BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Protestanţii şi Sola Scriptura

Despre luterani, calviniĹźti, metodiĹźti, unitarieni, anglicani Ĺźi adventiĹźti.

Protestanţii şi Sola Scriptura

Mesajde OryNider » Lun Mai 08, 2006 9:41 pm

Atunci când Martin Luther a ars cărţile legii canonului catolic la Poarta Elster a Wittenbergului în 10 Decembrie 1520, el a făcut acest lucru pentru a accentua un aspect care devenise definitoriu pentru identitatea protestantă: Scriptura are o valoare unică şi normativă, iar tradiţia, oricare ar fi valoarea ei, este secundară şi derivată. Într-adevăr, Luther scria, „Pentru ce altceva mă lupt, decât pentru a aduce pe oricine la o înţelegere a diferenţei dintre Scriptura divină şi învăţătura umană sau obiceiuri, astfel încât un creştin să nu o înlocuiască pe una cu cealaltă, şi să schimbe astfel aurul cu paiele, argintul cu miriştea şi pietrele preţioase cu lemnul?”

De aici marile cuvinte ale reformei – sola scriptura! Aceasta nu înseamnă că protestanţii neglijează tradiţia, ci că tradiţia este supusă autorităţii Bibliei.

În plus, protestanţii insistă că Dumnezeu vorbeşte cititorului Bibliei într-un mod direct, mai degrabă decât prin intermediul bisericii. Aşa cum reformatorii plasează Scriptura inaintea oricărei tradiţii, protestanţii plasează Scriptura inaintea bisericii. Calvin insista asupra ideii că Cuvântul lui Dumnezeu a dus la naşterea bisericii şi nu invers.

Ce credeţi despre principiul luteran Sola Scriptura?
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976

Mesajde radu » Mar Mai 09, 2006 11:21 am

da, principiul Sola Scriptura, este valabil în toate bisericile creştine care au izvorât de la Reformă, şi mai ales astazi, când asistăm la fenomenul bisericilor nondenominaţionale.
radu
Membru Special
Membru Special

Re: Protestanţii şi Sola Scriptura

Mesajde Waelsch » Mar Mai 09, 2006 5:20 pm

«De aici marile cuvinte ale reformei – sola scriptura! Aceasta nu înseamnă că protestanţii neglijează tradiţia, ci că tradiţia este supusă autorităţii Bibliei.»

Exact! Ceea ce si trebuie fäcut.
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Mie Mai 10, 2006 8:57 am

după părerea mea (şi îmi cer scuze dacă cineva se simte deranjat, spun ceea ce cred), în unele ţări, aş da ca exemplu Danemarca, bisericile protestante (în Danemarca, Biserica Luterană) sunt majoritare, însă nu se vede o trezire autentică a acelor creştini. Dimpotrivă, este un fapt cunoscut că scandinavicii sunt cei mai libertini, în Danemarca multă vreme a funcţionat un *e** Land, unde se strângeau toţi depravaţii Europei. Cu toate că Reforma a însemnat mult pentru înaintarea Împărăţiei lui Dumnezeu, astăzi multe biserici protestante sunt goale, şi protestanţii sunt atât de lumeşti încât nu mai pot fi numiţi creştini....
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Mie Mai 10, 2006 2:09 pm

este trist că protestanţi au ajuns foarte lumeşti............. :cry:
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Mie Mai 10, 2006 8:18 pm

radu scrie:după părerea mea (şi îmi cer scuze dacă cineva se simte deranjat, spun ceea ce cred), în unele ţări, aş da ca exemplu Danemarca, bisericile protestante (în Danemarca, Biserica Luterană) sunt majoritare, însă nu se vede o trezire autentică a acelor creştini. Dimpotrivă, este un fapt cunoscut că scandinavicii sunt cei mai libertini, în Danemarca multă vreme a funcţionat un *e** Land, unde se strângeau toţi depravaţii Europei. Cu toate că Reforma a însemnat mult pentru înaintarea Împărăţiei lui Dumnezeu, astăzi multe biserici protestante sunt goale, şi protestanţii sunt atât de lumeşti încât nu mai pot fi numiţi creştini....

As zice lucrul urmätor. Deja în anii 1920, un preot suedez a scris o carte, "Apostazia Nationalä". Eram încä în urmä cu aproape un secol...

