BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Spiritul Sfânt

Discuţii teologice despre dumnezeire şi doctrina Dumnezeirii.

Spiritul Sfânt

Mesajde calea » Lun Mai 08, 2006 1:30 pm

Ce este Spiritul Sfânt?
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Dum Mai 14, 2006 10:35 pm

Exemplul suprem de „personalitate spirituală" este Dumnezeu" (Isa. 31:3). Termenul Duhul Sfânt apare doar de trei ori în Vechiul Testament (Ps. 51:11, Isa. 63:10, 11), însă expresia Duhul Domnului apare mult mai frecvent, cuvântul ruah fiind folosit pentru Duhul lui Dumnezeu de 136 de ori (de ex, Gen. 1:2; Exod 31:3; Ps. 104:30; Iov 33:4; Gen. 6:3; Ps. 139:7-10; Ezec. 36:26, 27; Mica 3:8 etc). Ruah ca Duh al lui Dumnezeu poate avea o gamă largă de sensuri: „Suflarea" lui Dumnezeu poate fi un vânt puternic (Isa. 40:7; 59:19; cf. Num. 11:31). Cuvântul grecesc tradus deseori prin duh este pneuma. Cu un sens mult mai moderat, „duhul" Lui poate indica pur şi simplu o putere activă ori o prezenţă a lui Dumnezeu care include personalitatea Tatălui şi Fiului: „Cine a cercetat Duhul Domnului şi cine L-a luminat cu sfaturile lui?" (Isa. 40:13). Când se zice de Domnul că ţine sau susţine toate lucrurile cu cuvântul puterii Sale sau cu Suflarea gurii Lui se referă la Duhul Sfânt. (Evrei 1:3; Psalmi 33:6; Iov 15:30)
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976

Mesajde Waelsch » Lun Mai 15, 2006 1:25 am

În NT, Duhul Sfânt se manifestä foarte personal:

Cineva poate huli pe DS, iar aceea nu se iartä: Mat 12:31. Mc 3:29.
Vorbeste prin ucenici: Mc
Îl înlocuieste pe Iisus înältat la cer, si îi învatä pe ucenici; tot el räspunde pt ei. Ioan 14.

Anania si Safira mint Duhului Sfânt. El hotäräste, împreunä cu apostolii, la conciliul din Ierusalim.

Iar în Apocalipsä, Duhul Sfânt vorbeste Bisericilor.
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde vizitator » Lun Mai 15, 2006 7:23 am

Este puterea sau mijlocul prin care CREATORUL,DUMNEZEU TATAL ACTIONEAZA ASUPRA FAPTURILOR VII SI IN SPECIAL ASUPRA OMULUI PENTRU A PUTEA CA OMUL SA AJUNGA LA PUTEREA DE INTELEGERE A PLANULUI DIVIN SI LA STAREA DE NEPRIHANIRE PE CARE DUMNEZEU O POSEDA SI O CERE DIN PARTEA FIECAREI PERSOANE NOU NASCUTE!
Filozofii ,interpretari si explicatii se vor gasi foarte multe si fara sfirsit ,dar un lucru cert este caci cel ce ajunge sa posede puterea DUHULUI SFINT DIN PARTEA LUI DUMNEZEU TATAL are nu numai explicatia dar si puterea de concepere prin care isi formeaza noua personalitate si trairea care nu filozofic ,ci practic manifesta roadele Lui!
E lucru greu de conceput din partea multora,dar o bucurie pentru cei ce pot sa inteleaga si sa traiasca condusi de aceasta putere!
Ca exemplu practic;Un copil nu poate concepe viata de casnicie,rolul ei si valoarea ei!Dar o persoana in virstra trecuta prin experienta anilor de casatorie poate sa explice!Dar oricit ar explica copiilor este zadarnic ,pina cind si ei la rindul lor se confrunta cu aceleasi probleme!
O persoana fireasca ia in deridere explicatiile si viata unei persoane spirituale nou nascute si mai mult o si nesocoteste si poate o batjocoreste!Deci ca sa poti sa intelegi trebuie sa expermentezi si atunci ap.Pavel spune;
UMBLATI CIRMUITI DE DUHUL SI NU IMPLINITI POFTELE FIRII PAMINTESTI.
Deci ca sa intelegeti incercati ca sa aplicati si sa produceti roadele DUHULUI CARE STIM IN CE CONSTA,dar nu filozofic(teoretic),CI PRACTIC!
FIINCA CEI CE SINT A LUI HRISTOS ISUS SI AU RASTIGNIT FIREA PAMINTEASCA IMPREUNA CU PATIMILE SI POFTELE EI

DACA TRAIM PRIN DUHUL SA SI UMBLAM PRIN DUHUL.SA NU UMBLAM DUPA O SLAVA DESARTA,INTARITINDU-NE UNII PE ALTII SI PIZMUINDU-NE UNII PE ALTII!
Deci atentie la cei ce pretentiile sint de asa natura;In vorbire ,in purtare,in invatatura si in indemnare!
<<Cinstiti>>1 petru 2cu 17
vizitator
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde Waelsch » Lun Mai 15, 2006 10:18 am

vizitator scrie:Este puterea sau mijlocul...

