bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Formula de botez

botez, cicină, ungere, etc.

Formula de botez

Mesajde calea » Joi Mai 04, 2006 1:23 pm

eu spun să continuăm discuţiile de la topicul biblia legate de formula de botez şi de textul disputat din Matei 28:19,20......

Deci s-a găsit în sfârşit un manuscris ce susţine varianta lui Eusebius.....

manuscrisul "Shem Tob" unde nu apare formula trinitariană de botez, ci e asemănătoare cu citatele lui Eusebius:
"Go and teach them to carry out all the things which I have commanded you forever." (Matthew 28:19, Hebrew Gospel of Matthew, translated by George Howard from Shem Tob's, Evan Bohan).
(să traducă cine ştie bine engleza).............. :wink:
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Joi Mai 04, 2006 1:51 pm

Eu am să mă citez aici pentru cine nu a citit celelalte topice:
OryNider scrie:Un răspuns îl găsim aici: Eusebius Form

Pe scurt părintele istoriei bisericii creştine Eusebius, episcop de Cezarea în timpul împăratului Constantin, despre care se crede că a avut acces la evanghelia după Matei, originală scrisă chiar de Matei, a afirmat că contemporanii lui au modificat cuvintele lui Isus care nu ar fi pomenit deloc de botez aici.

Se pare că el a găsit în codicele de Caesarea formularul următor de text:
"πορενθέντες μαθητύσατε πάντα τά έθνη έν τώ όνόματί μον, διδάcκοντεc αύτούc τηρεϊν πάντα όcα ένετειλάμην ύμϊν."

"Go disciple ye all the nations in my name, teaching them to observe all things whatsoever I have commanded you."

"Mergeţi discipolizaţi aşa totate naţiunile în numele meu, învăţându-i să urmărească toate lucrurile mai oricare pe care eu v-am poruncit."

Dacă acesta este corect formula de botez apare prima oară în Fapte.

OryNider scrie:În timp ce am căutat să văd unde apare numele divin în cele trei manuscrise ebraice ale Matei care s-au păstrat am găsit traducerea la Matei 28:19 din manuscrisul "Shem Tob" şi spre surpinderea mea nu e pomenită deloc formula trinitariană de botez ci e asemănătoare cu citatele lui Eusebius:
"Go and teach them to carry out all the things which I have commanded you forever." (Matthew 28:19, Hebrew Gospel of Matthew, translated by George Howard from Shem Tob's, Evan Bohan).
Deci avem textus receptus în care nu e pomenit botezul :wink:

Acest verset mai este redat aşa aici, aici şi aici.
Dacă avem manuscris în forma acesta putem pune "botezându-i" ori "botezaţii" cu italice şi notă la "numele" :lol:

Având în vedere acestea doar forula din Faptele Apostolilor pe care o zice Petru e 100% valabilă.

edit:
Aicia poate fi cumpărată o variantă complectă reconstruită după 9 manuscrise store.yourarmstoisrael.org.
Ultima oară modificat de OryNider pe Joi Mai 04, 2006 2:22 pm, modificat 1 dată în total.
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Anul naşterii: 31 Aug 1976

Mesajde calea » Joi Mai 04, 2006 2:00 pm

tradu-ne: "Go and teach them to carry out all the things which I have commanded you forever."
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde marinaru » Joi Mai 04, 2006 6:11 pm

Duceti-va si invatatii sa faca toate lucrurile pe care vi le-am spus pentru totdeauna...:) Sau ceva de genu asta. Nu spune nimic de botezat. Oricum este interesant totusi :) Ceea ce este clar...nimeni nu este boteaza in formula trinitara.
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Joi Mai 04, 2006 8:27 pm

“Mergeţi şi învăţaţi-I să ducă mai departe toate lucrurile care Eu v-am poruncit pentru totdeauna.”

dar ca să fie 100% corect în română ar trebui să vedem cum e în ebraică.

marinaru scrie:Ceea ce este clar...nimeni nu este boteaza in formula trinitara.

