BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

1Ioan 5:7

Discuţii teologice despre dumnezeire şi doctrina Dumnezeirii.

1Ioan 5:7

Mesajde calea » Dum Feb 08, 2009 6:15 pm

Există argumente pro ?i contra la acest text.

Am găsit recent un link cu cineva (anonim) care a făcut o listă de probe în favoarea lui 1Ioan 5:7:

http://www.jesus-is-lord.com/1john57.htm

Alte linkuri sunt în defavoarea lui, susţinând interpolarea.

În lb. română doar dou linkuri am găsit care fac referire la problemă.
calea
Membru Special
Membru Special

Re: 1Ioan 5:7

Mesajde innoire » Dum Feb 08, 2009 6:48 pm

"Whereas the previous four Notes have centered on the reading, this one centers on the witness itself. By it, the credibility of a witness is judged by its own performance. Burgon gives a further description, "Respectability is of course a relative term, but its use and applicability to this department of science will be generally understood and admitted by scholars, although they may not be altogether agreed as to their authorities." Among the witnesses listed, Tertullian, Cyprian, Athanasius, the orthodox African writers, and the Waldensian Bibles would stand out as respectable to most objective critics, and some of the Latin as well. On that basis, the text again passes."

Aici se face apologie la respectabilitatea martorilor.

Am citit ca Tertullian la inceput a fost in partida binitarienilor, care nu credeau ca Duhul Sfant e o persoana, apoi s-a dus cu miscarea lui Montanus, o miscare considerata eretica. Posibil ca Montanistii au avut o mare contributie la formarea gandirii lui Tertullian asupra Duhului Sfant si implicit al gandirii trinitatii la Tertullian. Trinitarismul lui Tertullian e subordinationist si subordinationismul e considerat si el eretic.
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Anul naşterii: 11 Noi 1969

Mesajde innoire » Dum Feb 08, 2009 6:57 pm

Oricum religiile pagane aveau trinitati, Pitagora si Platon aveau concepte filozofice trinitare. E clar ca acest concept a fost "incerstinat". Ni se spune ca a izbucnit o controversa antitrinitara abia in sec III in Alexanrdia, iscata de Arius, pe cand adevarul e ca controversa e mai veche, caci Origene asistase deja ca arbitru la doua dezbateri intre trinitari si antitrinitari.
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Lun Feb 09, 2009 8:22 pm

Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Lun Feb 09, 2009 8:55 pm

Montanus era un fost preot al cultului pagan al zeitei Cybele. Dupa convertirea la crestinism, a vrut sa fie numit episcop. Nefiind ales, si-a propagat propriile idei prin profetii. Parerea lui despre el era ca nu era un simplu profet prin care Dumnezeu isi transmitea profetiile, ci ca e direct posedat de Dumnezeu, Dumnezeu locuind in el. Dupa unii cercetatori, cand profetea spunea: „Eu sint Tatal, Cuvantul, si Duhul" sau pur si simplu "asa spune Duhul Sfant" si se considera, ca si Mani si Mohamed, ca e acel "alt Mângâietor" promis de Domnul Isus la Ioan 14:16.

Conform cu Eusebiu din Cezareea, in timpul profetiilor Montanus se manifesta in felul urmator: "La început profetul pare a fi terorizat (en parekstasei), apoi se linişteşte (adeia kai Aphobia), dupa care se roaga Duhului Sfânt, este cuprins apoi de o stare necontrolata de extaz (akousios mania psyches)"
http://ro.wikipedia.org/wiki/Montanism
http://en.wikipedia.org/wiki/Montanism
Montanismul a avut doi mari suporteri:
Papa Eleutherus de la Roma, care a scris scrisori in sprijinul montanismului (ulterior si-a retras sprijinul)
Apologetul Tertullian
Se pare ca si intre montanisti au fost diferite orientari teologice, unii au fost trinitarieni, altii modalisti
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Lun Feb 09, 2009 9:11 pm

Unii sustin ca trinitarismul s-a dezvoltat din teologia binitariana a secolului II, oarecum populara in sec II si sustinuta si de unii dintre apologeti. Unii dintre binitarieni erau modalisti (Fiul e "epifania", adica manifestarea Tatalui), alti biteisti (sau diteisti, care cred in doi Dumnezei separati, ex. Iustin Martirul).
http://ro.wikipedia.org/wiki/Binitarianism
http://en.wikipedia.org/wiki/Binitarianism
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Lun Feb 09, 2009 10:01 pm

