BluePink BluePink
XHost
Servere virtuale de la 20 eur / luna. Servere dedicate de la 100 eur / luna - servicii de administrare si monitorizare incluse. Colocare servere si echipamente de la 75 eur / luna. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

economicitatea în interiorul Dumnezeirii

Discuţii teologice despre dumnezeire şi doctrina Dumnezeirii.

Mesajde calea » Mie Mai 17, 2006 3:44 pm

Biblia când vorbeşte despre Sine, vorbeşte ca şi cum ar fi o singură persoană nu mai multe, El nu spune:
"Viu suntem NOI", ci "Viu sunt EU"............(Ezechiel 33:11 BCR).
Iar când vorbeşte de Tatăl şi Fiul spune la plural:

23  Drept răspuns, Isus i-a zis: „Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi. Noi vom veni la el, şi vom locui împreună cu el.

Iar când vorbeşte despre El, Isus vorbeşte la singular din nou:
Ioan 14:21  Cine are poruncile Mele şi le păzeşte, acela Mă iubeşte; şi cine Mă iubeşte, va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi, şi Mă voi arăta lui.”

Tatăl şi Fiul sunt descrişi prin expresia: "Noi"
Dar Dumnezeul Bibliei este descris prin expresia "Eu".........curios nu?
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Joi Mai 18, 2006 11:15 am

calea scrie:Tatăl şi Fiul sunt descrişi prin expresia: "Noi"
nu!
si spatiul este unul singur, dar noi il percepem tridimensional...
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Joi Mai 18, 2006 11:25 am

nu funcţionează analogia spaţiu - Dumnezeu din simplul motiv că Dumnezeu este fiinţă iar spaţiul un lucru creat.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Joi Mai 18, 2006 11:50 am

radu scrie:nu funcţionează analogia spaţiu - Dumnezeu din simplul motiv că Dumnezeu este fiinţă iar spaţiul un lucru creat.
despre Dumnezeu, omul nu poate vorbi decat prin analogii cu lucruri create!
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Joi Mai 18, 2006 11:53 am

MariaB scrie:
radu scrie:nu funcţionează analogia spaţiu - Dumnezeu din simplul motiv că Dumnezeu este fiinţă iar spaţiul un lucru creat.
despre Dumnezeu, omul nu poate vorbi decat prin analogii cu lucruri create!

dacă tu zici, înseamnă că aşa e ! :!:
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Joi Mai 18, 2006 11:57 am

radu scrie:dacă tu zici, înseamnă că aşa e ! :!:
nu pentru ca o spun eu, ci pentru ca asa e!
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Joi Mai 18, 2006 12:07 pm

chiar aşa şi este !
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Joi Mai 18, 2006 3:43 pm

Imi plac aceste idei. Ele sunt menite sa ne faca confuzi si sa ne intoarcem la "unii" care pretind ca ei cunosc "TAINELE" :lol:
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Joi Mai 18, 2006 5:13 pm

calea scrie:Lasă teoria Waelsch cu pluralitatea de persoane pentru cuvântul Elohim,
Căci acest plural nu se referă la un plural de persoane cum cred unii teologi care vor să susţină prin orice doctrina trinităţii, căci tot expresia Elohim este folosită pentru Moise, care a fost o singură persoană (Exod 4:16; 7:1), şi pentru Baal care a fost un singur zéu (1Împăraţi 18:27), sau pentru alte zeităţi false (Geneza 35:2,4; Exod 12:12; 18:11; 23:24).

Fals. Nicäieri, din stiutele mele, nu se foloseste Elohim pentru un individual. Când e vorba de zeii falsi, se foloseste la plural, dar atunci si subiectul, si predicatul sunt la plural. Doar pt YHWH e Elohim plural, si verbul la singular.
Prin urmare expresia Elohim se referă la pluralul de maiestate al Creatorului. În acest sens, iată ce se recunoaşte în cartea „Teologie elementară” p.41,42: „Faptul că substantivul este consecvent folosit cu forme verbale la singular, cu adjective şi pronume la singular susţine acest fel de plural. Pluralul maiestăţii denotă măreţia şi supremaţia nelimitată a lui Dumnezeu.”
(Notă cel ce a scris cartea aceasta este un trinitarian şi recunoaşte lucrul acesta)

E teologie liberalä. Nu inträ în discutie.[/quote]
Tu tot eretic rämâi, si esti afurisit din adunarea sfintilor. Înträ în ce bisericä vrei, si întreabä-i pe frati ce cred ei. O sä vezi cä toti cred catoliceste, adicä ceea ce Biserica a crezut dintotdeauna.

