BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Traducere Matei

Despre scripturile ebraice şi creştine, şi taduceri moderne.

Traducere Matei

Mesajde OryNider » Joi Apr 20, 2006 5:53 pm

Un frate din adunarea mea a tradus recent Noul Testament din greacă în română dar fiind o traduce literară cuvânt cu cuvânt care ar suna bine pentru un grec din vremea când a fost scris NT :x dar neplăcându-mi cum sună în română am hotărât să traduc şi eu evanghelia după Matei pentru început. Taducerea mea va fi una dinamică şi consult versiuni din greacă: Westcott şi Hort; engleză: English Standard Version 2001, King James 1611/1769, New American Standar Bible 1995; maghiară: Károli; italiană: La Sacra Biblia Nuova Riveduta 1995; română: Biblia Cornilescu Revizuită (traducerea după original din anul 1932), Ediţia GBV; şi altele.
Dacă sunteţi nemulţumiţi cum sunt traduse anumite versete sau cuvinte din primele capitole ale Matei în unele traduceri în limbile menţionate mai sus în comparaţie cu concordanţa din greacă puteţi posta aici şi o să ţin seama. Deasemenea o să fie disponibilă o mostră online la care fac legătură printr-un mesaj la acest subiect. :)

mostra: Matei_Parţial
Ultima oară modificat de OryNider pe Lun Feb 18, 2008 6:52 am, modificat de 3 ori în total.
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976

Mesajde calea » Joi Apr 20, 2006 7:10 pm

punene monstra online să o vedem.............. :wink:
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Joi Apr 20, 2006 8:01 pm

E interesantă mostra ta..............:)
De apreciat efortul cel faci..............
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Sâm Apr 22, 2006 8:53 pm

Apropo am auzit pe net că Biserica Catolică deţine o copie a manuscrisului lui Matei scris în limba ebraică care ar conţine numele divin iar Matei 28:19 este în forma simplificată şi mai multe diferenţe.
deci foma eusebinană nu s-a pierdut doar e ţinută ascunsă, dar lumina nu poate fi ţinută în întuneric până la capăt...
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Sâm Apr 22, 2006 9:22 pm

interesant.............există ceva linkuri în acest sens?
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Sâm Apr 22, 2006 11:01 pm

Trebuie să-l întreb pe cel care mi-a spus, am căutat touşi şi eu şi am găsit un articol care vorbeşte de 3 manuscrise ale Matei în ebraică care s-au păstrat până în prezent şi care nu se zice că sunt ţinute ascunse:
wikipedia.org scrie:The Hebrew Gospel of Matthew generally refers to any version of the Gospel of Matthew that is written in Hebrew. There are a very few surviving Hebrew versions of the Gospel of Matthew. The three main manuscripts that contain Matthew in Hebrew are the Shem Tov Matthew, the DuTillet Matthew, and the Munster Matthew.

Eussebius scrie:“Matthew had begun by preaching to Hebrews; and when he made up his mind to go to others too, he committed his own gospel to writing in his native tongue, so that for those with whom he was no longer present the gap left by his departure was filled by what he wrote.” (Eusebius, History of the Church, 3.24.6-7).

Despre prima este un link la www essene.com/B'nai-Amen/shemtov.htm (puneţi punctul) dar se menţionează că nu este la fel cu versiunea din timpul lui Jerome şi Eussebius
Ultima oară modificat de OryNider pe Vin Apr 28, 2006 4:25 am, modificat 1 dată în total.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Dum Apr 23, 2006 8:45 am

interesant............apreciez cercetările tale...............
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Sâm Apr 29, 2006 11:05 pm

OryNider scrie:Despre prima este un link la www essene.com/B'nai-Amen/shemtov.htm (puneţi punctul) dar se menţionează că nu este la fel cu versiunea din timpul lui Jerome şi Eussebius

BTW, pe româneste se spune Ieronim si Eusebiu.
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde OryNider » Dum Apr 30, 2006 6:07 pm