Mä uit la parohia suedezä cea mai apropiatä, si unde o prietenä de-a mea slujeste ca diaconitä. Se adunä, beau cafea, apoi pe la 11 popa le spune sä intre în bisericä, apoi începe slujba, cântäri faine, predicä fainä, apoi se gatä la 12, iar pânä pe la 3 mai beau cafea si mâncä fursecuri. Liturghie (hogmässa) doar de 2 ori pe lunä, cä în rest au doar "cult" (sondagmässa), celebrare de duminicä. Apoi luni seara se adunä grupul fotbalistilor din parohie, marti al tricotäreselor, miercuri al bucätäreselor, etc. Din câte am väzut, în parohi sunt si persoane cu credintä vie, dar o mare grämadä n'au nimic de fäcut...

Cred cä în toate trebuie un echilibru. În unele Biserici, ca în SUA în sud, tunä si fulgerä din scripturi, cu teleevanghelisti si alte bazaconii de 2 lei. Dar în vieata de zi cu zi sunt darwinisti sociali, exploatându-l si nimicindu-l pe cel neajutorat. Ca si puritanii în alte vremuri. În alte Biserici au läsat-o moale cu teologia, dar fac actiune socialä. În alte Biserici n'ai nici pe una, nici pe alta. De aceea e greu sä afli o Bisericä sänätoasä.
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Joi Mai 11, 2006 8:53 am

da, este caracteristic penticostalilor să-şi puncteze predicile cu exclamaţii şi gesturi semnificative, dar eu nu găsesc ceva greşit în asta, poate fi expresia unei credinţe înflăcărate dar...este adevărat că poate fi şi o atitudine teatrală pentru a impresiona masele de credincioşi.
Oricum, nu contează, Isus să fie predicat şi mesajul Lui auzit.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde vizitator » Dum Mai 14, 2006 8:49 am

Radule,este adevarat ce zici si acest lucru se intimpla in fiecare religie dar sub o forma diferita!
Sinceritatea conteaza foarte mult si nu forma teatrala care la fiecare religie e tipica pentru ea insasi !De fapt aceste lucruri au ajuns asa tipice datorita interpretarii bibliei si nu a trairii!
Cei ce o interpreteaza ,o fac pentru un folos si scop personal,iar cei ce o traiesc e datorita credintei si descoprii lui Isus in viata lui!Ia exemplul lui Pavel si vei intelege totul !Dar mediteaza bine la ce spune prin epistolile sale!
<<Cinstiti>>1 petru 2cu 17
vizitator
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Lun Mai 15, 2006 8:05 am

oricum, rugăciunea făcută individual, în odăiţa noastră, dacă este înflăcărată şi sinceră, are cea mai mare apreciere în Cer.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Lun Mai 15, 2006 11:28 am

radu scrie:oricum, rugăciunea făcută individual, în odăiţa noastră, dacă este înflăcărată şi sinceră, are cea mai mare apreciere în Cer.

Nu. "Unde 2 sau 3 se adunä..."
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Lun Mai 15, 2006 11:46 am

eu mă refeream la aspectul exterior al rugăciunii, adică dacă o persoană rămâne cu aceeaşi înflăcărare, cu acelaşi foc, şi atunci când se roagă de una singură, nu numai în public, când apare tendinţa de a impresiona pe ceilalţi.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Mar Mai 16, 2006 8:51 am

am observat trecut în topicul pentru bisericile protestante şi cultul adventist, însă după informaţiile mele eu ştiam că adventiştii sunt neoprotestanţi.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Joi Mai 18, 2006 3:33 am

radu scrie:am observat trecut în topicul pentru bisericile protestante şi cultul adventist, însă după informaţiile mele eu ştiam că adventiştii sunt neoprotestanţi.

Si eu la fel. La drept vorbind, într'o anumitä perioadä mä întrebam dacä adventistii meritä a fi numiti crestini. Am deja citit 2 cärti, scrise de autori lutherani, cari aduceau argumente pt ca adventistii sä nu fie considerati crestini.

Totusi, în ziua de astäzi as fi mai prudent. Totusi, încä stau în dubii cu privire la Dna White, întemeietoarea lor. Ortodoxia ei e foarte dubasä.
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Joi Mai 18, 2006 8:02 am

eu tot n-am înţeles niciodată: de ce adventiştii nu mănâncă carne de porc ? - nu-i plăcea doamnei Ellen astfel de carne sau de ce ?
căci avem referinţe în Biblie foarte clare că putem mânca orice fel de carne, cum ar fi 1 Corint. 10:25, 26; Marcu 7:19
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Joi Mai 18, 2006 11:07 am

Ei au "Legea Sanitara". Adica au impartit Legea si au ales ce sa respecte si ce nu...
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Joi Mai 18, 2006 12:46 pm

care o fi fost argumentaţia ?
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Joi Mai 18, 2006 3:37 pm

radu scrie:eu tot n-am înţeles niciodată: de ce adventiştii nu mănâncă carne de porc ? - nu-i plăcea doamnei Ellen astfel de carne sau de ce ?
căci avem referinţe în Biblie foarte clare că putem mânca orice fel de carne, cum ar fi 1 Corint. 10:25, 26; Marcu 7:19

Am dat de o carte mai recentä, "Kingdom of the Cults" (disponibilä si pe româneste, sub numele: "Împärätia cultelor eretice"), unde se citeazä scrieri mai recente ale adventistilor, si se pare cä acuma vin nu cu argumente din Legea lui Moise, ci cu igiena, chemând versete ce vorbesc despre mâncarea vegetalä (Daniel, 1 Cor).