În Biblie nu dar în prezent chiar şi martorii lui Iehova zic că aşa se botează (trinitarian), ei care sunt cu toul împotriva trinitarienilor parcă au uitat de formula din Fapte, am spus zic fiincă am fost la un congres al lor unde s-au făcut botezuri şi nu au spus nici o formulă doar s-au udat cu apă şi au pomenit de organizaţia lor. E interesant că de studiat au studiat şi manuscrisele ebraice ale Matei dar nu au curajul să zică de formula de botez nimic fiincă toată filosofia lor cu generaţia unsă sar duce pe râpă dacă ar recunoaşte că aceia nu au fost botezaţi corect.
Există ramuri ale penticostalilor şi ale oastei Domnului în schimb care botează în Numele lui Iesus Christos.
Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, care cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gât o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare. (Marcu 9:42)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde marinaru » Joi Mai 04, 2006 9:47 pm

OryNider eu am auzit formula lor pentru ca si eu am fost la un congres :) Partea cu trinitatea parca este spusa mai cu sfiala sau cel putin asa mi s-a parut :) Oricum au ei o explicatie absurda la partea asta...pe care eu nu am inghitit-o. Au multe explicatii absurde la multe doctrine gresite pe care membrii le cred orbeste. Dar sa recunoastem ca au si multe doctrine bune. Cat priveste formula de botez la un moment dat chiar se si spune....recunosti ca te identifici cu organizatia Martorii lui Iehova...ceva de genul acesta imi amintesc. Ceea ce este TOTAL gresit. Daca partea cu trinitatea poate Dumnezeu nu o sa o judece poate asta da...Oricum e o banuiala asta sper sa ma insel :D
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Dum Mai 07, 2006 1:01 pm

intesresant ................
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde Waelsch » Lun Mai 08, 2006 4:35 am

S'ar cädea, sau cel putin ar merita sä discutäm despre pseudo-martorii lui Iehova pe topic aparte.

Nu stiu dacä în istoria Bisericii a existat vreodatä o remorcä de erezii asa de plinä ca la Watchtower.
Waelsch
Membru Argint
Membru Argint

Mesajde marinaru » Lun Mai 08, 2006 1:14 pm

Waelsch am sa fac un topic :)
marinaru
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Joi Mai 08, 2008 5:47 pm

Creştinii care citesc Evanghelia după Matei trag concluzia că Domnul Isus pe parcusul ministerului său care începe imediat după botezul său îi îvaţă pe oameni şi în principal pe cei 12 discipoli toate învăţăturile de bază dar în primul rând cele importante, apoi la sfârşitul evangheliei în ultimile momente înainte să se înalţe la cer le porunceşte să trasmită mai departe toate lucrurile ce ia învăţat făcând ucenici.

Trinitarienii care citesc Evanghelia după Matei trag concluzia că Domnul Isus pe parcursul ministerului său nu ia învăţat pe uncenici cum se face botezul iar în ultimile momente înainte să se înalţe la cer era momentul potrivit să le descopere această taină care era un lucru nou pentru ei. Apoi s-a întâmplat ceva în Ziua Cincizecimii de Apostolul Petru a învăţat diferit poporul.

În practică Numele Tătălui şi-al Fiului şi-al Spiritului Sfânt este în ebraică aceaşi Nume care se traduce în română ca "Iahve este Salvare" pe scurt Iahşua sau Yeshuah. Problema este că dacă că botezi în numele cuiva pe cineva dar fără să invoci în mod practic numele persoanei în numele cui faci acel act trebuie multă credinţă ca ceea ce faci să fie valabil... Deci faci un legământ public, adică o asocierea unei persoane cu altă persoană fără a pronunţa deloc numele persoanelor.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Re: Formula de botez

Mesajde calea » Vin Dec 12, 2008 4:17 pm

Cineva care ştie engleza aş dori sa caute mai multe informaţii despre Miscellaneous Coptic Texts,

eventual să aflăm anul manuscriselor coptice şi de câte ori apare (eventual şi alte informaţii):

„Mergeţi înainte în lumea întreagă şi învăţaţi toate naţiunile în numele meu în orice loc.”

(Matei 28:19 cum e citat în: E. Bulge, Miscellaneous Coptic Texts, 1915, pp. 58 ff., 628 şi 636).
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Vin Dec 12, 2008 8:18 pm

În Matei 28 nu apare nici o referire la botez dacă ţinem seama de toate manuscrisele şi din start nu are legătură cu vreo formulă.

Domnul Isus le-a dat autoritate la ucenici de mai multe ori în Numele Lui şi deci o referinţă în plus sau în minus nu schimbă sensul la înţelegerea N.T.

Totuş uite un document interesant care oferă o traducere mai bună la Shem-Tob: Link.

