de sofia » Sâm Iul 15, 2006 10:31 am
Isus a deschis o cale.Referitor la aceasta cale,el face o prorocire ptr viitor.
Deoarece le-a spus ce trebuie sa stie si sa faca,pilda suna cam asa:acum stiti adevarul-momentul incredintarii talantilor.
Cind ma voi intorce,voi cerceta ce-ati facut cu talantii ce v-am dat-adevarul ce vi l-am revelat.
Cel cu cinci talanti (atentie,caci pe toti ii considera putin credinciosi) reprezinta omul mai cu multa autoritate,iubire,putere ,iar talantii reprezinta iubirea,credinta,mila etc pe care acesta este capabil sa le simta si sa le si puna-n practica ptr Tatal,respectiv semenii sai in acord cu iubirea de aproape.El a primit darul adevarului si il inmulteste in inima sa si in jurul sau.
Al doilea,cu doi talanti,dupa putere-poate fi cineva mai tinar,ideea e ca mai sus.
Ultimul,are cunoasterea caii si adevarului,dar zice ca este destul si nu face nimic.Lui i se ia darul ,caci simpla cunoastere nu da roade.El este static,ori pe acest pamint rodeste doar miscarea.El este cel care se-mpietreste si ajunge in final unde este plinsul si scrisnirea dintilor.
Iar ideea celui ce are ii voi da si celui ce n-are ii voi lua si ce are,se refera
la suflet in primul rind ,cine are iubire si credinta si lupta ptr adevar,ii voi da putere,iubire,il voi ajuta pe drumul lui,iar cine nu-l iubeste pe Tatal si pe aproapele sau si nu face ce-a spus Isus,i se ia si viata in final.
Este o prorocie despre calea spre mintuire.
Iata ,Isus le explica aici-plecind de la ideea ca ei au fost putin credinciosi pina la El,insemnind ca s-au indepartat de D-zeu prin necunoastere,rautate si minciuna-le explica ca El deschizind o noua cale,ce-a fost nu mai conteaza,ca daca-si schimba gindirea,mentalitatea ,inima si faptele,ei sint salvati prin El.Adica mintuiti.Iar aceasta pilda se refera la metanoeo-a-ti schimba mentalitatea,in romaneste a te pocai ,dar cu sensul original al cuvintului.