Interesant, în Biserica Etiopianä, veche din sec II, nu se mâncä porc, si se tine si sâmbäta, si dumineca.
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde marinaru » Joi Mai 18, 2006 3:40 pm

Interpretari gresite :) Ei separa Legea in Legea Morala, Legea Sanitara, Legea Ceremoniala si cele 10 porunci...sau aproximativ asa :) Apoi aleg ce sa tina si ce nu cu toate ca scriptura spune ca cine nu respecta toate poruncile din lege este blestemat. Ori esti sub Legea lui Cristos ori esti sub Legea lui Moise si nu il recunosti pe Isus ca Mantuitor...Desi mereu spun ca nimeni nu este perfect cu privire la Legea lui Moise lucrurile sunt extrem de clare...
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Joi Mai 18, 2006 3:49 pm

mie carnea de porc îmi place cel mai mult :lol:
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Joi Mai 18, 2006 6:22 pm

radu i agree :) Eu sunt inebunit dupa gratare :) Acum incerc sa fac pauza pana in iarna ca am luat porc la tara si vreau sa ma detoxifiez pana atunci :)
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Vin Mai 19, 2006 8:18 am

:wink:
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Vin Mai 19, 2006 10:09 pm

marinaru scrie:radu i agree :) Eu sunt inebunit dupa gratare :) Acum incerc sa fac pauza pana in iarna ca am luat porc la tara si vreau sa ma detoxifiez pana atunci :)

Eu prefer mâncärile vegetale. Una e a prefera; alta e a impune ceva. Câtä vreme adventistii mâncä cutare sau cutare mancare, ok. Dar dacä vreun adventist ar fi prins în flagrant cä mâncä grätare, ce i-ar face? Nu stiu...

Aveam o amicä adventistä. Într'o sâmbätä pastorul a predicat despre lepädarea de sine. "Nu trebuie ca pläcerile noastre sä devinä idoli. Dacä mâna ta te sminteste, taie-o."

Vecina mea, amatoare de fructe, s'a pus si a täiat ciresul. Dar nu s'a gândit la consecinte. Cäci pruncii ei, când a venit vremea ciresilor, au furat din vecini.
YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22).
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde marinaru » Sâm Mai 20, 2006 12:05 am

Waelsch :lol: :lol: :lol: buna partea cu ciresul :) Ai dreptate...cert este ca din cand in cand este bine sa mai renuntam la carne si oricum trebuie sa mancam cat mai rar...dar na e buna :) Eu sunt slab si din acest punct de vedere recunosc sincer...
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Lun Mai 22, 2006 10:12 am

dacă am aplica ad_literam şi nu am înţelege sensul cuvintelor Domnului Isus, atunci ar trebui să ne scoatem ochii, să ne tăiem mâinile etc.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde sofia » Mar Mai 30, 2006 2:27 am

radu scrie:care o fi fost argumentaţia ?

Argumentatia este in vechiul testament,unde scrie ce anume sa se manince si ce nu.
Porcul este cu copita despicata,dar nu este rumegator.Nici arabii nu maninca porc din acelas motiv
Ioan 10;34 : Isus a spus: nu este scris in legea voastra : "Eu am zis:sinteti Dumnezei ? "
sofia
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Mar Mai 30, 2006 8:58 am

păi, Sofia, exact aici este hiba: adventiştii preferă învăţăturile VT în defavoarea celor din NT (care sunt actuale)
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Mar Mai 30, 2006 9:01 am

sofia scrie:Nici arabii nu maninca porc din acelas motiv
porcul nu se mananca in zonele respective din cauza conditilor specifice de clima, asa dupa cum si alcoolul este interzis

daca Dumnezeu ne-a dat o regula in acest sens, a fost in spirtiul naturii si al naturii umane

tot in Bbilie scrie ca, daca cerul se inroseste la apusul soarelui, ziua urmatoare va ploua - si aceasta tot o "indicatie" geografica este (pentru triburile lui Israel, marea este la Apus)
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Mar Mai 30, 2006 9:11 am

referirea era făcută la membrii cultului adventist nu la musulmani.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Mar Mai 30, 2006 10:46 am