"Mergeţi la ei şi învăţaţi (apare în 9 din 10 manuscrise folosite de G. Howard) să continue toate lucrurile pe care eu vi le-am poruncit vouă în etern".
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Sâm Dec 13, 2008 1:02 pm

intereseant...........ne poţi traduce documentul de la link.........sau cel puţin fargmentul:

There is also the book, Miscellaneous Coptic Texts in the Dialect of Upper Egypt
edited, with English Translations by E. A. Wallis Budge, M. A., Litt.D., which is Volume V of a set of books called Coptic Texts (reprint of a 1915 edition). In the Discourse on Mary
Theotokos by Cyril, Archbishop of Jerusalem (lived from about A. D. 315 to 386) he
convinced a poor holy and conscientious monk by the name of Annarikhus that he was
wrong on a point of doctrine and to submit all his books to be burnt. Before doing so
though, he said, “The Christ said, Go ye forth into all the world, and teach ye all the
nations in My Name, in every place.” (p. 637). After the books were apparently burned,
Cyril baptized the monk “in the name of Saint Mary.” (p. lxxix).
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Sâm Dec 13, 2008 9:28 pm

Aici este cartea Miscellanious Coptic Texts (Variate Texte Coptice). Am citit din ea si este interesanta, ca sa vezi ce credeau si ce discutau atunci (secolul IV).
http://www.archive.org/stream/miscellan ... 00budguoft
La pagina 637 si 637 este o disputa intre patriarhul Cyrill din Ierusalim si un calugar ce detinea Evanghelia dupa Evrei. Acest calugar a citat fraza care se aseamana si cu fraza citata de Eusebiu:
"Go ye forth into all the world, and teach ye all the nations in My name, in every place." "Mergeti voi in toata lumea, si invatati voi toate natiunile in numele Meu, in orice loc."

O particularitate, ce mi-a atras atentia este ca, dupa ce Patriarhul l-a castigat pe calugar de partea sa, l-a botezat pe calugar "in numele Doamnei noastre al tuturor, Sfanta Maria"
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Anul naşterii: 11 Noi 1969

Mesajde innoire » Sâm Dec 13, 2008 9:31 pm

Interesant material Florin. Merci.
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Sâm Dec 13, 2008 9:45 pm

M-am uitat in linkuri. Vad ca sunt toti modalisti. Pacat. Modalismul (sabellismul sau patripassismul) este la fel de gresit ca trinitarismul, sau triteismul, deoarece spune ca Tatal este Fiul si prin urmare Tatal a murit la Golgotha. Trinitarismul si triteismul spune ca Tatal nu a murit acolo.
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Sâm Dec 13, 2008 10:57 pm

aşa e sunt şi eu de acord că modalismul este la fel de greşit poate chiar mai greşit ca trinitarismul........... :!:
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Dum Dec 14, 2008 1:21 am

Eu consider că e mai grav decât trintarismul, care nu are o formă aşa de violentă în toate conferisile. Tatăl este dincolo de cerurile fizice unde sunt fiinţele create, în termeni biblici "zidirea" şi prin urmare şi îngerii sunt tot în "zidire", şi deci Tatăl, Cel Veşnic, nu putea să moară. Modaliştii cred că Fiul a înviat în duh şi cum că trupul ar fi fost ascuns ca a lui Moise, sau că trupul înviat ar doar Biserica, pe când ceilaţi susţin că Adonai a înviat în aceaşi trup care a fost trasformat, iar Toma a putut chiar să îi vadă rănile, trup în care s-a înălţat la ceruri.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde innoire » Dum Dec 14, 2008 9:01 am

Episcopul Aphraates (Aphrahat), care a trait in sec III si IV citeaza cam la fel:
And again when He sent forth His apostles He spake thus to them:—Go forth, make disciples of all nations and they will believe on Me.670670 Matt. xxviii. 19.
"Mergeti, faceti discipoli toate natiunile si ei vor crede in Mine"
http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf213 ... .iii-p33.1
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde innoire » Dum Dec 14, 2008 9:03 am

Cum este citatul din Iustin Martirul? Se spune ca are un citat asemanator.
Dumnezeu este iubire.
innoire
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Joi Dec 18, 2008 11:59 am

Dragă Innoire ne po?i da linkul exact unde apare citatul lui Aphraates?

În ce priveşte Iustian martirul el merge pe varianta formulei Sfintei treimi.......

