca mai uşor de la: Link.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde lordsion » Dum Iul 25, 2010 6:50 pm

The true Name of our heavenly Father as revealed to Moses
Dr. Lee Warren Plim Report

Mesaj în engleză şters.

Adrian: Te rog nu mai trimite poze sataniste pe forum.
lordsion
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde OryNider » Sâm Iul 09, 2011 8:58 pm

Numele Divin este Numele unic, personal, al Tatălui nostru din ceruri, care a fost scris pentru prima dată pe pietrele Legii de Dumnezeu cu însuşi mâna Sa.

El a fost copiat împreună cu legile şi cele zece porunci pe parcursul mileniilor în aceiaşi formă din alfabetul antic chiar dacă alfabetul a evoluat şi astfel au fost descoperite suluri antice lângă Marea Moartă la peşterile din Qumran care sunt scrise fie în limbajul ebraic canaanit, fie în limbajul makedo-grecesc, dar Numele este neschimbat, şi este format din patru vocale în alfabetul antic egipto-fenicial care mai este numit şi paleo-ebraic.

Vocalele Numelui Divin sunt denumite: Yiod - Hei - Uav - Hei; În limba română: I E U E; sau consonizat: Ieh-ou-eh (din latină: Iah-veh, Ieh-ovah, ş.a.).
Acestea se scriu în albfabetele semitice (arameică, ebraică, arabă siriană, urdu, ş.a.) de la dreapta spre stânga: י ה ו ה

Imagine

De ce nu există explicit în traducerile Bibliei de astăzi, ca să poată citi tot omul ?

Una din motive este legea rabinică care era în primul secol, şi pe care o întâlnim atunci când Mesia a spus: "Înainte de Abraam (ya-ue) eu-sunt" şi a fost acuzat de blasfemie, pentru că nu se permitea doar marelui preot să pronunţe Numele Divin, iar ceilaţi înlocuiau la citire cu Adon-i (Domnu-meu) ori Adonai (DOMNUL), aşa cum avem şi noi în multe traduceri moderne.

Un alt motiv este că Biblia de astăzi s-a tradus după Septuaginata (LXX, traducerea celor 70 de scribi) care este în greacă şi cărţile NT varianta greacă, iar apoi au fost revizuite dintr-o limbă semitică.
Cei din vest au revizuit Legea, Profeţii, Profeţii Mici şi Scrierile (Psaltirea lui David, Cântarea Cântărilor, Poroverbele, ş.a.) din limba ebraică, amendând verset cu verset limba greacă şi astfel s-a obţinut un text hibrid ca acel pe care la folosit preotul Dumitru cornilescu pentru prima lui traducere.
Cei din est, fosta Biserică Bizantină, din care făcea parte şi Biserica Ortodoxă, au avut acces la Peshitta, sau Traducerea Simplă a Noului Legământ în limba arameică veche.
Aceasta a fost păstrată în Siria, estul Turciei, Armenia, Irak, şi Pakistan, în zone unde limbajul care era folosit de izaraeliţi pentru a scrie versete pe haine a rămas nealterată în urma recenziei învăţatului Afrates, cel care a recenzat limba semitică antică şi a redactat gramatica arabă în secolul al III-lea.
Astfel pe de o parte avem păstrat Numele divin în cărţile ebraice care au rămas neschimbate de mii de ani, iar pe de alta avem în Peshitta care s-a păstrat neschimbată din în manuscrise şi pergamente antice din secolul II până în ziua de azi de la Matei până la Evrei, plus până la Apocalipsa în manuscrise mai nesigure.
Astfel putem verifica cum a fost utilizat Numele Divin în Vechiul şi noul Legământ. :-D

În afară de Peshitta, mai există şi alte dovezi sau texte antice unde Numele Divin a fost păstrat ?

Prima carte interesantă în acest sens este în format .pdf (Acrobat Reader) şi este în limba franceză din păcate:
http://www.areopage.net/name.html

Conform următoarelor mesaje într-un manuscris ar apărea numele divin: Divine Name in NT: 1 2 În al doilea mesaj se zice că tentagrama, cele patru vocale, era prezentă în primele două secole în toate copiile Septuagintei şi că e posibil ca un scrib evreu să fi copiat cu bună credinţă citatele din Lege cu YHWH de acolo în Noul Testament.

Dspre manuscrisul lui Du'Tillet unde apare YHWH în Matei 4:4 în timp ce în manuscisele greceşti apare zéul: Mt. 4:4 = Deuteronomul 8:3":
http://www.nazarene.net/hantri/FreeBook/textcom.pdf

Pagină unde se spune că Septuaginta veche a avut textul în greacă cu tentagrama în ebraică sau paleo-ebraică: "the older copies of the LXX keep the Tetragrammaton written in Hebrew characters in the Greek text":
YHWH in the New Testament.

Notă: Shem Tov, DuTillet şi Munster sunt cele trei manuscrise ale evangheliei după Matei în ebraică, dintre care Shem-Tov, mai importantă, este evanghelia ebraică păstrată în 15-17 copii antice.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde innoire » Sâm Mai 25, 2013 9:40 pm

Avem un lucru cert:
Numele lui Dumnezeu este YHWH.
El apare de circa 7000 in VT...

Avem marturii ca el a fost folosit in copiile cele mai bune ale Septuagintei. In secolul V Ieronim traducatorul Vulgatei a mai intalnit astfel de copii cu numele divin.

Cateaodata am impresia ca multi NU AR VREA ca el sa fi aparut in NT. Oare numai mie mi se pare?
Cert este ca avem marturii antice din Talmud care spun ca numele divin a fost folosit in secoul I, pe timpul Domnului nostru Isus.

Cărţile rabinilor din antichitate spun că numele divin a fost rostit (cu voce tare) în Templul din Ierusalim, in tot timpul cat edificiul a existat: "Rabinii noştrii ne-au învăţat: De zece ori pronunţă marele preot numele (divin) pe acea zi: de trei ori la prima spovedanie, de trei ori la spovedania a două, de trei ori în legătură cu ţapul ce urma să fie trimis departe, şi o dată în legătură cu loturile." Talmudul - 39b Yoma
Iata si parerea unui cercetator in domeniul cercetarii numelui divin: "Există multe alte referinte, dar aceste câteva demonstrează că Tetragramma a fost pronunţată în timpul şi înainte de timpul lui Isus. Astfel, afirmaţia că "Tetragramma nu a fost pronunţată deloc" este un mit pur - o apariţie obişnuită în bursa de studiu biblic modern - dar, este un mit care se perpetuează, din păcate, ad nauseam, în ciuda unor dovezi concludente în sens contrar."
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Anterior

Înapoi la Numele lui Dumnezeu