Tu ai ales sä te pui pe linia lui Arie si a mormonilor si a iehovistilor. Mai räu decât dacä ai fi jidan sau musulman. Ei, cel putin, se închinä lui Dumnezeu, färä a-l cunoaste. Tu, însä, ai avut parte de Descoperirea Dumnezeiascä: sfintele scripturi, scrise în si de Bisericä, rämase în Bisericä, crezute de Bisericä. Tu esti din afara Bisericii, si esti fur de cele sfinte.
YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22).
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde marinaru » Joi Mai 18, 2006 5:47 pm

Waelsch draga Satan Dumnezeul acestei LUMI nu doarme...cu siguranta nu majoritatea v-a intra in imparatia cerurilor asa cum nu majoritatea detine adevarul scripturii...

Luca 13:23 Cineva I-a zis: „Doamne, oare puţini sunt cei ce sunt pe calea mântuirii?” El le-a răspuns:
24 „Nevoiţi-vă să intraţi pe uşa cea strâmtă. Căci vă spun, că mulţi vor căuta să intre şi nu vor putea.
25 Odată ce Stăpânul casei Se va scula şi va încuia uşa şi voi veţi fi afară şi veţi începe să bateţi la uşă şi să ziceţi: „Doamne, Doamne, deschide-ne!” drept răspuns, El vă va zice: „Nu ştiu de unde sunteţi.”
26 Atunci veţi începe să ziceţi: „Noi am mâncat şi am băut în faţa Ta şi în uliţele noastre ai învăţat pe norod.”
27 Şi El va răspunde: „Vă spun că nu ştiu de unde sunteţi; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi lucrătorii fărădelegii.”
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Joi Mai 18, 2006 5:56 pm

Exod 7:1 IHVH a zis lui Moise: ,,Iata ca te fac ELOHIM(Dumnezeu) pentru Faraon; si fratele tau Aaron va fi proorocul tau.
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Joi Mai 18, 2006 5:57 pm

calea scrie:Biblia când vorbeşte despre Sine, vorbeşte ca şi cum ar fi o singură persoană nu mai multe, El nu spune:
"Viu suntem NOI", ci "Viu sunt EU"............(Ezechiel 33:11 BCR).
Iar când vorbeşte de Tatăl şi Fiul spune la plural:

23  Drept răspuns, Isus i-a zis: „Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi. Noi vom veni la el, şi vom locui împreună cu el.

Iar când vorbeşte despre El, Isus vorbeşte la singular din nou:
Ioan 14:21  Cine are poruncile Mele şi le păzeşte, acela Mă iubeşte; şi cine Mă iubeşte, va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi, şi Mă voi arăta lui.”

Tatăl şi Fiul sunt descrişi prin expresia: "Noi"

Ecclesiast 12:1: "Adu-ti aminte de Fäcätorii täi", etc.

Nu. Sä facem om dupä chipul si asemänarea noasträ; iatä Adam s'a fäcut ca unul dintre noi; haidem sä ne coborîm sä le amestecäm limbile.

Repetesc: "unul dintre noi".

Si sä nu-mi spui cä ar fi zis asta ângerilor; cäci: "noi îi vom judeca pe ângeri". Si nicäieri nu apare: "Dumnezeu a zis ângerilor: haidem..."

Dumnezeu (El si Eloah) si Dumnezei (Elohim): ambele sunt folosite.
Eu si noi: ambele folosite.

Toatä scriptura afirmä pluralitatea lui Dumnezeu, si unicitatea în acelasi timp.

Dumnezeu e iubire: dacä ar fi fost o singurä persoanä, n'ar fi fost capabil de iubire, înainte de facerea lumii.

Dacä Iisus n'ar fi Dumnezeu, omenirea nu s'ar fi putut mântui; cäci era nevoie ca Dumnezeu însusi sä se întrupeze, si sä pläteascä pretul.

Ezek 34:15: "Eu însumi voiu fi pästorul turmei mele", spune YHWH. Iisus: "Eu sunt pästorul cel bun".