Iustin foloseşte formula trinitariană de botez, dar ciudat pentru a o susţine, nu foloseşte textul din Matei 28:19; ci, pasajul din Ioan 3:3-5, unde vorbeşte Isus de naşterea din nou, iată ce spune el în În PRIMA APOLOGIE cap. LXI:
„Voi relata modul în care noi ne-am dedicat lui Dumnezeu când am fost înnoiţi prin Cristos, pentru că, dacă am omite aceasta, explicaţia noastră ar părea nedreaptă. Tuturor celor ce sunt convinşi şi cred că ceea ce învăţăm şi spunem noi este adevărat şi încearcă să trăiască potrivit acestei învăţături, li se spune să se roage şi să stăruie înaintea lui Dumnezeu, cu post, să le ierte păcatele trecute, în vreme ce noi ne rugăm şi postim cu ei. Apoi îi ducem în locul unde este apa şi ei sunt regeneraţi la fel cum am fost şi noi. Căci ei primesc atunci spălarea cu apă, în numele lui Dumnezeu, Tatăl şi Domnul universului, al Mântuitorului nostru, Isus Cristos şi al Duhului Sfânt. Căci şi Cristos a spus: „Dacă nu vă naşteţi din nou, nu puteţi intra în împărăţia cerurilor”. Dar este limpede pentru toţi că nu este posibil ca cei ce s-au născut o dată să intre din nou în pântecele mamei lor. Profetul Isaia declară cum vor scăpa de păcatele lor cei ce au păcătuit şi s-au pocăit. El vorbeşte astfel: „Spălaţi-vă şi curăţaţi-vă; îndepărtaţi din sufletele voastre răutatea faptelor voastre; învăţaţi să faceţi binele; faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă. Veniţi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, le voi face albe ca lâna; de vor fi păcatele voastre ca purpura, le voi face albe ca zăpada. Dar dacă nu veţi vrea să ascultaţi şi dacă vă răzvrătiţi, de sabie veţi fi înghiţiţi, căci gura Domnului a vorbit”.
Motivaţia acestui [rit] am învăţat-o de la apostoli. Noi am fost născuţi fără cunoştinţa sau alegerea noastră, de către părinţii noştri, care au venit împreună, am crescut şi am deprins obiceiuri rele şi învăţătură ticăloasă. Ca să nu rămânem copiii strâmtorării şi ai ignoranţei, ci să putem deveni copii ai alegerii şi ai cunoaşterii şi să putem obţine în apă iertarea păcatelor săvârşite înainte, asupra celui care alege să se nască din nou şi care s-a pocăit de păcatele lui, este pronunţat numele lui Dumnezeu, Tatăl şi Domnul universului. Cel care îl conduce în apă pe cel ce va fi spălat, Îl cheamă doar după acest nume. Căci nimeni nu poate rosti numele Dumnezeului inefabil. Dacă cineva îndrăzneşte să spună că are vreun nume, aiurează într-o nebunie deznădăjduită. Iar această spălare este numită iluminare, pentru că cei ce învaţă aceste lucruri sunt iluminaţi în înţelegerea lor. Cel iluminat este spălat şi în numele lui Isus, care a fost răstignit în timpul lui Pilat din Pont, şi în numele Duhului Sfânt, care a prevestit toate lucrurile cu privire la Isus, prin profeţi.”

Din pasaj se înţelege că asupra candidatului la botez se invocă numirea de ‚Tată’ a lui Dumnezeu, dar de către lucrătorul care efectuează botezul, iar apoi candidatul este spălat în numele lui Isus, (adică botezat în apă), cât şi în numele Duhului Sfânt, argumentele biblice aduse de Iustin sunt din Ioan 3:3-5 şi Isaia 1:18, este foarte ciudat că el nu face referire la Matei 28:19, dacă pasajul exista în perioada lui; de ce Iustian nu a citat din el pentru a argumenta botezul în Numele Sfintei treimi?

Am înţeles de undevade pe net, că şi el citează Matei 28:19, parcă diferit de textul standard........trebuie căutat.........
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Joi Dec 18, 2008 8:58 pm

Citatul din Aphraates, nu există aşaceva, este vorba de sulurile din piele ale bisericii de est, şi alte manuscrise în arameică, arabă (aramecă târzie), şi coptă pe care innoire a presupus că provin din traducea lui Aphraates şi care nu au fost traduse nici odată literar în vreo limbă modernă doar proferorul Lamsa a făcut o recenzie la unele versete din King James Version care nu corespundeu cu felul de înţelegere cum s-a obijnuit el de mic, în sulurile triburilor sale natale ne existând contradicţii.

