![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Işfa Alin scrie:Păi de unde reiese din NT diferenţa? Doar din expresiile în sine?
Asta nu e o dovadă sigură.............
Abisul = hadesul:
Dacă comparăm textele: Romani 10:7; Efeseni 4:8; Matei 12:40 cu textul din Fapte 2:27,31. Isus a fost chiar în „adânc” (Romani 10:7 - abyssois), în părţile mai de jos ale pământului, în inima pământului, încă conform cu Fapte 2:27,31 El a fost în hades. Deci în Hades este şi şi abysos (abisul).
Faptul că într-un compartiment al locuinţei morţilor este adâncul (tartaros), reiese clar şi din declaraţiile psalmistului, care în Psalmul 88:11 declară: „Se vorbeşte de bunătatea Ta în mormânt şi de credincioşia Ta în Adânc?”
În Scripturi, mormântul sau groapa uneori este prezentat ca fiind sheolul (comp. cu Isaia 14:15), iar în Psalmul 88:11 acesta este prezentat ca fiind: adâncul (ebr. abbadon).
Tot la fel în Proverbe 30:16 este prezent atât hadesul cât şi tartaros (în BCR „pământul”) în textul Septuagintei.
Ezechiel 31:3-18, din acest pasaj este descrisă următoarea situaţie: Asirianul comparat cu un copac falnic, superior de ceilalţi copaci, este dat din cauza mândriei lui, în mâinile viteazului popoarelor, probabil în mâinile babilonului şi a altor popoare străine, aceştia l-au tăiat. Rezultatul: atât el cât şi alte popoare simbolizate prin copaci, au fost date pradă morţii, şi ei există într-o anumită formă, „în adâncimile pământului”, printre cei ce se coboară în gropă, din nou se dovedeşte că adâncul este sheolul (comp. v.14 cu 15). Iar în v. 16 se arată că popoarele simbolizate de copaci s-au consolat în sheol, în locuinţa morţilor, numită aici şi: „cele mai de jos locuri ale pământului” (v.18). Din acest pasaj, se desprind câteva adevăruri:
1) Sheolul este echivalent cu abisul (abyssos) sau cu „cele mai de jos locuri ale pământului”.
2) Cei morţi care merg în sheol-abis, care sunt deja „în cele mai de jos locuri ale pământului” (v.16)
Aceeaşi situaţie o regăsim în Ezechiel 32:18-32, unde „locurile cele mai de jos ale pământului” (v.18) este descris ca fiind sheolul (v.21), ca fiind „adâncimile gropii” (v.23), ca fiind „groapă” (v.24).
O altă declaraţie surprinzătoare este declaraţia peronală a lui Dumnezeu despre adânc (abyssoy), în Iov 38:16,17 El descrie adâncul prin cuvintele: „...Sau te-ai plimbat tu prin fundurile adâncului? Ţi s-au deschis porţile morţii? Sau ai văzut tu porţile umbrei morţii?” Este foarte interesant cum Dumnezeu, arată că pentru a vedea: „fundul adâncului” e nevoie să se deschidă „porţile morţii” sau cele ale „umbrei morţii”. (vezi şi Iov 10:21,22; Proverbe 9:18; Matei 16:16).
OryNider scrie:Romani 10:6, 7 ajută în clarificarea semnificaţiei “abisul” afirmând: “Pe când iată cum vorbeşte neprihănirea pe care o dă credinţa: ‘Dar nu spune în inima ta, “Cine se va sui la cer?” ca adică, să aducă pe Christos jos; ori, “Cine se va coborî în abis?” ca adică, să ridice pe Christos din morţi.’”
Apocalipsa 20:3,7 se referă la abis ca o “închisoare,” sau la o închisoare în interiorul abisului “L-a aruncat în abis, iar pe acesta la închis şi a sigilat intrarea deasupra lui, ... Când se vot împlini cei o mi de ani, Satana va fi dezlegat din închisoarea lui, şi va ieşi ...”
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 17 vizitatori