Bla bla bla...

Înainte de toate e persoanä, si e Dumnezeu. Iatä ce spune simbolul niceno-cpolitan (versiunea originalä):

"Credem şi întru Duhul Sfânt, neziditul şi desăvîrşitul, cel de o fiinţă cu Tatăl şi cu Fiul, care a grăit prin lege, şi prin prooroci, şi prin Evanghelie, care s-a coborît în Iordan, a propovăduit apostolilor şi s-a sălăşluit în sfinţi."
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Lun Mai 15, 2006 10:25 am

ar fi fost bine, dragă Waelsch, dacă ai fi dat o referinţă biblică, doarece numai despre Scripturi putem afirma că sunt inspirate.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Lun Mai 15, 2006 10:38 am

radu scrie:ar fi fost bine, dragă Waelsch, dacă ai fi dat o referinţă biblică, doarece numai despre Scripturi putem afirma că sunt inspirate.

Ioan 16:13-14. Si în general capitolele 14-17.

Cei prin cari Dumnezeu a stabilit canonul scripturilor, toti erau trinitari, si credeau în dumnezeirea Fiului si a Duhului Sfânt.

Scripturile nu au picat din cer. Biserica a triat cärtile NT, retinând doar pe cele ce tin dumnezeirea Fiului si a Duhului.
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Lun Mai 15, 2006 10:43 am

eu aş adăuga şi Efeseni 4:30, de unde se poate distinge foarte clar persoana Duhului Sfânt.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Lun Mai 15, 2006 12:26 pm

Eu as adauga

Ioan 20:22 După aceste vorbe, a suflat peste ei şi le-a zis: „Luaţi Duh Sfânt!

Unde se vede clar ce ne invata Isus despre Duhul Sfant :)
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Mar Mai 16, 2006 8:23 am

marinaru scrie:Eu as adauga

Ioan 20:22 După aceste vorbe, a suflat peste ei şi le-a zis: „Luaţi Duh Sfânt!

Unde se vede clar ce ne invata Isus despre Duhul Sfant :)

Isus ne învaţă prin acea ipostază că Duhul Sfânt purcede şi de la El.

Această doctrină numită filioque, constituie o piatră de hotar între ortodoxie şi catolicism, adică ortodocşii consideră că Duhul Sfânt purcede şi de la Fiul, ceea ce este adevărat, pe când catolicii susţin că Duhul purcede numai de la Tatăl.

Matei 3:11 cât despre mine, eu vă botez cu apă, spre pocăinţă; dar Cel ce vine după mine, este mai puternic decât mine şi eu nu sunt vrednic să-I duc încălţămintele. El vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc.

Nu putem trage concluzia că Duhul Sfânt este doar o simplă forţă, gestul Domnului Isus de a "sufla" Duhul Sfânt aminteşte de spirite, care în Biblie sunt asemuite cu vânturi.

Evrei 1:7 Şi despre îngeri zice: „Din vânturi face îngeri ai Lui; şi dintr-o flacără de foc, slujitori ai Lui” .

Ioan 3:8 Vântul suflă încotro vrea, şi-i auzi vuietul; dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul.”
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Mar Mai 16, 2006 9:44 am

radu scrie:Această doctrină numită filioque, constituie o piatră de hotar între ortodoxie şi catolicism, adică ortodocşii consideră că Duhul Sfânt purcede şi de la Fiul, ceea ce este adevărat, pe când catolicii susţin că Duhul purcede numai de la Tatăl.
le-ai cam amestecat!
Crestinismul Apusean (din necesitatile momentului istoric in zona respectiva...) a facut in Crez precizarea ca Duhul Sfant purcede si de la Fiul, in timp ce Crestinismul Rasaritean a contestat aceasta, considerand-o adaugire, nu precizare
asa incat, acum, catolicii spun Crezul cu Filioque, iar ortodocsii fara - aceasta fiind una dintre deosebirile teologice problematice
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Mar Mai 16, 2006 9:45 am

scuze, deci catolicii au dreptate (dar numai de data aceasta :P )
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Mar Mai 16, 2006 11:25 am

radu pentru mine Spiritul Sfant este o taina. :) Nu pot sa spun ca inteleg complect aceasta idee si nu pot sa spun ca accept 100% o varianta din cele doua: forta sau persoana. Spiritul Sfant face multe din ce face o forta dar face multe si din ce face o persoana. Inclin sa cred ca mai degraba este o forta atunci cand este in stare libera iar cand intrupeaza o persoana devine o persoana :)
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Mar Mai 16, 2006 9:16 pm