Dar există o Demostraţie a lui Aphraat sau un fel de Mărturie în care apare o referinţă la evanghelie unde scrie aşa:

Cod: Selectaţi tot
8. And again Daniel also spoke concerning this stone which is Christ. For he said:-The stone was cut out from the mountain, not by hands, and it smote the image, and the whole earth was filled with it . 21 This he showed beforehand with regard to Christ that the whole earth shall be filled with Him. For lo! by the faith of Christ are all the ends of the earth filled, as David said:-The sound of the Gospel of Christ has gone forth into all the earth . 22 And again when He sent forth His apostles He spake thus to them:-Go forth, make disciples of all nations and they will believe on Me.

Link Google

Link Text

"8. Şi chiar Daniel a vorbit în ce priveşte piatra care e Christos. Pentru că el a spus: "Piatra este tăiată din munte, nu manual, şi a zărit o imagine, şi totată ţara (pământul) e umplut(ă) cu El. 21 Acest lucru a demonstrat în prealabil cu privire la Christos, că tot pământul va trebui umplut cu El. Întradevăr! de credinţa lui Cristos sunt toate marginile pământului umplute, precum a spus David: de-sunetul Evangheliei lui Christos a pătruns în tot pământul. 22 Şi din nou, El le-a zis, când ia trimis pe Apostoli: "Duceţi-vă (Înaintaţi), faceţi discipoli din toate naţiunile şi ele vor crede pe mine."

Este puţin probabil ca sulurile bisericii de est că fie din traducerea lui Aphraates deoarece ele sunt cu caractere vechi Estragela şi nu cu caractere arabe siriene. Dar nu am vrut să mă cert cu innoire, el a vrut să argumenteze provenienţa lor iar pe mine ma interesat doar analiza texuală în arameică, deorece acele suluri au recunoaştere suficientă.

În unele suluri apare, ca în manuscrisele lui Shem-Tob, fără nici o menţiune legată de botez, pe vremea lui Lamsa având mai mare autoritatea greaca veche, nu s-a pus problema să se ţină seama de arameică atunci când lipseau pasaje mai scurte sau mai mari, sau textul era neclar datorită ştergeri pielii de capră. Ucenicii au fost învăţaţi de Domnul Isus să boteze în timpul uceniei lor şi nu se cădea să le de-a învăţătură în ultimul moment ci evntual să le aducă aminte de ceea ce au fost învăţaţi înainte. Dar El poate să poruncească la ai Săi oricând orice. ;)

În cartea sau documentul "Constantine Wrote Matthew 28:19 Into Your Bible!" este scos din varinta de pe net citatul lui Eusebius Sophronius Hieronymus (Ieronim, Jerome). Probabil că autorul documentaţiei a fost ameninţat cu excluderea de cultul din care face parte ca de obicei, cum e şi în România, şi cum au făcut şi bisericile tradiţionale care ardeau tot ce nu era pe placul papei.

Jerome a tradus în Latină (posibil vulgată, vorbită) cele patru evanghelii în secolul V, la el te referi sua la alt Ieronim?
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Joi Dec 18, 2008 10:17 pm

Dragă Ory,
te contrazici singur, o dată spui că nu există "Citatul din Aphraates", apoi spui că Aphraates a dat un fel de mărturie în care apare citatul din Matei 28:19 modificat asemănător cu Eusebiu........... :?: :?: :?:
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Joi Dec 18, 2008 10:23 pm

calea scrie:Dragă Ory,
te contrazici singur, o dată spui că nu există "Citatul din Aphraates", apoi spui că Aphraates a dat un fel de mărturie în care apare citatul din Matei 28:19 modificat asemănător cu Eusebiu........... :?: :?: :?:

Din textul în engleză nu sunt lămurit la ce Evanghelie se referă, având în vedere că pe vremea aceea erau mult mai multe evanghelii cum s-a făcut acum publică cea a lui Toma, Aphraates se putea referi la una anume ori dinpotrivă la "vestea bună" în general. Din cărţile lui Eusebius de Cezarea, rezultă că Eusebius se referă la evanghelia scrisă de Matei în citatele sale.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Vin Dec 19, 2008 11:10 am

în?eleg punctul tău de vedere................ :D
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Mar Dec 23, 2008 2:03 pm

Ory a spus:

"Mergeţi la ei şi învăţaţi (apare în 9 din 10 manuscrise folosite de G. Howard) să continue toate lucrurile pe care eu vi le-am poruncit vouă în etern".