Adventistii doar aleg parti din lege pe care le respecta pe ceva interpretari gresite...Eu am mai discutat cu unii si altii...unii am observat ca au inceput sa vada dar altii nu vad orice le-ai arata :) Din nou se dovedeste doctrina mai puternica decat scriptura...
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Mar Mai 30, 2006 1:19 pm

am văzut şi eu o emisiune pe B1 făcută de adventişti: nişte abureli în stilul martorilor, dar şi mai depăşite, legate de anul 1844 (adventiştii susţin că atunci a venit Isus invizibil, iar martorii în 1914).
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Mar Mai 30, 2006 2:03 pm

radu da asa se pare :)
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde sofia » Joi Iun 01, 2006 12:09 pm

Oricum,privind mincarea,Isus zice clar:nu ce baga omul pe gura conteaza,ci ce scoate.Ce baga-n gura,ajunge la hazna,ce spune pe gura,aceea ramine.
Iar adventistii sint si ei ca orice alt cult,doar la ei gasesti mintuire,ei sint singurii adevarati etc.In rest indoctrinarea cunoscuta,dar mai simpluta.
Si toate adevarurile incep cu pastorul.
Ioan 10;34 : Isus a spus: nu este scris in legea voastra : "Eu am zis:sinteti Dumnezei ? "
sofia
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde radu » Joi Iun 01, 2006 12:25 pm

da, aşa e, adventiştii şi mai ales martorii sunt exclusivişti, spre deosebire de celelalte culte, spun că numai ei vor primi mântuirea.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Joi Iun 01, 2006 12:33 pm

sau doar prin ei se primeste mantuirea :)
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde mike » Sâm Dec 16, 2006 6:49 am

Fratilor,
Parerea mea umila este ca inainte de a vorbi despre un subiect sau religie, sa-ti iei timp sa fii familiar cu subiectul respectiv.
Din mesajele voastre reiese doar ca v-ati format o parere - de exemplu despre adventisti - din vorbele spuse la coltul ulitei sau "Radio-Shantz".
Cum poti arunca blam asupra unor credinciosi atata timp cat nu le cunosti doctrina, crezul sau modul de viata?
Referindu-ma doar la "carnea de porc", problema nu e ca esti mantuit sau nu daca mananci sau nu carne de porc. La mijloc e problema sanatatii si datoriei noastre de a pastra corpul - care conform Bibliei este "templul Duhului Sfant - intr-o cat mai perfecta stare de sanatate.
Orice medic - nu orice adventist - iti va spune ca aceasta carne contine numarul cel mai mare de toxine si este nerecomandata nu doar celor cu probleme la ficat, ci chiar celor asa-zisi sanatosi.
Daca adventistii subliniaza aspectul sanitar al vietii nefacand din el principiu de mantuire, nu vad ce e rau in asta?
Ati auzit despre stilul de viata vegetarian si avantajele lui pe multiple planuri ale vietii, promovat nu doar de adventisti, ci de multi altii care-si pun serios problema sanatatii?
Iti place gratarul de pork? Da-i inainte pana medicul iti va spune "Imi pare rau stimate, ai venit prea tarziu..." Daca nu-ti pasa cum vei arata cand anii vor cobora spre apus (daca mai ajungi) mananca gratare, fripturi, bea alcool, fumeaza, nu tine cont de recomandarile sanitare ale Bibliei si apoi, posteaza mesaje pe forum ca fratii si bisericile sa se roage pentru sanatatea ta pierduta.
Inainte de a lovi cu piatra, ia-ti timp si umbla cale de cativa kilometri in pantofii celui vizat.
Nuami de bine si frumos.
mike
mike
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Mesajde mike » Sâm Dec 16, 2006 8:24 am

Aveti intrebari despre stilul de viata si inchinare adventist?
Va intereseaza cu adevarat ce cred ei si ce este doar falsa acuzatie?
Va stau la dispozitie pentru intrebari pertinente in particular la misheph@yahoo.com sau pe forum.

Numai de bine,

mike
mike
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Mesajde OryNider » Sâm Dec 16, 2006 6:59 pm

Eu sunt de acord că sabatul biblic e Sâmbăta dar pentru creştini ziua Domnului e în fiecare zi, cum zice Pavel, pentru unii o zi e mai mare decât alta, iar pentru alţii toate zilele sunt la fel, fiecare să fie deplin înceredinţat (personal nu impus de o religie), şi mai zice nimeni să nu vă judece cu privire la sărbători. Eu personal dacă aţi convinge statul să fie zi liberă oficial Sâmbăta şi să se lucreze Duminica nu m-aşi poticni cu toate că primii creştini se odihneau în ziua de sabat mai ales în Iudea (ca să nu poticnească pe evrei) şi apoi Dumnica se adunau în sinagogi şi pieţi şi vesteau evanghelia.