Există argumente destul de solide că Spiritul Sfânt este o persoană.........însă eu cred că o persoană nu doar distinctă de tqatăl şi Fiul ci şi diferită ca manifestare, trup spiritual, etc.

in Ioan 16:7 „vi-l voi trimite” (de ci pe cineva) dacă era forţă spunea: „vă voi trimite”(ceva) este folosit pronumele personal masculin.
Duhul Sfânt are caracteristici ale esenţei persoanei, inclusiv un "eu" unic care se observa în conştiinţa de Sine (Fapte.13:2, „Puneţi-Mi…i-am chemat”)
În Faptele Apostolilor 13:2, „Duhul Sfânt a zis: Puneţi-Mi deoparte pe Barnaba şi pe Saul pentru lucrarea la care i-am chemat.”.
2) Spiritul Sfânt vorbeşte: Citim adesea că „Duhul a spus” (Matei 10:20; Fapte 8:29; Fapte 10:19,20; 13:2; 21:11; 1 Timotei 4:1; Apocalipsa 2:7,11,17,29; 3:6,13,22; 22:17.
Acestuia îi se atribuie: minte, voinţă şi emoţii, care sunt caracteristici exclusive ale unei persoane.
3) Are inteligenţă (1Cor.2:10-12),
4) Are sentimente ca: dragoste, tristeţe gelozie (Rom.15:30; Efes.4:30; Iacov 4:5).
5) Are voinţa (Fapte.13:2,4; 1Corinteni 12:11; Ezechiel 1:12,20).
6) Are putere (Romani 15:13,19), deci nu prea se potriveşte ideea că El este putere, o dată ce El are putere.
7) Duhul Sfânt face lucrări asemănătoare unei persoane, cum ar fi: învăţarea (Ioan.14:26), mustrarea sau convingerea (Ioan 16:8), chemarea (Apoc.22:17) şi mărturisirea (Rom.8:16).
8) Răspunsul Lui la acţiunile şi nevoile oamenilor arata ca este o persoana; astfel, El se întristează din cauza păcatului (Efes.4:30).
9) Pot fi întreprinse anumite acţiuni faţă de Duhul Sfânt, ele demonstrând esenţa persoanei Lui; de exemplu, El poate vorbi inteligibil, poate fi ascultat de om (Fapte.10:19-21), sau poate fi minţit (Fapte.5:3), respins (Fapte.7:51), hulit (Matei 12:31) şi insultat (Evr.10:29).

Este El o persoană distinctă de Tatăl şi Fiul sau doar o manifestare a celor doi?
Anumite texte biblice sunt destul de clare în a arăta că există trei Persoane distincte şi nu doar diferite manifestări ale lui Dumnezeu. Atunci când Isus a fost botezat, de exemplu, acolo au apărut trei persoane: Tatăl care era în ceruri însă s-a auzit vocea Tatălui spunând, „Tu eşti Fiul meu preaiubit, în tine îmi găsesc plăcere”. În acelaşi timp, Duhul s-a coborât peste Isus sub forma de trup de porumbel (contur de porumbel), şi Isus prezent în apa botezului (Matei 3:16,17; Marcu 1:10,11; Luca 3:21,22; Ioan 1:32).
Acelaşi lucru poate fi spus despre afirmaţia lui Isus, „Voi ruga pe Tatăl şi el vă va da un alt Mângâietor” (Ioan 14:16).
Ioan 16:13-15: „Când va veni mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare. El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi. Tot ce are Tatăl, este al Meu; de aceea am zis că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.”
Dacă era prezenţa lui Dumnezeu Duhul avea prin sine tot ce avea tatăl, însă doar dacă este o altă peroană are nevie să ia din lucrurile Fiului şi să ne dea nouă..........