Deci varianta aceasta apare nu doar într-un singur manuscris: Shem - Tob, ci în 9 manuscrise?

În plus, care este diferen?a dintre cele 9 manuscrise de cel 1 (în total 10)? Ce ne poţi spune despre aceste manuscrise? MS..........anticipat..........
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Vin Dec 26, 2008 10:56 am

calea scrie:Ory a spus:

Alin, eu doar am tradus fraza respectivă din engleză în română iar în paranteză e explicaţia din Nota Nr. 2 pe scurt. Nu am ştiut că e importanţă, poţi downloada fişirul PDF să vezi dacă e tradus corect sau nu: "2 The (teach), just means this word was missing in one manuscript but was there in another manuscript of the nine that he used for his book." Deci eu nu am zis aşaceva de aceea am dat sursa. :)

O să corectez deci zice că lipseşte doar din unul din cele nouă care le-a folosit (G. Howard).

Am scris mail la adresa de contact a website-ului pentru lămuriri dar nu am primit răspus. Eram curios care a fost sursa autorului.

E la fel ca citatul tău din "New York Times" doar că eu nu l-am adăugat la o notă din Matei 28:19 a unei traduceri biblice. 8-)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Vin Dec 26, 2008 1:12 pm

îmi aduc aminte de un site.........parcă unde spunea că diferenţa dintre cele 9 manuscrise şi cel unul, este un cuvânt care apare diferit în acel manuscris........se merită să se facă cercetări să vedem despre care manuscrise este vorba dacă sunt 10 manuscrise care merg pe varianta lui Shem Tob.........păi atunci e un argument puternic........nu e totuna un manuscris sau 10..........rog pe cei ce ştiu engleza bine să facă verificări........

mulţumesc anticipat............ :wink:
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Vin Dec 26, 2008 1:37 pm

Dacă în unul din manuscrise a fost "mâncat" cuvântul " şi'nvăţaţii" este problemă doar cu versetul din acel manuscris, şi rămân în piciore celelace opt mărturii, restul versetului fiind în principiu ok.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Sâm Dec 27, 2008 10:37 am

dar manuscrisele acestea 10 sunt în ebraică ?i din ce an sunt? (Sunt asemănătoare cu Shem Tob?)
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Sâm Dec 27, 2008 2:18 pm

LoL, parcă ai fi prima dată pe calecrestina, citeşte forumul cu Biblia despre profesorul G. Howard să vezi ce manuscrise a folosit pentru Biblia în Ebraică şi interliniar. Este un document undeva pe care l-am tradus în română, şi cred că la cererea ta.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Lun Dec 29, 2008 11:54 am

calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Lun Dec 29, 2008 1:19 pm

calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Lun Dec 29, 2008 1:50 pm

calea scrie:un link interesant:

http://www.tetragrammaton.org/tetra5.htm

E un site al WTS / "Martorii lui Iehova" care au început şi ei să se foloseacă de munca profesorului G. Howard.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde OryNider » Dum Ian 04, 2009 2:11 pm

calea scrie:Ory,

ne poţi da un link despre afirmaţia ta:

"Există traducerea modernă "Evanghelia Ebraică după Matei" care este făcută de profesorul Howard după nouă manuscrise ebraice ale Matei şi conţine atât Numele divin cât şi redarea de la sfârşit care nu conţine referire la botez. Versiunea e în eraică paralel cu engleză."

mulţumesc mult............! >:D<

Florin scrie:Îmi cer scuze pentru trasliterarea din concordanţa de mai sus, yeh-ho-vaw care ar veni în ebraică YHHVW ceea ce nu gîsim nici unde şi oricum am muta consona he nu am putea obţine aşaceva. :P

Cu numele divin avem explicaţia cu Iosua sau Ieşua care în ebraică e Iahoşua deci Iah-e-salvare iar Numele e Iahoweh deci Iah-e-veşnic, Iah-e-etern s.a., şi nu Ieh-o-wah care nu concordă cu Halel-lu-Iah şi Mar-Iah (Mara Iah) din arameică. IHWH şi nu interpolarea unei consoane în plus, IH-HVH, care are înţeles opus (Iah-e-hovah).

calea scrie:Ory,

ne poţi da un link despre afirmaţia ta:

"Există traducerea modernă "Evanghelia Ebraică după Matei" care este făcută de profesorul Howard după nouă manuscrise ebraice ale Matei şi conţine atât Numele divin cât şi redarea de la sfârşit care nu conţine referire la botez. Versiunea e în eraică paralel cu engleză."

mulţumesc mult............! >:D<

Cu mam spus materialele profesorului G. Howard unde justifica traducerea sa ţi le-am, tradus acum câţiva ani sau mai mult. Ele pot fi găsite la: Link.