Despre de ce a zis Isus cu privire că nu e spurcat ce bagi în gură ci cea ce scoţi e clar la ce s-a referit, dar se ştie că şi Apostolul Petru a avut vedenia cu animale necurate şi ce semnifică, iar Pavel a zis cu privire la carne să mâncăm tot ce se găseşte în măcelărie, doar cu privire la lucrurile jerfite idolilor ne-a atras atenţia să nu consumăm nu pentru că ne-ar intina ci fiindcă i-am putea poticni pe cei noi la credinţă.
Eu personal nu am mai mâncat de 6 ani carne pe porc şi nu vreau să mă laud cu asta fiindcă nu mi-a recomandat medicul din cauza că am o boală aderenţială la burtă şi sunt predispus la enterocolite. Dar consider că fiecare trebuie să aibă libertatea să decidă singur fiindcă acolo unde este Duhul Domnului acolo este libertate.

Cât despre alte sărbători vin VT fiecare este liber să ţie doar că unele lucrări se fac acum în mod spiritual şi acele obiceiuri mozaice doar prefigurau ce avea să vie în noul legământ când Duhul lui Dumnezeu nu mai locuieşte în pietre sau temple ridicate de oameni, ci în pietre vii căci Domnul vrea ca noi toţi să fim temple ale Spiritului Sfânt.

edit: Important e când intrăm în odihna lui Cristos să rămânem în ea toate zilele vieţii nostre nu să ieşim din ea şi să intrăm din când în când în weekend.
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde marinaru » Dum Dec 17, 2006 1:02 am

ory...total de acord...

mike eu sincer am obosit sa tot discut pe teme adventiste...(mai ales ca nu exista nici un rezultat) pe alte forumuri...sper sa gasesti ceva partener de discutie iar daca faci ceva topice am sa incerc sa scriu si eu... :D
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde total4him » Dum Dec 17, 2006 4:00 am

hai sa nu ne mai contrazicem uitand de dragostea aproapelui nostru. in cel mai mare caz, tocmai deasta nu este dragoste intre fratii crestini, datorita diferitei de doctrina sau confesiune. daca consider ca invatatura unui cult nu este sanatoasa, mai bine sa stau si sa ma rog pt acea pesroana care face parte din respectivul cult, decat sa il judec sau condamn iar daca inaintea lui Dumnezeu..doctrina este inteles gresit...El isi va cerceta copiii Sai. consider ca aceasta este cea mai inteleapta decizie. exista o singura biblie si totusi mii de doctrine. daca aduni 5 preoti (pastori) si le ceri sa iti explice baza doctrinei al fiecaruia...se vor bate in piept ca a lui este cea mai sanatoasa..si totusi?! spunea cineva ca atunci cand vorbesti despre religiune, parca ai vorbi despre politica. un inceput fara sfarsit. :) oare nu slujim toti aceluiasi Dumnezeu? sau sustii ca adventistii nu vor vedea imparatia cerului? sau penticostalii sau baptistii? Isus i-a zis: "Eu sunt calea, adevarul si viata; nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine. deci e de inteles faptul ca cine il are pe Isus, merge la Tatal. cine nu il are..sorry for him. este posibil sa cred si traiesc o doctrina nu tocmai sanatoasa si totusi sa-L am pe Isus in inima mea, sa traiesc si sa am partasie in El?
Ultima oară modificat de total4him pe Dum Dec 17, 2006 6:07 am, modificat 1 dată în total.
<b>Nu sunt nimic prin ceea ce sunt sau am facut. Tot ce am si ce sunt, este prin Isus care mi-a dat valoare la Calvar. Smereste-mi Doamne inima.. caci Tu esti bland si credincios. - theexodusmission@thinkpost.net</b>
total4him
Vizitator
Vizitator

Mesajde mike » Dum Dec 17, 2006 4:50 am

1. Consider ca intr-o societate democrata, fiecare individ are dreptul la opinie. Uneori punctul lui de vedere vine in condradictie cu opinia majoritatii. Are cineva dreptul sa-si judece aproapele pe considerente majoritare?

2. A-ti prezenta punctul de vedere in mod civilizat - respectand in acelasi timp opinia celorlalti chiar daca sunt minoritari - nu insemna nici cearta nici jicnirea semenului.

