de OryNider » Lun Aug 12, 2013 9:39 am
În poporul Israel se obişnuia doar de patru ori pe an, după un ajun de post, la lunile noi în care se schimbă anotimpul, ca bărbaţii să fie convocaţi şi cu acestă ocazie se dădea şi o masă de dragoste cum se dă acum de Ziua Trâmbitării, de luna nouă a VII-a, care în calendarul ebraic este numită Tişri.
Şi ca exemplu am pe David care a petrecut luna nouă în peşteră ca să-l evite pe împăratul Saul, ocazie cu care parcă a compus un Psalm. Ionatan recunoaşte pe David ca împărat de drept, şi în 1 Samuel 18 scrie că "Ionatan a făcut un legământ cu David, pentru că îl iubea ca pe sufletul lui." Ionatan chiar îi dă lui David hainele militare, simbolizând poziţia lui David ca succesor al lui Saul. Dumnezeu face pe David victorios oriunde în trimite regele Saul. Prin urmare, Saul stabileşte pe David ca căpetenie peste armată. După ce David se întoarce de la luptă, femeile varsă laude peste David cu cântări şi jocuri, cu timpane de sărbătoare şi cu chimvale şi se referă la el ca un erou mai mare decât Saul de către cântând "Saul a biruit mii, iar David zeci de mii!", ce-l face pe Saul foarte furios şi gelos, temându-se de David ca un rival la tron, io dă pe fiica sa Mical crezând că va fi distras în luptă şi îl vor omorî filistenii. David care a fost anunţat apoi de Ionatan de intenţiile lui David se ascunde de Saul şi în 1 Samuel 20:5-6 Ionatan îl sfătuieşte de David ce să facă şi mijloceşte pentru el la masa de lună nouă: şi David a zis către Ionatan: "Iată mâine este lună nouă şi eu trebuie să stau cu regele la masă; dar lasă-mă să mă ascund în câmp până poimâine seară. De va întreba tatăl tău de mine, tu să spui: "David s-a cerut de la mine să se ducă în cetatea sa Betleem, pentru că acolo se face jertfă anuală pentru tot neamul său".
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)