M-am luat şi eu după iudei şi greci şi am revizuit traducerea :((((
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde OryNider » Mar Mai 02, 2006 5:51 pm

Am complectat mostra până la capitolul 7 inclusiv.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Dum Mai 07, 2006 9:06 am

Draga Ory...........ar fi bine ca paralel la traducerea ce o faci sa traduci din engleză versiunea lui Shem-Tob ....ar fi minunat să avem în romântă toată evanghelia lui Matei din versiunea ebraică - Manuscrisul Shem-Tob .........dacă nu poţi lasă pt. un timp Ev. după Matei ce ai făcut-o şi tradu-ne Manuscrisul Shem-Tob din engleză aşa cum îl avem............
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Dum Mai 07, 2006 1:07 pm

Cea ce am complect şi am făcut link aici este versiunea tradusă din arameică, din manuscrisele în ebraică nu am doar câteva versete şi anume cele care diferă de textul grecesc. Am făcut undeva un link de unde se poate comanda Biblia în ebraică care conţine şi Shem-Tob şi e în ebraică pe o pagină iar pe cealaltă în engleză şi aşi putea să o traduc dacă o comandă cineva.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde marinaru » Dum Mai 07, 2006 2:29 pm

OryNider eu te sfatuiesc sa cauti ceva comentarii cu privire la Shem-Tob...ce anume spun "expertii" :)
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Dum Mai 07, 2006 4:55 pm

Am citit destule comentarii iar părerile sunt împărţite şi mi se pare normal ca cei îndoctrinaţi să aibe prejudecăţi. Defapt din cauza lor nu avem mai multe manuscrise cu acest text pe care probabil le-au distrus sau le ţin ascunse dar Dumnezeu a avut grijă măcar un exemplar să se păstreze.

Cele mai relevante sunt comentariile traducătorului în engleză care arată diferenţele între greacă şi Shem-Tob, comentarii din care am tradus primul capitol şi l-am făcut disponibil aici.
Am făcut rost şi document în format de word Shem-Tob_vs_Greek.doc pe care m-aşi bucura dacă l-ar traduce cineva complect tot cum am tradus eu primul capitol cu textul în română sub textul din engleză.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde Waelsch » Lun Mai 08, 2006 4:38 am

Poti-ne spune pe scurt când a fost descoperit textul arameean, si cum s'a fäcut ascunderea lui. Multzam!
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde OryNider » Mar Mai 09, 2006 12:46 am

Nu este în armeică ci în ebraică şi e forte important acest lucru!

Primele copi-i Ebraice se pare că au pierit în focurile persecuţiilor religioase Romane. Dar, necunoscut lunii creştine, poate cu excepţia lui Eusebius şi câtorva, textul Ebraic al Evangheliei după Matei a fost copiat de scribi Iudei şi ţinut în siguranţă.

Shem-Tob a fost confiscat de biserică de la evrei între 1400-1500 e.n. iar oamenii de ştiintă îl datează din 1380 în timp ce DuTillet şi Muenster din 1550.

Profesorul George Howard sugerează că "textul ebraic al lui Matei copiat de Shem-Tob datează cam din primele patru secole ale erei creştine".

Dar nu ştiu de ce nu s-a făcut cunoscut mai repede despre manuscris şi din ce motiv nu se face cunoscută arhiva de la Vatican.

edit: Shem-Tob era un evreu din Spania iar lucrarea care a copiato din mai multe manuscrise se numeşte "Even Bohan" adică "Piatra de Testare".
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde OryNider » Mie Mai 10, 2006 3:45 pm

am reintrodus sufixul de majestate în traducere deoarece am fost puternic criticat pe unele forumuri.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Lun Aug 13, 2007 2:57 pm

Ory nu mai continui traducerea??????????+
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Lun Aug 13, 2007 3:26 pm