3. Cand Dumnezeu a hotarat ca cea de a saptea zi a saptamanii sa fie zi de odihna, El nu Si-a facut un cadou. El nu are nevoie de odihna, de refacere fizica sau spirituala. El este Dumnezeu Cel Atotputernic. El a facut-o pentru om. Daca citesc cu atentie Scriptura, descopar ca Adam, primul beneficiar al odihnei Sabatului nu a fost nici iudeu, nici adventist. El a fost OM. Isus Insusi subliniaza acest adevar cand spune, "Sabatul a fost facut pentru OM..." Marcu 2:27. Daca te consideri OM, Sabatul este pentru tine si nu doar pentru evrei sau adventisti.

4. Crezi ca Petru a primit deslegare sa manance "orice?" Avem noi dreptul sa mancam orice? Ce zici de o "delicioasa friptura de pisica Siameza?" Sau de "un gratar de Doberman?" Faptul ca unii mananca si astfel de carne nu ma indreptateste pe mine sa consider ca Dumnezeu a "deslegat" ceeace a recomandat in Leviticul 11. Dumnezeu nu Se schimba -spune Biblia - asa ca sa dea "delegare la peshte, cum o fac unii conducatori religiosi.

Revenind la viziunea lui Petru, te sfatuiesc sa citesti atat capitolul 10 cat si 11 din cartea Faptele Apostolilor. Cand Petru isi indreptateste purtarea in fata apostolilor, el povesteste viziunea ce a avut-o, iar in cap 11:12 Petru concluzioneaza, "Duhul mi-a spus sa plec cu ei fara sa fac vreo deosebire." Asadar viziunea era nu pentru a desfiinta granita intre animalele curate (bune de mancat) si cele necurate. Evreii considerau neamurile (ne-evreii) nevrednice de mantuire, exclusivismul lor ii faceau sa-i considere "animale necurate." Isus prin jertfa Sa a desfiintat notiunea de "popor ales" cu referire stricta la poporul Israel si a deschis usa Evangheliei pentru "israelul spiritual" - cei ce-l accepta pe Isus ca Mantuitor personal. Asa ca viziunea avea de a face cu oameni dornici de mantuire (sutasul Corneliu si casa lui) si nu cu animale.
Te sfatuiesc sa nu scoti niciodata un verset din contextul lui. Facand astfel se poate ajunge la aberatii de interpretare inimaginabile.

Numai de bine si frumos,
mike
mike
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Mesajde total4him » Dum Dec 17, 2006 6:06 am

asta pt cine e?
<b>Nu sunt nimic prin ceea ce sunt sau am facut. Tot ce am si ce sunt, este prin Isus care mi-a dat valoare la Calvar. Smereste-mi Doamne inima.. caci Tu esti bland si credincios. - theexodusmission@thinkpost.net</b>
total4him
Vizitator
Vizitator

Mesajde mike » Dum Dec 17, 2006 6:56 am

pentru cine are urechi de auzit
mike
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Mesajde total4him » Dum Dec 17, 2006 7:30 am

am si eu o intrebare!! doar adventistii sunt mantuiti sau am inteles eu gresit? :D ca din cate doctrine am intalnit la viata mea.. asta mi se pare ciudata din acest punct de vedere.
total4him
Vizitator
Vizitator

Mesajde OryNider » Dum Dec 17, 2006 8:22 am

Când Pavel a zis că pentru unii o zi este mai mare decât celelate nu s-a referit la ziua stabilită de legea dată prin Moise evreilor deoarece el a fost impotriva îndreptăţirii prin lege (Evrei) şi a susţinut în toate epistolele îndreptăţirea numai prin har adică prin sângele lui Isus.
El ia condamnat pe cei care au căzut înapoi în iudaism si deci din har ca şi cum l-ar mai răstigni pe Cristos încă odată.
Până la Moise evreii nu ţineau o zi de sabat, iar conform legii trebuie ţinute şi săptămânile sabatice şi lunile sabatice şi anii sabatici şi mileniile sabatice fiindcă la Dumnezeu o zi e ca o mie de ani (de aceia Adam a murit în ziua când a păcătuit, aşa cum ia spus Domnul că se va întâmpla dacă va mânca din fructul acelui pom). În următoare zi de sabat Cristos va împărăţi cu sfinţii peste tot Pământul.
Apoi, de exemplu, putem să ne încredem în Domnul şi să stăm în odihna lui toată viaţa sau dimpotrivă să vrem să ne odihnim într-o zi anume şi cu îngrijorările vieţii şi stresul care fac mult mai rău trupului care astfel se îmbolnăveşte mai uşor decât dacă am munci fizic şi am avea mintea eliberată.