Miheea 5:1: "zilele vesniciei", ebr "olam", se referä la vesnicia "beginningless" a lui Dumnezeu.

În VT, YHWH se însoarä cu Israel; în NT Iisus cu Biserica.

Iatä ce zice YHWH:

Eu sunt unul Dumnezeu Mântuitor. (Isaia 45:21.)
Asa gräieste YHWH, Împäratul lui Israel si Mântuitorul säu. (Isaia 44:6.)
Eu sunt cel dintâiu si cel de pe urmä. (Is 48:12.)
Eu sunt YHWH Dumnezeii täi, Sfântul lui Israel, Mântuitorul täu. (Is 43:3)
YHWH, Dumnezeii täi, e Domnul Domnilor (Deut. 10:17.)
YHWH e scutul vostru, Sfântul lui Israel si Împäratul nostru. (Ps 89:19)
Fiica Ierusalimului! Iatä, Împäratul täu vine cälare pe asin, pe mânzul asinei. (Zah. 9:9)
Asa gräieste YHWH, se vor uita la mine, cel pe care l-au sträpuns. (Zah. 12:1-10)
Eu sunt Dumnezeul atotputernic. (Gen 17, 1.)
Eu sunt un pärinte pt Israel. (Ier 31:9)
Soarele se va preface în întunerec, luna în sânge, înainte sä vinä ziua lui YHWH. (Is 13: 6-10.)

Toate aceste atribute sunt aplicate lui Iisus în Luca 1:67; Ioan 20:27; Apoc 2:8; Ioan 12:13; Fil 3:20, etc.

Culmea! Dumnezeu e unicul Mântuitor; si totusi Iisus e Mântuitorul. Dumnezeu e împäratul lui Israel; si totusi Iisus e. Dumnezeu e Sfântul lui Israel, si totusi Iisus e.

Nu cunoasteti nici scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.
YHWH Dumnezei a zis: "Iata ca omul s`a facut ca unul dintre NOI." (Facerea 3:22).
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde Waelsch » Joi Mai 18, 2006 6:04 pm

marinaru scrie:Exod 7:1 IHVH a zis lui Moise: ,,Iata ca te fac ELOHIM(Dumnezeu) pentru Faraon; si fratele tau Aaron va fi proorocul tau.

Nimic nu-mi indicä un acuzativ. De ce cu: "Iatä cä Elohim te statoresc pentru faraon", etc?
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde marinaru » Joi Mai 18, 2006 6:08 pm

Waelsch tu spui ca sa nu spunem ca IHVH se adreseaza ingerilor. Dar de ce sa nu spunem ? De unde sti tu cui i s-a adresat ? Sau s-a adresat lui INSUSI ? Ca asta se intelege din ce vrei tu sa insinuezi.

Isus a preluat foarte multe titluri de la Tatal ma mir ca nu le-ai scris pe toate.

Asadar Dumnezeu Tatal s-a intrupat si Dumnezeu Tatal a fost ispitit de Satan.
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Joi Mai 18, 2006 6:37 pm

Dragul meu putin imi pasa ce iti indica tie fara suparare . Asa scrie si gata. Eu stiu ca voi aveti talent in a suci TOT. Lasa asa cum este scris si accepta ca fiind inspirat. Altfel am sa incep eu textele cu "ERETICULE !!!" :D
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Joi Mai 18, 2006 6:40 pm

Psalm 83:18 Ca sa stie ca numai Tu, al carui Nume este IHVH, Tu esti Cel Prea inalt pe tot pamîntul;

Nu spune VOI spune TU.
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Joi Mai 18, 2006 6:44 pm

1 Corinteni 8:5 Caci chiar daca ar fi asa numiti „dumnezei”, fie în cer, fie pe pamînt
totusi pentru noi nu este decît un singur Dumnezeu: Tatal, dela care vin toate lucrurile si pentru care traim si noi, si un singur Domn: Isus Hristos, prin care sînt toate lucrurile si prin El si noi.

TATAL este SINGURUL DUMNEZEU. Nu spune ca Sfanta Treime. Nu spune altceva...