Eu însă nu cred că Spiritul Sfânt este Dumnezeu, căci Spiritul este A LUI Dumnezeu (ceva din proprietatea Lui Dumnezeu vezi Ap. 4:5)...şi în Biblie nu găsim închinarea sau rugăciuni la Spiritul Sfânt...după cum nu găsim nici la îngeri..........
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Mar Mai 16, 2006 9:42 pm

calea si totusi...Spiritul Sfant nu vb. direct vb. prin oameni. Versetele care le dai tu nu sunt spuse de Spiritul Sfant PERSOANA asa cum spunea ISUS PERSOANA...sunt spuse de Pavel care are Spiritul Sfant...Asa si cu restul...Multe dintre ele le simt si oamenii...daca le moare cineva drag simt ca spiritul lor se intristeaza...sau alta data simt ca spiritul lor se bucura etc...Greu de definit exact ;)
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Mar Mai 16, 2006 9:48 pm

Draga Marinaru, hai să analizăm un text:
În Faptele Apostolilor 13:2, „Duhul Sfânt a zis: Puneţi-Mi deoparte pe Barnaba şi pe Saul pentru lucrarea la care i-am chemat.”.
Aici arată că 5 profeţi (vezi contextul) primesc un mesaj din partea Duhului, deci Duhul le vorbeşte.............El este cel ce vorbeşte, şi El este nu doar un intrument sau canal de comunicare.......
2.El spune: "Puneţi-Mi(Mie) deopatre", numai o persoană poate spune Puneţi-Mi (adică puneţi Mie deoparte).
3." i-am chemat".........iarăşi lasă să se înţeleagă o persoană care cheamă......ca şi cum ar zice 'Eu i-am chemat'
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Mar Mai 16, 2006 10:14 pm

2. Pe când slujeau Domnului şi posteau, Duhul Sfânt a zis: "Puneţi-Mi deoparte pe Barnaba şi pe Saul pentru lucrarea la care i-am chemat."

Ei se rugau si posteau...ei aveau Duhul Sfant...asa ca ei prin Duhul Sfant au hotarat asta...

Sau cum vezi tu ca le-a spus Duhul Sfant ? A venit in persoana ? Au avut o viziune ? Sau datorita Duhului Sfant din ei au avut un singur cuget si atunci si-au dat seama ca Duhul Sfant i-a indemnat sa faca asta ?
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Mie Mai 17, 2006 8:38 am

Eu cred că au primit un mesaj verbal, adică au auzit o voce fie cu urechile fizice fie în lăuntrul lor.......
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Mie Mai 17, 2006 10:28 am

vocea Duhului Sfânt mai poate fi auzită şi astăzi de către copiii lui Dumnezeu, să ne amintim că Domnul Isus ne-a promis că nu ne va lăsa singuri şi ne va da un Călăuzitor.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Mie Mai 17, 2006 11:30 am

calea nu prea se mentioneaza...Eu cred ca o persoana cand primeste Duhul Sfant acesta se contopeste cu Duhul lui...iar anumite actiuni ii sunt datorate acestui Duh. Practic Duhul Sfant devine persoana in cauza...cu upgrade normal :D Pentru asta cand Isus a suflat peste ei nu era decat o suflare nu avea forma de persoana deci nu era o persoana dar apoi acea suflare a devenit persoane...
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Mie Mai 17, 2006 11:41 am

marinaru scrie: cand Isus a suflat peste ei nu era decat o suflare nu avea forma de persoana deci nu era o persoana dar apoi acea suflare a devenit persoane...
poti vedea si asa, daca este pe intelegerea ta
dar gandeste-te ca, daca ai fi fost contemporan cu teleportarea reala, nu stiintifico-fantastica, ai fi inteles altfel lucrurile - asa ca nu fixa tu anumite limite dupa limitele pe care le ai personal
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde calea » Mie Mai 17, 2006 9:37 pm

Draga Daniel am să încerc să-ţi răspund eu,
Tu întrebi:

a)Ganditi-va la botezul lui Isus în care Duhul Sfant s-a coborat peste El.Ce nevoie avea Isus de persoana Duhului Sfant?Sa inteleg ca Isus cand a fost pe pamant de fapt a avut în Sine inca o persoana?Atunci de fapt cine a facut lucrarea de pe pamant : Isus sau... Duhul Sfant impreuna cu Isus ?Nu anulam cumva meritele lui Isus pentru ca s-ar intelege ca Isus ar fi fost neputincios fara ajutorul persoanei Duhului Sfant?De fapt cand il laud pe Domnul eu ar trebui sa-l laud pe Duhul Sfant?

R:Tu când Îl lauzi pe Domnul, lauzi şi îngerii prin care a lucrat Domnul?
Spiritul Sfânt este un Spirit Slujitor, de care Dumnezeu se foloseşte.
Biblia spune că Tatăl locuia în Fiul (Ioan 14:6-10), deci El avea nevoie de o persoană în El ca să facă lucrările lui Dumnezeu.

b)In Biblie se arata ca Dumnezeu a trimis pe unicul Sau Fiu ca sa ne mantuiasca.Dar de fapt în ipoteza voastra se intelege ca a mai trimis pe cineva: pe persoana Duhului Sfant.Atunci ce este Duhul Sfant : un slujitor ca şi ceilalti ingeri?