În manuscrisele: Codex Sinaiticus, Codex Alexandrinus, Codex Vaticanus, precum şi alte codices; uncial 048, 049, 056, 0142; textul Minuscules 33, 81, 88, 104, şi alte minuscule; bizantină majoritare text; majoritatea.
În toate manuscrisele greceşti, până în sec. XVI, pasajul nu apare în text, tot la fel în manuscrisele importante din sec. IV şi al V e.n., respectiv: Vatican; Codex Sinaiticus şi Codex Alexandrinus, este vorba de manuscrise foarte vechi şi considerate ca fiind cele mai cu greutate în stabilirea textului, nu apare Comma Ioniană.
Pasajul despre treime, nu apare nici în vechiul codex în latină (codices Vercellensis IV şi Schlettstadtensis VII / VIII), Vulgate (Ioan Wordsworth şi Henry Julian White ediţie şi Stuttgart), siriană, coptă (ambele Sahidic şi Bohairic), precum şi alte traduceri nu apare Comma Ioniană.
În plus, există părinţi ai bisericii care citează 1Ioan 5:7, fără coma Ioniană, cum ar fi: Irineu (130-202), Clement din Alexandria (150-215), Tertullian (160-240), Hippolytus de la Roma (200 – 235), Origen (185-254), precum şi alte citate in Biserica Părinţi.
La fel, nici în traducerile în alte limbi, lipseşte atât în Sirian cât şi în Arab, Etiopian, Coptic, Sahidic, Armean, Slavon etc., într-un cuvânt, în toate versiunile vechi în afară de Vulgata latină; şi chiar în această versiune, multe din copiile cele mai vechi şi mai corecte nu-l conţin.
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Mar Feb 10, 2009 8:29 pm

S-ar putea ca expresia, prin care-si incepea Montanus profetiile sa se fi integrat si in dogmatica teologica a lor despre Dumnezeu:
Cateodata Montanus incepea asa: "Eu sint Tatal, Cuvantul, si Duhul"
Exact aceasta frazologie se gaseste si la 1Ioan 5:7
"Caci trei sunt care marturisesc in cer: Tatal, Cuvantul, si Duhul
Interesant ca citatul acesta apare la Tertullian, care a fost montanist.
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Mie Feb 11, 2009 9:42 am

e?ti sigur că citatul apare la Tertulian?

După părerea unora el doar face referire la Tatăl, Cuvântul ?i Duhul Sfânt, dar nu citeayă din 1Ioan 5:7.

Se poate găsi citatul ca să vedem dacă citeayă sau nu din 1Ioan 5:7?
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Dum Feb 15, 2009 10:47 am

Primul citat sigur este al lui Cipryan...din sec. III.
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Dum Feb 15, 2009 8:53 pm

Am postat aici niste marturii istorice, care oricum se stiu si erau necesare de stiut in aceasta disputa... Nu stiu de ce au fost sterse.
Vrei sa ascundem faptele, care oricum se stiu? Da, anumiti lideri religiosi din primele secole ale erei crestine, si-au permis sa faca falsuri, ca sa-si justifice dogmele, exact cum au facut acei lideri ateisti care si-au permis falsuri, pentru a sustine evolutia si ateismul
Trist dar adevarat

http://www.xanga.com/Babylon_The_Great/568462010/item/

http://ro.altermedia.info/cultura-vieti ... _5989.html

Asa ca degeaba stergi ce nu le convine la unii, ca adevarul nu il poti sterge, never and ever
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Dum Feb 15, 2009 9:37 pm

Vad ca n-a mers blogul cu falsurile.
Mai incerc unul.
http://moldova.net/religie/1153-falsuri ... tilor.html
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Dum Feb 15, 2009 9:47 pm

Deci care e problema daca tertullianistii si marcionitii se acuzau reciproc de falsificarea Scripturilor???
In cazul marcionitilor e dovedit clar ca falsificau angro. Iarasi e o dovada ca Tertullian a citat 1Ioan 5:7 in forma trinitara. Daca e un fals operat cu buna stiinta de el sau el a preluat din nestiinta un fals gata facut de alatii, nu stiu, insa am certitudinea ca timpul spune intotdeauna adevarul (ca si in cazul Bamse et comp, pe forum). Daca nu vom afla acum in aceasta viata, vom afla la judecata, TOTUL.
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Lun Feb 16, 2009 10:18 pm

O carte interesanta:
Bruce A. Metzger, the Text of the New Testament, it's Transmission, Corruption and Restoration, Oxford University Press, 1992, p46)

Titlul cartii se numeste:
"Textul Noului Testament, Transmiterea, Coruperea si Restaurarea lui"

Despre Bruce A. M.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Metzger
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Lun Feb 16, 2009 10:42 pm

Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Mie Apr 29, 2009 2:53 am

Mulţumim. >:-D<
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976

Mesajde innoire » Dum Mai 26, 2013 12:33 pm

E un fals dovedit.
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special