DE CE ?
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Vin Mai 19, 2006 8:28 am

marinaru scrie:TATAL este SINGURUL DUMNEZEU. Nu spune ca Sfanta Treime. Nu spune altceva...
DE CE ?
pentru ca textele neotestamentare au avut un timp mult prea scurt pana la stabilirea canonului (doua sute de ani), nebeneficiind de perioasda de oralitate (o mie cinci sute de ani, de exemplu, pentru textele veterotestamentare)
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Vin Mai 19, 2006 9:25 am

pentru un simplu cititor al Bibliei ca mine, nu văd de ce s-a intodus în dogmatica creştină această doctrină a trinităţii, nu-şi avea sens, adică de ce să nu luăm ad_literam Cuvântul Scripturii, numindu-l pe Isus ceea ce a afirmat chiar El însuşi, că este Fiul lui Dumnezeu.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde Lucian » Vin Mai 19, 2006 9:59 am

Termenul de Elohim apare in sensul de divinitate de aproximativ 2.570 de ori in Vechiul Testament.De aproximativ 2.310 de ori este folosit ca un nume pentru adevaratul Dumnezeu.Prima data cand apare este primul verset din Biblie.Este Folosit cu privire la zeitati false in Geneza 35:2,4;Exod 12;12;18:11;23:24.

Semnificatia acestui termen depinde de sursa de la care este derivat.Unii il inteleg ca venind de la o radacina care inseamna teama de Divinitate si sa i se inchine.Altii il deriva de la o radacina care inseamna puternic,indicand o Divinitate cu o mare putere.Desi dovezile nu sunt definitive cea de a doua interpretare pare a fi cea mai corecta,conform careia teermenul,atunci cand se atribie adevaratului Dumnezeu,inseamna ca El este Cel Tare,Conducatorul Puternic,Divinitatea Suprema

Forma de plural Elohim este o particularitate a V.T.care nu apare in alte limbi semitice.
Este pluralul maiestatii.Faptul ca substantivul este consecvent folosit cu forme verbale la singular,cu adjective si pronume la singular sustine acest fel de plural.Pluralul maiestati denota maretia si suprematia nelimitata a lui Dumnezeu.
Dat fiind ca acest nume al lui Dumnezeu inseamna cel puternic si apare la pluralul maiestatii,ar fi de asteptat sa fie folosit in legatura cu maretia si faptele Lui marete
Yahweh fiind numele personal al lui Dumnezeu sub care El rea cunoscut lui Israel,in vremurile post exilice a ajuns sa fie considerat atat de sacru,incat se evita pronuntarea lui.In locul lui era folosit de obicei termenul Adonai.
In sec.6-7 d.Cr.vocalele din Adonai au fost combinate cu consoanele YHWH,formand numele artificial Iehova(h)
Ca si Elohim ,Adonai este un plural al maiestatii.Singularul inseamna domn,stapin sau propietar(Gen 19:2;40:1;1 1 Sam:1:15.Asa cum este de asteptat este folosit pentru a descrie reletia dintre oameni(stapan si rob) Ex.21:1-6.Cand este folosit cu referire la relati dintre Dumnezeu su om,termenul reda ideea autoritatii absolute a lui Dumnezeu.Ioasua a recunoscut autoritatea Capeteniei ostirii Domnului (Ios.5:14)iar Isaia s-a supus autoritatii Domnului Stapanului sau (Is.6:8-11).Echivalentul nou testamental este Kyrios,adica "domn"
Lucian
Membru 32-bit
Membru 32-bit

Mesajde MariaB » Vin Mai 19, 2006 11:45 am

radu scrie:pentru un simplu cititor al Bibliei ca mine, nu văd de ce s-a intodus în dogmatica creştină această doctrină a trinităţii
simplu:
pentru ca oamenii nu citeau Biblia (nestiind sa citeasca0, ci doar ascultau ceea ce spunea episcopul, fiecare episcop avand personalitatea lui si buna intentie de a-i lumina pe fratii lui in credinta...
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Vin Mai 19, 2006 11:47 am

MariaB, dotrina trinităţii nu a fost ceva de la sine înţeles, ea s-a născut în mijlocul multor controverse pe această temă, care au fost însoţite şi de vărsări de sânge.
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Vin Mai 19, 2006 11:56 am

