Servustok!
Sunt George, de 24 de ani, dintr`un oräsel din inima Europei, si locuesc la 2 km de distantzä de calculatorul äla gigantic numit "The Beast". (Vedem ce prigoane ne asteaptä!)
Sunt crestin "näscut de sus" sau "näscut din nou", si`s într`al 12-lea an de când sunt crestin. Fac parte dintr`o micä parohie anglicanä francofonä, aflatä la cam 100 km de distantzä, desi cel mai mult merg la liturghie la biserica anglicanä cea mai apropiatä de mine, la 3 km, anglofonä.
De asemenea, pe lângä Sfintele Scripturi, pretuesc mult Pärintii Apostolici, câtiva dintre Pärintii Bisericii, si îndeosebi pe sf Anselm de Canterbury. Nasterea mea de sus se datoreazä epistolei cätre Coloseni, dar si mai mult cärtii «De ce Dumnezeu s`a fäcut om» a lui Anselm.
Pretuesc scrierile lui Martin Luther (de aceea prietenii mei crestini mä poreclesc "anglican lutheran"), dar anumite pärti din eclesiologia si sacramentologia lui îmi lasä de dorit. Încä-mi plac Pascal si Kierkegaard.
Din teologia de astäzi, mi-e destul de greatä de teologia liberalä, si de o grämadä de lucruri ce tin de întrarea teologiei în modernism si post-modernism. Dintre scriitorii crestini de astäzi, îmi place mult Tom Wright ("NT Wright"), episcopul de Durham, cu toate cä gäsesc dubioasä învätätura lui despre îndreptätire. Mai îmi place mult arhiepiscopul actual de Canterbury, Rowan Williams, cu a cärui teologie sunt de acord aproape în întregime (mai putin scepticismul lui fatzä de Cursurile Alpha).
De asemenea am fost fascinat de clasicii CS Lewis si Ioan de Saint-Denis (Eugraph Kovalesky), pe care-i recitesc cu pläcere.
Din teologia românofonä, doar douä figuri m`au atins: Badea Ciresanu si ieromonahul Ioan Iovan (încä în vieatä).
Tot la nivel teologic, sunt pe douä principii: teologie curatä ("fundamentalistä", în sens mai degrabä anglofon), plus succesiune apostolicä cu liturgicä mistagogicä. Astfel, recunosc pe alti crestini näscuti din nou, în schimb nu pot avea pärtäsie deplinä cu ei, câtä vreme ei nu au succesiunea apostolicä istorico-teologicä, si ceremoniilor lor - în afarä de botez - nu le pot da încredere, si nici caracter sacramental.
La nivel practic, sunt opus darwinismului social pus în practicä de baptistii de sud din SUA, si ucenicii lor. Am convingerea cä cel mai autentic crestinism practic se träeste de cätre hutterieni.
Altfel, simpatizez cu miscarea Jesus Freaks.
Mai am o convingere: dezbinärile si ereziile contemporane îsi au trei izvoare: sinodul de la Chalcedon; Filioque; cultul marial.
Christos au învieat!