Traducere parţială: Download: Shem-Tob_vs_Greek.pdf, Petersen1998a.pdf, Howard1999.pdf.

Apoi, rectific:

Florin scrie:În Matei 28 nu apare nici o referire la botez dacă ţinem seama de toate manuscrisele şi din start nu are legătură cu vreo formulă.

Domnul Isus le-a dat autoritate la ucenici de mai multe ori în Numele Lui şi deci o referinţă în plus sau în minus nu schimbă sensul la înţelegerea N.T.

Totuşi uite un document interesant care oferă o traducere mai bună la Shem-Tob: Link.

"Mergeţi la ei şi învăţaţi (apare în 8 din 9 manuscrise folosite de G. Howard) să continue toate lucrurile pe care eu vi le-am poruncit vouă în etern".

Documentul cu nota îl poţi descărca mai uşor de la: Link.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Mar Ian 20, 2009 6:44 pm

Nu ştii dacă Matei 28:19, sub ce formă apare în manuscrisele:
DuTillet şi Muenster din 1550?

Mulţumesc.
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde Team » Vin Ian 23, 2009 9:13 am

Din câte ştiu ele sunt lucrări noi la iniţiativa cuiva din Franţa pe baza manuscriselor ebraice pentru a le duce la forma Bisericii Catolice.
Admin
Team
Vizitator
Vizitator

Mesajde calea » Vin Ian 23, 2009 12:10 pm

deci să în?eleg că DuTillet şi Muenster diferă de Shem Tob în ce prive?te Matei 28:19?
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde Team » Vin Ian 23, 2009 3:33 pm

O să caut să văd, nu m-am uitat deloc în ele deoarce am rămas cu ideea că sunt lucrări moderne fără importanţă în comparaţie cu cărţile copiate de Shem-Tob şi din care posibil s-au ispirat erudiţii creştini.
Admin
Team
Vizitator
Vizitator

Mesajde RYCHARD » Vin Ian 23, 2009 10:07 pm

Este adevarat ca botezul corect are o insemnatate foarte mare,
dar cel mai important lucru este cine boteaza persoana
si sinceritatea persoanei care trebuie botezata.
Sa nu uitam cel mai important lucru:Domnul Hristos adauga
la poporul Sau.
Citat:Faptele Apostolilor 2 cu 47
Ei laudau pe Dumnezeu, si erau placuti inaintea
intregului norod.SI DOMNUL adauga in fiecare zi la
numarul lor pe cei ce erau mantuiti.
RYCHARD

Mesajde Team » Vin Ian 23, 2009 11:34 pm

Din moment ce Domnul botează şi nu persoana sau persoanele care asistă la botez, cei care îl scufundă pe candidat au resposabilitate doar ca să se ştie adresa Domnului Iesus Christos. ;-)

Versetul din predica lui Petru este singurul cu referire la botez care apare în toate manuscrisele din toate limbile vorbite atunci.
Admin
Team
Vizitator
Vizitator

Mesajde calea » Dum Ian 25, 2009 11:27 pm

Traducerea modernă „Evanghelia Ebraică după Matei” (1995, ediţia II - 2000), versiunea aceasta biblică e în ebraică paralel cu traducerea în engleză, şi este făcută de profesorul G. Howard, după mai multe manuscrise ebraice ale Evangheliei după Matei din sec. 14-17 d.H. şi care sunt descrise pe paginiile X şi XI ale acestei evanghelii .
Este vorba de cca. 17 manuscrise, din care 9 manuscrise cu versiunea Shem Tob, cel mai vechi manuscris: Shem Tob datează din 1380-1385 d.H. restul manuscrise sunt ale versiunilor Jean du Tillet, cel mai vechi manuscris: 1555 d.H. şi Munster, cel mai vechi manuscris din anul: 1537 d.H. şi o revizuire a lui Munster din anul 1551 d.H.
În 9 manuscrise ebraice nu conţine redarea de la sfârşit a formulei de botez din Matei 28:19, doar într-un singur manuscris din cele 9, redarea este puţin diferită deoarece nu apare cuvântul „învăţaţi”.

rog pe cei ce ştiu engleza mai bine, să-mi confirme dacă am înţeles bine ideea aceasta de la linkul:
http://www.tetragrammaton.org/tetra5.htm

Se pare că în celelalte 8 manuscrise care conţin versiunile lui Jean du Tillet şi Munster apare fraza din Matei 28:19, referitoare la botez.