Lucian scrie:Forma de plural Elohim este o particularitate a V.T.care nu apare in alte limbi semitice.
Este pluralul maiestatii.Faptul ca substantivul este consecvent folosit cu forme verbale la singular,cu adjective si pronume la singular sustine acest fel de plural.Pluralul maiestati denota maretia si suprematia nelimitata a lui Dumnezeu.
si totusi, limba ebraica nu cunoaste pluralul majestatii in afara termenului Elohim, unde se prea poate ca noi sa il interpretam astfel, prin contaminare...

radu scrie:MariaB, dotrina trinităţii nu a fost ceva de la sine înţeles, ea s-a născut în mijlocul multor controverse pe această temă, care au fost însoţite şi de vărsări de sânge.
da, si?
eu am spus de unde a inceput - continuarea este de la oameni, nu de la Dumnezeu
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Vin Mai 19, 2006 12:02 pm

oricum ar fi, pierdem din vedere următorul adevăr: nu doctrinele ne salvează ci credinţa în Isus. Totuşi, avem următorul sfat:

1 Corinteni 4:6  ... ca prin noi înşine, să învăţaţi să nu treceţi peste "ce este scris"
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Vin Mai 19, 2006 12:05 pm

radu scrie:oricum ar fi, pierdem din vedere următorul adevăr: nu doctrinele ne salvează ci credinţa în Isus.
dar salvarea chiar au cautat-o oamenii in credinta in Isus, doar ca si-au exprimat-o in fel si chip...
aceste feluri si chipuri au fost ULTERIOR analizate teologic si stabilite ca dogme - nu au aparut mai inainte dogmele si apoi credinta in ele!
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Vin Mai 19, 2006 12:09 pm

de acord
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Vin Mai 19, 2006 12:12 pm

radu raspunsul la intrebarea ta este simplu...Ce nevoie mai au oamenii de Papi, Patriarhi, Lideri Bisericesti daca ei toti pot intelege si talmaci cuvantul ? Asa se vine cu ideea ca doar BISERCA o poate face si nimeni altcineva. Pentru asta se inventeaza lucruri confuze, ritualuri nescripturale, traditii, obiceiuri pentru ca oamenii sa considere ca cuvantul este greu de inteles si sa se duca la LIDERI sa caute MANTUIREA.

Matei 7:20 Aşa că după roadele lor îi veţi cunoaşte.
21 Nu orişicine-Mi zice: „Doamne, Doamne!” va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri.
22 Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: „Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?”
23 Atunci le voi spune curat: „Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege.”
24 De aceea, pe orişicine aude aceste cuvinte ale Mele şi le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată, care şi-a zidit casa pe stâncă.
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde radu » Vin Mai 19, 2006 12:26 pm

amin !
radu
Membru Special
Membru Special

Mesajde MariaB » Lun Mai 22, 2006 8:55 am

marinaru scrie: se inventeaza lucruri confuze, ritualuri nescripturale, traditii, obiceiuri
este un punct de vedere, dar putem privi si altfel
este in firea omului sa isi stabileasca ritualuri si obiceiuri

marinaru scrie:Ce nevoie mai au oamenii de Papi, Patriarhi, Lideri Bisericesti daca ei toti pot intelege si talmaci cuvantul ?
astfel gandind, ma intreb ce nevoie au sotii ca sotiile sa le faca de mancare: doar stiu si singuri...

marinaru scrie:se vine cu ideea ca doar BISERCA o poate face si nimeni altcineva.
ideea asta de unde vine?
eu spun ca ideea vine din exterior, de la cei care doar privesc traditiile, nu le si respecta

marinaru scrie: pentru ca oamenii sa considere ca cuvantul este greu de inteles si sa se duca la LIDERI sa caute MANTUIREA.
cei care fac astfel, nu dupa traditia crestina o fac, ci dupa invataturi lumesti
Biserica, in schimb, ne invata ca mantuirea depinde de fiecare personal si ne incurajeaza sa citim si sa meditam personal Cuvantul
a fost si o vreme in care nu prea era asa, dar Biserica a depasit aceasta perioada - veniti si vedeti!
catolica
MariaB
Membru 64-bit
Membru 64-bit

Mesajde radu » Lun Mai 22, 2006 10:00 am

rolul soţiilor nu este acela de a face mâncare, rolul clasei clericale nu este de a da tot felul de explicaţii Bibliei ci acela de a păstori turma lui Cristos.
radu
Membru Special
Membru Special

Anterior

Înapoi la Despre dumnezeire