RPersoana Spiritului Sfânt este diferită de persoana Fiului, şi rolul lor e diferită, Isus a plătit preţul de răscumpărare iar Spiritul îl aplică asupra credinciosului şi sfinţeşte. (vezi Evrei 9:14; 1Petru 1:2; Romani 1:4; 15:16

c)In Biblie se arata iubirea Tatalui fata de Fiul şi invers....iar despre o relatie dintre persoana Duhului Sfant cu Tatal sau Fiul nimic.Chiar noua ne spune ca cine iubeste pe Fiul iubeste şi pe Tatal iar despre o relatie cu Duhul Sfant nimic.Deci ce sa intelegem noi: sa iubim pe persoana Duhului Sfant sau nu?

R: Tu ai o relaţie cu îngerii? Tu îi iubeşti sau nu?

d)Cum se face ca Dumnezeu iubeste cel mai mult pe Fiul Sau ...prin care chiar noi suntem indreptatiti.......iar totusi despre Duhul Sfant se afirma ca hula impotriva acestuia nu va fi iertata ca şi cum acesta ar avea o mai mare slava decat Isus?Sa inteleg ca totusi Duhul Sfant este mai mare ca Isus ?(intrebarea este legata de cea de la pct a)

R: Dumnezeu se foloseşte de Spiritul Sfânt ca să-i convingă pe oameni că sunt păcătoşi (Ioan 16:8), normal că hula împotriva acestuia nu se iartă, căci dacă respingi instrumentul prin care Dumnezeu te convinge să te pocăieşti, dacă respingi canalul prin care comunici cu Dumnezeu, Dumnezeu nu mai are alt Spirit Sfânt să te convingă să te pocăieşti.......
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Mie Mai 17, 2006 11:08 pm

calea imi place cum ai raspuns la anumite intrebari cu alte intrebari asta pentru a evita o concluzie :))

MariaB noi vb. despre scripturi nu despre filme SF :) Acolo nu se vb. despre o persoana se vb. despre o SUFLARE...Daca s-ar fi vazut o persoana cu siguranta era mentionat si atunci nu ne mai agitam atata pentru ca era clar natura Spiritului Sfant...

Eu consider ca daca este cineva care cunoaste EXACT ce, cum cine este Spiritul Sfant acesta este Isus...El a suflat dupa ce a inviat peste oameni nu inainte...Ma intreb de ce ca doar el a primit Spiritul Sfant cand l-a botezat Ioan...cred ca mai degraba are legatura cu ce se spune la Ioan ca Spiritul Sfant v-a lua ceva de la Isus si v-a descoperi...probabil ca Isus a primit dreptul de a da la altii Spiritul Sfant asa cum face Tatal...

Mai am si eu cateva intrebari pentru cei care cred ca Duhul Sfant este o persoana...

1. De ce Spiritul Sfant i-a forma de porumbel si forma de limbi de foc dar nu i-a forma de OM ?

2. De ce nu exista nici un verset care sa spuna ca Spiritul Sfant este om sau este persoana ? Adica in mod direct...fara sa deducem noi...

3. Stim numele Tatalui si al Fiului dar care este numele Spiritului Sfant ? Scriptura spune ca Dumnezeu a numit toate stelele...pt. Spiritul Sfant nu are un nume daca este o persoana ?
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Mie Mai 17, 2006 11:14 pm

In orice caz eu cred ca mai bine acceptam ca Spiritul Sfant este o taina...ceva ce nu putem sa intelegem exact si end of story :D
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Mie Mai 17, 2006 11:38 pm

Daniel bine punctat...cum se face ca nici o profetie nu mentioneaza persoana Duhului Sfant :)
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Mie Mai 17, 2006 11:51 pm

Daniel asa este...trebuie sa invatam sa ne acceptam cu aceste diferente mai ales ca au trecut 2000 de ani...si toti ne bazam mai mult sau mai putin pe traducerile altora, pe doctrine mostenite de la parinti si alte influente de acest gen...
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde Daniel » Joi Mai 18, 2006 9:41 am

Mesaj sters . Imi pare rau pentru inconvenient.
Ultima oară modificat de Daniel pe Mie Iun 21, 2006 4:50 am, modificat 1 dată în total.
Daniel
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde MariaB » Joi Mai 18, 2006 11:47 am

Daniel scrie: a)Ganditi-va la botezul lui Isus în care Duhul Sfant s-a coborat peste El.Ce nevoie avea Isus de persoana Duhului Sfant?Sa inteleg ca Isus cand a fost pe pamant de fapt a avut în Sine inca o persoana?Atunci de fapt cine a facut lucrarea de pe pamant : Isus sau... Duhul Sfant impreuna cu Isus ?Nu anulam cumva meritele lui Isus pentru ca s-ar intelege ca Isus ar fi fost neputincios fara ajutorul persoanei Duhului Sfant?De fapt cand il laud pe Domnul eu ar trebui sa-l laud pe Duhul Sfant?
este diferenta dintre un cub desenat pe o foaie de hartie si un cub real - poate fi mai usor de inteles principiul cubului