total4him: Martorii lui Iehova care o parte din ei (elita) s-au desprins din adventişti au o astfel de îndoctrinare şi cred orbeşte dar şi sincer că doar ei sunt mântuiţi. Acuma eu am avut şi în copilărie şi în facultate prieteni şi colegi adventişti cu care pot spune sincer că mă înţelegeam cel mai bine, dar nu i-am auzit nici odată să se bată cu pumnul în piept şi să zică că numa ei sunt mântuiţi, dimpotrivă unul dintre ei, cu care am rămas prieten şi după ce am terminat studiile, tot bătea apropoul faţă de ceilaţi colegi cum că doar eu aşi fi mântuit şi aşa îi provoca pe toţi ca să mă ispitească in glumă bineţeles :D
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde mike » Dum Dec 17, 2006 6:04 pm

incet...incet...incepem sa descoperim adevarul despre Adventisti. Multe din cele atribuite Adventistilor ( si nu numai lor) se explica prin reaua vointa a unora care vor sa denigreze nu doar o persoana ci o biserica, o doctrina. Spiritul de intolernata si neacceptare ne rapeste frumusetea descoperii unor lucruri frumoase in cel de langa noi.
Sustin Adventistii ca doar ei au dreptul la mantuire? Nicidecum si niciodata. Slava Domnului ca nici unui muritor nu i s-a dat dreptul sa imparta mantuirea cui vrea el.
Mantuirea este darul cerului prin Isus Mantuitorul oferita omului dupa criteriile cerului si nu dupa conditiile puse de om.

Marea confuzie in ce priveste Sabatul, porneste de la lipsa intelegerii celor doua Legi existente in Biblie: Legea ceremonia si Legea morala. Biblia face referire la cele doua aspecte ale Sabatului: moral si ceremonial.
Apropo, cineva spunea ca Adventistii neglijeaza Noul Testament si isi bazeaza doctrina pe Vechiul Testament. Nimic mai fals decat aceasta. Adventistii considera Vechiul Testament infrastructura, temelia cladirii credintei bazata pe Noul Testament. Cercetati viata Mantuitorului, lucrarea Sa, misiunea Sa, scrierile apostolilor si veti fi uimiti sa descoperiti cate profetii ale VT isi gasesc implinirea in NT. Cum pot in acest caz sa declar VT fara valoare pentru noi?
Revenind la Legea morala si ceremoniala Adventitii cred ca Legea Ceremoniala cu sistemul jertfelor si ispasirii pacatului prin sangele animalelor si-a gasit implinirea (sfarsitul) cand Domnul Isus - adevaratul Miel de jertfa simbolizat prin intregul sistem al jertfelor a murit pe cruce.
Vorbind insa despre Legea morala - Legea celor 10 porunci - Adventistii cred ca nici o iota din aceasta Lege nu a fost schimbata or desfiintata. Totodata ei considera ca Legea morala a fost data nu doar evreilor, ci tuturor fiintelor umane. Daca Legea Morala data de Dumnezeu lui Moise pe Sinai ar fi fost desfiintata, imaginati-va haosul care ar exista nu numai pe planeta noastra ci in intregul Univers.

Ce ziceti daca am incepe sa hulim Numele Domnului? Sau sa ne inchinam la idoli, sau sa renegam parinitii, sa furam, sa ucidem, sa desfranam, sa mintim, sa nutrim ganduri imorale. O astfel de lege desfiintata ne-ar absolvi de toate pacatele de mai sus. Este crestinul eliberat de datoria de a pazi aceasta Lege? Nu cred. Tocmai ascultarea de aceasta Lege ne aduce pace sufleteasca si adevarata libertate.

Va doresc o zi buna tuturor.
mike
mike
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Mesajde mike » Dum Dec 17, 2006 6:10 pm

Pentru cei ce vor sa cunoasca punctele fundamentale de doctrina ale Bisericii Adventiste, va recomand urmatoarea sursa:
http://www.intercer.net/article.php?id=492

Numai de bine
mike
mike
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Mesajde OryNider » Dum Dec 17, 2006 10:15 pm