Evanghelia - Jean du Tillet poate fi descărcată de la:

http://www.torahresource.com/DuTillet/P ... Tillet.pdf

Cine ştie ebraica poate confirma dacă apare în Numele Tatălui, al Fiului şi al Duhului Sfânt.........
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Lun Ian 26, 2009 12:51 pm

Vă răg să mă scuza?i nu am în?eles bine, nu este vorba DE 15-17 MANUSCRISE, CI DE 9 MANUSCRISE PROVENITE DIN SEC. 15-17.........

Partea interesantă a linkului http://www.tetragrammaton.org/tetra5.htm

afirmă următoarele:

Pe pagina X şi XI a introducerii Evanghelia ebraică a lui Matei de G. Howard, sunt prezentate cele 9 manuscrise Shem-tob folosite în studiile sale, care sunt nouă manuscrise separate ale lui Shem-tob, versiunea Matei al lui Shem-tob. Toate aceste manuscrise sunt din secolele 15-17 d.H.
În ce priveşte calitatea copiilor, din cele 9 manuscrise, unele sunt identificate ca fiind de săracă calitate, dar pe de altă parte se observă o îmbunătăţire a gramaticii şi formei de exprimare, fiind aduse în concordanţă cu înţelegerile din limbajul grecesc. Alte manuscrise sunt de calitate mediocră, unele sunt incomplete. Doar două manuscrise sunt identificate ca fiind de calitate înaltă conţinând mai puţine modificări ale copiiştilor. Howard s-a bazat mai mult pe aceste manuscrise târzii de calitate superioară în traducerea Evangheliei după Matei inclusă în cartea sa.
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Mar Ian 27, 2009 12:55 am

Calitatea mediocră e mai superioară pentru cei care au înţelege în silabele arhaice fără vocale şi diacritice, şi învers pentru cei care au înţelegere mai bună în limbile moderne complexe.

Aceasta denotă că G. Howard a învăţat ebraica de la evreii mozaici din secolul trecut care nu aveau pătrundere în limbajul lui Moise.

O să continui dimineţă cu convertirea în format UTF a ultimei pagini din manuscris. ;-)
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Mar Ian 27, 2009 10:43 am

a?teptăm ultima pagină din Matei (inclusiv 28:19), dar ?i traducerea ei........... :-D
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Mar Ian 27, 2009 12:52 pm

Am reuşit să o scanez în format UTF-8 90% corect. Mai am puţine probleme tehnice de rezolvat şi poate diseară când vin acasă continui.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Mar Ian 27, 2009 10:04 pm

a?teptăm cu nerăbdare. :shock:
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde OryNider » Mie Ian 28, 2009 11:07 pm

M-am documentat puţin despre Du'Tillet şi am găsit o carte din secolul XV care conţine mai multe versiuni inclusiv versiunea lui Jean din Tillet. ;)

"This book, printed 1551–1554, contains an interesting array of texts, including the Münster Hebrew Matthew as edited by Johannes Quinquarboreus and the DuTillet Matthew. Some of the texts are in parallel columns with Latin and Greek."

Această carte, tipărită (între) 1551-1554, conţine un şir interesant de texte, inclusiv Müster Matei în Ebraică precum şi editările lui Johannes Quinquarboreus şi lui DuTillet a Matei. unele texte sunt în coloane paralele (concordanţe) în latină şi greacă.

Un CD care conţine şi această carte scanată şi multe altele costă aprox. 20 dolari, dacă cumpără cineva PM pls.

Link.
OryNider
Membru cu statut special
Membru cu statut special

Mesajde calea » Joi Ian 29, 2009 2:01 pm

se poate downloda free Du Tillet tradus în engleză în 1927 la linkul:

http://www.torahresource.com/DuTillet/Schonfield.pdf

În text apare fraza din Matei 28:19, referitoare la botez.........
calea
Membru Special
Membru Special

Mesajde calea » Sâm Ian 31, 2009 8:13 pm

a?teptăm ca să ne spui ce ai aflat după ce ai scanat si ai transformat în format UTF-8............. :D
calea
Membru Special
Membru Special

Următorul

Înapoi la Lucrări sfiinte.