Daniel scrie: b)In Biblie se arata ca Dumnezeu a trimis pe unicul Sau Fiu ca sa ne mantuiasca.Dar de fapt în ipoteza voastra se intelege ca a mai trimis pe cineva: pe persoana Duhului Sfant.Atunci ce este Duhul Sfant : un slujitor ca şi ceilalti ingeri?
Isus a fost intre oameni in vremea vietii sale pamantesti, de la Intrupare, la Inviere
acum este vremea Duhului sa fie intre oameni

Daniel scrie: c)In Biblie se arata iubirea Tatalui fata de Fiul şi invers....iar despre o relatie dintre persoana Duhului Sfant cu Tatal sau Fiul nimic.Chiar noua ne spune ca cine iubeste pe Fiul iubeste şi pe Tatal iar despre o relatie cu Duhul Sfant nimic.Deci ce sa intelegem noi: sa iubim pe persoana Duhului Sfant sau nu?
Duhul este chiar Iubirea dintre Tatal si Fiul!

Daniel scrie: d)Cum se face ca Dumnezeu iubeste cel mai mult pe Fiul Sau ...prin care chiar noi suntem indreptatiti.......iar totusi despre Duhul Sfant se afirma ca hula impotriva acestuia nu va fi iertata ca şi cum acesta ar avea o mai mare slava decat Isus?Sa inteleg ca totusi Duhul Sfant este mai mare ca Isus ?(intrebarea este legata de cea de la pct a)
simplu: Tatal iubeste pe Fiul, iar Iubirea este Duhul
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Vin Mai 19, 2006 7:49 am

Duhul este chiar Iubirea dintre Tatal si Fiul! - cred că, mai degrabă Duhul Sfânt constituie iubirea lui Dumnezeu pentru noi, poporul Său.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde Daniel » Vin Mai 19, 2006 9:37 pm

Ultima oară modificat de Daniel pe Mie Iun 21, 2006 4:50 am, modificat 1 dată în total.
Daniel
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde Daniel » Vin Mai 19, 2006 9:58 pm

Ultima oară modificat de Daniel pe Mie Iun 21, 2006 4:51 am, modificat 1 dată în total.
Daniel
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde Waelsch » Vin Mai 19, 2006 10:17 pm

Duhul Sfânt purcede de la Tatäl. Asa ne spune Iisus în ev dupä Ioan. Filioque a fost inventat târziu.

Totusi, sf Grigore din Nareg dä pilda arborelui. Rädäcina e Tatäl; tulpina Fiul; frunzele Duhul. Frunzele purced din rädäcinä, dar trecând prin tulpinä. De aceea n'ar fi gresit a spune cä ele purced din rädäcinä & tulpinä, ca printr'un principiu unic.

Interesantä imaginea. Totusi, filioque a avut consecinte devastatoare, încât harismele (roada Duhului) au fost supuse slujitorilor hirotoniti (roada Fiului); si asa laicii au fost socotiti de nimic, în Evul Mediu.

Fiul si Duhul sunt cele 2 mâini ale Tatälui, prin cari Tatäl lucreazä în lume.
YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22).
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde Daniel » Vin Mai 19, 2006 10:57 pm

Ultima oară modificat de Daniel pe Mie Iun 21, 2006 4:51 am, modificat 1 dată în total.
Daniel
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde marinaru » Sâm Mai 20, 2006 12:04 am

Daniel eu cred ca nu putem sa fim siguri 100% la acest subiect :) Este greu sa impaci tot...doar daca te gandesti ca el este o putere cand nu este intr-o persoana si devine o persoana cand este intr-o persoana...Adica isi schimba forma...mai ales ca el a aparut si ca porumbel si ca limbi de foc deci nu ar fi imposibil :D
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Sâm Mai 20, 2006 1:29 pm

Daniel scrie:Care sete gradul de rudenie cu noi , cu Isus Hristos si cu Dumnezeu Tatal a acestei persoane Duhul Sfant??...........daca tot este o persoana asa importanta trebuie sa aiba o legatura cu noi !!!