Eu nu ziceam că legea morală a fost desfinţată şi nici decum cele zece porunci dar dacă avem Duhul Sfânt care ne învaţă despre toate trebuie să-l lăsăm pe El să ne călăuzească şi să lucreze prin noi. Altfel o să creadă unii că ei ţin legea morală şi sunt mântuiţi. În loc să fie mântuiţi prin har o să ajungă unii la judecată, şi miraţi o să întrebe: "Da eu de ce am ajuns să fiu judecat? Nu am ţinut legea exact cum am fost învăţat la biserică?" Cine este chemat, Domnul are un scop cu el. El trebuie să lase Duhul Sfânt să aducă roade. Nu roade din acelea care se pun pe pom de crăciun ci roade sănătoase pe care Domnul Isus le face prin cei ce se lasă călăuziţi. Şi este scris că "Domnul este Duhul". Deci dacă îl avem şi nu este libertate atunci El nu poate lucra. El nu lucrează cu fiecare om la fel, nu există un tipar ci fiecare om are încredinţările lui iar Duhul ţine cont de conştiinţa fiecăruia. Nici pe parcurcul generaţiilor nu lucrează la fel ci fiecărei generaţii îi vorbeşte după în aşa fel încât acea generaţie să înţeleagă. El ţine cont şi de contextul culural. Dumnezeu are în fiecare generaţie oameni cărora le vorbeşte şi dacă a vorbit acum 100 de ani unora din generaţia aceia şi întradevăr cea ce au primit ei atunci a fost bun pentru generaţia lor aşa vorbeşte şi în prezent altor oameni şi cea ce le vorbeşte acum este bun pentru generaţia aceasta. Problema e că unele grupări creştine i-au recunoscut pe acei oameni căre au primit de la Duhul ceva pentru generaţia lor, doar după ce acele descoperiri deja nu au mai fost de actualitate, şi în toate religiile s-a întâmplat cam aşa. Iar pe cei care primesc ceva pentru generaţia aceasta nu îi primesc încă sau nici nu-i vor primi.
Asta a fost aşa şi pe vremea lui Moise şi va fi încă aşa până când Isus va domni peste tot Pământul.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde marinaru » Lun Dec 18, 2006 12:55 am

mike scrie:Marea confuzie in ce priveste Sabatul, porneste de la lipsa intelegerii celor doua Legi existente in Biblie: Legea ceremonia si Legea morala. Biblia face referire la cele doua aspecte ale Sabatului: moral si ceremonial.

Confuzia vine din faptul ca nu exista "lege ceremoniala" si "lege morala" in biblie pentru ca nimeni nu a facut o astfel de numire niciodata. Legea lui Moise sau legea lui Dumnezeu sau vechiul legamant sunt pana la Cristos iar dupa avem legea lui Cristos care este tot legea lui Dumnezeu si noul legamant. :wink:
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde mike » Lun Dec 18, 2006 1:13 am

mare confuzie fratilor...
Legea ceremoniala este legea jertfelor care si-a gasit implinirea la cruce.

Legea morala este legea celor 10 porunci. Cum poate sustine cineva ca acasta lege s-a desfiintat? Daca s-a desfiintat de ce nu furam, mintim, de ce condamnam prostitutia, pornografia?
Respectand aceasta lege - morala - demonstrez practic iubirea mea fata de Dumnezeu si nicidecum nu-i pretind lui Dumnezeu sa ma mantuiasca. Mantuirea este DARUL Lui in Isus.
Iubirea fara acoperire in fapte nu are nici o valoare. Nici o sotie nu va fi incantata de declaratii verbale de dragoste din partea sotului fara ca acestea sa fie sustinute de fapte. Asadar faptele nu ne mantuiesc ci ele demonstreaza ca suntem mantuiti.

Sa auzim numai de bine
mike
mike
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Mesajde OryNider » Mar Dec 19, 2006 5:51 am

În lucrurile care ne învaţă Duhul Sfânt să respectăm se regăsesc şi cele zece porunci în mod literal sau spiritual de la caz laz la caz. Noi nu respectăm acele porunci fiindcă aşa a zis Moise poporului evreu ci fiindcă aşa ne călăuzeşte Duhul lui Dumnezeu care locuieşte în noi. :wink:

Atâta timp cât Domnul este cu mine pentru mine e Sabat, acuma şi legile statului la noi au hotărât să existe două zile de odihnă pe săptămână iar dacă se lucrează în una din ele cetăţeanul este plătit mai mult decât într-o zi normală de lucru sau se lucrează jumate de program şi se plăteşte cât o zi întreagă. Pavel a spus „Cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce.”; deci l-am citat să nu credeţi că sunt împotriva lucrului.

Dumnezeu i-a zis omului: „Fiindcă ai ascultat de glasul nevestei tale şi ai mâncat din pomul despre care îţi poruncisem: „Să nu mănânci deloc din el” blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ţi scoţi hrana din el în toate zilele vieţii tale;”

Să nu credeţi că ce-a ce i-a zis Dumnezeu omului contrazice ce i-a zis lui Moise, ele sunt în perfectă armonie dar evreii au înţeles greşit atâta de mult încât au crezut că şi să faci bine în zi de Sabat ar fi păcat; de exemplu dacă salvezi pe cineva de la moarte.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Următorul

Înapoi la Confesiuni Protestante