Nu ştiu câd voi continua, o am toată evenghelia ca document însă doar jumate e verficată cuvânt cu cuvânt ...
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Lun Aug 13, 2007 6:52 pm

deci Ev. Matei e gata?
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Lun Aug 13, 2007 7:15 pm

Am lucrat în mai multe etape la ea şi în prima etapă am tradus parţial tot textul, însă doar cam până la jumate l-am combătut cu versiunile care care le folosesc pentru concordanţă şi 100% e gata doar cât e disponibilă. Nu mai am reluat lucrul la ea deoarece avem noul testament tradus complect şi are mai multe note decât câte am vrut eu să fac, dar poate o să o folosesc dacă traduc Shem-Tob :-D
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde stefi » Vin Aug 17, 2007 4:15 pm

Biblia lui Nicolae Milescu traduce versetul 1 de la Matei cap. 7 astfel : "Nu judecati ca sa nu va judecati" si continua " ca cu ce judecata veti judeca, judecava-veti; si cu ce masura masurati, se va masura voua"
Dintre toate traducerile pe care am avut ocazia sa le verific am constatat ca cea a lui Nicolae Milescu este cea mai apropiata de ceea ce s-a scris in originale. Care este parerea voastra cu privire la versetele aratate ?
Evrei4;12 " Caci Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri .... "
stefi

Mesajde Daniel » Vin Aug 17, 2007 5:37 pm

In afara de diferenta de limbaj mai este vreo diferenta intre cum traduce Milescu si cum traduce Cornilescu ? Nu este acelasi sens ?

1 Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.
2 Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura.
Daniel
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde Daniel » Vin Aug 17, 2007 5:45 pm

In NTTF-2007 apare:

1. Nu judecati, ca sa nu fiti judecati !
2. Deoarece, cu care judecata judecati, veti fi judecati; si cu care masura masurati, vi se va masura.

Se pastreaza acelasi sens.
Daniel
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde calea » Vin Aug 17, 2007 10:03 pm

aşa e sensul e acelaşi................... :lol:
calea
Membru Special
Membru Special

Re: Traducere Matei

Mesajde innoire » Sâm Mai 25, 2013 9:48 pm

Aici puteti gasi o abordare technica a catorva probleme de comparatie textuala intre manuscrisele antice si ce avem acum.
www.bibliaantica.blogspot.ro
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Anul naşterii: 11 Noi 1969

Re: Traducere Matei

Mesajde OryNider » Lun Oct 07, 2013 4:19 pm

http://www.bibliaantica.blogspot.ro/201 ... tei-1.html

(1) Unsul: Am ales varianta aceasta deoarece Christos in greceste sau Mesia in evreieste inseamna Unsul.

Iosefus când vorbea de ucenicii dintre neamuri spunea "christianos" însemnă "ai lui Christos", dar în sine cuvântul însemnă "Chris Theos" adică "Unsul Dumenzeului", iar Mesia vine în limba română din limba arameică de la "Meşiha" care mai deaprte vine din ebraică de la "haMeşia" sau "Meşiah" (la fel ca Pasca / Paşca de la Pas'ha, apoi de la Peşah / Peţah) care este o simplificare a lui "Meşiyahu" adică "Unsul lui Iahve".

Interesant cum Psalmul 2:2 se termină cu " מְשִׁיחֽוֹ" adică "Moşicho", "Meşah" însemnă aici "Uns" dar avem forma "Moşi cho" adică "Unsul-Său". Nici această formă nu neapărat se pierde în limba greacă unde avem diferite forme, la diminutiv, genetiv, nominativ, ş.a., ca de exemplu: Iesou Christou, Ieso Christo, Iesous Christous, ş.a., dar care devine tot una în limba Română, dacă folosim Mesia sau Hristos.
http://caleacrestina.uv.ro/biblia_onlin ... mattew.htm
1:16.2 Literal Aramaic title: "M'sheekhah," "Messiah" [common spelling in English,] or "Christ."
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Înapoi la BIBLIA