Tatäl creator în VT, Fiul räscumpärätor, DS de la Rusalii încoace...
Relatia nu e doar în formä de triunghiu, ci triunghiu + romb (în forma literei A).
YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22).
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde adycel » Sâm Mai 20, 2006 7:06 pm

marinaru scrie:Daniel eu cred ca nu putem sa fim siguri 100% la acest subiect :) Este greu sa impaci tot...doar daca te gandesti ca el este o putere cand nu este intr-o persoana si devine o persoana cand este intr-o persoana...Adica isi schimba forma...mai ales ca el a aparut si ca porumbel si ca limbi de foc deci nu ar fi imposibil :D

Duhul Sfant nu trebuie privit ca o persoana, prin prisma umana, in mod vazut, ci ca si atribute, caracteristici, ce formeaza o "persoana"(entitate), intr-un mod nevazut.
"Neprivind noi la cele ce se vad, ci la cele ce nu se vad, fiindca cele ce se vad sunt trecatoare, iar cele ce nu se vad sunt veonice." 2 Corinteni 4;18

www.freewebs.com/crestininabsolut
adycel
Membru Bronz
Membru Bronz

Mesajde Daniel » Sâm Mai 20, 2006 8:28 pm

Ultima oară modificat de Daniel pe Mie Iun 21, 2006 4:53 am, modificat 1 dată în total.
Daniel
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde OryNider » Sâm Mai 20, 2006 10:14 pm

marinaru scrie:Adica isi schimba forma...mai ales ca el a aparut si ca porumbel si ca limbi de foc deci nu ar fi imposibil :D

Nu ştiu cum e în celelalte evanghelii dar în limba greacă şi ebraică am studiat evanghelia după Matei şi nu zice că Duhul Sfânt a apărut ca porumbel ci se referă la modul cum a coborât adică la zbor că este ca un coborât de porumbel, uite cum am tradus eu:
"Şi când Iesus a fost botezat, S-a ridicat imediat din apă. Şi iată, cerurile s-au deschis, şi a văzut al lui Dumnezeu Duh coborând ca un porumbel şi venind peste El."
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976

Mesajde marinaru » Sâm Mai 20, 2006 11:36 pm

Cornilescu traduce...

16 De îndată ce a fost botezat, Isus a ieşit afară din apă. Şi în clipa aceea cerurile s-au deschis şi a văzut pe Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se în chip de porumbel şi venind peste El.
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Sâm Mai 20, 2006 11:55 pm

Interesant am mai gasit traduceri care traduc ca tine :) Foarte posibil...
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Dum Mai 21, 2006 12:44 pm

adycel scrie:Duhul Sfant nu trebuie privit ca o persoana, prin prisma umana, in mod vazut, ci ca si atribute, caracteristici, ce formeaza o "persoana"(entitate), intr-un mod nevazut.

Ce? Nu umanä, bineînteles, dar persoanä! Iisus îl ia drept persoanä. "Ult alt mângâietor vä voiu trimete vouä", si " El vä va înväta...", si "Dacä eu nu mä duc, el nu poate veni..."
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde marinaru » Dum Mai 21, 2006 6:16 pm

Mai ales aici il i-a Isus ca persoana...

Ioan 20:22 După aceste vorbe, a suflat peste ei şi le-a zis: &#8222;Luaţi Duh Sfânt!
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Dum Mai 21, 2006 9:31 pm

Daniel ce părere ai de faptul că Spiritul Sfânt este numit Domnul în 2Corinteni 3:16-18 (traducerea literală)?

Cum explici dacă Spiritul este o forţă că este numit sau descris ca Domn?

16.Iar când are să se întoarcă la Domnul, vălul este luat.
17.iar Domnul este Spiritul; iar unde este Domnul Spiritul, este liberatate.
18Iar noi toţi, cu o faţă dezvelită, reflectând gloria Domnului, suntem transformaţi în acelaşi chip din glorie în glorie, aşa ca de la (un) Domn Spirit.

[traducerea literală]
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde vizitator » Lun Mai 22, 2006 12:30 am

CALEA ca sa intelegi mai bine aceste lucruri si sa poti concepe trebuie sa te gindesti la ceea ce este scris in marcu 16 cu 19 la 20
DOMNUL ISUS ,DUPA CE A VORBIT CU EI ,S-A INALTAT LA CERSI A SEZUT LA DREAPTA LUI DUMNEZEU
20-IAR EI AU PLECATSI AU PROPOVADUIT PRETUTINDENI.DOMNUL (CINE?0 LUCRA IMPREUNA CU EI(CUM LUCRA IMPREUNA CU EI CIND DE FAPT EL ERA INALTAT SUS LA CER?) SI INTAREA CUVINTUL PRIN SEMNELE,CARI-L INSOTEAU!
Nu este interesant?Si cum putem sa concepemceea ce se spune?si totusi vedem caci sa realizat ce s-a scris!Deci explicatiile sint simple daca dorim sa le intelegem.Cum azi putem sa spunem caci ISUS ESTE IN NOI?
SAU DACA DUHUL SFINT IL CONSIDERAM PERSOANA CUM PUTEM SA ZICEM CA IL DETINEM?SI CUM ACEA PERSOANA EXISTA IN NOI?
De fapt si cind sa referit cai MINGIIETORUL va fi trimis ;cum a fost trimis si sub ce forma?Pavel cum la primit pe HRISTOS?In persoana?Noi la rindul nostru cum il primim atit pe HRISTOS CIT SI DUHUL SFINT?

Cei ce spun caci detin aceasta putere pot foarte bine sa explice fara sa lase semne de intrebare si stiu ce inseamna acesta putere ,in ce consta si cum poate sa transforme omul firesc in cel spiritual (persoana noua )cu cit caci fizic e aceeasi dar ca gindire si actionare e total diferita!Si ap.Pavel ne explica aceste lucruri detailat dar trebuie sa le intelegem si fiecare poate sa primeasca puterea DUHULUI SFINT INSA TREBUIE SA ABDICE LA EUL PERSONAL SI SA SE LASE CONDUS SI CALAUZIT DE DUHUL.Galateni 5 cu 17.
Iar daca sint gresit poate dovedi biblic in ce sint greshit?Astept cu toata placerea.
<<Cinstiti>>1 petru 2cu 17
vizitator
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde marinaru » Mie Mai 24, 2006 9:02 pm

Luca 10:21 În ceasul acela, Isus s-a bucurat în Duhul Sfânt şi a zis: &#8222;Tată, Doamne al cerului şi al pământului; Te laud pentru că ai ascuns aceste lucruri de cei înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor. Da, Tată, fiindcă aşa ai găsit cu cale Tu.&#8221;
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Joi Mai 25, 2006 7:52 am

dragă Daniel, ca să înţelegem mai bine natura Duhului Sfânt, ne putem pune următoarea întrebare: Dumnezeu poate fi în 2 sau mai multe locuri în acelaşi timp ? Dacă da, atunci cum ?
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Joi Mai 25, 2006 9:30 am

radu scrie: Dumnezeu poate fi în 2 sau mai multe locuri în acelaşi timp ? Dacă da, atunci cum ?
daca acest fapt depaseste capacitatea noastra de intelegere acum, nu neaga faptul in sine!
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Joi Mai 25, 2006 9:34 am

MariaB scrie:
radu scrie: Dumnezeu poate fi în 2 sau mai multe locuri în acelaşi timp ? Dacă da, atunci cum ?
daca acest fapt depaseste capacitatea noastra de intelegere acum, nu neaga faptul in sine!

Dumnezeu poate fi în acelaşi timp în 2 locuri, prin Duhul Sfânt care purcede din EL, eu aşa cred...
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Joi Mai 25, 2006 10:02 am

Da Marinarule poate fi în mai multe locuri în acelaşi timp..........Dumnezeul nostru este şi transcendent (dincolo de toate) şi imanent (în toate)......

Draga Daniel, îţi înţeleg teologia pentru că şi eu am crezut ceva asemănător până nu am citit Ioan 16

Ioan 16:13  Când va veni mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare.
14  El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.
15  Tot ce are Tatăl, este al Meu; de aceea am zis că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.

Când am citit textul acesta mi-am dat seama că teologia mea nu e în concordanţă cu acest text. pentru că dacă Duhul este natura sau prezenţa lui Dumnezeu, prezenţa lui Dumnezeu sau natura Lui, nu are nevoie să i-a ceva de la Fiul, pentru că are totul în sine şi prin sine..........faptul că Duhul va lua din lucrurile Fiului, pe care şi acesta le primeşte de la Tatăl, arată trei persoane:
Tatăl care are totul, îi dă Fiului totul, iar Duhul i-a din lucrurile Fiului şi ne dă nouă...........

Aceasta nu însemnă că noi trebuie să ne închinăm Duhului sau să-l glorificăm pe El.

Este însă adevărat că uneori Duhul se manifestă ca prezenţă a tatălui sau a Fiului, după cum şi îngerii se prezintă ca prezenţă a lui Iehova.......unii îngerii prezentându-se drept Iehova...........dar acesta nu însemnă că acei îngeri nu erau persoane distincte de Tatăl, tot aşa Duhul poate fi distinct de Tatăl şi totuşi să se manifeste ca prezenţă a Lui.
Aici este taina unirii pe care noi nu o înţelegem pe deplin acuma dar o vom înţelege când vom merge în cer............
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Joi Mai 25, 2006 10:31 am

calea poate Duhul trebuia sa i-a ceva ce la Isus ce acesta inca nu avea...Poate pentru asta a trebuit sa astepte sa moara si sa invie mai intai...
marinaru
Membru Special
Membru Special

Următorul

Înapoi la Despre dumnezeire